Julio Pio Kragelund har skrevet en guide til at dyrke friluftsliv og tage på tur i naturen med ungerne. Vi har talt med hende om barrierer og belønninger og fået lov at smugkigge en smule i bogen.
Julio Pio Kragelund har skrevet en guide til at dyrke friluftsliv og tage på tur i naturen med ungerne. Vi har talt med hende om barrierer og belønninger og fået lov at smugkigge en smule i bogen.
Friluftsrollinger - sådan kommer du ud i naturen med dine små børn
Friluftsrollinger er en guide til småbørnsforældre, der gerne vil dyrke familiefriluftsliv. Måske har du tænkt på det og taget tilløb flere gange, måske synes du, det er svært og uoverskueligt med små rollinger. Måske mangler du bare et lille kærligt skub og nogle konkrete råd. Måske har du allerede været ude med dine unger, men har lyst til inspiration og gode råd til at gøre det lidt lettere.
Bogen giver dig konkrete råd og vejledninger til børneegnede aktiviteter og udflugter i Danmark, som eksempelvis vandring, orienteringsløb, cykling, overnatning i det fri, bål, fiskeri og kanopadling. Bogen guider dig også til, hvilke årstider og børnealdre, der passer godt til aktiviteterne. Du får inspiration og råd til motivation af børn, førstehjælp, fællesskab og soloture, børn i forskellige aldre, lege og underholdning i det fri, madlavning, udstyr og turplanlægning. Alt, hvad du behøver for at komme ud over dørtrinnet med dine egne rollinger.
Friluftsrollinger af Julie Pio Kragelund. 230 kr. 200 sider. www.muusmann-forlag.dk
”Jeg har mange gode minder fra madlavning i det fri med vores børn. Det er tit dér, jeg synes, de vokser, så jeg næsten kan se det.”
Hvad giver det dig og din familie at tage ud i naturen sammen?
”Det giver afbræk fra hverdagens trummerum, hvor vi ikke skal alle de der praktiske ting hjemme. ”Jeg skal liiiiiige…” er en sætning, jeg siger alt for tit hjemme. Når vi er på tur, er fokus langt mere på samværet og at gøre ting sammen. Det er både at lave mad, tænde bål, læse historier eller finde flotte sten.
Jeg tager også tit ud alene med en eller flere af vores unger. Det er fedt at få en bredere forældrerolle, når man er af sted alene. Når vi er afsted hele familien, har vi tit ret faste roller, min mand tænder for eksempel næsten altid bålet, og jeg sørger for mad, og at ingen slår hinanden ihjel.
Jeg kan godt lide at være både far og mor, når vi er på tur. Det giver også ungerne et andet billede af os som forældre. Og når der kun er én forælder, oplever jeg også, at ungerne byder mere ind og hjælper til. De kan godt se, at der er brug for hjælp, og de får lov til de lidt farlige ting som at være med til at lave bål og snitte.”
Hvad har været (og er) den største barriere for at komme ud på tur?
”Det praktiske med at få pakket al det habengut, der skal med, har været den største udfordring tidligere, men med erfaringen har vi nu et godt overblik og system til at komme af sted.
At finde det rigtige vindue til at tage af sted, så det passer med lur til den mindste, mæthed og nogenlunde balance i trodsseancerne hos de større.
Og så endelig acceptere at det perfekte tidspunkt ikke findes, og at vi bare skal komme af sted.”
Hvad er et par af dine bedste minder fra familieture i det fri?
”Jeg synes, det er helt vidunderligt at kravle ned i soveposen ved siden af mine unger i et shelter eller Telt. Mærke den tætte varme fra deres små kroppe, høre deres åndedræt, små prutter og lette snorken. Det er sådan et simpelt, dejligt nærvær.
Jeg har mange gode minder fra madlavning i det fri med vores børn. Det er tit dér, jeg synes, de vokser, så jeg næsten kan se det. De skærer, snitter, rører og er med til at tænde bål.
For kort tid siden var jeg på bikepackingeventyr med min store søn. Vi var bare af sted i to dage, men alle de snakke, refleksioner og grin, vi fik sammen, var for flere måneder. Det er næsten som en bouillonterning af nærvær at være sammen på tur. Og så var jeg også bare så megastolt over alt det, han kunne.”
Hvad er dit bedste bud til forældre, der gerne vil i gang med friluftsliv, men synes, at det virker uoverskueligt at komme ud ad døren?
”Start i det små. Bare en madpakke og nogle lækkerier med, og så kør ud til et dejligt sted i naturen, hvor ungerne kan løbe lidt rundt, og I kan sidde på et tæppe eller en træstamme og spise.
Lad være med at have for mange mål eller ambitioner. Ungerne synes, at det er vejen og processen, der er det sjove. De er sindssygt gode til at være i nuet. Hvis de har lyst til at balancere på væltede træstammer, bygge en hule eller tyre sten i vandet, så gør det. Og så drop din ide om, at I skulle fra A-B.”
HVORFOR OVERHOVEDET DYRKE FRILUFTSLIV MED SMÅ BØRN?
Ja, hvorfor egentlig blive mudret, beskidt, lugte af bål og makrelmadder, fjerne burrer fra flyverdragter, lufte soveposer, fange flåter og tømme småsten i hobetal fra termojakkens dybe gab? Det skal jeg sige dig, for det er der nemlig rigtig mange gode grunde til, og det har en masse kloge mennesker undersøgt:
Det siger videnskaben:
Og så er der alt det bløde:
”Vi var bare af sted i to dage, men alle de snakke, refleksioner og grin, vi fik sammen, var for flere måneder.”
Hvordan får du succes med at kombinere små børn og friluftsliv?
Er det ikke svært med de der helt små størrelser, tænker du nok. Og svaret er jo. For det er svært, og det kræver en ekstra indsats at komme ud med små børn. Det ved du nok godt i forvejen, hvis du har små børn. Alting tager længere tid og er mere besværligt.
Men man kan sagtens dyrke friluftsliv og få naturoplevelser, mens børnene er i skolealderen. Det handler om at tilpasse sine forventninger og tempo til realistiske mål og aktiviteter, som passer til børnene.
Og om at vide, at det allersværeste ofte er at komme ud over dørtærsklen. Når først I er ude, går det hele meget nemmere.
Børn er til stede i nuet, og de har ikke behov for at komme på toppen af noget eller gå hele ruten. De motiveres af små umiddelbare og hyppige belønninger, for eksempel lege, snacks, samleri og en masse andre ting, som vi kommer til senere i bogen.
I stedet for de klassiske voksenmålbare parametre som distance og tempo får du nærvær, kontakt og dine børns refleksioner helt ufiltrerede.
Jeg ser tit for mig, at vi vandrer klassiske ruter i de norske fjelde. Eller cykler Bornholm rundt med vind i håret, røget sild i maven og høj sol over Gudhjem.
Jeg er en mester i at drømme store scenarier, men fakta er, at tit går vi bare en tur i skoven med madpakker og termoflaske i rygsækkene. Eller cykler to kilometer ud til Hareskovens halvhemmelige hindbærkrat og guffer hindbær til maverne strutter. Eller padler kanoen tværs over søen og kaster sten i vandet. Eller spiser lasagne ved bålet i haven. Selvom vi har tilberedt den lige inde i køkkenet.
Og det er i disse små mikroeventyr, at lykkefølelsen pludselig slår ned. Det er her, jeg er fuldt til stede med mine børn og i naturen og bare nyder at være lige der - lige nu.
Det er også mikroeventyrene, der giver hverdagen lys og luft, og giver os som familie mulighed for at øve os og forberede os på de lidt større eventyr, der måske venter derude. Børn kan meget mere end både de og vi tror, men ligesom med alle andre færdigheder skal man øve sig for at blive god til noget. Og det gælder både børn og forældre.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS