Guide: Kom i gang med vandring


Drømmer du om at komme på vandreture, er vandreformen rustet med årene, eller trænger du blot til at få frisket det hele lidt op, så læs med her. Det kræver nemlig dybest set kun tre ting at komme ud på stierne: At komme i form, en smule godt grej og en rute, der passer til ens niveau.

DSC05043.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 25. maj 2022


Drømmer du om at komme på vandreture, er vandreformen rustet med årene, eller trænger du blot til at få frisket det hele lidt op, så læs med her. Det kræver nemlig dybest set kun tre ting at komme ud på stierne: At komme i form, en smule godt grej og en rute, der passer til ens niveau.


Kom i form til vandreturen

Skal du på vandretur med rygsæk og overnatning undervejs, er det på alle måder en god ide at træne sig op, inden du drager ud. Jo bedre form du er i, når du sætter, jo større mulighed har du for at få en god oplevelse. Sætter du derimod ud på en vandretur uden at være i ordentlig form – og uden at være vant til at gå med rygsæk – så er der en betydelig risiko for, at du får en dårlig oplevelse.

Er vandringen alt for hård, så er det svært at nyde de ting, der gør det så fantastisk at være på tur: naturen, fællesskabet, dine vandrekammerater, følelsen af balance og overskud i kroppen. Derudover risikerer du belastningsskader i for eksempel knæene eller ondt i ryggen, fordi du ikke er vant til at gå med rygsæk. Begge dele kan ødelægge en vandretur.

For at have de bedste forudsætninger for en god vandretur, er det derfor vigtigt, at du inden vandreturen:

  1. Opbygger en fornuftig grundform. Du kan starte med at gå korte ture i nærområdet, men der er masser af andre måder at opbygge din grundform. Tag cyklen på arbejde. Gå i træningscenter. Styrketræn. Løb ture. Starter du helt fra bunden, så begynd at arbejde på din grundform i rigtig god tid, inden du skal på vandretur; gerne flere måneder inden. Har du for travlt med at få opbygget en grundform, så risikerer du at overbelaste kroppen eller at få skader. Og så kommer du ikke af sted.

  2. Træner de muskelgrupper, du bruger, når du vandrer. Start med at gå kortere tur i flade landskaber. Øg gradvist længden af dine ture og begynd at gå ture i mere kuperet terræn. Det hjælper til at træne f.eks. knæ og lår, som bliver belastet på længere vandreture. Du kan også gå på trapper, hvis du ikke har så nem adgang til kuperet terræn.

  3. Tager en rygsæk på, når du træner dig op. Start med at fylde den med et par kilo eller fem. Øg gradvist vægten. Ligger din arbejdsplads inden for gåafstand, kan du f.eks. pakke en rygsæk og gå på arbejde en gang eller to om ugen. Eller tage rygsækken på, når du lufter hunden. Brug den, når du køber ind. På den måde vænner kroppen sig langsomt til belastningen fra rygsækken.

  4. Træner ryggens styrke og smidighed. Det kan være et mindre chok for kroppen pludselig at blive belastet med en rygsæk i mange timer dagligt, hvis den ikke er vant til det. Jo stærkere og mere smidig din ryg er, jo bedre vil den klare sig på tur. Styrketræning og yoga er begge glimrende til at gøre ryggen klar til tur.

  5. Går nogle solide træningsture. Det er bedre at opdage, at du har taget munden for fuld, og at rygsækken er for tung eller dagsdistancen for lang på en træningstur i stedet for ude på vandreturen, når det virkelig gælder. Skal du på en vandretur, hvor du ved, at du skal kunne gå 15 kilometer med rygsæk, så ligger der en tryghed i at have prøvet at gå lidt længere med en rygsæk på et tidligere tidspunkt.

Tag på Gå med-tur med Opdag Verden

5 trin til en god oplevelse

Jo bedre du kender dig selv, dit udstyr og dine teknikker, jo højere er chancerne for gode ture. Sørg derfor for:

  1. At have indstillet rygsækken rigtigt og pakket den optimalt.

  2. At have ordentlige vandresko eller -støvler, der er gået til inden turen, så du ikke får vabler eller finder ud af, at de gnaver, når du endelig er kommet på tur. Læs mere om at vælge det rigtige fodtøj til turen.

  3. At være klædt ordentligt på og være klar til, at vejret kan skifte. Du bør hverken fryse, når du står stille, eller svede for meget, når du vandrer. Læs mere om at vælge det rigtige udstyr

  4. At tage det roligt på stierne. Hellere nyde at have lidt overskud end at stresse over, det går for langsomt og risikere overbelastning.

  5. At være mæt og hydreret. Energien forsvinder hurtigt, hvis du er for sulten. Pak snacks og sørg for at drikke rigeligt med vand. Læs mere om at holde dig mæt, varm og tør

 

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?


shutterstock 224398957 Mari

Vælg den rigtige rute

Når du har opbygget en god grundform, gået vandrestøvlerne til, vænnet ryggen til at gå med oppakning, indstillet rygsækken rigtigt og pakket den med det rette udstyr, så er det tid til at vælge en rute.Generelt gælder det, at jo mere du ved om ruten på forhånd, jo bedre kan du forberede turen, jo mindre overraskelser er der undervejs, og jo større mulighed er der for, at du får en god oplevelse. Vigtige ting at finde ud af er:

  • Hvor lange er dagsdistancerne?
  • Hvor kuperet er terrænet?
  • Hvor svært er det at finde vej?
  • Hvor stor er muligheden for nemt at ’hoppe af’ ruten, hvis det bliver nødvendigt?
  • Hvor er der overnatning undervejs?
  • Hvor kan du finde mad og drikke på ruten?

Den bedste måde at få svar på de spørgsmål er ved at starte med veletablerede, velmarkerede og velbeskrevne ruter. Her kan du finde svar på spørgsmålene, inden du sætter ud. Det betyder, at du kan slappe mere af undervejs, koncentrere dig om at vandre og nyde naturen i stedet for at bruge energi på at finde vej, lede efter overnatningspladser og steder at proviantere.

Vær realistisk, når du lægger din plan, og find en rute, som du er sikker på, at du kan gennemføre. Du kan altid gøre det hårdere, sværere og mere krævende på senere ture, når du har opbygget erfaring. Har du bygget formen op på dagsture med rygsæk på hjemmefra, så ved du nogenlunde, hvor langt du er i stand til at gå uden at slide dig selv i stykker. Brug den viden. Start med ture, hvor der er en enkelt overnatning eller to. Byg så ovenpå.

Du kan også vælge at starte ud med ruter, hvor du ikke sover i telt, men i stedet sover inden for eller i shelter. På den måde kan du spare vægt i rygsækken, have mere overskud på stien og ikke skulle bruge energi på at sætte lejren op, når du når frem. Du kan i stedet koncentrere dig om at slappe af, få spist noget mad og drukket noget vand – eller måske et glas vin.


DSC04821
5 fine (begynder)ruter

Der er masser af gode steder at komme på sin første vandretur med overnatning undervejs i Danmark. Eller alternativt i Sydsverige. Og det behøver ikke være kedeligt, bare fordi det er velegnet for begyndere. Tværtimod går mange af de veletablerede ruter gennem noget af den skønneste natur, vi har.

Her er fem af dem:

  1. Camønoen: Med kun et par år på bagen er ruten allerede blevet en nyklassiker med smuk, varieret natur og mulighed for at overnatte i naturen eller indendørs undervejs. camoenoen.dk

  2. Øhavsstien: Med 220 kilometers sti, der bugter og snor sig rundt i det Sydfynske Øhav, er ruten en anden velbeskrevet klassiker. Her er igen tale om en rute, hvor der er masser af forskellige overnatningsmuligheder. www.visitfyn.dk
  3. Nationalpark Mols Bjerge: Dejlig natur, kuperede ruter og mulighed for at sove i shelter eller på teltplads. www.nationalparkmolsbjerge.dk
  4. Gendarmstien: 74 kilometers kystnær vandring med overnatning i alt fra plantager, shelter og teltning i det fri til Bed & Breakfast og hoteller. www.gendarmsti.dk

  5. Skåneleden: På den anden side af sundet bliver dimensionerne en smule større; her i form af den 1000 kilometer lange Skåneleden, som smager lidt mere af vildmark, end turene i det danske. Her er samtidig masser af muligheder for kortere ture. www.skaneleden.se

TAG PÅ WEEKENDTURE I DANMARKMED OPDAG VERDEN



3 gode hjemmesider

www.naturstyrelsen.dk: Find reglerne for, hvad du må og ikke må i naturen samt masser af inspiration til ture.

www.sdfekort.dk: Print dine egne kort med højdekurver og meget mere over Danmark.

www.udinaturen.dk: Her finder du blandt andet en oversigt over alle sheltere i Danmark.

Find din næste tur her


Ruteforslag
Mols Bjerge Stien

Mols Bjerge Stien

Ruteforslag
Gendarmstien (dagstur)

Gendarmstien (dagstur)

Ruteforslag
Kystruten Mors Rundt

Kystruten Mors Rundt

Andre spændende artikler


3 tips: Mad på vandreturen

3 tips: Mad på vandreturen

DANMARKS 5 NATIONALPARKER

DANMARKS 5 NATIONALPARKER

Weekendtur Røsnæs rundt

Weekendtur Røsnæs rundt

Log ind