Guide: 5 favoritter fra hytte til hytte

Alpernes 5 ypperste

Sommerens græsgange ligger grønne, passene snefrie og hytterne overalt i Alperne åbner op for vandrefolket. Vi har hevet fat i Kev Reynolds, der har vandret i Alperne i 50 år og skrevet mere end 50 bøger om vandring, og udfrittet ham om sine fem favoritvandreture fra hytte til hytte i Alperne.

Jungfrau---shutterstock_115.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 23. feb 2023

Sommerens græsgange ligger grønne, passene snefrie og hytterne overalt i Alperne åbner op for vandrefolket. Vi har hevet fat i Kev Reynolds, der har vandret i Alperne i 50 år og skrevet mere end 50 bøger om vandring, og udfrittet ham om sine fem favoritvandreture fra hytte til hytte i Alperne.

Landskaberne i Alperne kræver ingen introduktion. Her er ikke blot alle lækkerierne, natur- og bjergelskere sukker efter, her findes også tusindvis af bjerghytter med det eneste formål at gøre bjergene tilgængelige for folk med hang til vandring.

Du behøver ikke slæbe på telt, sovepose, underlag, kogegrej og proviant til adskillige dage, men kan nøjes med en mindre rygsæk med de mest nødvendige ting.

Hytterne ligger nemlig strategisk placeret, så du kan gå fra den ene til den anden og overnatte med tag over hovedet, mæske dig i mættende måltider og nyde udsigterne, ind til bjergene står som silhuetter mod den mørke nattehimmel, og du skyller dagens indtryk ned med et glas vin. 

Men hvor skal turen gå hen? Til at besvare det spørgsmål, har vi hevet fat i britiske Kev Reynolds. Kev har vandret længere ruter i bjergene de seneste 50 år, bruger hvert år 15-16 uger på stierne og har skrevet 53 bøger – de 45 bøger er vandreguider til Alperne, Pyrenæerne og Himalaya. Vi har stillet Kev den simple opgave: Beskriv dine fem favoritruter fra hytte til hytte i Alperne.


Tour de Jungfrau

”Jeg har vandret i Bernese Oberland-regionen i Schweiz i omtrent 40 år og designede den her tur for nogle år siden. Ideen er en rute, der linker de bedste udsigter sammen med de bedste steder at bo. Det her er en fantastisk rute, man kan vandre den på syv til otte dage, men med nogle afstikkere tager den 10 til 11 dage.

Den starter helt vidunderligt med en lille jernbane fra Wilderswil nær Interlaken til Schynige Platte – et uovertruffent udsigtspunkt, hvor fra man kan se næsten hele området, som turen går gennem.

Her er udsigt til et utal af bjergtoppe – Wetterhorn, Schreckhorn, Eiger, Mönch, Jungfrau, Breithorn og Gspaltenhorn – som vandreturen går ind under. Når man kommer her til, tænker man næsten: ’Til helvede med vandreturen, lad os bare sidde her og nyde landskabet!’

Men, den første vandredag, der bringer én fra Schynige Platte til First, liftstationen over Grindelwald, er simpelthen en af de fineste dagsvandreture i verden. Jeg bliver aldrig træt af den.

Med en enkelt undtagelse, hvor man går ned i dalen til den lillebitte landsby, Stecklenberg, bliver man højt i bjergene på hele turen og undgår landsbyer. Ruten skærer sig rundt om de her massive bjerge med mulighed for afstikkere op på flere bjergsider, for eksempel Wetterhorn, undervejs.

Stien bølger op og ned gennem vilde landskaber, og man er for det meste langt væk fra andre mennesker. Man bor vidunderligt i bjerghytter eller små Inns og ender den næstsidste dag ved Lobhornhytten.

Jeg kan lide alle hytterne på turen, men Lobhorn er min favorit. Her fra kan man se Jungfrau hele vejen fra dets rødder dybt nede i dalen til toppen. En helt afsindig udsigt. Hytten er ret simpel.

Her er ingen brusere, og man vasker sig udenfor. Men beliggenheden er vidunderlig, og der er en fremragende stemning. Jo mere simple overnatningssteder er, jo bedre er atmosfæren ofte, synes jeg.”

TRANSPORT: Flyv retur til Geneve fra 425 kr. Tag tog (ca. tre timer) fra lufthavnen til Wilderswil. Tjek www.sbb.ch.
RUTE: Schynige Platte – First - Hotel Wetterhorn - Alpiglen - Kleine Scheidegg/Grindelwaldblick – Stechelberg – Obersteinberg - Rotstock Hut – Blumental - Suls-Lobhorn-hytten – Wilderswil. Turen er i alt 111 km, tager otte til 11 dage og et godt valg for førstegangsvandrere i Alperne.
INFO: Tjek www.jungfrauregion.ch og Tour of the Jungfrau Region fra Cicerone af Kevin Reynolds.


 

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Stubai---shutterstock 14488

Stubaier Circuit

”Det her er en nem tilgængelig vandretur fra Innsbruck i Østrig. Tag bussen fra lufthavnen, og en time senere kan du begynde at vandre. Ruten er formet som en hestesko, der laver et loop over Stubaier-dalen.

Bjergene her er dramatiske. De er ikke så høje som i for eksempel Jungfrau-området eller omkring Mont Blanc, men de virker højere, end de egentligt er, da du vandrer helt inde mellem dem.

Ruten bringer dig op over en række bjergkamme, hvor du kommer helt ind under gletsjere og høje toppe, mens de dybe dale ligger under dig. Alle hytterne undervejs er meget fine – nogle er som store inns, mens andre er små og mere simple. Hver har de sin egen specielle atmosfære. Østrigerne har virkelig gjort det godt med hyttesystemet.

Aftensmad i hytterne er god, mens morgenmaden ikke altid er i top. Du kan dog altid købe mad med til dagene, der er forholdsvist korte, så du kan nemt komme frem til en hytte og bruge eftermiddagen på at forspise dig – der er ikke alt for lange stræk, hvor du skal kæmpe dig af sted på tom mave.

Udsigterne er glimrende hele vejen. Du krydser en ny bjergkam hver dag, og de er alle interessante. De kommer ned direkte fra de højere toppe over dig. Nogle er mere udsatte og har kabler, du kan støtte dig til, men de fleste har gode stier. På den sidste strækning føles det næsten, som om du er i Dolomitterne, da der er stejle, dramatiske kalkstensbjerge. Det er en vidunderlig rute.”

TRANSPORT: Flyv retur til Innsbruck fra omtrent 1600 kr. Tag tog til Neder. Tjek www.oebb.at.
RUTE: Start i Neder og gå til hytterne Innsbrucker - Bremer - Nuernburger - Sulzenau -
Dresdner - Neue Regensburger - Franz Senn og Starkenburger til Neustift. Ruten tager ni til 10 dage og er lidt hårdere end Jungfrau-turen, men dog ikke en af de hårdeste. Det er fint at have erfaring fra en anden hyttetur.
INFO: Trekking in the Stubai Alps af Allan Hartley fra Cicerone. Tjek også www.stubai.at.


Vanoise---shutterstock 2135

TOUR DE VANOISE

”I den franske nationalpark Vanoise finder man det mest uberørte landskab. Der er overhovedet ikke tegn på udvikling, hvilket er noget meget, meget særligt. Jeg lavede den her rute, som jeg er helt vild med, for mange år siden. Den går som et ottetal rundt i bjergene og helt ind under de højeste bjerge i området, Grande Casse and Grand Motte, og forbi skønne bjergsøer, der vender bjergtoppene på hovedet og giver dobbelt valuta for pengene.

Der er syv bjergpas undervejs, og hver dag kommer du til at se alpestenbukke og andre dyr. Da det er en nationalpark, er dyrene beskyttet, så de er vant til folk. Du kan sidde på en sten og kigge på en alpestenbuk, der græsser 10 meter væk. Det er utroligt. Det samme er blomsterne. Tager du af sted først på sommeren, i juli hvor sneen lige er smeltet og giver plads til engene, så vader du gennem de mest fantastiske vilde blomsterhaver.

Du har blomsterne, søer, vandfald, store klippevægge og snedækkede toppe. Stien leder dig fra hytte til hytte, og mange af dem var tidligere bondegårde, så de har masser af charme.

Du skal ud af nationalparken en enkelt gang, hvor du kommer gennem et frygtelig grimt skiområde, der minder én om, hvor hæslig mennesket kan være ved naturen, men du er snart oppe over et pas og inde i nationalparkens uberørthed igen. Naturen er så fuld af skønhed, men mennesket kan virkelig ødelægge den – det må være læren fra det område.”

TRANSPORT: Flyv retur til Torino fra omtrent 1200 kr. Tag tog til Modane (ca. 1½ time). Tjek www.trenitalia.com.
RUTE: Refuge de l'Orgère - Refuge de Plan Sec - Refuge de l'Arpont - Refuge du Plan du Lac - Refuge du Vallonbrun - Bonneval-sur-Arc - Val d'Isère - Refuge de la Leisse- Pralognan-la-Vanoise - Refuge de Péclet-Polset - Refuge de Péclet-Polset. I alt 154 km og 10 til 12 dages vandring.
INFO: Tour of the Vanoise af Kev reynolds fra Cicerone. Tjek også www.vanoise-parcnational.fr.


Mont-Blanc---shutterstock 2

TOUR DE MONT BLANC

”Alle ved, at det her er den mest populære bjergrute i Europa og helt sikkert på listen over verdens 10 bedste vandreruter. Der er op mod 10.000 mennesker, der går den hvert år, men du kan undgå horderne, hvis du går i den modsatte retning af, hvad de fleste gør. De fleste går mod uret, men går du den anden vej, så møder du en god flok mennesker én gang i løbet af dagen.

Derefter har du mest bjergene for dig selv. Du kan også starte midt på ugen, da de fleste starter i weekenden. Det er en fantastisk rute. De fleste starter i Frankrig og krydser ind i Italien over Col de la Seigne, der giver dig en helt uimodståelig udsigt til Mont Blancs sydside. I Italien er der ubeskrivelige udsigter på stort set hvert eneste skridt af stien, og du krydser ind i Schweiz og ned i den frodige dal Val Ferret.

Der er nogle bureauer, der organiserer ture rundt om Mont Blanc, der bruger transport gennem dalen, men det er en fjollet ting at gøre. Kontrasten til den frodige side af bjerget er fantastisk.

I andre områder får du de store klippevægge, toppene og gletsjerne, men når du vandrer gennem de her frodige dale med de gamle farme med blomster i kurve, så giver det hele turen en balance. Du krydser tilbage ind i Frankrig over Col de Balme og kigger ned i Chamonix-dalen med Mont Blanc til venstre. Det er vidunderligt. En fantastisk rute.”

TRANSPORT: Flyv retur til Geneve fra 425 kr. Tag tog til Orsieres, tjek www.sbb.ch, og bus der fra til Champex.
RUTE: (Med uret) Champex - La Léchere/Ferret - Rifugio Bonatti – Courmayeur - Rifugio Elisabetta - Refuge de la Croix du Bonhomme - Les Contamines - Les Houches - La Flégere – Trient – Champex. I alt 170 km og 10 dages vandring.
INFO: Tour of Mont Blanc af Kev Reynolds fra Cicerone. Tjek også www.walkingthetmb.com 


Chamonix---Zermatt---shutte

HAUTE ROUTE FRA CHAMONIX TIL ZERMATT

”Turen her begynder ved foden af Mont Blanc og slutter ved foden af Matterhorn – de to mest ikoniske bjerge i Europa. Det ene er det højeste i Vesteuropa, og det andet et af de mest genkendelige, smukke bjerge i verden. Mellem dem krydser du over 11 skønne pas og promenerer forbi den største samling af bjerge på over 4000 meter i Vesteuropa.

De er vidunderlige bjerge med gletsjere, som du ikke behøver at vandre på, men altid har tæt på. Hvert pas er forskelligt, og de fleste har fine stier. Du kommer ned i alle de her dale med landsbyer, hvor du kan overnatte, hvis du har lyst, men du kan også bo i hytterne højere i bjergene.

Hotellerne i landsbyerne er lidt mere luksuriøse. Den sidste strækning gik oprindeligt op gennem dalen mellem landsbyer, men her er jernbanen tæt på, og alle vil op og se Matterhorn, så der er meget gang i den. I stedet kan du gå ad det, schweizerne kalder Europaweg.

Den meget spændende rute går højt op på siden af Mattertal mellem Grächen og Zermatt. Det tager mindst 12 timer, så der er en hytte på halvvejen, Europa-hytten. Men bjergene er meget ustabile, så stien bliver hvert år ødelagt flere steder af stenskred og kan være ret skummel. Hvert år er man nødt til at lave alternative stier, da det sker.

Faren ligger primært på en strækning, der blot tager 20-30 minutter. Men her er faren reel. En dag er der én, der dør her, og så tror jeg de schweiziske myndigheder lukker den. Men er du villig til at løbe risikoen og få lidt adrenalin til at pumpe, så tag den…

TRANSPORT: Flyv retur til Geneve fra 425 kr. Tag tog eller bus til Chamonix. Tjek www.gva.ch og www.altibus.com
RUTE: Chamonix – Argentière- Trient – Champex - Le Châble - Cabane du Mont Fort - Cabane de Prafleuri – Arolla - La Sage - Cabane de Moiry – Zinal – Gruben - St Niklaus – Gasenried – Europa Hytte – Zermatt. I alt 180 km og 10 til 12 dages vandring.
INFO: Chamonix to Zermatt af Kev Reynolds fra Cicerone. Tjek også www.chamonix.net.


Chamonix---Zeratt---shutter

God hytteetikette

Der er hytter, hvor du finder private værelser, men normen er sovesale. Specifikke regler varierer fra hytte til hytte, men her er regler, der ofte gælder:

  • Efterlad vandrestøvlerne og vandrestave i støvlerummet.
  • Brug dit medbragte lagen (hytterne udleverer tæpper/dyne + pude).
  • Respekter det fastsatte tidspunkt, hvor lyset skal være slukket.
  • Pak rygsækken uden for sovesalen, så du ikke forstyrrer andre vandrere.

Vælg for øvrigt en seng så langt fra døren som muligt, så du ikke bliver forstyrret af folk, der kommer og går. Og husk nu ørepropper, hvis du skulle være så uheldig at ende i samme sovesal som ham der snorkemaskinen, der tromler derudad natten lang.

Find din næste tur her


Ruteforslag
Rundtur i Zillertal Alperne

Rundtur i Zillertal Alperne

Priser fra 5.698,-
Ture på egen hånd
Trans Tyrol - fra Garmisch til Innsbruck

Trans Tyrol - fra Garmisch til Innsbruck

Priser fra 3.595,-
Fællesture
Vandreture i Østrig

Vandreture i Østrig

Andre spændende artikler


Sveriges 3 bedste fjeldstationer

Sveriges 3 bedste fjeldstationer

Skovbadets kunst og videnskab

Skovbadets kunst og videnskab

Vandring på Kungsleden

Vandring på Kungsleden

Log ind