Uld vs. syntetisk

Fordele & ulemper

shutterstock_90330328-Jens-.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 13. jan 2021

Du bærer dit inderlag – skiundertøj, T-shirt, underbukser osv. – direkte mod huden, og det er vigtigt til at transportere fugt væk fra kroppen og holde kroppen veltempereret. Selvom de har samme formål er det dog ikke ligegyldigt, om du bruger uld eller syntetiske materialer som inderlag. De har nemlig forskellige fordele og ulemper.

 


ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

uld icebreaker

Inderlag i uld

Uld er et alsidigt materiale, der er ideelt til friluftsbrug og fås i mange varianter. Det mest brugte inden for friluftsverdenen er dog merinould, som er en meget fin form for uld, der ikke giver den kradsende fornemmelse, som normal uld kan gøre. Merinoulden er fremragende til at regulere temperaturen samt til at isolere, hvis det er nødvendigt.

  1. Ulden har samme egenskaber, når den er våd, og den er naturligt lugt- og bakteriehæmmende. Det gør uld ideelt til længere ture, da man kan minimere den beklædning, man pakker i rygsækken.
  2. Uld absorberer fugt. Det er med til at sørge for, at man ikke oplever store temperatursvingninger, da fugten ikke køles ned på samme måde, som hvis den sidder på ydersiden af materialet.
  3. I forhold til høje temperaturer og åben ild, så brænder uld ikke. Den er derfor mere sikker at have på i nærhed af ild.
  4. Uld fås i mange tykkelser og behøver på ingen måde at være store strikkede uldtrøjer. Tykkelsen på uld bliver målt i g/m2. Tykkelsen starter på omkring 150 g/m2, der er til ture i varmere klimaer, og går op til omkring 300 g/m2 til koldere klimaer.
  5. Der er ikke meget negativt at sige om uld udover den forholdsvis høje pris. Det er den største hindring for at skifte hele garderoben ud til det. Prisen på en T-shirt i uld, der koster det dobbelte af en syntetisk, kan dog godt forsvares, da ulden ikke lugter på samme måde som syntetisk, og man kan derfor spare på antallet af T-shirts.
  6. Uld vejer mere end syntetiske materialer og bliver tungere, når den absorberer fugt. Uld tørrer også en smule langsommere end syntetiske materialer, men det er meget bedre en bomuld, som både suger meget fugt og tørrer meget langsomt.
  7. I de tynde uldtykkelse er styrken på materialet ikke altid lige god. Det er en smule sårbart i forhold til slid, og det kan være en fordel at kigge på de produkter, der indeholder uld blandet med nylon. Det giver en større styrke.
  8. Uld kan være en smule sårbart i forhold til vedligeholdelse, men ofte tåler merinould op til 40 grader og har bedst af at blive vasket ved 30 grader med uldvaskemiddel. Vaskemidlet kan hjælpe imod møl samt blødgøre det naturlige fedt i ulden med det tilsatte lanolin.

Ideel til: Længerevarende aktiviteter, lavere puls samt varierede temperaturer.

+ Varmer når det er vådt, naturligt lugt- og bakteriehæmmende, temperaturregulerende, absorberer fugt, smelter ikke ved høj varme, fås i kvaliteter der ikke kradser
- Vægt, pris, styrke, vedligeholdelse



Syntetisk Patagonia

Inderlag i syntetiske materialer

Syntetiske materialer er nok den mest brugte type materiale til aktivt brug. Materialerne er meget svedtransporterende og suger ikke fugt, men transporterer det i stedet væk fra kroppen. Udover dets fantastiske egenskaber til at transportere fugt, så tørrer materialerne meget hurtigt.

De syntetiske materialer er de mest hurtigtørrende på markedet, og du kan nemt vride fugt ud af materialet, da det ikke binder sig på samme måder som i andre materialer. Ofte bliver der brugt polyester til det syntetiske inderlag, da det er billigt at producere og ikke binder vand, hvilket sørger for de hurtigtørrende og svedtransporterende egenskaber. Polyester er et oliebaseret materiale, og der gøres derfor mere og mere i at benytte genavendt polyester. Ofte bruges omsmeltede plastikflasker til genanvendt polyester.

  1. Syntetiske materialer skal ofte vaskes, da lugt nemt binder sig i materialet. Det gør materialet ideelt til korte aktiviteter, hvor der er mulighed for at vaske tøjet. Til friluftsliv har man derfor behov for en del flere syntetiske trøjer, end det er tilfældet med uld, som er naturligt lugthæmmende.
  2. Polyester og andre lignende materialer er billige at købe, men produkterne fås også i mange forskellige kvaliteter. De genanvendte materialer er ofte lidt dyrere. Til gengæld er det bedre for miljøet.
  3. Et syntetisk inderlag er meget holdbart og har en høj styrke i forhold til tykkelse. Produktet kan sagtens tåle mange vaske og er i det hele taget nemt at vedligeholde.
  4. De syntetiske materialer smelter ved høj varme (egenskaben til at smelte gør det nemt at genanvende efterfølgende), og man skal derfor være opmærksom på at bruge dem ved åben ild.

Ideel til: Korte aktiviteter med høj puls.
+ Meget svedtransporterende, lav pris, hurtigtørrende, høj styrke,
- Lugter nemt, smelter ved høj varme,



Mix af uld og syntetisk

Ønsker du egenskaber fra både uld og det syntetiske, så findes der produkter, der kombinerer dem begge. Produkterne har ofte et syntetisk lag ind mod kroppen og uld yderst. Nogle produkter har begge materialer vævet sammen. Produkter med begge typer materiale vil få både fordele og ulemper fra begge lejre, og nogle egenskaber, som at ulden ville være lugthæmmende, vil gå tabt.

Andre spændende artikler


Vandretur i Sverige: 3 dage på Vildmarksleden

Vandretur i Sverige: 3 dage på Vildmarksleden

”Maddelen var super inspirerende!”

”Maddelen var super inspirerende!”

Caribiens første langdistancevandrerute

Caribiens første langdistancevandrerute

Log ind