Weekendvandring i Vättlefjäll

Et frisk pust sydsvensk skønhed

På en weekendtur til Vättlefjäll vandrer vi over åbne vidder, gennem mosfyldte skove og mellem fredfyldte skovsøer. Her kan alle være med. Vi er på tur med Opdag Verden.

P4213713.jpg
Skrevet af: Jeppe Gabriel Spence
Opdateret den 04. sep 2021

På en weekendtur til Vättlefjäll vandrer vi over åbne vidder, gennem mosfyldte skove og mellem fredfyldte skovsøer. Her kan alle være med. Vi er på tur med Opdag Verden.

Skovsøens vande strækker sig frem for os og kaster solens lysglimt tilbage. For vores fødder, og hele vejen rundt, dykker de svensker klipper ned i søen. Vi har camperet på en halvø, der giver følelsen af, at man sidder lige midt i denne smukke udsigt. Klokken er 8.00 om morgenen, og vi sidder alle og nyder morgenmaden. Tre af os sidder på en klippesten og overværer parringsseancen mellem to Canadagæs. De smukke fugle kommer meget tæt på trods af deres sky natur, og vi hepper på, at kærligheden vinder i denne naturopvisning.

Vi er 11 mennesker, der mødte hinanden i går eftermiddag, og nu sidder og snakker som venner, der har kendt hinanden i længere tid. Efter morgenmaden pakker vi sammen og bevæger os i samlet flok langs kanten af skovsøen. Solen varmer fra oven.

P4203596

Et afbræk i naturen
Dagen forinden starter turen for mig allerede halvvejs mod mødestedet, da min telefons signal trækker sig og til sidst forsvinder helt. Jeg ånder ud og lukker øjnene til en sidste lur inden mit stoppested. Det er fredag, og blot 20 minutter efter jeg befandt mig på Göteborg Station, står jeg midt ude i naturen med de andre turdeltagere.

Kort tid efter forsvinder larmen fra hovedvejen, og man kan kun høre vinden langs skovsøerne og den nysgerrige snak blandt os. Tempoet er roligt, og det giver os tid til at kigge på naturen rundt om os. Og den er der nok af. Først identificerer vi uglegylp, derefter vildsvinespor, og så kravler et firben ud fra sit skjul. Vi bevæger os forbi kæmpe, mosbeklædte klippesten, der ligger på må og få i skoven.

I disse omgivelser kan man tydeligt se, hvordan historier om trolde og skovfolk er opstået. Vi sætter taskerne fra os under korte hvil, og jeg mærker straks, hvor afslappet naturen får mig til at føle.

P4213775

Værelse med havudsigt
Vores første lejrplads ligger seks kilometer fra vores startsted. Vi ankommer ved 18-tiden og begynder straks at sætte telte op. Vi befinder os på en halvø med et shelter og teltpladser, der ligger ud til vandet omkring os. To af os har medbragt hængekøjer og hænger dem op mellem to træer, der står helt ude ved vandkanten. Sammen med dem i teltene bliver vi hurtige enige om, at det her nok er de billigste værelser med søudsigt, man kan få i Sverige.

Der bliver hurtigt tændt et bål, og et ildstål bliver sendt rundt til dem, der vil prøve kræfter med at tænde bål uden hjælp fra en lighter. Der bliver jublet, hver gang en af os formår at fremkalde den lille flamme i birkebarken. Én har taget kanelgifler med, og de bliver straks varmet over risten og delt ud til folk rundt om bålet.

P4213809

Sverige i fuldt flor
Efter vi har pakket sammen næste morgen, begiver vi os af sted i et roligt tempo. Den første del af dalen byder på de samme søområder som i går, men inden længe er der ingen træer, og vi står på åbent fjeld.

Der er ikke en sky på himlen, og vi bevæger os som en slange gennem landskabet. Efter den åbne strækning er vi pludselig inde mellem træerne igen. Og efter frokostpausen i grønne omgivelser er vi pludselig i søernes land igen. Jeg får hurtigt overbevist to af de andre til at tage en dukkert i vandet med mig. Ved det næste åbne område lægger folk deres tasker og daser i solen. De friske af os hopper i det kolde vand og får vasket lidt støv af os.

Da vi bagefter ligger og lufttørrer går snakken. Dagen er ikke omme endnu, men man kan sagtens mærke, at Vättlefjäll har meget mere at byde på end bare svensk skov. De mange skift i natur og terræn gør turen underholdende dagen lang. Der er altid noget nyt at se og tage billeder af. Naturreservat er perfekt til en weekendtur og et afbræk fra hverdagen.

P4224028

Find din næste tur her


Ruteforslag
Tivedens Nationalpark

Tivedens Nationalpark

Ruteforslag
Jämtlandstrekanten

Jämtlandstrekanten

Ruteforslag
Kungsleden: Abisko - Vakkotavare

Kungsleden: Abisko - Vakkotavare

Faktaboks

Transport til Vättlefjäll

En af de bedste ting ved Vättlefjäll er dets tilgængelighed. Naturreservatet er ikke langt væk, hvad end du kommer fra Sjælland eller Jylland. Fra Grenaa og Frederikshavn går der nemlig færger direkte til Göteborg og Varberg, der ligger rigtig tæt på selve stien. Fra Göteborg går der hvert 10. minut sporvogne ud til Angered C, hvor stien er tilgængelig. Fra København kan man hoppe på et Øresundstog eller et af SJ’s toge, som kører direkte til Göteborg.


P4203603
Overnatning i Vättlefjäll

Vättlefjäll er et glimrende sted at teste forskellige – og måske nye – overnatningsformer, da man kan overnatte på mange måder i naturen her:

  • Telt: I hele parken er der overnatningspladser, der ikke kræver bookning. Det betyder, at der er flade områder med mulighed for at sætte telt op. Desuden er der allemandsretten i Sverige, så der er fri overnatning i naturen.

  • Tarp: Mange af overnatningsstederne er inde i skoven, men det er muligt at teste, hvordan det er næsten at sove under åben himmel og lege med denne letvægts-bushcraft-metode.

  • Hængekøje: Med køjen får man de bedste morgenudsigter. Langs søbredden står der træer, hvor man kan teste sine hængekøjeevner af.

  • Shelter: De fleste af lejrpladserne har sheltere. Der er ikke plads til mange, og der er ingen bookning, så shelterne er ikke den sikreste mulighed, men de kan bruges til at søge ly for regn.

 

Andre spændende artikler


Til fod på ruten fra Ås til Åss

Til fod på ruten fra Ås til Åss

3 smutture til svenske nationalparker

3 smutture til svenske nationalparker

Höga Kustenleden & Skuleskogen

Höga Kustenleden & Skuleskogen

Log ind