Du er her:

Vad gennem lavt vand og bliv høj på Æbelø

Bølgeskvulp i stereo


En 1,5 kilometer lang vadetur i Kattegat fører dig ud til en lille ø, hvor store naturoplevelser står i kø Det er ikke helt enkelt at komme frem, da lerskrænterne synes at smelte ned over stranden. Blub-blub, blub, blub.Anklerne trækker striber af kølvand i det stille havvand, mens mågerne skriger over vores hoveder. Min ven Morten og jeg har smagen af salt på læberne, mens vi vader nordpå ad Ebbevejen, der er markeret af metalpæle. For hvert skridt kommer vi tættere på vores mål – en grøn oase, der langsomt vokser ud af den sommerlige havhorisont. Æbelø. Vi har god fart på, da det allerede er aften, og vi har tusindvis af skridt foran os. Det skal vise sig at blive våde skridt, der går ind i et helt unikt stykke natur. Efter en halv time med sandbund og det salte vand om anklerne, når vi Brådet, som er en smal odde syd for den skovklædte del af øen, der set på et kort egentlig mere ligner en pære end et æble. Over en strækning på cirka en kilometer har vi strand på begge sider, så vi får lyden af dønninger, der slår op på hver sin bred. Det skaber en særlig lyd af bølgeskvulp i naturlig stereo, der er med til at sætte den helt rette stemning på turen. Oplevelsen af uberørt natur løjer ikke af, da skoven venligt lukker sig omkring os ude på selve Æbelø. Her får træerne lov til at ligge i skovbunden, når alderen slår dem til jorden. Det er med til at give gode forhold for alt fra insekter til ugler. Eksempelvis holder sommerfuglen skovrandøje meget af de små, lyse åbninger i skoven, hvor vandet heller ikke længere er drænet, så her er mange vandpytter og –huller efter perioder med regn. Det er også nogle af øens træer, der har lagt stammer til Æbeløs navn. Her vokser nemlig de vilde æbletræer, som kaldes skovabild. Ulovlig overnatningEn ny panoramaudsigt ud over havet åbner sig foran os, da vi træder ud af skoven ved fyret på øens nordøst-spids. Dette sted kaldes Nordre Bråd. Vi sætter os på klintkanten for at beundre, hvordan Kattegat forsvinder ud mod kimingen foran os. Tankerne går samme vej som synet, mens vi smasker på lidt turguf, som vi nøje har udvalgt og pakket i vores tasker i små poser for at forsøde turen. Snart følger vi nordkysten. Her er ingen sti. Det er ikke helt enkelt at komme frem, da lerskrænterne synes at smelte ned over stranden. Nogle steder er store træer ufrivilligt væltet med ned ad de lerede skrænter, og flere steder må vi klatre over eller mave os under de uheldige træer. Det skyldes det særlige Æbelø-ler, som gør, at jordlagene let skilles ad og dermed skaber jordskred. Især i området omkring Østerhoved Spids er der masser af Æbelø-ler, og derfor kysten her også et stort jordskred. Det er netop her vi er nået frem til nu i aftensolskinnet, der sætter skarpe, orangegule farver på lagene af lyst og mørkt lerjord, der er foldet op ad skrænten i en blød bue. Neden for klinten står et par lystfiskere. Her skulle være et godt fiskeri efter blandt andet havørreder. Fiskerne har sat telte op, så meget lad...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 01. jul 2015
Senest opdateret den 05. dec 2016
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind