Gitte Holtze peger her på sin yndlingsrute i Danmark: Kyststien på Bornholm, som hun har vandret tre gange. En rute, der er småeksotisk efter danske forhold og byder på kuperet, varieret, smuk vandring – og lækre steder at forkæle sig selv undervejs.
Gitte Holtze peger her på sin yndlingsrute i Danmark: Kyststien på Bornholm, som hun har vandret tre gange. En rute, der er småeksotisk efter danske forhold og byder på kuperet, varieret, smuk vandring – og lækre steder at forkæle sig selv undervejs.
”Min yndlingstur i Danmark er Bornholm rundt på Kyststien. Danmark har jo ikke den vildeste natur, men på Bornholm er der klipper, og det adskiller øen lidt fra resten af et land med marker og skov – det er sådan lidt Danmarks-eksotisk. Terrænet på Kyststien er en blanding af strand, skov, markvej og så klipper og med udsigter, fordi man flere steder går højt over kysten. Altså meget varieret natur og terræn, og meget af turen er på små, smalle stier.”
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
”Nogle synes, at ruten er meget kuperet. At det bliver for meget op og ned for eksempel oppe ved Hammershus. Jeg kan godt lide det, især fordi efter danske forhold også er lidt råt. Man går hele tiden med udsigt til hav, og så kan man lave afstikkere undervejs. For eksempel ind i nogle af de mange sprækkedale, som Bornholm har, og som man kan gå et par kilometer ind i og så ud på Kyststien igen.”
”Ruten er afmærket og nem at følge. Bliver man væk, har man hele tiden kysten tæt på. Nogle synes, at ruten er lang og bakket, men man behøver heldigvis ikke gå lange dage. Og man kan altid tage bussen, hvis det bliver for meget. Den kører relativt ofte ude på kystvejen, så den er aldrig langt væk.”
”Jeg har gået ruten tre gange, både med og mod uret. Den er cirka 110-120 kilometer lang, alt efter hvordan du for eksempel går ind gennem Rønne og Nexø, og man kan vandre den på fire dage, men man kan også bruge otte dage. Eller to uger, hvis man gerne vil holde pause i de små fine byer, man kommer igennem undervejs og for eksempel spise røget sild i Sandvig, bade ved Dueodde eller i det hele taget bare holde lidt Bornholmerferie.”
”Hvis jeg skulle Kyststien igen, ville jeg gå mod uret, for den kedeligste strækning, hvor man går bagom lufthavnen og forbi et militærområde, er mellem Rønne og Dueodde, og så får man den strækning ”overstået” først. Dueodde er til gengæld virkelig fin med lækkert, hårdt sand på en bred strand, som er nemt at gå på. Man kan også bade ved Dueodde eller lege i klitterne. Et plus ved den lidt kedelige strækning mellem Rønne og Dueodde er Bakkarøgeriet i en lillebitte havn på sydkysten, hvor jeg engang sad i lang tid og spiste fiskefrikadeller.
På en af mine ture gik jeg ved Dueodde i tyk tåge. Jeg kunne overhovedet ikke se noget, så det var meget specielt at gå der. Det var uden for sæsonen, så der var ingen mennesker, der badede. Det var bare mig på stranden. Det var nærmest magisk.”
"I Svaneke og Gudhjem kan du bruge utroligt lang tid på at drikke kaffe og spise is. Begge byer er lidt turistede, og i højsæsonen er der fuld knald på, men de senere år er der også opstået små, hyggelige og lidt halvgemte cafeer, hvor man kan tage en vandrepause med en god kop kaffe lidt gemt fra resten af verden. Jeg kan godt lide de der små steder. I Sandvig kommer man ikke udenom den meget berømte Kalas og restaurant Nordlandet. Er man til sådanne hippe steder, er det nemt at lægge besøg hos dem ind i vandreturen – man går lige forbi. Længere sydpå – i Hullehavn syd for Svaneke – finder man den laid back strandcafé Syd-Øst for Paradis med træterrassebar og festivalstemning, hvor man kan sidde og drikke drinks og kigge ud over klipperne eller bade fra en lillebitte strand. Der er masser af sådan nogle små hyggelige spots rundt om på øen, så man kan bruge en hel dag på at gå under 10 kilometer, hvis man vil bruge tiden på at holde hyggelige pauser."
”Jeg har næsten ikke lyst til at fortælle nogen om min favorit-teltplads. Den ligger mellem Gudhjem og Helligdomsklipperne, helt ned til stranden, og den er så fin og hyggelig, at den næsten burde være hemmelig. Teltpladsen ligger i en bugt, og om sommeren er solen så langt oppe, at selvom kysten vender nord, kan man se solnedgangen.”
”En af de gode ting ved strækningen op ad østkysten er, at man kan bade fra klipperne. Man går i relativt fladt terræn med klipper ud til havet. Her kan man klatre ud over klipperne og finde et sted, hvor ingen kan se én. Så vil man bade fra klipper i stedet for fra sand, er det her stedet at gøre det – for det kan man ikke så godt oppe ved Hammershus, hvor der er op til 80 meter ned til havet.”
”Min yndlingsstrækning på Kyststien er fra Hammerknuden til Vang på vestkysten. Der er mange, der går dagsture på Hammerknuden, da der er kortere ture på tre, fem og 10 kilometer op over den, men på selve kyststien fra Hammershus til Vang er der ikke ret mange. Man går gennem skov, på klipper med 50 til 80 meter ned til havet, og på en snoet sti, hvor man ikke kan se ret langt frem – det er ret eventyrligt.”
”Der er masser af steder at sove undervejs på hele ruten. Vil du sove under tag, er der vandrehjem, hoteller og bed & breakfast i stort set alle små og større byer, man går igennem. Vil du sove udenfor, er der teltpladser og Bornholms særlige trekantede, røde kystsheltere, som nærmest er en hel lille hytte med en dør foran.”
”Jeg kan helt klart bedst lide at gå turen med telt. Fordi jeg elsker at sove i naturen, og med et telt er jeg ikke afhængig af, at der er ledige shelters. De fine røde kystshelters kan man ikke booke, men hvis man er så heldig, at der er et ledigt, når man kommer til det, vil jeg klart anbefale at prøve det.”
”Bornholm er så fantastisk ”indrettet”, at i hver en lille havneflække, også selvom det ikke er et turiststed, har de toiletter og dermed en vandhane. Så der kan man tanke op på vand, og der er altid åbent. På de fleste er der også strøm, men det er jo ikke sikkert, man gider sidde på toilettet og oplade. Jeg har altid en powerbank med, og så har jeg nogle gange fået lov at oplade telefonen, når jeg har siddet på de små fine caféer og drukket kaffe.”
”Jeg har ikke mødt voldsomt mange andre mennesker. Jeg har vandret Kyststien i påskeferien og i hverdage i juni – begge gange mødte jeg meget få andre. Den tredje gang gik jeg i sommerferien med min kæreste, og vi mødte måske en håndfuld vandrere om dagen, der også var på tur hele vejen rundt om øen. Men det var før corona, så måske det har ændret sig.”
”Jeg kan godt lide at være i naturen, men det er også fint at gå en rute, hvor man kan få god kaffe. Det er længe siden, Bornholm var udelukkende Krølle-Bølle is og mainstream røgerier – de seneste mange år efterhånden er det gastronomiske niveau og udvalg på øen vokset eksplosivt. Det betyder, at man kan forkæle sig selv med for eksempel dejlig kaffe på sin vandretur. Det synes jeg giver lidt ekstra til oplevelsen. Og så kan man bagefter gå otte kilometer uden at møde nogen og så komme frem til et nyt fint sted. Og når man nu er kommet frem til fods, er det da okay at sætte sig ned og få en lækker is.”
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS