Bevar din skaljakke

Din skaljakke skal vedligeholdes for at bevare sine egenskaber

shutterstock_75058276-Kapu.jpg
Skrevet af: Mads Pedersen
Opdateret den 14. dec 2016
Læst af: 8336

En skaljakke skal både vaskes og imprægneres løbende. Ellers mister den hurtigt sine egenskaber, som du formentlig har betalt mange penge for. Men det er ikke lige meget, hvordan du vasker og imprægnerer. Opdag Verden har talt med eksperter på området, og her får du deres råd til at få det optimale ud af din skaljakke.

Vi har flere gange harceleret over prisen på skaljakker under testsiderne her i Opdag Verden, men ofte er det også i sammenhæng med rosende ord over jakker, der rent faktisk leverer i både åndbarhed og vandtæthed.

Når du investerer flere tusinde kroner i disse jakker, som de jo ofte koster, så er det derfor også vigtigt, at du får glæde af din skaljakke i mange år. Skal din dyrt indkøbte skaljakke holde sin effekt, er det dog afgørende, at du behandler den ordentligt.

Det betyder, at jakken skal vaskes, så porerne i den indbyggede membran, der kan være Gore-Tex eVent eller noget helt tredje, ikke tilstoppes af smuds og fedt.

Samtidig vil imprægneringen heller ikke holde evigt, og det bliver derfor nødvendigt at genaktivere imprægneringen eller helt imprægnere din skaljakke på ny. Hvis ikke du gør det, ja så vil dine penge være spildt, da du ikke får nytte af de unikke egenskaber, disse tekniske skaljakker netop har.

Opdag Verden har her kigget på både de vaskemidler og imprægneringsmidler, der findes på markedet. Vi har også talt med civilingeniøren John Hansen, der arbejder på Center for Tekstil på Teknologisk Institut, samt med Henrik Hafstrøm, der er indkøbschef hos Friluftsland. De giver dig her de bedste råd med på vejen, så du kan få det optimale ud af din skaljakke.


Derfor skal du vaske din skaljakke

Det er ikke kun for skønhedens skyld, du skal vaske din skaljakke. Den tekniske membran, som kan være Gore-Tex, eVent eller andet, bliver nemlig tilstoppet med tiden af snavs og fedt, når du bruger jakken og sveder i den.

Og disse urenheder skal fjernes ved vask, ellers mister jakken sin effekt, understreger Henrik Hafstrøm fra Friluftsland:
”Membraner er følsomme over for fedt og snavs, der kan sætte sig i det. Blandt andet når man sveder. Så skal man vaske det, så fungerer de bedre. GoreTex har et PU-lag, der beskytter membranen for at blive stoppet til med smuds, så her kan der godt gå noget tid imellem, det er nødvendigt med en vask. Med eVent er der dog ikke noget PU-lag, så her er det ultravigtigt, at de bliver vasket ofte.”

En skaljakke består oftest af tre lag et yderlag, et membranlag (eksempelvis Gore-TRex eller eVent) og et inderlag. Rent teknisk fungerer membranen sådan, at den lade din krop ånde ud gennem membranen samtidig med at den afviser vand, der kommer udefra.

For at det kan lade sig gøre er det afgørende, at damptrykket er højere inden i jakken end uden på jakken – ellers virker den ikke. For at sikre højt damptryk og dermed holde din jakke effektiv er det afgørende at jakken porer holdes rene. Husk derfor at vaske din jakke.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Hold orden i lejren

Hold orden i lejren

3 tips til en lettere rygsæk

3 tips til en lettere rygsæk

4 tips: Få det bedste ud af vandrestavene

4 tips: Få det bedste ud af vandrestavene