Udstyrstest

SEA TO SUMMIT TELOS TR2

Et Telt udover det sædvanlige

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Den 22. jun 2022
Læst af: 7879
Karakter fra test

Vi har testet det første Telt nogensinde fra australske Sea to Summit. På ydersiden ligner det måske et klassisk kuppeltelt med to apsis og indgange og et fritstående design, men lad dig ikke narre af det enkle ydre: Teltet rummer meget mere end det.

Sea to Summit Telos TR2 er et let og rummeligt topersoners telt på 1.657 gram.

Sea to Summit Telos TR2 4

Teltet kan sættes op på flere måder, men består som mange andre kuppeltelte af et indertelt og et oversejl hver for sig. Inderteltet består primært af myggenet, som giver et let og luftigt design, og et let sejl i nylon kan klikkes udover, så teltet får fuld beskyttelse.

Noget helt særligt ved Telos TR2 er dets Tension Ridge™-teltstangs-design, der er udviklet i samarbejde med DAC, som er et førende mærke inden for både pløk- og teltstangsdesign. Der er kun én stang, og det særlige ved den er, at den øverste del af stangen på tværs buer opad i siderne i stedet for ned.

SEA TO SUMMIT TELOS TR2
Anmeldelsen

Det giver ekstra siddehøjde og store indgange med mulighed for godt udsyn. Generelt er væggene i teltet ret lodrette, så man ikke behøver at sidde krøllet sammen, og den særlige stang giver virkelig en god rummelighed i teltet.

Udover de mange rummelige fordele, så giver den omvendte stang også en stor åbning i toppen, som fungerer som ventilationsåbning. Sammen med det hævede sejl giver det et godt ventilations-flow, som resulterer i meget lidt kondens i forhold til, at det er et let telt. Det er ret tydeligt, at teltet er udviklet med fokus på varmere klimaer, men teltet kan sagtens bruges til tre sæsoner.

Sea to Summit Telos TR2 1

Masser af opsætningsmuligheder

Telos TR2 har enormt mange opsætningsmuligheder. Her kan nævnes seks forskellige løsninger, jeg har brugt:

  1. Kun inderteltet til de varme nætter uden nedbør.
  2. kun oversejl til fuld beskyttelse og let oppakning.
  3. Oversejl og indertelt til allroundbrug.
  4. Oversejl foldet udover halvdelen af teltet til beskyttelse mod vind og fuldt panoramaudsyn.
  5. Oversejl helt foldet sammen men stadig monteret, så det er let at folde ud, hvis der pludselig skulle komme nedbør.
  6. ’Hangout Mode’, der giver mulighed for en hævet overdækning og læ til pausen eller samling om aftenen. Det er egentlig blot stængerne, oversejlet og de fire barduner monteret sammen. Det er så hævet i den ene ende og støttet med Vandrestave eller stænger (som er mulige at tilkøbe), så det får lidt samme funktion som et strandtelt.
  7. Det er overraskende nemt at sætte op, og det er faktisk også en vindstabil og solid konstruktion, man sagtens kan sidde komfortabelt under, hvis nu vejret skulle blive dårligt, og man ikke vil sidde helt kompakt inde i et lukket telt.

ATS2040 01170409 Telos TR2

Søjletryk og overfladespænding
Oversejlet er lavet i 15D Sil-PeU Coated Nylon Ripstop med et søjletryk på 1.200 mm. På papiret er er jeg ikke imponeret, men mine oplevelser på ture og i den virkelige verden er faktisk overraskende positive.

Det handler ikke altid kun om søjletryk, når det angår telte, men derimod om overfladespænding. Teltets oversejl kan blive godt spændt ud, og selvom søjletrykket er under, hvad jeg normalt vil anbefale, så kunne teltet uden problemer holde vandet ude i det danske omskiftelige vejr med alt fra vind til heldagsregn.

Bunden er meget let og har et søjletryk på, hvad jeg vil sige ”kun” er 2.500 mm. En teltbund har, modsat teltdugen, direkte tryk på sig, og man vil derfor uden et footprint opleve fugtige underlag. Normalt vil jeg sige, at til omskifteligt vejr og vådt klima – altså næsten alle ture i Skandinavien – er det nødvendigt med et footprint til det her telt for at sikre mod fugt og sikre levetiden på bunden med ekstra styrke. Et højere søjletryk ville dog være optimalt på både oversejlet og bunden, hvis det virkelig bliver udsat for barskt, nordisk vejr med vind og kraftig nedbør.

Fantastisk ’Fairshare’ + gode detaljer
Når du står med teltet i hånden for første gang, er der allerede noget, som adskiller Telos TR2 fra andre: pakposen. Faktisk er pakposen sammensat af flere mindre pakposer, som kan skilles ad, så oversejl, indertelt og stænger kan fordeles blandt flere folk på tur sammen. Sea to Summit kalder det ”Fairshare”, og idéen giver rigtig god mening.

Det har endda også andre fordele; man kan f.eks. adskille det våde oversejl fra de tørre dele. Og som om det ikke var nok, så fungerer poserne også som lommer inde i teltet, som nemt monteres med trykknap. Posen til stængerne kan omdannes til et primitivt lysstofrør, der blot ved at indsætte en pandelygte giver et behageligt lys i teltet.

De detaljer, der imponerer mig mest ved teltet, er dog faktisk en af de mest enkle. Et lille metalspænde i hvert af de fire hjørner af inderteltet og de fire hjørner af oversejlet har flere funktioner. På inderteltet kan stænger sættes direkte i spænderne, så teltet kan stå selv, men har også en funktion, så oversejlet kan fæstes ved ganske enkelt at dreje det ene spænde omkring det andet.

Udover at metalspændet på oversejlet nemt kan monteres på inderteltet, så kan man også sætte stængerne direkte i de fire metalspænder på oversejlet, så det ligesom inderteltet også kan stå for sig selv. Generelt er det et enormt nemt telt at slå op og tage ned igen.

Og det er også nemt at ændre mellem de mange funktioner og brugsmåder, teltet har.

Sea to Summit Telos TR2 6

FairShare + det særlige Tension Ridge™-teltstangs-design, som giver mere plads i kabinen.

Imponerende innovation
Selvom vi er imponeret over teltet, så er der udover ønsket om et højere søjletryk også enkelte andre detaljer, vi kunne ønske anderledes. Jeg synes ikke, at placeringen af de to korte og to lange barduner er logisk i forhold til optimal opspænding af dugen.

Der er mulighed for at flytte rundt på placeringen af de fire barduner, men jeg har ikke rigtig fundet en placering, som kunne spænde dugen helt ideelt op uden at gøre teltet mere deformt, end hvis ikke der var barduner monteret. Bardunerne kan dog sagtens monteres for ekstra stabilitet i kraftig vind, men det kunne fungere bedre, da det virker til at være udviklet primært til opsætning i Hangout Mode.

Der medfølger otte særlige V-pløkker med flere indhak, som giver ekstra modstand og mulighed for, at barduner og andet ikke smutter så let at pløkken. Det er muligt med flere tilkøb, blandt andet footprint, ekstra barduner og en loftlomme samt stænger til Hangout mode, men det er også muligt blot at benytte sine Vandrestave.

Prisen er rimelig i forhold til kvalitet og andre priser på markedet, og jeg må ærligt indrømme, at jeg er meget imponeret over innovationen og detaljerne i teltet. Det er skønt at se, at det stadig er muligt at lave forbedringer og nye løsninger.

Sea to Summit Telos TR2 7

Redaktionen anbefaler

SEA TO SUMMIT

TELOS TR2
Pris: 4.399,-

Bedømmelsen

Det er et let telt, som, på trods af det ikke er har styrke som primært fokus, er komfortabelt og rart at opholde sig i, både når det er varmt, og når det øser ned. Sea to Summit Telos TR2 er enormt alsidigt og detaljerigt, og vi er meget begejstrede for de mange opsætningsmuligheder og egenskaber, man har formået at få med i et telt, der er helt ideelt til det meste.
9/10: Wow, vi er imponerede
Lav vægt, opdelte pakposer der kan samles til én, mange funktioner og opsætningsmetoder der bare fungerer, flere funktioner i mange af detaljerne, stor komfort og plads i teltet i forhold til vægt, god ventilation, stang og pløkker
Opspænding og placering af barduner

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på SEA TO SUMMIT TELOS TR2
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på SEA TO SUMMIT TELOS TR2 ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.