Bornholm rundt i kajak

De 110 kilometer rundt om Solskinsøen er en af de mest oplagte kajakture i Danmark. Har man endnu ikke forkælet sig selv med bornholmske refleksbølger foran hammerknuden, den sydlige stemning med lækker strand ved Dueodde og de kulinariske specialiteter i havnebyerne rundt på øen, så er det bare om at komme af sted.

P8240661.jpg
Skrevet af: Jes Lindrum Brinch
Opdateret den 13. apr 2022

De 110 kilometer rundt om Solskinsøen er en af de mest oplagte kajakture i Danmark. Har man endnu ikke forkælet sig selv med bornholmske refleksbølger foran hammerknuden, den sydlige stemning med lækker strand ved Dueodde og de kulinariske specialiteter i havnebyerne rundt på øen, så er det bare om at komme af sted.

 

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

P8240657Dialekten er umiskendelig, og atmosfæren i færgeterminalen oser af ferie. Og har man gået sin kajak ombord, kan man regne med et par opmuntrende bemærkninger med på vejen, når man går fra færgen igen. Havkajak og Bornholm er til alle tider en kærkommen kombination. De fleste kender til øens gængse attraktioner, men padler man øen rundt, oplever man den fra et eventyrligt, intimt perspektiv. Man kommer tættere på naturen, tættere på menneskene og bare rigtig godt under huden på øen. Der er ikke meget som duften af kold klippe med laver, der udtørrer, går i dvale og nærmest synger i næsen. Der er desuden et opblomstrende havkajakmiljø på øen, hvor man møder flere og flere på vandet. 

Der er adskillige behjælpelige, engagerede roere rundt på øen, som garanteret gerne vil padle med et stykke af din tur eller måske udlåne grej, du lige mangler. Medlemmerne af klubben i Rønne er et godt sted at starte.

"Tingene bevæger sig simpelthen langsommere, sanserne skærpes, og man når ned i et gear, der gør det muligt at mærke, dufte og høre, hvor man er, og hvor velkommen man er netop her.”

P8240041Her er man velkommen
Lystbådehavnen med Rønne ro- og kajakklub ligger lige nord for industrihavnen. På vejen passerer man meget passende en tank med fint bagerbrød, hvorefter bådebroerne foran roklubben er det oplagte sted at sætte i vandet fra. Starter man her og padler sig langs vestkysten nordpå, opdager man hurtigt, at turen adskiller sig fra, hvad man padler andre steder i Danmark. De første vandsprøjt i ansigtet afslører, at det nærmest er ferskvand man padler i. Allerede efter cirka 13 kilometers padling når man det lille fiskerleje i Teglkås med klippekyst og ø-charme, der stråler ud fra røgeriernes hvide skorstene. Tager man sig tid til en lille pause her, vil man opleve, hvordan tingene simpelthen bevæger sig langsommere, sanserne skærpes, og man når ned i et gear, der gør det muligt at mærke, dufte og høre, hvor man er, og hvor velkommen man er netop her.

IMG 1398Vælg Teglkås frem for Hasle og kickstart turen ind under overfladen på øen. Kort efter passerer man Jons Kapel og kan prøve at forestille sig, hvordan det var for Jon at omvende hedenske øboere til kristendommens dyder med sin udendørs prædikener her. På adskillige kilometers afstand kan man se Hammerens granitvægge tone sig op i baggrunden og borgruinerne trone på toppen. I stille vejr kan man bruge timer på at udforske detaljerne i klipperne og hulerne. Synet, når man lægger sig helt tæt ind til de stejle klippesider og kigger op af granittens rå struktur med eksploderede hvide mågeklatter og seje eksponerede græsser på små afsatser, gør, at man føler sig ydmyg – på den gode måde.

IMG 1414Sandstrand, skær og pandekager
Der er ikke langt rundt om Hammeren, Bornholms nordspids, før Sandvigbugten byder sig til med en lang, fin sandstrand. Men vær opmærksom på, at vandet hurtigt bliver rodet at padle i ud for klipperne, når det blæser op. I Sandvigbugten ligger også et par store sten gemt lige under overfladen tæt ved stranden, så vær opmærksom, når du surfer ind på de ellers fine bølger, der rejser sig her.

Strækket fra Sandvig til Gudhjem er lækkert med skær ud i vandet og masser at se på under og over vandet langs kysten. Her kommer kajakken så meget til sin ret, fordi den gør det muligt at snige sig langs kysten til steder, man ellers skal svømme sig til. For lystfiskere er det et spændende stræk til havørred og pighvar. Gudhjem er et stop værd. Udover gode muligheder for at gå i land på stenstranden foran campingpladsen, er der fin adgang til den hyggelige by med den meget stejle gade og et glimrende pandekagehus. Der er desuden fine brombærbuske helt ned til kysten flere steder. For den rutinerede padler vil det være det oplagte udgangspunkt for et kryds til Ertholmene.

P8240655Væggelaver og skvatalger
Padler man helt tæt på klipperne kan man kigge nærmere på et væld af flotte laver, som nyder godt af gnejsblokkenes små sprækker og ru overflade. Her er den sorte strandvortelav samt andre orange, grå og gule laver i dekorativ blanding. Længere oppe på land sidder orange væggelaver og forskellige skållaver.

Den blågrønne skvatalge med det meget karakteristiske og sigende navn findes i den grad også på øen, og den kan betale sig at undgå, når man vælger sted at gå i land. Og hvorfor ikke snuppe en dukkert med svømmebriller eller dykkermasken på? Det er en forunderlig verden lige ved hånden.

Længere sydpå flader klipperne ud til lange mørke flader. Med bølgepåvirkning skal man se sig for, når man vil i land. Gå efter strandstykkerne og stå eventuelt ud af kajakken et stykke fra land, hvis der er flere store sten, hvor I vil ind.
Svanekes havn er en kærkommen og charmerende åbning til kulinarisk forkælelse med delikatesseflødeboller, frisklavede bolcher og lokalbrygget øl. Byen har modtaget Europarådets guldmedalje for bybevaring, og det kan man godt forstå. Vent med at købe de røgede sild, til I når til lille Årsdale lidt længere sydpå. Lystfiskere bør tage et par kast i det lave vand på bagsiden af købmandsgården.

God tur!
Strækket omkring Nexø på sydøstkysten er mere charmeforladt. Men er man til Martin Andersen Nexø og villig til at gå lidt fra den oplagte campingplads ved vandet – og ikke vil bruge al sin tid ved øens største put and take fiskesø, Stenbrudssøen, lige ved siden af – er Bornholms glas- og keramikskole et besøg værd. Her er fin mulighed for at erhverve sig både sjove, anderledes og skøre ting. Her er du også tættest på Almindingen og Paradisbakkerne, hvis du vil ind i mere kuperet terræn og for eksempel forkæle dig selv med en aftentur i hestevogn eller forsøge at rykke Rokkestenen. Kig efter Polensfærgen, når du krydser havneløbet.

Sydkysten er lækker sandstrand, og farverne er nærmest sydeuropæiske. Indbydende helt ind til Arnagers havn for P8250110enden af den 200 meter lange træbro. Strækket herfra og til Rønne prydes af lufthavnen og husene i Rønnes ydre grænse, der ligger velplacerede med skov omkring sig. Når du padler her, så kig godt forud efter bølger, der brækker på et rev længere ude, end man skulle forvente. Vær opmærksom, når havneindløbet skal krydses. Hurtigfærgerne er hurtige, og hvis du kan se færgen, når du når til molen, bør du vente, medmindre du har fart på, og vejret er roligt.
Og så er du rundt. God tur!


P8260120Regler: Overnatninger ved vandet

I Danmark må du ifølge Naturbeskyttelsesloven § 22 stk.1 gøre kortvarigt ophold på strandstykket – gerne i nattetimerne – i et beskedent ly. Telte og store bivuakker falder uden for den kategori. Desuden må du have din kajak liggende kortvarigt uden at spørge om lov. Den må ikke være til gene for den offentlige adgang, så brug tid på at lægge den et godt sted på stranden. Du må tænde bål på stranden, men vær opmærksom på, der kan være lokale forbud. For de ferske, udyrkede områder gælder § 24, der ligeledes giver lov til færdsel og ophold. Uanset hvor man vælger at ligge for natten, bør man undersøge, om det er privat grund, eller der er privat bebyggelse i nærheden, da det skærper reglerne. Husk at efterlade pladsen mindst så indbydende som du fandt den – også efter toiletbesøg.

P8260681Turforslag: 5 dage rundt om øen

Dag 1: Rønne - Sandvig med overnatning på Sandvig Familiecamping. Ca. 25 km.
Dag 2: Sandvig - Gudhjem med overnatning på Sletten Camping. Ca. 18 km.
Dag 3: Gudhjem - Nexø med overnatning på Nexø Camping0. Ca. 24 km.
Dag 4: Nexø - Sose primitive teltplads. Ca. 27 km.
Dag 5: Sose - Rønne. Ca. 16 km.

P82701783 anderledes oplevelser i land

1. Se det hele lidt oppefra. Med Bornfly kan du skifte perspektiv, og vælger du en af de lidt længere flyvninger langs kysten, kan du blandt andet se de mange flotte stenrev, der pryder bunden på især østkysten. En rundflyvning kan fås fra 210 kroner per person udenfor højsæsonen (1.7-1.9) og 245 kroner ellers. Se mere på www.bornfly.dk.

2. Hønseskidning kan opleves i Svaneke og går i al sin simpelhed ud på at lade tre høns gå rundt på en flere meter stor udendørs bankoplade, og så må man prøve at gætte, hvilke numre der bliver skidt på først. Det er vældigt underholdende og sker på torvedage. Er man i byen den sidste lørdag i juni måned, køres stjerneløbet Velo Solex Rally, der bestemt også er en anderledes underholdning og værd at opleve.

3. Lidt ekstra adrenalin er der gode muligheder for ved Opalsøen tæt på Hammerknuden. Firmaet Nature Event arrangerer klatring, rappelling og ture med Danmarks længste svævebane. www.natureevent.dk.
BOKS SLUT

P82701866 Højdepunkter på turen.

1. Eventyrlig og farverig padling langs den varierede kyst med farverig tang, laver og skov.
2. Hammerknuden med de stejle klippesider, grotter og dybt vand.
3. De mange muligheder for kulinarisk forkælelse på røgerier og i specialbutikker i havnebyerne langs østkysten.
4. De bløde, store dønninger på østsiden af Hammerknuden om mod bugten ved Sandvig.
5. Østemning og idyl ved bindingsværkshusene, der ligger for sig selv helt ned til vandet især midt på både øst- og vestkysten.
6. Fornemme muligheder for overnatning på campingpladser med nem adgang fra vandsiden.

 

Andre spændende artikler


Kajaktur omkring Anholt

Kajaktur omkring Anholt

Kajak i Danmarks ørigeste fjord

Kajak i Danmarks ørigeste fjord

Lav Pizza i dutch oven

Lav Pizza i dutch oven

Log ind