Guide: 5 favoritter fra hytte til hytte

Alpernes 5 ypperste

Sommerens græsgange ligger grønne, passene snefrie og hytterne overalt i Alperne åbner op for vandrefolket. Vi har hevet fat i Kev Reynolds, der har vandret i Alperne i 50 år og skrevet mere end 50 bøger om vandring, og udfrittet ham om sine fem favoritvandreture fra hytte til hytte i Alperne.

Jungfrau---shutterstock_115.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 23. feb 2023
Læst af: 19968

Sommerens græsgange ligger grønne, passene snefrie og hytterne overalt i Alperne åbner op for vandrefolket. Vi har hevet fat i Kev Reynolds, der har vandret i Alperne i 50 år og skrevet mere end 50 bøger om vandring, og udfrittet ham om sine fem favoritvandreture fra hytte til hytte i Alperne.

Landskaberne i Alperne kræver ingen introduktion. Her er ikke blot alle lækkerierne, natur- og bjergelskere sukker efter, her findes også tusindvis af bjerghytter med det eneste formål at gøre bjergene tilgængelige for folk med hang til vandring.

Du behøver ikke slæbe på Telt, sovepose, underlag, kogegrej og proviant til adskillige dage, men kan nøjes med en mindre rygsæk med de mest nødvendige ting.

Hytterne ligger nemlig strategisk placeret, så du kan gå fra den ene til den anden og overnatte med tag over hovedet, mæske dig i mættende måltider og nyde udsigterne, ind til bjergene står som silhuetter mod den mørke nattehimmel, og du skyller dagens indtryk ned med et glas vin. 

Men hvor skal turen gå hen? Til at besvare det spørgsmål, har vi hevet fat i britiske Kev Reynolds. Kev har vandret længere ruter i bjergene de seneste 50 år, bruger hvert år 15-16 uger på stierne og har skrevet 53 bøger – de 45 bøger er vandreguider til Alperne, Pyrenæerne og Himalaya. Vi har stillet Kev den simple opgave: Beskriv dine fem favoritruter fra hytte til hytte i Alperne.


Tour de Jungfrau

”Jeg har vandret i Bernese Oberland-regionen i Schweiz i omtrent 40 år og designede den her tur for nogle år siden. Ideen er en rute, der linker de bedste udsigter sammen med de bedste steder at bo. Det her er en fantastisk rute, man kan vandre den på syv til otte dage, men med nogle afstikkere tager den 10 til 11 dage.

Den starter helt vidunderligt med en lille jernbane fra Wilderswil nær Interlaken til Schynige Platte – et uovertruffent udsigtspunkt, hvor fra man kan se næsten hele området, som turen går gennem.

Her er udsigt til et utal af bjergtoppe – Wetterhorn, Schreckhorn, Eiger, Mönch, Jungfrau, Breithorn og Gspaltenhorn – som vandreturen går ind under. Når man kommer her til, tænker man næsten: ’Til helvede med vandreturen, lad os bare sidde her og nyde landskabet!’

Men, den første vandredag, der bringer én fra Schynige Platte til First, liftstationen over Grindelwald, er simpelthen en af de fineste dagsvandreture i verden. Jeg bliver aldrig træt af den.

Med en enkelt undtagelse, hvor man går ned i dalen til den lillebitte landsby, Stecklenberg, bliver man højt i bjergene på hele turen og undgår landsbyer. Ruten skærer sig rundt om de her massive bjerge med mulighed for afstikkere op på flere bjergsider, for eksempel Wetterhorn, undervejs.

Stien bølger op og ned gennem vilde landskaber, og man er for det meste langt væk fra andre mennesker. Man bor vidunderligt i bjerghytter eller små Inns og ender den næstsidste dag ved Lobhornhytten.

Jeg kan lide alle hytterne på turen, men Lobhorn er min favorit. Her fra kan man se Jungfrau hele vejen fra dets rødder dybt nede i dalen til toppen. En helt afsindig udsigt. Hytten er ret simpel.

Her er ingen brusere, og man vasker sig udenfor. Men beliggenheden er vidunderlig, og der er en fremragende stemning. Jo mere simple overnatningssteder er, jo bedre er atmosfæren ofte, synes jeg.”

TRANSPORT: Flyv retur til Geneve fra 425 kr. Tag tog (ca. tre timer) fra lufthavnen til Wilderswil. Tjek www.sbb.ch.
RUTE: Schynige Platte – First - Hotel Wetterhorn - Alpiglen - Kleine Scheidegg/Grindelwaldblick – Stechelberg – Obersteinberg - Rotstock Hut – Blumental - Suls-Lobhorn-hytten – Wilderswil. Turen er i alt 111 km, tager otte til 11 dage og et godt valg for førstegangsvandrere i Alperne.
INFO: Tjek www.jungfrauregion.ch og Tour of the Jungfrau Region fra Cicerone af Kevin Reynolds.


 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Find din næste tur her


Ruteforslag
Rundtur i Zillertal Alperne

Rundtur i Zillertal Alperne

Priser fra 3.295,-
Fællesture
Vandring på tværs af Alperne

Vandring på tværs af Alperne

Andre spændende artikler


 Friluftsliv med småbørn

Friluftsliv med småbørn

3 hurtige vandreture til Påsken

3 hurtige vandreture til Påsken

GR 221

GR 221 "De tørre stens rute"