Vandring i Yosemite National Park

Enorme vandfald, dybe dale, grønne enge, spektakulære klippesider og gigantiske sequoia-træer gør nationalparken Yosemite til et slaraffenland for naturelskere. Her er fantastisk vandring og rig mulighed for cykling, rafting, klatring, ridning og en række andre aktiviteter.

Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 18. maj 2021
Læst af: 5971

Enorme vandfald, dybe dale, grønne enge, spektakulære klippesider og gigantiske sequoia-træer gør nationalparken Yosemite til et slaraffenland for naturelskere. Her er fantastisk vandring og rig mulighed for cykling, rafting, klatring, ridning og en række andre aktiviteter.

Det stillestående, kolde vand er så klart, at det er svært at se, hvad der er op, og hvad der er ned. Spejlbilledet er perfekt, og på hver sin side af vandspejlet ligger den grønne eng, de vilde, gule blomster, der vokser ranke og høje, og de lodrette, grå klippesider, der rejser sig monumentalt over vores hoveder.

usa

Her i bunden af Yosemite-dalen er det er svært at vælge, hvad man skal tage sig til. For mulighederne i Californiens nationalpark nummer ét er så mange, at man uden at komme til at kede sig kunne bruge uge efter uge.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Tore_Groenne_2.jpgTil toppen af Yosemite
Yosemites enorme Half Dome – den imponerende lodrette bjergvæg, der tager form som en halvkuppel – rejser sig over dalen som et symbol på nationalparkens naturmæssige skønhed. Men hvorfor nøjes med at beundre den nede fra dalen, når du kan vandre op på toppen af den? Turen op og ned er på mellem 22,5 og 25,5 kilometer og vil for de fleste tage en hel dag at tilbagelægge – omkring 10 timer.
På den sidste og meget stejle del af turen er der spændt kabler langs ’stien’, der går op over den nøgne klippe. Man stiger næsten 1500 meter, og det er vel at mærke lige så langt, der er ned til dalbunden lodret under én, når man står på toppen.

Dalen rundt til fods
En god måde hurtigt at komme nær den smukke natur er på de adskillige forholdsvis korte vandrestier, hvor du hurtigt kommer tæt på brusende vanfald som det smukke vandfald Bridalveil Fall, hvor vandet falder fra klippen højt oppe og bliver til støv i luften. En lille slentretur på omtrent en kilometers penge.
Er du mere til længere ture i dalen, kan det anbefales at kridte støvlerne op til den 20,9 kilometer lange Valley Floor Loop, der går over enge, gennem skove, langs Merced-floden og byder på klassiske Yosemite-udsigter som klippesiderne El Capitan og Sentinel Rock samt vandfaldene Bridalveil Falls og Yosemite Falls.

Tore_Groenne.jpgNed, ned, ned
Selvom Four Mile Trail fra Glacier Point til Yosemite Valley kun er på 7,7 kilometer, så er den ganske hård. Vandringen starter nemlig højt over dalbunden, inden den zig-zagger ned gennem skovene og over klipperne med et utal af panoramaer ud over landskabet af imponerende grå klipper i alt det grønne, der gennemskæres af vandfald. Regn med, at turen tager tre til fire timer. Et alternativ til Four Mile Trail er Panorama Trail på 13,5 kilometer, der også starter ved Glacier Point. Den tager omtrent dobbelt så lang tid.

Den uhyre lange
Yosemite er udgangspunkt for en af allersmukkeste og mest legendariske vandreture i USA – den 340 kilometer lange John Muir Trail. Vandreturen følger, for det meste, den lige så legendariske Pacific Crest Trail, der følger de højeste bjerge hele vejen fra den mexicanske grænse til den canadiske.
John Muir Trail er kendt for at føre vandrere gennem nogle af de mest spektakulære bjerglandskaber i USA og slutter ved Mt. Whitney, der med sine 4421 meter er det højeste bjerg i USA’s nedre 48 stater (det højeste er 6194 meter høje Mt. McKinley, også kaldet Denali, i Alaska).


Tore_Groenne_1.jpgAKTIVITETER
Mulighederne i Yosemite er mange og går lige fra vandring, cykling, klippeklatring, rafting, ridning og fiskeri til at kigge på fugle, roadtrippe i bilen og drage på lange vandreture langt fra de gængse vandrestier.

OVERNATNING
Der er flere muligheder for overnatning i Yosemite. Du kan for eksempel slå dit telt op på en af de mange campingpladser i parken, eller du kan overnatte på lodges, der varierer fra simple telte til luksuriøse værelser.

TIL OG FRA YOSEMITE
Det mest naturlige udgangspunkt for ture til Yosemite er San Francisco, der ligger 314 kilometer og fire til fem timers kørsel vest for parken. Fra San Francisco følger du I-580 east til Highway 120 east (Manteca) eller 140 east (Merced) til Yosemite.

HVORNÅR?
Du kan besøge Yosemite året rundt. Om sommeren blomstrer engene, og temperaturen kommer op over de 30 grader. Om efteråret er parken et smukt farvevæld, men der er meget lidt vand i vandfaldene. Nattemperaturerne falder til under frysepunktet. Vinteren er kold og snefuld med temperaturer under frysepunktet nede i dalen. Der er dog også lune solskinsdage. Foråret er normalt varmt i Yosemite, men man skal være forberedt på sene vinterstorme. Og så er det tidspunktet, hvor vandfaldene i Yosemite indeholder mest vand og derfor er smukkest.

Meget, meget mere om Yosemite
Find detaljerede kort til download og læs meget mere om overnatning, vejret, vandreruter, klatring og alskens andre aktiviteter i Yosemite på www.nps.gov/yose


Andre spændende artikler


Eventyrligt par skaber vandrerute på 4239 km

Eventyrligt par skaber vandrerute på 4239 km

6 gode råd til at krydse floder

6 gode råd til at krydse floder

3500 km på Appalachian Trail

3500 km på Appalachian Trail

Log ind