Sommer i det Sydfynske

2 ture i havkajak

Det Sydfynske Øhav byder på et hav af muligheder for forlængede weekendture i havkajak. Bjørn Thomsen beskriver her to ture i nogle af Danmarks mest klassiske kajakvande.

Sydfyn-12.jpg
Skrevet af: Bjørn Thomsen - Foto: Susanne K. Jensen, Torben Olsen og Bjørn Thomsen
Opdateret den 27. jun 2023
Læst af: 10991

Det Sydfynske Øhav byder på et hav af muligheder for forlængede weekendture i havkajak. Bjørn Thomsen beskriver her to ture i nogle af Danmarks mest klassiske kajakvande.

Det er en fredag eftermiddag i starten af juni. Vi er lige landet i Skovballe Havn på Tåsinge, der er et oplagt udgangspunkt for en kort weekendtur. Solen står allerede lavt på himlen, så det er med at få tømt trailer og bil og pakket kajakkerne, inden solen går helt ned.

Første lille stræk går fra Skovballe over Knudedyb mod den lille passage mellem Hjelmshoved og Hjortø. Det er som i en klassisk westernfilm, da vi padler direkte ud i solnedgangen. Et fantastisk syn.

Vores mål er den lille havn på nord siden af Hjortø, hvor der både er en fin lille teltplads og fine faciliteter med toilet og ferskvand. Vi holder en lidt nordlig kurs for at komme godt fri af Mejlholm og Odden; to små øer, som er fredet i perioden fra 1. marts til 15. juli.

Mange steder i øhavet er der fredninger i denne periode, men det fremgår af de fleste kort og beskrivelser af området. Netop som vi rammer stranden på Hjortø, går solen ned under horisonten ude i vest, men heldigvis er det helt skyfrit og derfor længe lyst, og vi har fin tid til at bære kajakkerne op på teltpladsen og slå teltet op, inden mørket falder på.

Næste formiddag bliver det til en lille gåtur rundt på den blot en km² store ø, inden vi igen sidder i kajakkerne på vej mod Drejø, som er målet for dagens frokostpause. Drejø er noget større, hele 4,3 km², og har omkring 70 indbyggere.

Her er endda både kro og købmand. Vi kommer igen forbi et af de fredede områder, nemlig den nordvestlige spids af Hjortø, som hedder Vibeholmen. Ingen landgang før krydset til Drejø.

Da færgen er ud for os, gør vi klar til at krydse sejlrenden i samlet flok.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Rundt om Mors i Kajak

Rundt om Mors i Kajak

Lav Pizza i dutch oven

Lav Pizza i dutch oven

Info-video: Kajakture i Kroatien

Info-video: Kajakture i Kroatien