Som en fugl over Andalusien

Andalusiens idyllisk bakkede landskaber og hvide landsbyer skal opleves fra oven. I den Sydspanske provins, er der fantastiske muligheder for at kombinere badeferie og caféture med et godt sug i maven og smukke udsigter fra luftballon eller paraglider.

Andalucien_Foto_S_Borisov.jpg
Skrevet af: Stine Krog-Pedersen
Opdateret den 17. aug 2022

Andalusiens idyllisk bakkede landskaber og hvide landsbyer skal opleves fra oven. I den Sydspanske provins, er der fantastiske muligheder for at kombinere badeferie og caféture med et godt sug i maven og smukke udsigter fra luftballon eller paraglider.

Andalusien er kendt for sine badestrande og idylliske landsbyer, men for nogle af os er det bare ikke nok. Der skal action på programmet, og det er der kommet i Andalusien med den nystartede sammenslutning af flyinstruktører og landingspladser med fri adgang, som kalder sig Fly Andalucia. Sammenslutningen består af fem instruktører i både paragliding, paramoter og luftballon.

Tyrefægtning fra luftballon
Luftballon kan man flyve overalt i Andalusien, men et af de smukkeste og mest populære steder er over bjergbyen Rhonda.  Byen ligger smukt placeret helt ud til en 100 meter dyb slugt og skræmmende stejle skrænter. I luftballon flyver man tæt hen over byens smalle, hvide gader og så lavt, at man på en heldig dag kan følge tyrefægterne, der træner i den store runde arena. Det er temmeligt grænseoverskridende at hænge og dingle i en tung kurv, kun holdt oppe, fordi varm luft er lettere end koldt. Man flyver luftballon om morgenen og sent på eftermiddagen, når vinden er svagest. Så der bliver også tid til en gåtur i Rhonda og dejlige tapas på gadecaféerne i løbet af dagen.

Paragliding – en smuk og simpel sport
Det er paragliding, der er fundamentet for Fly Andalucia sammenslutningen. Det er en fascinerende smuk sport, fordi den er så simpel: man behøver bare en drage, en hjelm og et sædde. Alt udstyret kan være i en rygsæk, faktisk er sæddet rygsækken, og det hele vejer blot 8 kilo. Det er utroligt, at det ikke kræver mere udstyr at flyve fri som fuglen, ført af termiske vinde, helt lydløst.

Helt specielle flyforhold i Andalusien
Paragliding kræver skrænter at lette fra og opdrift fra termiske vinde. Der er gode paraglidingforhold på Andalusiens mange bakker. Fly Andalucia udgiver et kort, hvor alle take off og landingssteder er indtegnet. Det er unikke ved Andalusien er, at det ikke koster noget at lette og lande fra ét eneste af stederne. Andalusien er desuden attraktiv for paraglidere, fordi flysæsonen strækker sig over hele året, og fordi vejret er tørt og solrigt, modsat alperne, hvor sæsonen kun varer fra april til oktober, og hvor der falder meget sommerregn.

Parawaiting
På trods af overvejende godt vejr slipper man heller ikke i Andalusien for at stifte bekendtskab med en kedelige diciplin inden for paragliding; nemlig parawaiting. Som paraglider skal man være meget tålmodig, for man venter ofte flere timer på de rette vindforhold: Vindstødene må ikke være for kraftige, specielt ikke når man letter og lander, og flyvestedet må ikke ligge i læ af bakken.
 
Paragliding om dagen – tapas om aftenen
Hvis man er en rutineret paraglider med eget udstyr, er det bedst at leje en bil, fordi der er ikke offentlig transport til de afsidesliggende skrænter. Arrangerer man et begynderkursus med Fly Andalucia, sørger de for transporten. Nogle paraglidere trekker til flyvestederne, fordi det giver frihed til at lande hvor man vil og flotte naturoplevelser på vejen. Malaga og Granada ligger begge centralt placeret for paragliding i Andalucien, og er hyggeligt byer at overnatte i, fordi der er gang i gaderne om aftenen, og masser af billige tapasbarer. Gå ikke glip af at besøge det enestående muslimske palads Alhambra i Granada og Picasso museet i Picassos fødeby Malaga.

Paramotor
Bryder man sig om at løbe nedad bevoksede skrænter indtil paraglideren flyver, er der også i Andalucien mulighed for at flyve paramotor, der er en lille propeldrevet gocart med drage på. Paramotoren giver mulighed for at lette fra flade områder, fordi man kører dragen igang. Ulempen ved paramotor er, at den larmer, men udsigten er jo smuk uanset larmen.

Tak til Den Spanske Stats Turistråd, www.spain.info

Spanien

Spanien er et slaraffenland, når det kommer til vandreture, og som noget ret specielt, finder man glimrende steder at vandre året rundt. Landet byder nemlig på alt fra zigzaggende ruter under de himmelstræbende tinder i de høje Pyrenæerne over uforglemmelig pilgrimsvandring på Caminoen til lun vintervandring på de Kanariske Øer og Mallorca

Faktaboks

Sådan kommer du i luften
På www.flyandalucia.com finder du kort over Andalucien, kontaktinformation på piloter og beskrivelser af fem flyvesteder. Fly Andalucia har omkring 15 lette- og landingspladser i alt, og et detaljeret kort kan rekvireres fra Fly Andalucias drivkraft Marc Petiot på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Hvis man ønsker et kursus i paragliding eller et tandemspring, kan man også kontakte Marc eller Romain Bremont; Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., der begge afholder kurser på engelsk, spansk og fransk.

Luftballon over Andalucien
Ballonbureauet Glovento Sur arrangerer luftballonflyvning over adskillige af Andalusiens smukke byer. Der er kort, billeder og beskrivelser på www.gloventosur.com. En tur koster den nette sum af 150 euro per person. Spørg efter grupperabat.

Sådan kommer du til Andalusien
Sterling airways flyver direkte til Malaga flere gange ugentligt fra København, Ålborg og Billund. Iberia flyver til de største byer i Andalusien med en mellemlanding i Madrid. Billeje er billigt i Spanien, og koster typisk 120 euro for en lille bil i en uge.

I luften i Danmark
Selvom Danmark er fladt og forblæst til tider, er der masser af ballonentutiaster og paraglidingklubber over hele landet. Tjek Dansk Hanggliding og Paragliding Union på www.dhpu.dk for en samlet liste over klubber.  I Danmark flyver man ved kysterne, hvor der er skrænter og havtermik, som skyldes luftens opdrift ved lokal opvarmning.

Andre spændende artikler


Ud i Sydaustraliens outback

Ud i Sydaustraliens outback

The Adventure Festival 2023

The Adventure Festival 2023

Mayaernes kalender

Mayaernes kalender

Log ind