Få mere natur ind i hverdagen

5 aktiviteter alle kan være med til

Der er blevet for langt mellem natur og mennesker, men det kan vi gøre noget ved. Der er påstanden i en bog om naturdannelse af Nikolaj Voldum Ahlburg og Line Beck. De går bag om begrebet og kommer med 25 forslag til hverdagsaktiviteter i naturen, som alle kan være med til. Her kan du læse 5 af forslagene.

Oplev-skoven-vaagne_falde-t.jpg
Skrevet af: Nikolaj Voldum Ahlburg // Line Beck - Foto: Line Beck
Opdateret den 13. okt 2022
Læst af: 2693

Der er blevet for langt mellem natur og mennesker, men det kan vi gøre noget ved. Der er påstanden i en bog om naturdannelse af Nikolaj Voldum Ahlburg og Line Beck. De går bag om begrebet og kommer med 25 forslag til hverdagsaktiviteter i naturen, som alle kan være med til. Her kan du læse 5 af forslagene.

”Der er blevet for langt mellem natur og mennesker, og det er kritisk i en tid, hvor naturen aldrig har haft det værre og derfor mere end nogensinde har brug for vores hjælp. Det er kritisk, fordi den store afstand mellem mennesker og natur gør, at mange har svært ved at relatere sig til og handle på de store kriser, vi står midt i, herunder klima-, biodiversitets- og miljøkrisen.

Som naturformidlere må vi gå forrest i kampen for at få naturen tilbage ind i almindelige menneskers liv og hverdag og derfra videre ind på den globale dagsorden. Denne bog præsenterer således et nyt perspektiv på, hvordan vi på bedste vis kan understøtte udviklingen af en stærk naturforbindelse hos vores elever og deltagere.”

Sådan lyder starten på forordet i Naturdannelse – Naturformidlerens håndbog, hvor der også bliver lagt vægt på, at begrebet naturformidler skal forstås i bred forstand – lige fra folk, der arbejder med mennesker og gerne vil tage dem med ud i naturen, over forældre til dem der gerne vil tage vennerne med ud.

”Vi er alle formidlere af naturen,” skriver forfatterne, der har brugt mange år på at reflektere og tænke over naturens rolle i menneskers liv – og om menneskers betydning for naturen.

Bogen byder blandt andet på et inspirationskatalog med 25 konkrete turforslag for alle, der gerne vil ud. Ture, der hverken kræver lang tid, masser af planlægning eller udstyr, men hvor man nemt kommer ud og får mere natur ind i hverdagen. 

Her finder du fem af forslagene 

1. OPLEV SKOVEN VÅGNE OP/ FALDE TIL RO

Skoven er altid en stemningsfuld kulisse, men den tager sig særligt godt ud i de tidlige morgentimer efter solopgang og de sene aftentimer inden solnedgang. Farverne bliver dybere af solens røde stråler, fuglene kvidrer mere intenst, og man mærker skoven på en anden måde. Man mærker den helt ned i kroppen, og ens sind kommer uundgåeligt til at afspejle skovens stemning.

Vi sørger for at ligge godt og have det varmt, for vi skal kunne slappe af og give os hen til øjeblikket. Derfor tager vi afsted i god tid, så vi kan finde det perfekte sted og indrette os der med Liggeunderlag og soveposer. Her oplever vi hele overgangen fra mørke til lys eller omvendt, så vi virkelig kan mærke forskellen i lyset og høre fuglesangens intensitet ændre sig. Vi ligger i stilhed i skovbunden i op til 2 timer for at kunne indleve os i situationen.

 

TURE Far vild i moerket

2. FAR VILD I MØRKET

For alt for mange er mørke forbundet med uhygge og utryghed. Vi tåler mørket om vinteren, fordi vi ikke har noget valg, men foretrækker den lyse sommer. Med lidt øvelse og de rigtige rammer kan man dog hurtigt blive fortrolig med mørket. Det kræver bare, at man får øjnene op for, hvor fantastisk rolig, sanselig og stemningsfyldt en mørk skov kan være, og hvor spændende det kan være at gå på opdagelse i den.

På denne tur vil vi sammen tage på eventyr i et stort sammenhængende skovområde uden lygter og uden andet formål end blot at gå, hvorhen vi har lyst. Vi lader os føre af vores sanser og intuition og ved derfor ikke, hvor vi ender. Måske ender vi med at fare vild? Alle vil på skift prøve at gå forrest, føre an og lede ekspeditionen ud i det ukendte. Når alle har ført an, skal vi forsøge at blive enige om, hvilken retning vi kom fra, og dernæst finde hjem.

 

TURE Maerk naturen under

3. MÆRK NATUREN UNDER DIG

Naturen er fyldt med sanselige indtryk, som mange mennesker aldrig oplever, når de færdes i den. Under vores fodsåler er der sten, grus og sand, vandpytter, mudder, træstammer og grene, jord og et hav af forskellige teksturer og temperaturer.

Et væld af forskelligartede stimuli, som kan være med til at understøtte naturoplevelsen og grundfæste os i nuet gennem vores fødders sansning af underlaget. Vi tager en tur gennem det varierede landskab i langsomt tempo og bare fødder.

Vi går forsigtigt og holder nøje øje med, hvor vi sætter vores fødder. Vi mærker, hvordan fornemmelsen af underlaget konstant skifter, og giver os hen til og undersøger særlige indtryk. Det kan være fornemmelsen af at synke ned i et mudderhul, at vade gennem en kølig bæk eller at køre fødderne hen over en mosbegroet sten.

 

TURE udesidning

4. UDESIDNING

Udesidning er blevet brugt af mennesker gennem århundreder til at opnå indsigter og genforening med naturen. At sidde i mørke og blive ven med det kan bringe meget op til overfladen. At overkomme eventuel frygt for, hvad mørket gemmer, kan åbne op for nye forståelser af vores eget forhold til naturen og måske endda nye vinkler på vores problemstillinger i livet.

Til at starte med sidder vi sammen omkring et bål, et fælles mødested, hvor turens vært holder til under hele udesidningen. Her reflekterer vi sammen et kort øjeblik og snakker om de muligheder, en udesidning kan give.

Derefter går deltagerne ud i området og sætter sig et sted, som føles godt. De kan sætte sig langt fra bålet eller helt nær ved det, afhængigt af hvor komfortable de er med mørket. Her sidder de i 1 time for sig selv i stilhed, hvorefter gruppen kaldes tilbage til bålet, og vi sammen reflekterer over oplevelsen.

 

TURE Off road vandring (1

5. OFF-ROAD VANDRING

Når vi færdes i naturen, er vi vant til at følge de anlagte veje og stier. Det er meget sjældent, at vi vover os uden for deres afgrænsninger, og det er ærgerligt, for der er så mange spændende oplevelser at få, hvis vi gør det.

Langt hen ad vejen er det bare et spørgsmål om vaner, og det gode ved vaner er, at de kan ændres. Derfor skal vi på off-road vandring med det ene benspænd, at vi lige netop ikke må gå på stierne. Vi vil aktivt opsøge forhindringer i naturen, såsom skrænter, krat, vandløb og væltede træer, og gå balancegang på dem, kravle over eller krybe under dem eller kæmpe os gennem dem.

Vi vil finde hemmelige steder og nye vinkler, som vi aldrig har set før, og på den måde åbne vores øjne for naturens store potentiale. Vi vil måske få rifter, blå mærker eller våde fødder, men det er bare en del af den kropslige oplevelse af at være i naturen, som er med til at gøre det til et eventyr.


 

 

Untitled 1

For alle, der holder af naturen

Der er blevet for stor afstand mellem mennesket og naturen. Det er påstanden og omdrejningspunktet i denne håndbog, der kan læses af alle, som formidler natur eller holder af at være i den. Naturdannelse sætter fokus på, hvordan man kan skabe og understøtte en stærk forbindelse mellem menneske og natur.

Den natur, som vi har et emotionelt bånd til, og som vi føler os forbundne med, vil vi også gerne passe på. Og omvendt kan det at færdes i naturen give noget værdifuldt tilbage til det travle, moderne menneske. Stilhed. Fordybelse. Sanselighed.

Nærvær. I bogens første del introduceres naturdannelsesbegrebet på en let tilgængelig måde gennem personlige perspektiver på emnet. Anden del indeholder et inspirationskatalog med praktiske metoder til formidling med naturdannelse for øje samt 25 konkrete turforslag.

Naturdannelse – naturformidlerens håndbog af Nikolaj Voldum Ahlburg og Line Beck. 186 sider. 199,95 kr. www.turbine.dk

Andre spændende artikler


4 ture til den forlængede weekend

4 ture til den forlængede weekend

8 tips: Hold varmen på vandreturen

8 tips: Hold varmen på vandreturen

 Friluftsliv med småbørn

Friluftsliv med småbørn