Udstyrstest

RAB SOLAR 4

Neon-orange og naturbevidst

Skrevet af: Jeppe Gabriel Spence
Den 20. jun 2022
Læst af: 3832

Britiske Rab har siden 1970’erne skabt soveposer med fokus på funktionalitet og holdbarhed. Den berømte bjergbestiger Rab Carrington, der grundlagde mærket, har gang på gang bragt sin enorme viden på spil i mærkets udstyr – men også sin kærlighed til naturen, og dem der lever i den.

Solar 4 er den varmeste i RABs Solar- serie, der dækker over soveposer med komforttemperaturer fra +7 grader til Solar 4, der har en komforttemperatur på -3 grader og en limittemperatur på -9 grader. Den er skabt som en 4-sæsoners sovepose og holder også varmen fint til at kunne efterleve det.

Ydersiden er lavet af 20 denier polyester med rip-stop, og indersiden er i det samme materiale, bare med en blødere fiber. Det giver en virkelig komfortabel følelse af, at man har en blød, lækker dyne på, når man ligger i posen. Ved hætten sidder der en 3D-varmekrave med indsnøring, som sørger for at holde varmen inde.

RAB SOLAR 4
Anmeldelsen

Bunden af soveposen er fodformet, så der er plads til fødderne, men er på samme tid bred og fyldig, hvis man vil have tøj liggende i bunden. Soveposen pakkes ned i den medfølgende pakpose og fylder 42 x 27cm; godt for en syntetisk pose til fire sæsoner.

I teorien
Hele posen vejer kun 1.510 gram; en rigtig god vægt for en varm syntetisk sovepose. Det syntetiske fyld er RABs egen Stratus™. Det har en enormt god vægt til varme-ratio og varmer, selv når det bliver vådt fra fugt eller dug. Et af de steder, hvor den tekniske kunnen er tydelig, er i konstruktionen af soveposen.

Soveposen består faktisk af to konstruktioner: En øvre og en nedre. Den øvre del har en shingle-konstruktion, som giver større fylde og mulighed for mere isolation. Bagsiden af soveposen, altså bundkonstruktionen, har derimod en tæppekonstruktion, som gør, at man ikke kan komprimere fyldet lige så meget, når man ligger på ryggen.

Kombinationen giver altså maksimal isolation på toppen og vægtbesparelse bagpå, hvor man alligevel har sit Liggeunderlag.

I teorien giver det god mening, hvis man kun sover på ryggen, men hvis man derimod sover på siden, efterlader det en del af soveposen, der er mindre isoleret og eksponeret, hvilket kan gøre, at den kan føles koldere, end den er. Snakker vi en 4-sæsoners pose, kan man måske spørge sig selv, om vægtbesparelsen er helt relevant i denne størrelse.

Det med småt
Solar 4 forsøger at hive valget hjem på ekstra udstyr. Den selvlysende lynlås giver f.eks. god mening, men det er bare ikke ofte, at man skal lede efter lynlåsen i mørket, da den altid sidder det samme sted. En anden gimmick er elastiklukning i hætten og varmekraven.

Det fjerner den klaustrofobiske fornemmelse, som en fast snor nogle gange kan have.

På samme tid sidder soveposen godt om kroppen, når man sidder op i den om morgenen og laver mad. Dog er snorene lange, når åbningen og varmekraven er lukket helt til. Og da det jo er en elastik, kan det heller ikke lukke helt tæt på de virkelig kolde nætter.

Den sidste gimmick er en lomme til mindre genstande i soveposen; telefon, pung eller Pandelampe. En dejlig, nem lille feature der gør det nemt at finde sine ting en kold forårsmorgen, hvor man bare gerne vil blive i posen.


Rab

Solar 4
Pris: 1.399,-

Bedømmelsen

Rab Solar 4 er lavet med en masse tanker bag produktionen og materialerne, hvilket altid er vigtigt at overveje, inden man køber sine produkter. Dog er konstruktionen ikke tænkt til et mere alsidigt brug og de tilbageværende ekstrafunktioner har ikke helt den gennemslagskraft, som de burde. Det er dog stadig en utrolig komfortabel 4-sæsonerspose, der kan holde dig varm og behagelig på de fleste ture i Skandinavien på de koldere tider af året.
6/10: Godt produkt, plads til forbedringer
Indermateriale, fyld, lomme i soveposen
Konstruktion, lynlås, elastiksnører

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Rab SOLAR 4
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Rab SOLAR 4 ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.