Weekendvandring i Vättlefjäll

Et frisk pust sydsvensk skønhed

På en weekendtur til Vättlefjäll vandrer vi over åbne vidder, gennem mosfyldte skove og mellem fredfyldte skovsøer. Her kan alle være med. Vi er på tur med Opdag Verden.

P4213713.jpg
Skrevet af: Jeppe Gabriel Spence
Opdateret den 04. sep 2021
Læst af: 10210

På en weekendtur til Vättlefjäll vandrer vi over åbne vidder, gennem mosfyldte skove og mellem fredfyldte skovsøer. Her kan alle være med. Vi er på tur med Opdag Verden.

Skovsøens vande strækker sig frem for os og kaster solens lysglimt tilbage. For vores fødder, og hele vejen rundt, dykker de svensker klipper ned i søen. Vi har camperet på en halvø, der giver følelsen af, at man sidder lige midt i denne smukke udsigt. Klokken er 8.00 om morgenen, og vi sidder alle og nyder morgenmaden. Tre af os sidder på en klippesten og overværer parringsseancen mellem to Canadagæs. De smukke fugle kommer meget tæt på trods af deres sky natur, og vi hepper på, at kærligheden vinder i denne naturopvisning.

Vi er 11 mennesker, der mødte hinanden i går eftermiddag, og nu sidder og snakker som venner, der har kendt hinanden i længere tid. Efter morgenmaden pakker vi sammen og bevæger os i samlet flok langs kanten af skovsøen. Solen varmer fra oven.

P4203596

Et afbræk i naturen
Dagen forinden starter turen for mig allerede halvvejs mod mødestedet, da min telefons signal trækker sig og til sidst forsvinder helt. Jeg ånder ud og lukker øjnene til en sidste lur inden mit stoppested. Det er fredag, og blot 20 minutter efter jeg befandt mig på Göteborg Station, står jeg midt ude i naturen med de andre turdeltagere.

Kort tid efter forsvinder larmen fra hovedvejen, og man kan kun høre vinden langs skovsøerne og den nysgerrige snak blandt os. Tempoet er roligt, og det giver os tid til at kigge på naturen rundt om os. Og den er der nok af. Først identificerer vi uglegylp, derefter vildsvinespor, og så kravler et firben ud fra sit skjul. Vi bevæger os forbi kæmpe, mosbeklædte klippesten, der ligger på må og få i skoven.

I disse omgivelser kan man tydeligt se, hvordan historier om trolde og skovfolk er opstået. Vi sætter taskerne fra os under korte hvil, og jeg mærker straks, hvor afslappet naturen får mig til at føle.

P4213775

Værelse med havudsigt
Vores første lejrplads ligger seks kilometer fra vores startsted. Vi ankommer ved 18-tiden og begynder straks at sætte telte op. Vi befinder os på en halvø med et shelter og teltpladser, der ligger ud til vandet omkring os. To af os har medbragt Hængekøjer og hænger dem op mellem to træer, der står helt ude ved vandkanten. Sammen med dem i teltene bliver vi hurtige enige om, at det her nok er de billigste værelser med søudsigt, man kan få i Sverige.

Der bliver hurtigt tændt et bål, og et ildstål bliver sendt rundt til dem, der vil prøve kræfter med at tænde bål uden hjælp fra en lighter. Der bliver jublet, hver gang en af os formår at fremkalde den lille flamme i birkebarken. Én har taget kanelgifler med, og de bliver straks varmet over risten og delt ud til folk rundt om bålet.

P4213809

Sverige i fuldt flor
Efter vi har pakket sammen næste morgen, begiver vi os af sted i et roligt tempo. Den første del af dalen byder på de samme søområder som i går, men inden længe er der ingen træer, og vi står på åbent fjeld.

Der er ikke en sky på himlen, og vi bevæger os som en slange gennem landskabet. Efter den åbne strækning er vi pludselig inde mellem træerne igen. Og efter frokostpausen i grønne omgivelser er vi pludselig i søernes land igen. Jeg får hurtigt overbevist to af de andre til at tage en dukkert i vandet med mig. Ved det næste åbne område lægger folk deres tasker og daser i solen. De friske af os hopper i det kolde vand og får vasket lidt støv af os.

Da vi bagefter ligger og lufttørrer går snakken. Dagen er ikke omme endnu, men man kan sagtens mærke, at Vättlefjäll har meget mere at byde på end bare svensk skov. De mange skift i natur og terræn gør turen underholdende dagen lang. Der er altid noget nyt at se og tage billeder af. Naturreservat er perfekt til en weekendtur og et afbræk fra hverdagen.

P4224028

Jeppe Gabriel Spence

Jeppe Gabriel Spence

Jeppe Gabriel Spence har en forkærlighed for de lidt mere ekstreme vandreture og har bl.a. vandret den 3.550 km lange Appalachian Trail.

Find din næste tur her


Priser fra 595,-
Fællesture
Vandretur på Söderåsen

Vandretur på Söderåsen

Ruteforslag
Bergslagsleden

Bergslagsleden

Ruteforslag
Österlencirklen

Österlencirklen

Andre spændende artikler


Vandring på Silverleden

Vandring på Silverleden

Kungsleden - På højfjelde over skyerne

Kungsleden - På højfjelde over skyerne

3 SVENSKE EFTERÅRSTURE

3 SVENSKE EFTERÅRSTURE