Mikie Breum og Søren Christensson har vandret Skåneledens 1.250 kilometer. De har taget hele molevitten i små bidder i løbet af adskillige år – vi har talt med dem om, hvad det er, der gør stien lige på den anden side af Øresund så speciel.
Lige på den anden side af Øresund ligger de svenske vandrestier og venter. Klippekyst, sandstrande, store lyse bøgeskove, stille skovsøer, nationalparker, dybe kløfter, mørke svenske nåleskove, stendiger a la Emil fra Lønneberg og svenskrøde huse, der putter sig i skovbrynet. Det er alt sammen en del af Skåneleden.
Mikie Breum og Søren Christensson har vandret Skåneledens 1.250 kilometer. De har taget hele molevitten i små bidder i løbet af adskillige år – vi har talt med dem om, hvad det er, der gør stien lige på den anden side af Øresund så speciel.
Lige på den anden side af Øresund ligger de svenske vandrestier og venter. Klippekyst, sandstrande, store lyse bøgeskove, stille skovsøer, nationalparker, dybe kløfter, mørke svenske nåleskove, stendiger a la Emil fra Lønneberg og svenskrøde huse, der putter sig i skovbrynet. Det er alt sammen en del af Skåneleden.
Hvad de færreste måske er klar over, er, at Skåneleden byder på hele 1.300 kilometers velmarkeret vandresti med fine faciliteter såsom shelterpladser og bålpladser, hvor du efter en god dags vandring kan hygge dig ved lejrbålet.
Mikie Breum og Søren Christensson har vandret så godt som hele Skåneleden, og vi møder dem til en snak om de mange oplevelser langs vandrestien.
Hvor langt har I gået på Skåneleden?
”Vi har egentligt vandret hele Skåneleden, men under coronaen blev et nyt stræk på cirka 50 kilometer indviet i nærheden af Kristianstad. Denne strækning har vi endnu ikke kunnet gå på grund af grænserestriktionerne, men vi planlægger at vandre det snarest. Mange af vores yndlingsstrækninger har vi vandret en del gange, og vi har på den måde tilbagelagt rigtigt mange kilometer på Skåneleden.”
Hvorfor har I valgt at vandre hele Skåneleden?
”Til at starte med var det bare for at hygge os i weekender og småferier, og da vi gerne ville se noget nyt og gå nogle forskellige ruter hver gang, endte vi med at have gået en stor del af vandrestierne uden egentligt at have planlagt det.
Da vi opdagede, at vi bare manglede 300-400 kilometer for at have vandret hele Skåneleden, gik der sport i at gøre det færdigt og gå det hele. Herefter gik vi efter at opleve de etaper, vi endnu ikke havde vandret, sådan at vi med tiden fik vandret hele Skåneleden.”
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Ruten byder på fine faciliteter såsom god markering, broer over mindre vandløb og plankegange i sumpede områder.
Hvor lang tid har I været i gang med projektet?
”Vi begyndte at vandre på Skåneleden sammen, da vi mødte hinanden for fjorten år siden.”
Hvor lang tid ad gangen plejer I at være afsted på Skåneleden?
”Vi er typisk afsted i weekenderne fra fredag til søndag, da man med den korte transporttid fra Københavnsområdet kan nå rigtig meget flot vandring på en weekend, men derudover tilbringer vi også mange af småferierne som for eksempel pinse, kristi himmelfart og store bededag med at vandre på Skåneleden. Vi er typisk afsted en til to weekender om måneden og vandrer året rundt, også om vinteren.”
Hvad er specielt ved Skåneleden frem for andre vandreruter?
”Naturen er flottere, mere øde og meget mere vildmarksagtig end noget sted i Danmark, og så er det så nemt, hurtigt og billigt at komme ud til vandrestierne, når man bor i Københavnsområdet.
Med 1.300 kilometers vandresti er der uanede muligheder for forskellige og varierede ture, så man kan blive ved med at opleve noget nyt.
At tage på vandretur her er et dejligt afbræk fra hverdagen, og vi føler, at vi har været på ferie, når vi har været afsted på Skåneleden en almindelig weekend fra fredag til søndag. Det giver meget stor livsglæde at være afsted på vandretur og være i pagt med naturen, og så er her ualmindeligt smukt. Vi tænker, at de fælles oplevelser på Skåneleden har styrket vores forhold, for når vi er afsted på tur, laver vi ikke andet end at være i naturen og har tid til bare at være sammen. Man kan koncentrere sig om at tale med hinanden uden alle de forstyrrelser, der ofte er derhjemme.
At vandre på Skåneleden er også en rar måde at være sammen med venner på. I øvrigt er en vandreweekend på Skåneleden et godt mikro-eventyr. Man oplever nye steder, man ikke har oplevet før, og det, at man om morgenen begiver sig afsted uden at vide, hvad man vil se og opleve og ikke kender overnatningsstedet, giver et lille eventyr.
Endeligt er en vandretur på Skåneleden en rigtig billig weekendtur, eller udlandsrejse, kan man jo også kalde det. Det koster ikke andet end en togbillet til et par hundrede kroner, og maden skulle vi jo også have haft derhjemme.”
Vandring i Sverige kan noget helt særligt, og når de røde huse spejler sig i en stille, blank skovsø, er man ikke i tvivl om, at man befinder sig på de svenske vandrestier.
Hvad er jeres bedste oplevelser på Skåneleden?
”Vi husker specielt en påske, hvor vi troede, at vi skulle afsted på forårstur, men undervejs blev vi overrasket af snefald, og vi måtte vandre i knæhøj sne det meste af turen. Træernes grene bøjede sig ind mod stien tynget af det tykke lag sne, og der hvilede en fortryllende og eventyrlig stemning over landskabet. Det var meget smukt og juleagtigt med sne overalt.
Ellers er det bedste, at vi kan være alene i naturen. Her er total fred, ro og idyl, og man møder kun ganske få mennesker på ruterne.”
Hvilke dyr har I set på Skåneleden?
”Vi har haft mange forskellige oplevelser med dyr, mens vi har vandret på Skåneleden.
På stiens kystnære strækninger har vi set spættet sæl og gråsæl ved Måkläppen, Gryteskär og Kullen. Vi har én gang været heldige at se en elgko med kalv lige udenfor shelteret, mens vi overnattede i et shelter i nærheden af Höör.
Det var en stor oplevelse.
Vi har set masser af rådyr, og vi har flere gange oplevet, at de brøler ad os for at skræmme os væk, når vi har slået teltet op i nærheden af deres dyreveksler.
En gang ved Krankesjön så vi en vildsvinemor med syv-otte unger i hælene på en skovvej. De små unger var stribede på ryggen i brune og sorte farver og havde halerne løftet lige op i vejret som radiobilsantenner og var ret nuttede. En anden gang ved havnen i Arild så vi en mår vimse rundt mellem de tomme fiskekasser.
Derudover har vi set mange andre dyr såsom ræv, hare, kanin, mus, egern, hugorme, snoge, stålorm og selvfølgelig masser af fugle. Vi har blandt andet set kongeørn og havørn. Der er mange fuglerige områder ved Skåneleden, og vi interesserer os meget for fugle.”
Allemandsretten råder langs Skåneleden, og der er mange fine pladser at slå teltet op, hvis man ikke vil overnatte på shelterplads. Der kan dog være undtagelser til allemandsretten i nationalparker og naturreservater.
Hvad er jeres værste oplevelser på Skåneleden, hvis der er nogle?
”Hvis vi skal nævne noget, er det værste, når vi efter en hel dags vandring har opdaget, at det shelter, hvor vi skulle have overnattet, er nedbrændt eller nedlagt, uden at det har været anført på vores vandrekort. Eller når vi sidst på aftenen er kommet frem til et shelter, hvor der i forvejen har været en stor gruppe, som har larmet og holdt fest i shelteret. Det er sket en eller to gange. Heldigvis har vi også altid telt med, så vi har mulighed for at lægge vores lejr lidt væk fra shelterpladsen.”
Har I nogle yndlingssteder på Skåneleden?
Vi har flere, men specielt Bjäre-halvøen mellem Vejby Strand og Båstad. Det er en meget smuk kyststrækning, som er meget varieret. Her er mange sandstrande, strandenge og klipper, som giver et dramatisk landskab, og der er rigtig mange fugle. Hele området er desuden et naturreservat.
Også Söderåsens Nationalpark er helt speciel med sine to store, dybe klippekløfter. Det er meget dramatisk og helt anderledes fra, hvad vi har af natur i Danmark. Söderåsen er allersmukkest i efterårets varme farver, hvor man fra udsigtspunkterne kan kigge ud over den efterårsklædte skov.
En anden af vores yndlingsstrækninger er etaperne mellem Osby og Sölvesborg. Det er den mest vildmarksagtige del på Skåneleden, hvor der er store, dybe og øde skove. Her er masser af skov og kun ganske få veje, og man møder stort set ingen andre mennesker.
Skåneleden er en 1.300 kilometer lang vandrerute, som ligger i det sydlige Sverige lige på den anden side af Øresund. Det er således den nærmeste vildmark for folk, som bor på Sjælland.
Skåneleden indeholder i alt 114 etaper og er opdelt i seks delruter, nemlig:
● SL1 Kust till kust
● SL2 Nord till syd
● SL3 Ås till ås
● SL4 Österlen
● SL5 Öresund
● SL6 Vattenriket
Skåneleden blev etableret i 1978 og er siden løbende blevet udbygget med flere etaper. Ruten er godt markeret med orange maling på træer, stolper og sten, og den har fine faciliteter i form af mange hyggelige shelterpladser og bålpladser.
Shelterne kan dog ikke reserveres, så det er først til mølle-princippet, der gælder.
Uanset om du vil vandre endagsture med daypack eller vandre rundt i ugevis med fuldt pakket rygsæk, telt og vandrestøvler er her masser at tage fat på. Du løber ikke tør for vandresti lige foreløbigt.
Du finder mere information på Skåneledens hjemmeside, hvor du også kan se udførlige etapebeskrivelser og etapekort samt købe vandrekort: www.skaneleden.se
På rejseplanen.dk kan man søge på ’Rejser til Skåne' og ’Rejser fra Skåne'. Her kan man indtaste den station eller det busstoppested, som ligger tættest på det sted på leden, man ønsker at starte eller slutte turen.
På de elektroniske kort på Skåneledens hjemmeside er stationer og busstoppesteder indtegnet.
Alle turforslagene her kan gøres længere eller kortere – det er bare at kigge på vandrekortet og se, hvor de næste etaper går hen. Det er i det hele taget noget af det bedste ved Skåneleden: det er så nemt at skræddersy en tur, afhængigt af hvor langt man har lyst til at gå. Her er vores tre favoritstrækninger:
Skåneleden går fortrinsvis på småstier og skovveje, men af og til også på små hyggelige landeveje.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS