GODE OPLEVELSER I EN CORONA-TID

11 tips til den fine & sikre vandretur

Samtidig med vi skal holde afstand, drager flere folk end nogensinde ud i den danske natur. Heldigvis ligger der massevis af fantastiske, corona-sikre oplevelser og venter i den danske natur, hvis man tænker ud over etablerede vandreruter og travle shelterpladser. Det gør vi her.

P1230240.jpg
Skrevet af: Elsa Lysgaard Ranzau / Foto: Rasmus Vejersøe Gregersen & Elsa Lysgaard Ranzau
Opdateret den 29. okt 2023
Læst af: 7956

Samtidig med vi skal holde afstand, drager flere folk end nogensinde ud i den danske natur. Heldigvis ligger der massevis af fantastiske, corona-sikre oplevelser og venter i den danske natur, hvis man tænker ud over etablerede vandreruter og travle shelterpladser. Det gør vi her.

Friluftslivet er blevet det nye sort. Folk flokkes om vandrestier og shelterpladser som bier på honning, mens besøgstallet på de populære vandreruter skyder i vejret i en grad, så ensretning ved Møns Klint har været nødvendigt.

Det er glædeligt, at flere har fået øjnene op for, hvad naturen har at byde på, og måske er det også med til på sigt at give grobund for flere faciliteter til friluftsfolket såsom shelterpladser og anlagte vandreruter. Derfor byder vi de mange nye gæster i naturen velkommen.

Men hvordan gebærder man sig som vandrer, hvis man gerne vil have en naturoplevelse med lidt færre mennesker?

Og hvis man vil være sikker på at kunne overholde corona-reglerne omkring afstandskrav og forsamlingsloft?

En mulighed er selvfølgelig at tage af sted i hverdagene, hvis du har mulighed for det. Uden for weekenderne har du i langt højere grad det hele for dig selv; både hvad angår overnatningssteder og vandrestier.

Men har du ikke den mulighed, er her nogle idéer til, hvordan du finder ruter og overnatningssteder i naturen, hvor du har en større chance for at nyde naturen uden at støde på så mange andre mennesker.

5 TIPS TIL AT GÅ DINE EGNE VEJE

Camønoen, Gendarmstien og Øhavsstien er alle kendte og elskede vandreklassikere i Danmark.

Det er ikke for ingenting, at de har opnået klassiker-status: De byder på smuk og varieret vandring, velanlagte stier og flotte faciliteter for vandrefolket.

Men med populariteten følger imidlertid også en del andre mennesker.

Måske er nu en god tid at lede efter de mindre velbesøgte hjørner af Danmark, selv gå på opdagelse udenfor de etablerede ruter og finde din helt egen yndlingsplet i naturen. Hvorfor ikke vende forsamlingsforbud og smittefare til nysgerrigt at sætte ud på jagt efter sine egne eventyr; væk fra mængderne?

Her er fem ideer til at sætte kursen mod dine egne eventyr.

1. Danmarks kyster – vandring med fødderne i vandkanten
Vores land er velsignet med lidt over 8.700 kilometers kystlinje.

Det svarer til afstanden mellem København og Bangkok i fugleflugtslinje, så der er gode muligheder for masser af smuk vandring med havudsigt.

At de danske kyster på grund af naturbeskyttelsesbestemmelser i vid udstrækning ligger åbne og med fri adgang gør kun kystvandringen endnu bedre – og i international sammenhæng ganske unik.

Her kan du få sand under fødderne og bølgebrus i øregangene, mens du ser landskabet forandre sig undervejs. Her er høje klinter og sorte stenstrande. Her er lysegrønne bøgeskove helt ned til vandkanten og sandklitter med marehalm. Her er fugleliv og glimtende blå bølger. Og uanset, hvor du bor i Danmark, er der ikke langt til kysten.

Vær opmærksom på eventuelle fuglefredningsområder, hvor der i fuglenes yngleperioder er adgangsbegrænsning – læs reglerne under det enkelte naturreservat – samt ufremkommelige sivskove, hvor du kan blive nødt til at søge lidt længere ind i landet.

2. Statsskovene – vores allesammens skove
I Danmarks offentlige skove må du færdes døgnet rundt, og hvis du er til fods, må du også bevæge dig udenfor stierne. Her er derfor gode muligheder for at lave din helt egen vandrerute i skovbunden uden for de etablerede stier.

Det giver dig ikke blot skoven stort set for dig selv; det giver også mulighed for at opleve den på en ny og eventyrlig måde.

På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde inspiration i blandt andet naturguiderne og Miljøministeriets hjemmeside finder du et detaljeret kort over de statslige naturområder under ’Arealoversigt’.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Vandring: Danmarks smukkeste dagsture

Vandring: Danmarks smukkeste dagsture

Naturperle i Kattegat

Naturperle i Kattegat

Hvad Hærvejen gav mig

Hvad Hærvejen gav mig