De bedste weekendruter på Skåneleden

3 x vandring i Skåne

Kenneth Joelsson og Caroline Alesmark er forfatterne bag den nye bog ’Vandra Skåneleden’. Vi har hevet fat i Kenneth, der er naturvejleder og bogens vandreekspert, og bedt ham anbefale tre strækninger på leden, man kan tilbagelægge på en god weekend. Caroline kommer med bud på kulturoplevelserne undervejs.

Knivsaasen-Blentarp-K-bakom.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 28. jun 2023
Læst af: 14020

Kenneth Joelsson og Caroline Alesmark er forfatterne bag den nye bog ’Vandra Skåneleden’. Vi har hevet fat i Kenneth, der er naturvejleder og bogens vandreekspert, og bedt ham anbefale tre strækninger på leden, man kan tilbagelægge på en god weekend. Caroline kommer med bud på kulturoplevelserne undervejs.


1. Vildmarks-ruten

Östafors-Glimåkra (56 km)

Kenneth: ”Vil man have lidt afsondrethed, stilhed, fred og ikke særlig mange mennesker, så er det her en dejlig tur. Ruten går fra Östafors til Glimåkra i det nordøstlige Skåne, hvor man får en god fornemmelse for ’vildmarken’ i Skåne. De 56 kilometer egner sig glimrende til to eller tre dage, alt efter hvor fit man er. Man vandrer gennem rigtig meget granskov, og man passerer forbi flere større søer.

Landskabet er ret fladt, og stien er ikke særlig kuperet – vi er trods alt i Skåne! – men man vandrer gennem de her mørke skove, og så åbner landskabet sig op med søerne. Det er en tur, hvor det er godt at have lidt erfaring med at vandre, og at man ikke er 100 % begynder, da der ikke er noget at komme efter undervejs, når det kommer til proviant, og man må klare sig selv.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Östafors Glimåkra Ekopark RDu skal have al mad, og hvad du ellers skal bruge, med til hele turen. Når man overnatter, er det i teltet eller i et af de mange shelters. Et meget fint shelter er Brotorpet, der ligger fantastisk fint med udsigt ud over den store sø Immeln.

Der er en bålplads, og man har smuk aftensol. Rent fysisk skulle de fleste kunne være med på turen. Om sommeren er der masser af bær at plukke, blandt andet hindbær, og man kan tage badetøjet med, da søerne er fine at svømme i.

Man kan også sagtes gå her hen på efteråret. Det er rigtig dejligt frem til midt i oktober, hvor elgjagt-sæsonen går i gang. Er man interesseret i at få lidt tid til at fiske ind, så er der gode muligheder for det i både Immeln, Raslången og ved flere mindre søer. Man skal dog lige huske at anskaffe sig et fiskekort.”

Östafors Glimåkra Vägskäl ö

Caroline: ”Lejrpladsen Vesslarp ligger ved ruinerne af en gammel og meget charmerende mølle, og ved Simontorp ligger der et gammelt savværk, der stadig fungerer. Vest for Simonstorp går du på Ryavägen, den gamle landevej mellem Växjö og Osby og en af Skånes ældste veje.

Det var i det område, at de syv berømte Uggle-brødre, der var involveret i kampen om Skåne, hærgede. I Tockarp finder man Blotastenen, der engang blev brugt som offeralter, og hen mod slutningen af turen vandrer man forbi store kampesten med älvkvarnar – en slags helleristninger i form af fordybninger i klippen, hvor man engang sagde, der boede trolde.”


Blentarp Sövde Spegling

2. Luksus-ruten

Skrylle-Sövde (43 km)

Kenneth: ”Ruten her ligger øst for Lund og er meget let tilgængelig, når man kommer fra Danmark. Det er en lidt kortere tur, der også egner sig fint til begyndere. Det specielle ved landskabet her er, at man går oppe på åsen med gamle løvtræer, egetræer og mange steder store udsigter langt ud over landskaberne.

På den her tur har man desuden et alternativ, hvis man ikke vil bo i Telt eller shelter – den første nat kan man sove på det luksuriøse The Lodge, der er et slags amerikansk vildmarkshotel i New England-stil, hvor man kan spise godt og få lidt spa-stemning. Her kan man lade sig forkæle efter vandredagen.

Den anden nat kan man sove i Blentarp, hvor der er kro og gæstgiveri, og hvor man finder lidt Bed & Breakfast-service. Man kan altså tage turen som en hytte-til-hytte-agtig tur. Det er en god begyndertur, men man skal selvfølgelig være i nogenlunde form, for landskabet er lidt mere kuperet. Men som sagt, vi er i Skåne, så det er stadig ikke det vilde.

Blentarp Sövde Sövde kyrkogDet er desuden nemt at komme tilbage med bus, men er man der lørdag eller søndag, skal man ringe i forvejen og bestille bussen. Det koster ikke mere end en normal busbillet, men man er på landet, og der er ikke så mange mennesker, så man skal give besked.”

Caroline: ”I Torna Hällestad kan du tage et kig på kirken. I ydermurene finder man tre runesten fra cirka år 1000. I den gamle by Blentarp siges det, at man under alteret engang fandt stenalderøkser, der slog ned i jorden, når Thor fór rundt på himlen under et tordenvejr. På en halvø i Sövdesjön finder man resterne af den middelalderlige forsvarsbastion, der blev bygget af den danske biskop Absalon.

Det siges, at han i 1182 flygtede derfra i en fart. I dag ligger Sövde kirkegård her. Den er usædvanlig stor og kuperet for en bykirkegård at være, men der er også store gravpladser, der tilhører flere aristokratiske familier. Sövde har også et amfiteater, der blev bygget i en gammel grusgrav i 1987, og et mosteri i en gammel mejeribygning.


Ekeröd Brösarp Drakamöllan 3. Hillbilly-ruten

Ekeröd-Brösarp 56 km

Kenneth: ”Ruten her ligger på Østerlenleden, hvor man går gennem vældig fine, dejlige landskaber i en ret ukendt del af Skåne. Der er lidt tassemark over det, som vi siger i Sverige – lidt hillbilly, om man vil. Det er gamle landskaber, gamle gårde, gamle marker og gamle stenmure langs stien, og der er selvfølgelig shelters at overnatte i undervejs.

Man skal lige være opmærksom på, at man ikke kan booke dem, så man skal være forberedt på, at der kan være optaget, når man kommer frem. Det er en god idé at have et Telt med. Den første nat er det muligt at overnatte på i fiskecampen Ljungs Kula (www.ljungskula.se), hvor man kan fiske om eftermiddagen og sove indendørs om natten, hvis man foretrækker det.

Ekeröd Brösarp Stuga efter

Terrænet undervejs er ret let. Ruten går på både mindre veje, grusveje og stier, og har man lyst til at vandre lidt længere og tage et par dage mere til at opleve den her del af Skåne, kan man forsætte helt ud til havet til noget rigtig fin kystvandring med fine fiskerbyer langs stien. Det giver en rigtig god variation, og man får nogle storslåede udsigter.

Man kan fortsætte til en af Skånes tre nationalparker, Stenshuvud, hvor der er et lille besøgscenter, og man kan klatre op i landskabet og få en fantastisk udsigt – helt til Bornholm på en dag med godt vejr. Det tager en dag at komme her til og opleve nationalparken og endnu en dag at komme til Simrishamn, hvor fra der går tog hele vejen tilbage til Malmø og videre til Danmark.”

Ekeröd Brösarp Torparebron Caroline: ”Turen går forbi ruiner og til Viss Mose, hvor du kan se spor af tørveudvinding. Ved Hallabjär kommer man forbi en gammel, og tidligere superhemmelig, radarcentral fra 1962, hvor mindst otte af Østersølandene blev overvåget helt frem til 1991.

Under kirken i Hörröd siges det, at man begravede en levende hane for at beskytte mod onde magter. Endelig kommer du ind i naturreservatet Drakamöllan, hvor du finder opera-gården af samme navn.”


Ekeröd Brösarp Fjällmossen

Bog: Vandra Skåneleden

Kenneth Joelsson og Caroline Alesmark har sammen skrevet bogen ’Vandra Skåneleden’, hvor de præsenterer et udvalg af Skåneleden i form af 29 vandreture – fra lette halvdagsture til længere ture over adskillige dage.

Der lægges vægt på ruter, der er tilgængelige med offentlig trafik i form af Skånetrafiken. Forfatterne har også brugt en masse tid på at grave i Skånes kulturhistorie. Bogen koster 299 svenske kroner. Tjek www.calazo.se

Blentarp Sövde Caroline bla

Find din næste tur her


Ruteforslag
Kungsleden: Kvikkjokk - Saltoluokta

Kungsleden: Kvikkjokk - Saltoluokta

Ruteforslag
Silverleden

Silverleden

Ruteforslag
Siljansleden

Siljansleden

Andre spændende artikler


Vandretur på Österlenleden

Vandretur på Österlenleden

3 smutture til svenske nationalparker

3 smutture til svenske nationalparker

Vandreguide: Höga Kustenleden

Vandreguide: Höga Kustenleden

Log ind