Du er her:

Bevar din skaljakke

Din skaljakke skal vedligeholdes for at bevare sine egenskaber


En skaljakke skal både vaskes og imprægneres løbende. Ellers mister den hurtigt sine egenskaber, som du formentlig har betalt mange penge for. Men det er ikke lige meget, hvordan du vasker og imprægnerer. Opdag Verden har talt med eksperter på området, og her får du deres råd til at få det optimale ud af din skaljakke.

Vi har flere gange harceleret over prisen på skaljakker under testsiderne her i Opdag Verden, men ofte er det også i sammenhæng med rosende ord over jakker, der rent faktisk leverer i både åndbarhed og vandtæthed.

Når du investerer flere tusinde kroner i disse jakker, som de jo ofte koster, så er det derfor også vigtigt, at du får glæde af din skaljakke i mange år. Skal din dyrt indkøbte skaljakke holde sin effekt, er det dog afgørende, at du behandler den ordentligt.

Det betyder, at jakken skal vaskes, så porerne i den indbyggede membran, der kan være Gore-Tex eVent eller noget helt tredje, ikke tilstoppes af smuds og fedt.

Samtidig vil imprægneringen heller ikke holde evigt, og det bliver derfor nødvendigt at genaktivere imprægneringen eller helt imprægnere din skaljakke på ny. Hvis ikke du gør det, ja så vil dine penge være spildt, da du ikke får nytte af de unikke egenskaber, disse tekniske skaljakker netop har.

Opdag Verden har her kigget på både de vaskemidler og imprægneringsmidler, der findes på markedet. Vi har også talt med civilingeniøren John Hansen, der arbejder på Center for Tekstil på Teknologisk Institut, samt med Henrik Hafstrøm, der er indkøbschef hos Friluftsland. De giver dig her de bedste råd med på vejen, så du kan få det optimale ud af din skaljakke.


Derfor skal du vaske din skaljakke

Det er ikke kun for skønhedens skyld, du skal vaske din skaljakke. Den tekniske membran, som kan være Gore-Tex, eVent eller andet, bliver nemlig tilstoppet med tiden af snavs og fedt, når du bruger jakken og sveder i den.

Og disse urenheder skal fjernes ved vask, ellers mister jakken sin effekt, understreger Henrik Hafstrøm fra Friluftsland:
”Membraner er følsomme over for fedt og snavs, der kan sætte sig i det. Blandt andet når man sveder. Så skal man vaske det, så fungerer de bedre. GoreTex har et PU-lag, der beskytter membranen for at blive stoppet til med smuds, så her kan der godt gå noget tid imellem, det er nødvendigt med en vask. Med eVent er der dog ikke noget PU-lag, så her er det ultravigtigt, at de bliver vasket ofte.”

En skaljakke består oftest af tre lag et yderlag, et membranlag (eksempelvis Gore-TRex eller eVent) og et inderlag. Rent teknisk fungerer membranen sådan, at den lade din krop ånde ud gennem membranen samtidig med at den afviser vand, der kommer udefra.

For at det kan lade sig gøre er det afgørende, at damptrykket er højere inden i jakken end uden på jakken – ellers virker den ikke. For at sikre højt damptryk og dermed holde din jakke effektiv er det afgørende at jakken porer holdes rene. Husk derfor at vaske din jakke.

Læs alle artikler
i én måned for 1 kr.

Herefter betaler du 29 kr.
om måneden (uden binding)

Allerede medlem?

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind