Du er her:

Skitouring i arktisk Norge

Over fjordene i Lyngsalperne

Iskolde morgener, tung rygsæk og sne overalt. Er du klar til at arbejde for det, venter helt fantastiske oplevelser nord for den arktiske cirkel. Tag med på eventyr i Lyngsalperne.

Skrevet af: Martin Schøber
Opdateret den 04. mar 2022

Iskolde morgener, tung rygsæk og sne overalt. Er du klar til at arbejde for det, venter helt fantastiske oplevelser nord for den arktiske cirkel. Tag med på eventyr i Lyngsalperne.

I Tromsø står det ned i stænger. Vejret skifter hurtigt her i den nordlige del af Norge, men det ser nu ikke for godt ud. Da vi ankommer i Lyngseidet, bliver regnen i nogle øjeblikke til sne, men ændrer sig næsten øjeblikkeligt igen til vand.

Samtidig er vinden blevet stærkere. Vi vandrer på stien op mod Gjerdedalen, og som vi kommer højere og højere op i skoven, ligger der mere og mere sne. Ikke ligefrem champagnepudder, men dog et positivt tegn.

Da vi når trægrænsen og den lille lokale skihytte, er vinden ved at blæse os af bjerget, og hvad der skulle have været et kort hvil, bliver til en overnatning. Der er ingen chance for at finde en god og sikker lejr i storm og whiteout.

Snefald
Næste morgen kigger vi udover Eidbukta under en blå himmel. Det tager tid at komme af sted, når man selv bærer alt sit udstyr i 30-40 kilo tunge rygsække, og tempoet er lavt. Men så længe skiene bevæger sig, kommer man fremad.

Pludselig åbner Gjerdedalen sig for vores øjne med et væld af imponerende fjeldtoppe og flere linjer, end vi nogensinde vil kunne nå at køre med tre dage på fjeldet. Vi finder en passende lejr og begynder at grave et plant underlag, sikre teltene og få bygget en beskyttende væg af sne.

Mens vi arbejder, forsvinder den blå himmel lige så stille og roligt, og da vi er færdige, ser vi os nødsaget til at fortrække til teltene for at beskytte os mod snefaldet og den nu hårde vind. Dér bliver vi resten af dagen, og dagens måltider spiser vi med kroppene dybt nede i vores tykke dunsoveposer.

Fra toppen åbenbarer Lyngsalperne sig i et stærkt orange lys, mens solen dykker ned bag bjergtoppene.

 

Læs denne artikel gratis

Få et Basismedlemskab og
læs alle artikler og
få E-posten helt gratis.

BASIS Medlemskab

Indtast dine oplysninger herunder for at tilmelde dig BASIS Medlemskab.

Log ind, hvis du allerede har eller har haft et medlemskab


Opret ny profil

Ved oprettelse af dette medlemskab, accepterer du vores privatlivspolitik, og at opdagverden.dk gemmer dine informationer.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Hård vind på Hardangervidda

Hård vind på Hardangervidda

Skisafari i polarsol

Skisafari i polarsol

Langrend, snesko og fjeldski i Skeikampen

Langrend, snesko og fjeldski i Skeikampen

Log ind