3500 km på Appalachian Trail

shutterstock_225597796-anth.jpg
Skrevet af: Elsa Lysgaard Ranzau
Opdateret den 21. jun 2022

Søren Christensson har som den første dansker gennemført den 3500 kilometer lange vandrerute The Appalachian Trail i USA. Vi har mødt Søren til en snak om det at være på langdistancevandretur og hans oplevelser på Appalachian Trail.

Hvad fik dig til at beslutte dig for at vandre Appalachian Trail?
“Jeg fik idéen til at vandre Appalachian Trail, da jeg mødte en amerikaner i New Zealand, som fortalte om turen. Jeg syntes, det lød helt vildt fascinerende, at man kunne vandre så længe, og lige så snart han begyndte at fortælle om turen, besluttede jeg, at det måtte jeg bare gøre. Det lød lige som noget for mig at være ude i naturen 24 timer i døgnet i så lang tid.”

Hvad var det bedste ved turen?
”Det bedste var at være i naturen uafbrudt i så lang tid. Det sociale liv på turen var også noget helt specielt. Der opstår venskaber, og man møder ’trail angels’ og ’trail magic’. Trail angels er folk, som af ren og skær venlighed og hjælpsomhed hjælper vandrerne, for eksempel med transport fra vandrestien og ud til nærmeste by, hvor man kan proviantere.

På min tur mødte jeg en mand, som holdt og ventede i sin bil ved et sted, hvor stien krydsede en vej. Han spurgte, om jeg havde brug for at købe ind, hvorefter han kørte mig til nærmeste by, så jeg kunne købe proviant. Han ventede i bilen, mens jeg var på biblioteket og læse mine mails, og til sidst inviterede han på frokost, hvorefter han kørte mig tilbage til vandrestien og ventede på at hjælpe den næste vandrer. En anden mand var kørt ud til stien med forskellige typer brændstof til vandrernes feltkøkkener.

Trail magic er ting, som bliver lagt ud til vandrerne langs stien. Typisk er det en stor køleboks, som for eksempel kan være fyldt med sodavand, slik eller sandwicher. En anden gang krydsede stien et vandløb, hvor der var sat et fiskenet op, og i fiskenettet var der fyldt med kolde sodavand til vandrerne.

’Hiker Feast’ er et andet begreb på Appalachian Trail. Det er folk, som kører ud, hvor stien krydser en vej, starter grillen og griller bøffer til de vandrere, der kommer forbi. Ofte har de endda køletasken fyldt med kolde øl, og så er der fest for vandrerne.

Et sted, hvor en vej krydser stien, stod et skilt med ’Fest for alle vandrere’ og så en pil. Jeg fulgte pilen, og kom til en kæmpe fest med 25 vandrere. Det var en fyr, som havde vandret Appalachian Trail året før og besluttet sig for at holde en fest for alle vandrerne. Vandrerne kender hinanden, og der går hele tiden historier om de andre vandrere, der er på vej.

På Appalachian Trail er der 250 sheltre, og mange vandrere vælger at overnatte ved sheltrene, så man lærer hinanden godt at kende. Venskaber opstår. Som en del af det sociale liv får man tildelt et ’trail name’ af de andre vandrere. Mit var Hiking Viking.”

”Man begynder at huske ting, som er lagret dybt i hukommelsen.”

 

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 275443979 OFFF

Hvad var det værste ved turen?
”Det var vejret i staten Virginia. De havde den tiende vådeste sommer i statens historie, og det regnede hver dag. Så går man bare og kigger ned og ser ikke så meget.”

Hvad er det for en sindstilstand, man kommer i på så lang en vandretur i forhold til kortere ture?
”Jeg oplevede det ret sjove, at fordi jeg havde så meget tid, begyndte jeg at tænke over alle mulige ting, som jeg til daglig ikke tænker over; for eksempel ting, jeg har oplevet i barndommen, som jeg ikke har tænkt på længe. Man begynder at huske ting, som er lagret dybt i hukommelsen.”

Havde du selskab på turen eller var du alene?
”Jeg vandrede med en amerikaner de første tre uger, men resten af turen gik jeg alene. Vores tempo passede ikke sammen, så vi blev enige om at dele os op.”

Var der nogle dage, hvor du ikke gad at vandre længere?
”Nej, ikke en eneste. Jeg elskede turen og var meget motiveret.”

Hvad har du fået ud af din tur?
”Jeg har haft en rigtig god tid og mødt en masse søde mennesker. Jeg har fået bekræftet, at jeg gerne vil vandre en langdistancerute igen. Jeg kunne godt finde på at vandre Appalachian Trail igen, netop på grund af det sociale liv.”

Kan du nævne et par specielle øjeblikke eller steder fra turen?
”Ja, de specielle øjeblikke er for eksempel mine møder med bjørne. Jeg så i alt syv bjørne på turen. På et tidspunkt så jeg to bjørneunger, som sad oppe i et træ og fuldstændigt lignede to legetøjsbamser, men da jeg ikke vidste, om bjørnemoderen var i nærheden, måtte jeg skynde mig væk derfra.

Jeg havde også en bjørneoplevelse, hvor en bjørn forfulgte mig inde i krattet på ti meters afstand i cirka ti minutter. Jeg overvejede at dumpe alle mine Snickers, men nøjedes med at skrue tempoet i vejret og gå derfra så hurtigt som muligt. Til sidst gav bjørnen heldigvis op. En anden speciel ting er maj måned i Virginia, hvor man vandrer igennem blomstrende rododendronskov, så man nærmest går i en tunnel af rododendron-blomster. Det er utroligt flot og meget specielt.”

IMG 3945

Har du nogle gode råd til andre, som vil vandre Appalachian Trail eller som vil på langdistancevandring i det hele taget?
”Det allervigtigste er, at man er ekstremt motiveret. Det skal være en stor drøm at gennemføre en langdistancevandrerute, hvis man vil i mål. Og så skal man gerne have virkelig god tid. Hvis jeg skulle gøre turen om, ville jeg give mig mere tid, tage flere afstikkere fra ruten og holde nogle flere hviledage.”

Andre spændende artikler


Ud i Alaskas vildmark - Blandt bjørne i Denali

Ud i Alaskas vildmark - Blandt bjørne i Denali

Besøg i bjørneland

Besøg i bjørneland

Vandring under verdens højeste træer: 8 vilde facts

Vandring under verdens højeste træer: 8 vilde facts

Log ind