Bevar din skaljakke

Din skaljakke skal vedligeholdes for at bevare sine egenskaber

shutterstock_75058276-Kapu.jpg
Skrevet af: Mads Pedersen
Opdateret den 14. dec 2016

En skaljakke skal både vaskes og imprægneres løbende. Ellers mister den hurtigt sine egenskaber, som du formentlig har betalt mange penge for. Men det er ikke lige meget, hvordan du vasker og imprægnerer. Opdag Verden har talt med eksperter på området, og her får du deres råd til at få det optimale ud af din skaljakke.

Vi har flere gange harceleret over prisen på skaljakker under testsiderne her i Opdag Verden, men ofte er det også i sammenhæng med rosende ord over jakker, der rent faktisk leverer i både åndbarhed og vandtæthed.

Når du investerer flere tusinde kroner i disse jakker, som de jo ofte koster, så er det derfor også vigtigt, at du får glæde af din skaljakke i mange år. Skal din dyrt indkøbte skaljakke holde sin effekt, er det dog afgørende, at du behandler den ordentligt.

Det betyder, at jakken skal vaskes, så porerne i den indbyggede membran, der kan være Gore-Tex eVent eller noget helt tredje, ikke tilstoppes af smuds og fedt.

Samtidig vil imprægneringen heller ikke holde evigt, og det bliver derfor nødvendigt at genaktivere imprægneringen eller helt imprægnere din skaljakke på ny. Hvis ikke du gør det, ja så vil dine penge være spildt, da du ikke får nytte af de unikke egenskaber, disse tekniske skaljakker netop har.

Opdag Verden har her kigget på både de vaskemidler og imprægneringsmidler, der findes på markedet. Vi har også talt med civilingeniøren John Hansen, der arbejder på Center for Tekstil på Teknologisk Institut, samt med Henrik Hafstrøm, der er indkøbschef hos Friluftsland. De giver dig her de bedste råd med på vejen, så du kan få det optimale ud af din skaljakke.


Derfor skal du vaske din skaljakke

Det er ikke kun for skønhedens skyld, du skal vaske din skaljakke. Den tekniske membran, som kan være Gore-Tex, eVent eller andet, bliver nemlig tilstoppet med tiden af snavs og fedt, når du bruger jakken og sveder i den.

Og disse urenheder skal fjernes ved vask, ellers mister jakken sin effekt, understreger Henrik Hafstrøm fra Friluftsland:
”Membraner er følsomme over for fedt og snavs, der kan sætte sig i det. Blandt andet når man sveder. Så skal man vaske det, så fungerer de bedre. GoreTex har et PU-lag, der beskytter membranen for at blive stoppet til med smuds, så her kan der godt gå noget tid imellem, det er nødvendigt med en vask. Med eVent er der dog ikke noget PU-lag, så her er det ultravigtigt, at de bliver vasket ofte.”

En skaljakke består oftest af tre lag et yderlag, et membranlag (eksempelvis Gore-TRex eller eVent) og et inderlag. Rent teknisk fungerer membranen sådan, at den lade din krop ånde ud gennem membranen samtidig med at den afviser vand, der kommer udefra.

For at det kan lade sig gøre er det afgørende, at damptrykket er højere inden i jakken end uden på jakken – ellers virker den ikke. For at sikre højt damptryk og dermed holde din jakke effektiv er det afgørende at jakken porer holdes rene. Husk derfor at vaske din jakke.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 75151468-Konst

Sådan vasker du din skaljakke
I udstyrsbutikkerne kan du købe specialvaskemiddel til din skaljakke. Derudover understreger John Hansen fra Center for Tekstil, at det er vigtigt, at du ikke bruger skyllemiddel, når du vasker din skaljakke:

”Fordi det kan blokerer porerne i membraner, og så mister jakken sin effekt. Ellers kan der være forskellige retningslinjer fra jakke til jakke og fra membran til membran. Det gode råd her er, at du skal følge producentens anvisninger.”

John Hansen mener også, at bare fordi jakken bliver beskidt udenpå, så er det ikke ens betydende med, at porerne i membranen inden i jakken også er stoppet til med snavs:
”Det er tit, at membranerne ligger inde mellem to lag stof, og så skal der selvfølgelig noget til, før porerne bliver tilstoppede i den tekniske membran.”

Det kan desuden anbefales, at du bruger flydende vaskemiddel, da der er risiko for at vaskepulver ikke bliver helt opløst og faktisk gør tilstopningerne i den tekniske membran værre. Allerhelst skal du bruge specielt vaskepulver – det er i hvert fald beskeden fra Henrik Hafstrøm fra Friluftsland:

”Der må hverken være enzymer eller blegemiddel i vaskemidlet. Det skal være så rent sæbe som muligt, og det er man sikker på med de specialprodukter, du finder i udstyrbutikkerne – uanset om det er Grangers eller Nikwax.”

Henrik Hafstrøm understreger også vigtigheden af at holde membranen i din skaljakke ren, og derfor er hans råd, at man hellere skal vaske en gang for meget end en gang for lidt, hvis man er i tvivl om, hvor tit den skal vaskes:
”Det tager ikke skade af at blive vasket, så hellere for ofte end for lidt. Det er et spørgsmål om, hvor meget man bruger den.”

Kort opsummering: Råd om vask:

Intet skyllemiddel
Brug flydende vaskemiddel uden enzymer og blegemiddel
Følg producentens instrukser
Vask hellere en gang for meget
Vil du være sikker, så brug special vaskemiddel til åndbart materiale


shutterstock 71377099-kiler

Produkter til vask af skaljakker

Opdag Verden har været rundt i udstyrsbutikkerne og se, hvad der findes af produkter til vask af din skaljakke. Her ser du et lille udvalg af det, vi fandt.

Atsko Sport Wash
Mildt universelt vaskemiddel til skaljakker og andre tekniske materialer.

Nikwax Tech Wash
Vaskemiddel til åndbare beklædning. Skånsomt mod membraner.

Grangers 30 grader Cleaner
Miljøvenligt vaskemiddel til syntetiske stoffer, blandt andet Gore-Tex og eVent.


Derfor skal du imprægnere din skaljakke

Der er ingen tvivl om, at skaljakker mister deres evne til at holde vand ude, efterhånden som tiden går, og det er ganske nemt for dig at se, hvornår din jakke trænger til at blive imprægneret.

For en ny skaljakke kender du sikkert synet af, hvordan vand perler af på overfladen, og når imprægneringen begynder at fortage sig, så holder vandet op med at perle af, og i stedet lægger det sig ind til stoffet. Så er det blevet tid til en imprægnering. Det fastslår John Hansen fra Center for Tekstil på Teknologisk Institut:

”Imprægneringen vil blive mindre effektivt over tid, og det vil også blive reduceret ved vask og rensning, og så vil det være nødvendigt at imprægnere skaljakken ifølge producentens anvisning.”

Sådan imprægnerer du din skaljakke
Hvor tit du skal imprægnere din jakke er svært at sige. John Hansen fra Center for Tekstil fastslår, at det afhænger af, hvordan og hvor meget du bruger den:
”Man kan ikke sige, hvor tit det skal gøres, da det er meget afhængigt af, hvor meget man bruger den, og hvor slidt den bliver.”

Hos Friluftsland har Henrik Hafstrøm også svært ved at sætte tid på, hvor lang tid der bør gå mellem hver imprægnering:
”Det er teorien, at man skal imprægnere knap så ofte, som skaljakken bør vaskes. Men generelt kan man sige, at når det holder op med at perle, så trænger den til imprægnering.”

Her kan man bruge de håndkøbsimprægneringer, som vi også omtaler ved denne artikel, men er din jakke relativt ny, så har Henrik Hafstrøm et værdifuldt tip til dig:
”Nogen imprægneringer er varmeaktiverbare, så man kan reaktivere imprægneringen ved at stryge eller ved at tørretumble jakken. Det kan man gøre et par gange, men på et tidspunkt, kan man ikke reetablere imprægneringen mere, og så bliver man nødt til at imprægnere jakken selv.”

Henrik Hafstrøm mener dog ikke, at den imprægnering, du selv kan lave, bliver lige så god som den, din jakke havde, da du først købte den:
”Med ingen af disse håndkøbsimprægneringstyper (Grangers eller Nikwax, red.), bliver det lige så godt, som det var fra fabrikkens side. Forklaringen er, at det bliver varmebehandlet ved meget høj temperatur, og det kan man ikke selv gøre derhjemme,” forklarer Henrik Hafstrøm.

Der er dog ingen tvivl om, at imprægneringen stadig vil gøre en kæmpe forskel for din skaljakke, der måske allerede har været gennem den første eller måske endda to sæsoner.

Henrik Hafstrøm har også gjort sig nogle personlige erfaringer med de gængse imprægneringsmidler, der er på markedet:
”Min egen erfaring er, at de teflonbaserede imprægnering (Grangers, red.) virker bedst, men de er ved at blive mere og mere upopulære, fordi det har svært ved at blive nedbrudt ude i naturen. Nikwax er ikke teflonbaseret, og det kan derfor heller ikke varmeaktiveres, men det skulle være mere nedbrydeligt, og det er derfor bedre for naturen.”

Kort opsummering: Råd om imprægnering:

  1. Imprægner, når vandet ikke perler af længere
  2. Aktiver imprægnering med varme (fx strygejern eller tørretumbler)
  3. Brug først håndkøbsimprægnering, når varmeaktivering ikke virker længere
  4. Overvej effektivitet i forhold til skånsomhed mod naturen

shutterstock 76699222-Patri

Produkter til imprægnering af skaljakker

Opdag Verden har været rundt i udstyrsbutikkerne og se, hvad der findes af produkter til imprægnering. Her ser du et lille udvalg af det, vi fandt.

Nikwax TX.Direct Wash-In
Direkte beregnet til vandtætte og åndbare skaljakker med membraner som Gore-Tex, eVent og lignende.

Grangers 30 grader Proofer
Imprægnering til din skaljakke med membraner. Kan vaskes ned til 30 grader.

Nikwax TX.Direct Spray-On
Sprayimprægnering til din skaljakke med membran. Dette produkt skal sprayes på.


2-i-1

Både vask og Imprægnering:
Grangers 2 in 1
Smart, at både vask og imprægnering klares i samme omgang. Imprægnering er dog ikke nødvendig lige så ofte som vask.

Imprægnering af både skaljakke og softshell:
Grangers XT Proofer
Imprægnering til tøj med membraner, for eksempel Gore-Tex og eVent. Produktet sprayes på.


Hvad med din softshell?

Ja, din softshell skal også imprægneres. Især da de ofte består af et tykt, blødt stykke stof, der hurtigt vil suge rigtig meget vand til sig, når imprægneringen begynder at miste sin effekt. Vi har derfor også set på et par produkter, du kan bruge til din softshell:

Nikwax Softshell Proof
Denne spray øger din softshells egenskaber til at afvise vand og smuds.

Grangers Soft Shell Waterproofer
Spray til at genetablere vandafvisningen i din softshell. Inklusivt UV-filter.


Vask eller spray?

Når du selv skal imprægnere, findes der overordnet to fremgangsmåder: Vask eller Spray. Og der er fordel og ulemper ved begge dele.

Ved at vaske imprægneringen ind i din skaljakke, sikrer du, at hele jakken bliver imprægneret ordentligt og jævnt. Til gengæld har du ikke mulighed for at give en ekstra gang imprægnering omkring syninger eller på bestemte slidområder, hvor imprægneringen måske hurtigst mister sin effekt.

John Hansen fra Center for Tekstil gør desuden opmærksom på, at imprægnering med spray kan have nogle kemiske lugtgener, der måske ikke er så rare.

Andre spændende artikler


Sådan planlægger og forbereder du fototuren

Sådan planlægger og forbereder du fototuren

7 tips til at vandre i kulde

7 tips til at vandre i kulde

Havkajak eller turkajak

Havkajak eller turkajak

Log ind