Du er her:

Naturperle i Kattegat

I selskab med sæler


Anholt er omkranset af cirka 25 kilometer perfekt sandstrand, som både sæler og vandhunde nyder godt af hver sommer. For at komme til Europas vigtigste tilholdssted for den spættede sæl skal du vandre gennem hedeområdet Ørkenen eller gå langs øens øde kystlinje med frisk havluft i lungerne.En sjat irriterende saltvand er atter løbet ind i snorklen. Endnu engang skyder jeg vandet væk ved at ånde kraftigt ud. Jeg begynder at tænke på at svømme ind mod stranden igen – uden at se det, jeg havde håbet på. Pludselig får jeg øje på en sort skygge helt ude i kanten af det synsfelt, dykkermasken tillader mig. Jeg drejer overrasket hovedet og følger skyggen. Hurtigt genkender jeg den lille levende torpedo med en læderagtig finne under mig. ”Det er den. En sæl,” tænker jeg jublende og kan registrere, at den er ret ung at dømme ud fra størrelsen. Og nysgerrig, kan jeg tilføje nogle sekunder senere. Øjenkontakt med Kattegats schæferhundSælen svømmer ind under mig i de omkring to meter vand, der er ned til bunden. Så bremser den op. Og vender sit søde ansigt op mod den neoprenklædte hval, der plasker rundt på kanten af sælreservatet Totten, hvor en koloni på flere hundrede spættede sæler holder til. Faktisk er reservatet på Anholts østspids et af de spættede sælers største og vigtigste tilholdssteder i Europa. I et kort, magisk øjeblik får jeg øjenkontakt. Sælen drejer lidt på hovedet, som en schæferhund, der vil spille bold. Ansigtsbevægelsen er dog ingen opfordring til leg, for straks efter piler den af sted – og ud af mit synsfelt – mod sine forældre, fætre, kusiner og andre artsfæller på stranden midt i reservatet. Smil og sand under fødderneLykkefølelsen pumper rundt i blodet, da jeg sidder og tager svømmefødderne af på lavt vand, mens de lette dønninger skvulpende skyller ind over mine ben. Tænk sig at få nær- og øjenkontakt med et stort, vildtlevende havdyr i sit rette element her i Danmark. Med det fine sand under fødderne og et bredt smil på læberne trasker jeg op til mine venner Thorkild og Denise. De har siddet med kaffen på en klittop og betragtet min snorkletur i udkanten af de spættede sælers storby. Mens jeg har dykket, har de set og fotograferet, hvordan den ene sæl efter den anden har stukket hovedet op af vandet og kigget efter neopren-hvalen på kanten af reservatet. Flere af dem har været blot 10-12 meter fra mig, fortæller de to ivrigt. Jeg kunne dog ikke se de andre sæler, da sigtbarheden næppe er mere end fire-fem meter på denne solstrålende julidag med en østlig brise, der gør vandet lidt uklart. Tilbage gennem ØrkenenVi pakker rygsækkene og gør klar til den cirka to timer lange gåtur tilbage til campingpladsen et stykke nord for Anholts havn. Foran os bugter en sti sig ind i en anden af Anholt store naturattraktioner. Et stort, totalt motortrafikløst, fredet og øde område med navnet Ørkenen. For flere hundrede år siden var her faktisk fyrreskov, og Ørkenen blev langt op i 1800-tallet stadig kaldt for Skoven. Ørkenen opstod ...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 19. aug 2015
Senest opdateret den 06. dec 2016
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind