TEST: Termokande til outdoorbrug

Opdag Verden tester 6 termokander til udeliv

Termokanden er for mange en fast del af udrustningen, når man er på tur. Det gælder både for vinterture med varmt kaffe til at lune sig på og for sommerture med koldt vand til pausen. Vi har laboratorietestet 6 termokander.

shutterstock_233871679--Pop.jpg
Skrevet af: Andreas Tolstrup Larsen
Opdateret den 04. mar 2023
Læst af: 13456

Termokanden er for mange en fast del af udrustningen, når man er på tur. Det gælder både for vinterture med varmt kaffe til at lune sig på og for sommerture med koldt vand til pausen. Vi har laboratorietestet 6 termokander.

Der findes en række forskellige måder at transportere sin varme drik på tur. Der er den personlige termokande med låg, termokruset, og der er lunch jugs, der har en stor åbning i et isoleret rør, men vi har afgrænset den her test til dobbeltlagede termokander, hvor man skruer en prop i toppen.

Det er muligt at tappe væske fra testens termokander uden at tage proppen helt af, og termokanderne har alle et isolerende låg, der samtidig virker som kop. Nogle modeller har også et håndtag. Termokanderne i den her test kommer normalt i størrelserne 0,4 l, 0,5 l, 0,75 l, 1,0 l, og 1,5 l. Nogle producenter laver også endnu større termokander.

Vi har vurderet termokanderne her i testen ved at se på 5 parametre:

Varmefald. Hvor god er termokanden er til at holde væske varm? Det er det vigtigste parameter og har derfor den høje vægtning. Vi udførte testen ved at hælde kogende vand i termokanden. Herefter foretog vi en digital måling af temperaturen hvert minut i 10 timer. Vandmængden er målt op med vægt. I testen vil der blive oplyst, hvornår vandet er 70 grader varmt.

Størrelsen af selve termokanden er vigtig. Der er ikke uendelig plads i en rygsæk, så jo mindre jo bedre. Størrelsen er målt i cm3.

Vægt er lige som størrelse et parameter, der betyder noget, når det kommer til at bære termokanden på tur.

Brugstest. Hvor let er termokanden at bruge og hælde af? Hvor god er koppen? Har den et håndtag? Hvordan er hældetuden at anvende? Hvordan er overfladen?

Pris. Den behøver vist ikke yderligere uddybning.

Vi har vurderet alle fem parametre på en 10-pointsskala. Pointene er blevet sammenholdt med de overordnede vægtninger, og derefter har termokanden fået sin endelige karakter. Det er vigtigt at have i mente, at dette er en benchmarktest af de aktuelle produkter på det givne tidspunkt.

Vi så i første del af testen, at der er en forskel på størrelse og vandmængde, derfor er denne test udført udelukkende med 1-liters termokander med en liter vand i, såfremt det har kunnet lade sig gøre. Når det kommer til de termokander, der ikke har kunnet indeholde 1 liter, skal man, jævnfør tidligere test, være opmærksom på, at sammenligningsgrundlaget er forskelligt.

Der er mindre vand i, hvilket ikke er en fordel, men termokanderne er givetvis mindre, hvilket er en fordel. Vi har valgt at sammenligne dem på lige fod med de resterende 1-liters termokander. Indholdet er oplyst i testene, og samtidig har vi i pointgivningen valgt at gange størrelse med vandmængde.

Sådan vægter vi de 5 parametre:
Varmefald: 45%
Størrelse: 10%
Vægt: 10%
Brugstest: 15%
Pris: 20%

Stanley classic

STANLEY CLASSIC 1,0 L

Den klassiske termokande med den karakteristiske hammerlak udenpå. Denne model har været på markedet i mange år og med god grund. Det er en stor termokande med en stor egenvægt, men den er stadig nem at anvende. Det fine håndtag samt overfladen giver den en god karakter i brugstest. Stanley holder deres anviste størrelse, og kan med låg på faktisk indeholde en halv deciliter mere end de angivne liter. Varmemæssigt er termokanden i top.

Varmetab      18,35 % på 10 time 
Fra 90°C-70°C   11 timer og 40 min
Volume   2333
Vægt    838 gram
Brugstest    
Pris   400 kr.
Indhold   1050
SAMLET KARAKTER:    6,20

Stanley Classic er et super valg, hvis vægt og størrelse ikke spiller nogen rolle. Prisen er dog stadig i den høje ende. Som den bedst testede termokande i brugstest får den store, tunge kande, der er nem at betjene, samlet set en 4. plads.


Stanley adventure

STANLEY ADVENTURE 1L

Det her er Stanleys lidt mindre termokande. Navnet indikerer, at den er tiltænkt turbrug, og i forhold til Stanleys store Classic giver det god mening. Med mindre vægt og størrelse er den mere anvendelig på tur.

Varmetab    21,23 % på 10 timer 
Fra 90°C-70°C   9 timer og 49 min
Volume   1510
Vægt    641 gram
Brugstest    
Pris   350 kr.
Indhold   1050 ml
SAMLET KARAKTER:   6,80

Stanley Adventure lander på en flot 3. plads i et stærkt felt.


Termoflaske bilka

BILKA TERMOFLASKE

Det her er en termoflaske, der er købt for at sammenligne termoflasker fra outdoorbutikkerne med de billigere flasker i butikker, der ikke har fokus på outdoor. Flasken viste sig at være meget dårlig til at holde på varmen, faktisk tabte den varmen dobbelt så hurtigt som den bedste termokande i testen. Men hvor slemt er det? Skal man ud på længere tur, hvor det er koldt, ville vi ikke tage den med, men den kan sagtens holde på en kop varm kaffe til en gåtur i de danske skove.

Varmetab     35,62 % på 10 timer 
Fra 90°C-70°C   5 timer og 51 min
Volume   1510
Vægt    512 gram
Brugstest    
Pris   80 kr
Indhold   850 ml
SAMLET KARAKTER:   4,35

Testens overordnede taber til trods for lav vægt og pris. Samtidig kan flasken faktisk kun indeholde 850 ml, hvilket er halvanden deciliter mindre end lovet.


Bilka Termoflaske

THERMOS THERMOCAFE

Det her er den billige version lavet af Thermos. Den holder ikke specielt godt på varmen.

Varmetab    32,15 % på 10 timer
Fra 90°C-70°C   6 timer og 36 min
Volume   1748
Vægt   603 gram
Brugstest    
Pris   150 kr.
Indhold    1000 ml
SAMLET KARAKTER:   4,80

 

ThermoCafe ender næstsidst til trods for lav pris og nogenlunde størrelse og vægt.


Thermos Light and Compact

THERMOS LIGHT AND COMPACT 1 L

Testens vinder! En lille termokande, der er god til at holde på varmen. Et godt valg for alle, der skal have termokanden til at holde så godt på varmen som muligt.
Der er ikke meget at sætte en finger på, når det kommer til den her Thermos-model. Den holder ikke helt den lovede størrelse, men ellers klarer den sig godt. Den har det laveste varmetab, lav vægt og lav volumen, men er dog kun nogenlunde i brugstest.

Varmetab    17,39 % på 10 timer 
Fra 90°C-70°C   14 timer og 8 min
Volume    1543
Vægt    521 gram
Brugstest    
Pris   330 kr.
Indhold   920 ml
SAMLET KARAKTER:   7,78

 


Primus Vacuum

PRIMUS C&H VACUUM BOTTLE 1L

Primus laver denne gode termokande med den flotte, sorte, matte overflade, der samtidig er god at holde fast om. Den holder godt på varmen og har en lav massefylde og lav egenvægt. Den kan desværre kun indeholde 950ml.

Varmetab    22,34 % på 10 timer 
Fra 90°C-70°C   10 timer og 36 min
Volume   1702
Vægt    540 gram
Brugstest    
Pris   280 kr
Indhold   950 ml
SAMLET KARAKTER:    4,80

Primus kommer ind på en flot andenplads. Man får rigtig meget for pengene. Den klarer sig godt i forhold til varme, den er kompakt og let, god at anvende, og så koster den ikke for meget. Det er helt sikkert en anbefalelsesværdig termokande.

Andre spændende artikler


Interview med Søren B. Bøgh fra TLT

Interview med Søren B. Bøgh fra TLT

10 gode grunde til at bruge vandrestave

10 gode grunde til at bruge Vandrestave

Erik B. Jørgensens yndlingstur

Erik B. Jørgensens yndlingstur