Du er her:

MAD OVER BÅL

3 opskrifter på bålmad til hele familien


Jon Lindberg, som vandt den første sæson af ’Alene i vildmarken’ og laver workshops om at lave bålmad for Opdag Verden, har udgivet en ny bog om at lave mad over bål. Her beskriver han magien ved bålmad og deler et par opskrifter.


Fra ’Bålkogebogen’
”Da mine egne børn var helt små, fandt jeg ud, at jeg som far i deres øjne blev en sand mesterkok, når jeg pakkede havregrynene i rygsækken eller trak en fisk op af søen for derefter at tilberede det hele med simple teknikker på bålet. Sammen har vi brugt timer i naturen på at samle brænde til det rette bål, på at tænde op og på at tilberede måltider med det, vi nu fandt på vejen.

Som dreng brugte jeg utallige timer på at lære kunsten om ilden og de båltekniske færdigheder, der sikrede, at bålet ikke brændte ud eller i værste fald stak af. Det var, som om mit ellers vilde og til tider dumdristige drengevæsen blev tryllebundet af flammernes kraft. Jeg kunne blive helt paralyseret af varmen og ildens farverige og omsluttende lue, der fortærede stumper og stykker af brændbart, jeg rakte frem.

Her lærte jeg, hvordan ilden gav nytte og tryghed og blev et samlingspunkt for fortællinger og de gode eventyr. Samtidig lærte jeg, hvordan bålet gjorde det let at klare sig med kun simpel oppakning på ture i det fri.

Mine egne forældre var foregangspersoner og viste mig vejen til at bruge naturens ressourcer. De lærte mig planter at kende, de lærte mig at fiske og fange, og de gav mig det grundlæggende mindset, der utallige gange er kommet mig til gode på ture i vildmarken: De løsninger, vi ikke havde på forhånd, dem opfandt vi undervejs.

I mit virke som oplevelsesaktør i vildmarken møder jeg flere og flere familier, der på kryds og tværs af generationer er på jagt efter oplevelser i naturen, særligt madlavning i det fri. Det er blevet en helt ny måde at være sammen på, en måde at bryde ud af det traditionelle og rutineprægede samvær, hvor voksne og børn har fastlåste roller.

Ved bålet får alle en nyttig rolle, store som små. Samarbejdet giver det nærvær, som hele familien vokser af. Flere og flere familier skaber i disse år nye traditioner for udeliv og bruger naturen til at bryde hverdagens faste rutiner og til at eksperimentere med at fejre højtider, familiesammenkomster og fødselsdagsfester ude i den vilde natur.

Når først man har prøvet at tage ud et par gange, bliver man hurtigt en kyndig bruger af naturen og finder sine metoder og det passende udstyr. Ved bålet smager alting bare bedre, og selv med simpelt udstyr bliver oplevelsen helt særlig for både store og små.

Vejen til eventyret i det fri er simpel: Det handler ganske enkelt om at komme i gang, og selv den nære krog i baghaven kan rumme potentiale for de gode udeoplevelser og være en god træningsplads for kommende ture i den rigtige natur, måske endda en overlevelsestur i den danske eller udenlandske vildmark.”


Læs alle artikler
for 29 kr. pr. måned.

(uden binding)

Allerede medlem?

Andre spændende artikler


Den store kakaoslabberas

Den store kakaoslabberas

Nøddebar med chokolade

Nøddebar med chokolade

Proteinsnack med chokolade & espressobønner

Proteinsnack med chokolade & espressobønner

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind