Du er her:

Få styr på udstyret

45 tips & gode råd

Udstyr er fantastisk – når det virker. Men alt for tit mister udstyr egenskaber, fordi det ikke bliver opbevaret og vedligeholdt korrekt. Vandtætte støvler og jakker holder op med at være åndbare, soveposer og underlag mister isoleringsevne, uld mister sine naturlige egenskaber. Sådan behøver det ikke være. Vedligeholder og opbevarer du dit grej på den rette måde, holder det længere.

Skrevet af: Kaare Meldgaard / Foto: Kaare Meldgaard, Rasmus Bech & Tore Grønne
Opdateret den 30. mar 2022

Udstyr er fantastisk – når det virker. Men alt for tit mister udstyr egenskaber, fordi det ikke bliver opbevaret og vedligeholdt korrekt. Vandtætte støvler og jakker holder op med at være åndbare, soveposer og underlag mister isoleringsevne, uld mister sine naturlige egenskaber. Sådan behøver det ikke være. Vedligeholder og opbevarer du dit grej på den rette måde, holder det længere.

12 gode råd til sovegrej

  1. Luft din sovepose igennem, når du kommer hjem, så den er tør og ikke bliver opbevaret med fugt fra din krop i sig.

  2.  Vask og vedligehold din sovepose som anbefalet af producenten.

  3. Vask og tør soveposen efter ca. 50 overnatninger alt afhængigt af, hvor du har været, hvor meget du sveder, og om du bruger en soveposeliner.

  4. Brug et vaskemiddel specifikt beregnet til dun til at vaske din dunsovepose.

  5. Brug skånsomt vaskemiddel til at vaske dine fibersoveposer.

  6. Tør begge typer soveposer i tørretumbler med en tennisbold, så isoleringen ikke klumper sig sammen, og soveposens egenskaber bliver forringede.

  7. Vask din soveposeliner efter brug.

  8. Rens og tør dit liggeunderlag efter tur og luft det igennem.

  9. Hvis du har et oppusteligt underlag, så pust det igennem med din oppustningspose.

  10. Opbevar soveposer og underlag et tørt sted; ikke i kælderen, skuret eller på loftet.

  11. Såvel dun- som fibersoveposer må ikke være komprimerede, når de bliver opbevaret. Put dem i stedet i opbevaringsposen, de kom med fra producenten, i en løs bunke eller hæng dem op.

  12. Opbevar liggeunderlag udfoldede med åben ventil, så eventuel fugt kan sive ud. De skal ikke være komprimerede, da det går ud over deres egenskaber.

 

Læs denne artikel gratis

Få et Basismedlemskab og
læs alle artikler og
få E-posten helt gratis.

BASIS Medlemskab

Indtast dine oplysninger herunder for at tilmelde dig BASIS Medlemskab.

Log ind, hvis du allerede har eller har haft et medlemskab


Opret ny profil

Ved oprettelse af dette medlemskab, accepterer du vores privatlivspolitik, og at opdagverden.dk gemmer dine informationer.

Allerede eller tidligere medlem?

DSC01334

Underlag bør opbevarers udfoldede med åben ventil.

12 gode tips til tøjet

  1. Følg din beklædnings vaskeanvisninger og brug de anbefalede programmer.

  2. Sørg for at købe godt, miljøbevidst vaskemiddel.

  3. Brug et vaskemiddel specifikt til uld, når du vasker til uldbeklædningen.

  4. Vask ikke uld hver dag. Uld har selvrensende egenskaber, som betyder, at sved ikke sætter sig i tøjet på samme måde, som det gør i bomuld og kunststof. Det behøver derfor ikke vaskes lige så tit. Uldbeklædning holder desuden længere, hvis man ikke vasker det for tit.

  5. Brug specialsæbe til genimprægnering af vandtæt og åndbar beklædning. Sørg også for at putte tøjet i tørretumbleren bagefter for at genaktivere de vandafvisende overfladeegenskaber.

  6. Når du vasker dunprodukter, så brug vaskemiddel specifikt beregnet til dun. Bagefter skal beklædningsgenstanden tørre i tørretumbler med nogle tennisbolde. De sørger for at opløse de klumper af våde dun, der har samlet sig.

  7. Sørg for at vaske vandtæt/åndbart tøj regelmæssigt efter brug. Det mister nemlig sine vandskyende og åndbare egenskaber med tiden, men de kan genoprettes ved vask, hvilket også gør, at tøjet holder længere.

  8. Luft tøj, efter du har brugt det, og inden du pakker det væk.

  9. Sørg for, at fiber- og dunbeklædning ikke er komprimeret, når du pakker det væk, da det vil gå ud over de isolerende egenskaber.

  10. Som det er tilfældet med alt andet friluftsudstyr, så skal tøj også opbevares varmt og tørt. Kulde og fugt skaber nemlig blandt andet mug, hvilket gør, at tøjet kommer til at lugte. Det nedbryder også materialerne.

  11. Har du meget uldbeklædning, er det en rigtig god ide med jævne mellemrum at tage alt tøjet ud af skuffer og skabe og se, om der er gået møl i det. Det har jeg lært på den hårde måde efter engang at få ædt noget tøj af de små uldglade dyr, hvilket bare er en ærgerlig måde at miste udstyr på.

  12. Jakker og bukser skal gerne hænge. Det gælder specielt dun- og fibertøj, men også regntøj har bedst af ikke at ligge komprimeret/foldet sammen.

IMG 20191029 072803Vask sko og støvler indvendigt og udvendigt efter tur.


9 gode råd til sko & støvler

  1. Sørg for jævnligt at vaske dine støvler og sko. Særligt læder- og membranstøvler har godt af en vask udvendigt (med snørerne af) med en børste og lunkent vand; eventuelt tilsat mild sæbe, hvis nødvendigt.

  2. Det er mindst ligeså vigtigt at vaske støvlerne indvendigt for at rense snavs og svedrester (som nedbryder materialer og nedsætter funktionsevnen) og dermed genoprette porernes åbenhed. Brug også her lunkent vand med lidt mild sæbe og skyl efter. På den måde kan fodtøjet ånde og dine fødder have det godt på tur.

  3. Når støvlerne er vasket, så lad dem tørre ved stuetemperatur. Brug evt. et viskestykke eller andet indeni til at trække væske ud.

  4. Undlad for guds skyld at forsøge at lyntørre dine læderstøvler ved at sætte dem på en radiator, et fyr eller lignende. Det ødelægger ret hurtigt læderet.

  5. Når støvlerne er tørre, skal de genimprægneres. Læderstøvler skal gerne genimprægneres et par gange om året, hvor man giver dem to til tre omgange.

  6. Sørg for at rense og genimprægnere dine støvler, når du lige er kommet hjem fra tur og ikke lige før, du skal på tur igen.

  7. Brug det rigtige imprægneringsmiddel til dine støvler. Søg eventuelt vejledning i den friluftsbutik, du har købt dem, eller på producentens hjemmeside.

  8. Hvis dine læderstøvler begynder at knirke ved pløsen, så smør dem ind i fed, lugtfri håndcreme.

  9. Opbevar støvlerne tørt og varmt og ikke ude i garagen, i kælderen, skuret eller på loftet.

 

7 tips til teltet

  1. Tør teltet af efter tur. Der samler sig nemlig gerne lidt sand, skidt og snavs, som kan være med til at nedbryde materialet.

  2. Det kan være en ide at vaske teltet, hvis man har været i områder med meget sand, mudder eller lignende, der har sat sig på teltet. Brug en stor balje med lunkent vand og skyl igennem.

  3. Rens og tør teltpløkker efter tur. De samler altid noget jord og lignende.

  4. Genimprægner yderstoffet på teltet med jævne mellemrum, så regnen bedre preller af, og stoffet suger mindre vand. Husk at læse produktanvisningen og brug den rigtige genimprægnering.

  5. Sørg for at opbevare teltet tørt og varmt.

  6. Opbevar ikke teltet komprimeret i turposen. Er teltet ikke helt tørt, kan fugt nedbryde materialerne, så det er vigtigt, at teltet kan få luft og tørre.

  7. Opbevar i stedet teltet i en stor pose eller hæng det op.

 

5 generelle råd

  1. Vask og tør dit grej efter tur. Rygsækken, vandrestavene og meget andet samler skidt og snavs på tur, som går ud over levetid og funktionalitet.

  2. Opbevar dit udstyr indenfor ved stuetemperatur på et sted, hvor der er tørt og varmt.

  3. Brug anbefalede specialprodukter til vask, vedligehold og genimprægnering. Det er ikke her, der skal spares.

  4. Vask gryde, bestik, flaske, væskeposer med lunkent vand og mild sæbe. Tør dem efter brug. Sidder der skidt, eller er der væske i, dannes der mug og andre uskønne ting.

  5. Gå det hele igennem og se efter skader. Finder du nogle, så få dem fikset, hvis det er muligt.


IMG 20191014 115315Hold orden i sagerne

Til småting er det godt med systemer som bokse og hylder, der holder orden i sagerne. Jeg bruger gennemsigtige plastbokse med små labels på et reolsystem. Så er det nemt at holde styr på bokse med f.eks. elektronik (powerbanks, solceller, adapter, ledninger) huer og handsker, førstehjælpsgrej (husk at få fyldt op med plastre og lignende), personligt udstyr (sæbe, tandpasta osv.), mad og bestik osv.

Andre spændende artikler


Ny 120 km vandrerute ved Vejle

Ny 120 km vandrerute ved Vejle

Ny bog: Nordens smukkeste vandreruter

Ny bog: Nordens smukkeste vandreruter

Vandring under verdens højeste træer: 8 vilde facts

Vandring under verdens højeste træer: 8 vilde facts

Log ind