Opdag Verden arrangerer flere forskellige friluftskurser med udgangspunkt i vandring. Fælles for kurserne er, at de gør deltagerne i stand til at tage sikkert og trygt på tur.
Opdag Verden arrangerer flere forskellige friluftskurser med udgangspunkt i vandring. Fælles for kurserne er, at de gør deltagerne i stand til at tage sikkert og trygt på tur.
Kursus på farten
På kursus i friluftsliv underviser vi i netop de færdigheder, der skal til for, at du kan tage trygt og sikkert på kortere ture med overnatning i det fri. Det er de grundlæggende kompetencer, der skal sørge for, at du kan finde vej, ved hvor og hvordan du kan overnatte, kan transportere dit udstyr bedst muligt og i øvrigt holde dig mæt, varm og tør, imens du er af sted.
Helt fra starten af på kurserne, vil du opleve at blive sat i gang og tage del i den tur, som kurset også er. Sammen med kursuslederen skal der lægges en rute og en umiddelbar plan frem til første lejrsted.
Præcis, som hvis det var en tur med vennerne, vælges et par stykker til at tage teten, mens resten af gruppen følger med på kortet og hjælper ved at holde øje med, at planen følges. Det er i høj grad et ’hands on’-kursus, hvor du selv skal mærke, måle, gå, regne og prøve det hele af.
Tip! Når du tager din rygsæk på, så start med at spænde hoftebæltet, dernæst skulderstropperne og topstrammerne, så rygsækken kommer tættere til kroppen, og til sidst brystspændet.
Friluftslivet
Livet udendørs i naturen bliver ofte delt op i den aktive del og den afslappede, rolige del, hvor det handler om at nyde roen væk fra hverdagen. Med udgangspunkt i at komme af sted på ture med overnatning er fokus helt automatisk på kombinationen af de to.
Det er netop det, der giver den dragende helhed. Hele sammenhængen mellem den aktive dag, hyggen om aftenen, de sanselige oplevelser og fællesskabet at dele det i, gør det stærkt vanedannende.
Du får hurtigt brug for kendskab til kort og kompas, mad på bål og trangia, den perfekte lejrplads, hvordan du kan og bør gå på toilettet i det fri, pakning af rygsæk eller Kajak, styretag på vandet eller brug af udstyr. Det er alt sammen ting, vi kommer ind på i løbet af kurserne.
Tip! Husk, at det er dig, der skal varme din sovepose op. Du vil fryse i selv den tykkeste pose, hvis du er meget kold, når du lægger dig i den. Drik en kop varmt og bevæg dig, så du har varmen inden og producerer noget ekstra, efter du har lagt dig. Læg evt. en drikkedunk med meget varmt vand ned i fodenden af din sovepose, lidt før du skal i den.
Varm, mæt og tør
Et af grundprincipperne, når det kommer til komfort og sikkerhed på tur med friluftsliv, er ’Mæt, varm og tør’. De tre hænger unægteligt sammen og er et godt princip at starte med, når du vil af sted og ud på tur.
På kurserne i friluftsliv gennemgår vi, hvad du kan gøre for at sikre dig gode oplevelser i naturen uden at fryse, med sulten stillet og klar til en regnbyge. Vidste du f.eks., at din mad typisk vil veje et halvt til et helt kilo for en dagsration alt efter dit energibehov? Eller at dit tøj tørrer væsentligt hurtigere på kroppen end på en tørresnor, så hvis du kan, så gå det tørt.
Husk, at det giver helt fin mening at medbringe en Hue, selv om det er sommer, for kroppen prioriterer at holde hovedets temperatur stabil og afgiver derfor meget varme på de kolde, stjerneklare aftener ved bålet. I øvrigt kan huen køle dig, når den bliver våd, hvis du bliver for varm.
Tip! Lær dig evt. at bruge en tisseflaske, mens du bliver i din sovepose/teltet. Der er designet flere aggregater til kvinder, der kan gøre det nemmere at tisse uden at skulle på hug.
Kursus med vandring
Vandring er mere end bare en gåtur i naturen. Det er opdagelse, eventyr og fysisk udfordrende. På kurset i friluftsliv og vandring tager vi på tur i nogle af Danmarks bedste og mest varierede områder til udeliv og overnatning.
Vi lærer dig, hvordan du pakker og bærer din rygsæk korrekt, alt efter hvilket terræn du skal gå i. Du kan f.eks. let havne meget foroverbøjet med en forkert pakket eller justeret rygsæk. At finde vej gennem skov uden for stierne bliver lettere, når du kan bruge et kompas og genkende signaturer fra kortet i virkeligheden.
En simpel øvelse til kompasset kan være at gå i forskellige geometriske figurer og bestemme kursen undervejs. Efter kurset skal du gerne kunne udnytte de mange muligheder, der ligger tæt på, og nemt komme af sted på f.eks. en weekendtur i en af de danske nationalparker.
Tip! Stivheden og materialet i dit fodtøj skal matche dit underlag. Støvler giver den bedste beskyttelse mod vand, sten, krat og forstuvninger.
Der er en særlig balance i at lave ture efter evne. Begrebet har rod i den nordiske tilgang til friluftsliv, hvori der bl.a. ligger et fokus på sikkerhed, risiko og ansvar. For at tage sikkert på tur skal du overveje, hvad du har af færdigheder og udstyr til at klare terræn, vejr og situationer der kan opstå på din tur.
Husk at belægget for dine overvejelser kan ændre sig væsentligt, op til du skal af sted, så vær klar med en evt. plan B. Ved på forhånd at have gennemarbejdet en alternativ plan, evt. to, for din tur, sikrer du dig mest mulig smidighed i forhold til ændringer og eventuelt uforudsete hændelser undervejs.
Alle med lyst til at komme i gang med friluftsliv kan være med. Undervisningen er differentieret, så den er meningsfuld for både helt nye, og dem som måske godt kan noget, men gerne vil have bekræftet, at de gør det rigtige og evt. har brug for en opfriskning af f.eks. kort og kompas.
Det er rundt regnet 400.000 år siden de første Homo Erectus tog kontrol over ilden. I dag er der udviklet mange forskellige båltyper med hver deres berettigelse. Et godt madbål, et effektivt bål at varme sig ved og det langvarige bål, der udnytter brændet optimalt.
Det er bare nogle af de typer af bål, der er rare at have styr på, når du er på tur, og dem lærer du bl.a. at lave på kurset i friluftsliv med Opdag Verden. Det giver også ro i maven at vide, hvordan du skal tænde op, når det regner, hvorfor du skal lade avispapiret blive hjemme, og hvad du med fordel skal bruge i stedet for.
Vil du have helt styr på at orientere dig med kort og kompas og designe ture selv ved hjælp af kort, så tag med på det her heldagskursus. Alle kan være med, og i løbet af dagen får du både mulighed for at øve på egen hånd og i mindre grupper.
Du lærer:
• at forstå og bruge et topografisk kort
• hvordan du på flere måder kan bruge kompasset på forskellige typer tur
• hvordan du med kort og kompas kan optimere din turoplevelse
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS