Erik B. Jørgensen - Årets Eventyr 2011

Eventyret starter i din baghave

Det er Erik B. Jørgensens motto, at eventyret starter i baghaven og kan findes overalt. Opdag Verden talte med vinderen af Årets Eventyr 2011 om motivationen til sine eventyr, udfordringerne, oplevelserne og drømmene.

Januar_033_A.jpg
Skrevet af: Casper Devantier
Opdateret den 24. jan 2023

Det er Erik B. Jørgensens motto, at eventyret starter i baghaven og kan findes overalt. Opdag Verden talte med vinderen af Årets Eventyr 2011 om motivationen til sine eventyr, udfordringerne, oplevelserne og drømmene.

Hvor starter eventyret? Og hvorfra kommer begæret efter eventyret? For Erik B. Jørgensen startede drømmen om eventyret, da han var helt lille. På Eriks far fortalte altid røverhistorier fra militæret, så Erik var aldrig i tvivl om, at han også skulle i forsvaret en dag – det lød jo som sjov og ballade. Og selvom Livgarden viste sig at være mindre rosenrød end forventet, skabte det et solidt fundament for den eventyrlige fremtid, som, han endnu ikke anede, ventede forude. 

I 1999 forlod Erik B. Jørgensen Danmark til fordel for Siriuspatruljen, og her fødtes en kærlighed for Nordøstgrønlands ubarmhjertige natur - eller måske nærmere en dragende fascination af de arktiske elementer, hvor grundig planlægning og disciplin er nødvendigheder for at overleve. Samtidig fik tankerne om fremtiden frit løb, og Erik besluttede at vende tilbage til rødderne på slægtsgården.

Til trods for sit motto, rummede baghaven på gården ikke nok eventyr, for efter kun otte måneder på gården søgte Erik ind i Jægerkorpset. Det blev til seks år med adskillige udsendelser til Irak og Afghanistan. I 2007 blev Erik selvstændig som foredragsholder og ekspeditionsleder af to krydsninger af Indlandsisen. Lysten til at udforske de polare områder blev yderligere udfordret, da Erik og hans bedste ven begav sig ud på en næsten 3000 kilometer lang ekspedition i Knud Rasmussens fodspor på Indlandsisen med ski og kite som transportmiddel.

Under den hårde isvinter i 2009/2010 padlede Erik Danmark rundt i kajak og blev dermed den første nogensinde, der gennemførte turen som vinterekspedition. Solopræstationen blev efterfulgt af den netop afsluttede ekspedition – Skandinavien rundt i kajak.

 

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

DK rundt3

Den 5. april i år padlede Erik ud fra Jakobselv i det nordøstlige Norge ved den russiske grænse og fortsatte rundt Nordkap og langs den norske vestkyst til Oslo; turen fortsatte langs Sveriges kyst, gennem Øresund og op til den Botniske Bugt og videre rundt den finske kyst, hvor ekspeditionen sluttede den 26. september ved byen, Virolahti, ved grænsen til Rusland. I alt 6220 kilometer i løbet af 175 dage, og Erik B. Jørgensen blev dermed den første nogensinde, der har de tre landes kyststrækninger.

Med sine seneste solopræstationer forsøger Erik B. Jørgensen at vise, at eventyret ikke nødvendigvis skal findes på den anden side af jorden, men kan findes overalt – hvis ikke i baghaven, så i hvert fald i den skandinaviske natur omkring os.

 

ErikBJ isportrat

 

Den store egoist?

Hvad motiverer dig til at tage på ekstreme kajakekspeditioner som for eksempel Skandinavien rundt? 

Der er primært to ting, der motiverer mig til at søge udfordringer som Skandinavien rundt. For det første er det den store egoist inden i mig, der jagter de store naturoplevelser. Jeg har altid elsket naturen, og vil gerne finde derud, hvor jeg kan finde få unikke oplevelser med dyr eller rå natur. At jeg kan gøre det med et twist, gør det kun bedre; altså at kunne gøre det i kajak, på en tur som ingen andre før har gjort.

Samtidig gør jeg det for min egen udviklings skyld. Altså at give sig selv en udfordring og så gøre det. Det giver en kæmpe tilfredsstillelse at knokle derudaf og smadre sig selv for at nå sit mål. For det andet handler det også om, at jeg skal kunne leve af mine eventyr. Det nytter ikke noget, at jeg tager ud i Rold Skov og ligger i telt – det er der ikke nogen, der gider at læse eller høre om. Så med mindre jeg gør det som ferie, bliver jeg nødt til at overveje, om mine oplevelser kan sælge.

Hvilke forventninger havde du til turen?

Jeg fascineres af skiftende elementer. Det var også en af grundene til, at jeg valgte så lang en tur; for at kunne opleve de skiftende årstider og hvordan natur og dyreliv ændrede sig undervejs. Så mine forventninger var, at jeg skulle komme tæt på uberørt natur og få nogle unikke oplevelser.

Er der en grund til, at det blev til endnu en kajakekspedition?

For mig er det egentlig underordnet om, om jeg cykler, padler kajak eller vandrer. Det er ikke aktiviteten, der er vigtigt for mig, men derimod er det selve oplevelsen og den personlige udfordring, der motiverer mig. Nu har jeg bare fundet en glæde ved at ro i kajak; jeg er ikke afhængig af andre – og dét giver mig en masse frihed.

ExtraBillede.jpg

Forberedelserne

Hvordan forbereder man sig til sådan en lang tur?

Rent fysisk bliver man naturligvis nødt til at forberede sig ordentligt. Hvis hver dag bliver ren overlevelse, er der efter min mening ikke meget ved at tage af sted. Der skal være overskud til at nyde turen undervejs. Men det handler om at starte sin træning lang tid i forvejen – når man skal ro så langt, som jeg gjorde, er det nødvendigt, at muskler og sener er trænet til at kunne klare den fysiske belastning. Jeg træner derfor målrettet og forsøger at skaffe den bedste viden omkring netop dén type træning. For at fastholde min træning forsøger jeg at variere træningen og lave de aktiviteter, som, jeg synes, er sjove. Men jeg elsker at træne, og jeg træner altid, også selvom jeg ikke har en planlagt tur at træne op til.

Hvad med de praktiske forberedelser?

Her er der nogle forskellige faser i forløbet. I starten handler det om at få et overblik over potentielle ruter og muligheder, og så er der selvfølgelig en masse logistik, der skal på plads. Så bliver planlægningen mere detaljeret, og ruten begynder at tage form. Men jeg må ærligt indrømme, at cirka halvdelen af min tid går med at skaffe penge til finansieringen. Det er både sponsorer og fonde, men det handler også om at under, om der overhovedet er interesse for turen. Hvis turen ikke er interessant for omverdenen, bliver den umulig at finansiere, og så kan man lige så godt finde på noget andet.

Hvad gik der gennem hovedet på dig, da du sejlede ud den første dag?

Det var en fantastisk følelse. I den sidste tid inden afgang spekulerer man meget på, om man har glemt noget eller overset vigtige detaljer. Men når man endelig er på vandet, er der ikke mere at gøre, så der handler bare om at nyde turen. På den måde var det befriende at komme af sted. Den første uge er selvfølgelig lidt ekstra krævende, da man finde sin rytme og indarbejde sine rutiner med at lave lejr, pakke kajakken og så videre.

Havblik

Alt bliver simpelt

Kan du nævne nogle af de største oplevelser på turen?

Den største oplevelse var at få lov til at rejse over så lang tid. Altså at se årstiderne skifte og være så tæt på naturen. Men hvis jeg skal fremhæve enkeltepisoder, så var mødet med en flok spækhuggere nok en oplevelse, som jeg aldrig glemmer. Eller da der pludselig stod en elg ude i vandet. På det personlige plan gennemgår man en kæmpe udvikling. Når rutinerne er på plads, bliver alt simpelt; spise, padle, spise og sove. Man har tid til at tænke over, hvordan man reagerer i forskellige situationer. Man får derfor vendt mange vigtige tanker, og det er med til at udvikle mig og gøre mig til et bedre menneske.

Hvad med den værste oplevelse?

Det må nok dagene, hvor jeg rundede Nordkap. Jeg havde ligget stille i to dage og ventet på godt vejr. Da jeg endelig kom af sted ventede et kryds på 16 kilometer til Sværholt, hvor jeg ikke kunne gå i land på grund af dårligt vejr. Så jeg måtte fortsætte de 22 kilometer videre til Honningsvåg. Dagen efter rundede jeg selve Nordkap, og her blev jeg fanget i det hårde vand lige ud for kappet, hvor jeg kæmpede i næsten en time for at komme fri af de enorme dønninger. Så jeg følte mig som en meget lille mand, da jeg endelig kom i land.

Kort_med_rute.jpg

Hvordan havde du det med at være alene på turen?

Det var dejligt! Altså jeg havde jo indstillet mig på, at jeg skulle være alene, så det var en fantastisk oplevelse. Jeg skulle ikke tage hensyn til andre end mig selv, så det var let at træffe beslutninger uden at skulle gå på kompromis. På den måde var det min egen mentale rejse. Selvfølgelig var der gode og dårlige dage, men jeg har egentlig ikke det store behov for selskab, når jeg er på tur. På den anden side kunne jeg dele mine oplevelser med andre på min blog, hvor jeg også modtog kommentarer, og det var rigtig rart.

Skandinavien rundt var på i alt 6220 kilometer. Hvor langt padlede du om dagen?
Det var meget forskelligt. Jeg havde en del overlægningsdage på grund af dårligt vejr og proviantering. Så i alt blev det til 136 dage i kajakken, hvor jeg padlede omkring 46 kilometer i gennemsnit. De længste dage padlede jeg op over 80 kilometer om dagen.

Når man padler så langt, hvordan undgår man så at få vabler?

Normalt får jeg aldrig vabler, men jeg fik faktisk et par stykker i løbet af den første uge, men resten af turen var der ingen problemer. Jeg havde tre forskellige pagajer med, som jeg skiftede mellem cirka hver anden dag. På den måde aflastede jeg specielt mine håndled. Jeg havde jo lidt erfaring fra Danmark rundt, så det var beroligende, at jeg havde prøvet en længere kajakekspedition før.

SolopgangTelt

Hvordan overnattede du undervejs?

Jeg blev inviteret indenfor af mange søde mennesker undervejs, men langt de fleste nætter sov jeg i telt. Og så havde jeg et par enkelte overnatninger på hotel, da min familie var på besøg.

Hvordan provianterede du undervejs?

Der var masser af byer undervejs, hvor jeg kunne handle, så jeg levede faktisk ret godt. Normalt provianterede jeg med fire til seks dages mellemrum. Jeg fandt ud af, at under fire dage ikke fungerede, fordi det simpelthen tog for meget tid at handle. Og hvis jeg skulle proviantere til mere end seks dage, blev det tit for tungt og besværligt. De første par måneder var der ingen problemer med drikkevand, som jeg kunne få fra de mange smeltevandskilder og elve. Men da jeg kom længere sydover, var der perioder, hvor jeg måtte slæbe 20 liter drikkevand med i kajakken, fordi jeg ikke havde adgang til drikkevand.

Sikkerheden er jo vigtig på sådan en ekspedition. Hvordan navigerede du undervejs?

Jeg brugte faktisk almindelige landkort i 1:200.000 eller 1:400.000. Det er relativt let at navigere efter, og det giver et rigtig godt overblik. Søkort er naturligvis det optimale, men det er besværligt at håndtere, fordi man risikerer at skifte kort flere gange dagligt. Til gengæld havde jeg søkort i min GPS, så det var en god sikkerhed at have. Desuden havde jeg både GPS-tracker og Fast-Finder (GPS nødsignal, red.) samt VHF-radio med i kajakken, så hvis uheldet skulle ske.

KramKajak

Ved målet

Hvordan var det at komme at gå i land den sidste dag, og eventyret var forbi?

Det var med blandede følelser at afslutte ekspeditionen. På den ene side var det jo fantastisk at have gennemført turen og nået sit mål. Men samtidig føltes det også lidt tomt, fordi det var afslutningen på en epoke, der har fyldt rigtig, rigtig meget. Men i første omgang glæder man sig til at være sammen med sin familie igen.

Du er ved at skrive en bog om Skandinavien rundt, men har du planlagt nye eventyr i fremtiden? Og skal det være i kajak?

Det er bestemt ikke et krav, at det skal være i kajak. Jeg havde faktisk planlagt, at lave endnu en grønlandsekspedition med ski og kite i 2012, men det er blevet udsat til 2013, så lige nu har jeg faktisk ikke nogle konkrete planer for 2012. Jeg har selvfølgelig nogle ideer, men der er ikke besluttet noget endnu.

Hvordan har du det med alle de tekniske hjælpemidler, der til rådighed i dag? Fjerner det noget af magien i eventyret?

Nej, det synes jeg ikke. Når det gælder sikkerhed, synes jeg ikke, at man kan få for meget. Når teknologien er til rådighed, er det jo dumt ikke at bruge det. Det ødelægger ikke eventyret, synes jeg. Omvendt havde jeg både computer og Ipad med på turen, og det har jo ikke betydning for sikkerheden. Til gengæld skal du huske på, at det også er mit arbejde, og det består blandt andet i at skrive blog hver aften, så det var nødvendigt for mig at have med. Men hvis jeg var af sted på ferie, ville jeg ikke tage computer og Ipad med – men jeg ville stadig medbringe det nødvendige sikkerhedsudstyr.

Hvad er et godt eventyr for dig?

Jeg skal ikke gøre mig til dommer for, hvad eventyrer er, men for mig handler et godt eventyr om at bryde sin hverdag. Det kan være at gå en tur i skoven eller tage på fisketur. Aktiviteten er ikke så vigtig, men det handler mere om at være i naturen og udnytte de muligheder, man har til rådighed. Jeg har været så heldig, at jeg kan leve af at gøre de ting, som jeg elsker, men det gør det ikke til et bedre eventyr end så meget andet. Jeg bliver bare nødt til at søge de mere ekstreme udfordringer for at kunne leve af det. Som jeg tidligere har sagt, så starter eventyret i baghaven – det handler bare om at gribe det.

Fakta om Skandinavien rundt

  • 6220 kilometer i kajak.
  • Ekspeditionen varede 175 dage.
  • 136 dage blev der padlet. Resten var overlæggerdage.
  • Erik B. Jørgensen var den første nogensinde at gennemføre turen i et stræk.


Kåringen af Årets Eventyr

EBJ1

Mandag den 7. november 2011 var Opdag Verden i samarbejde med Kipling Travel og Eventyr Sport vært ved kåringen af Årets Eventyr 2011. Arrangementet fandt sted på bogcafeen Tranquebar i København, der i anledningen havde gjort plads til de nominerede og et spændt publikum. 

 

Andre spændende artikler


Sommer i det Sydfynske

Sommer i det Sydfynske

Find kajakken frem

Find kajakken frem

Drømmeuddannelsen for dig, der elsker friluftsliv

Drømmeuddannelsen for dig, der elsker friluftsliv

Log ind