HAGLÖFS OUTDOOR CAMP

Over en weekend bliver en græsmark forvandlet til en lejrplads, da Opdag Verden afholder Haglöfs Outdoor Camp. Den byder på masser af læring, inspiration, vandring og en god start for de, der gerne vil mere på tur.

2019-09-14-11.01.03.jpg
Skrevet af: Liv Timmermann
Opdateret den 17. maj 2021

Over en weekend bliver en græsmark forvandlet til en lejrplads, da Opdag Verden afholder Haglöfs Outdoor Camp. Den byder på masser af læring, inspiration, vandring og en god start for de, der gerne vil mere på tur.


Lørdag morgen klokken ni dukker de første forventningsfulde ansigter op. De kommer trissende gennem skoven med store rygsække og telt under armen. Senere kommer flere til. Nye telte, gamle telte, små og store telte skyder lige så stille op. Hvad der før var en græsmark, er nu en rigtig lejrplads.

Haglöfs Outdoor Camp skal til at begynde.

40 folk er mødt op for at lære nyt og mere om friluftsliv og vandring. Flere fortæller om den mangeårige lyst til at komme mere ud, men forskellige ting har indtil nu holdt dem hjemme. Det er nu, vi tager de første skridt. Nu vi skal i gang. Weekendens program er tæt pakket med information, læring og hele otte workshops. Alt fra hvordan man finder vej med kort og kompas, til hvordan man klogt pakker sin rygsæk og laver spændende mad over bål.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

2019 09 14 11.46.36

Bål uden lighter og tændstikker
Weekendens første workshop handler om at tænde bål uden tændstikker, aviser og sprit, men kun ved hjælp af et tændstål, og hvad du finder af træ og bark i naturen. Hvorfor er det smart at kunne tænde et bål med tændstål, bliver der spurgt. Fordi tændstålet altid virker. Det muliggør bål i alt slags vejr. Tændstikker og lighter kan blive våde, løbe tør for gas eller gå i stykker. Det kan et tændstål ikke. Det er den bedste sikkerhed at have med på tur.

Casper Werge, der er en af Opdag Verdens turledere og outdoor-eksperter, præsenterer de tre brandbare elementer, der skal til for at starte et bål: tør birkebark, som gnisterne fra tændstålet kan fange, nogle døde, tørre grene fra et nåletræ og endelig et større stykke ved, for eksempel eg eller bøg, vi kan starte bålet på. Det er vigtigt, at alle elementer er tørre. Er træet vådt, eller sidder der vådt mos på brændet, snittes barken af, så vi kommer ind til det tørre ved.

Casper Werge demonstrerer og giver gode råd til, hvordan man får succes med et tændstål:

”I skal forestille jer, at I stryger en tændstik. Før små kraftfulde strøg over tændstålet og forsæt i en kontinuerlig rytme, indtil en lille gnist får fat i den tørre bark”.

Herefter er det tid til at prøve selv. Der bliver eksperimenteret og prøvet ihærdigt, og mange erfarer hurtigt, at det kræver lidt træning at få ild med et tændstål. Det lykkes heldigvis til stor jubel for de fleste grupper.

2019 09 15 11.32.54

Navigation med kort
Hvordan orienterer jeg mig på et kort?

Hvordan er et engareal markeret?

Og hvilke landmærker kan jeg bruge, når jeg skal finde vej?

Den næste workshop byder på navigation med kort. Alle får udleveret et kort, og ved fælles hjælp får vi sporet os frem til, hvordan det skal læses, og hvad de forskellige signaturer betyder. Herefter skal det prøves i praksis. Udstyret med kort og rygsæk begiver vi os ud i det midtjyske højland.

”Jeg havde aldrig prøvet at skulle finde vej ved hjælp af et topografisk kort. Det var meget interessant og lærerigt. Til sidst kunne jeg finde vej,” siger Flemming Bøtker, som er en af deltagerne. O

g noget lærer vi, for alle finder vej hjem til lejren og til workshop nummer tre: anderledes måder at tilberede mad over bål på.

2019 09 14 18.14.12

Plankelaks og ’saltbagt mørbrad’
Turleder Trine Eliasen instruerer i at tilberede en plankelaks, hvor en halvsiddet laks bliver sat fast med små, snittede navler på en planke. Planken bliver stillet på højkant ind mod bålet og vendes ofte, så begge sider bliver bagt. Vi blev også præsenteret for ’saltbagt mørbrad’. Det er en teknik, hvor mørbraden bliver pakket ind i saltdej og lagt ind midt i bålet. Her bages den, til dejen er helt hård. Det er de lækreste møre stykker kød, vi efterfølgende kan pakke ud.

”Maden var helt fantastisk og det var virkelig spændende at lære nogle andre teknikker til, hvordan mad over bål kan tilberedes. Vi er vant til, at bålmad er snobrød og skumfiduser, men der er mange andre muligheder”, siger Flemming Bøtker.

Ved spisetid rykker alle madhold sammen på bænke under lavvuen, og petroleumslamperne bliver tændt. Rødvin og historier begynder at cirkulere. Hvem er du, og hvem er jeg? Her er mulighed for at lære hinanden bedre at kende, og mange fortæller lignede historier om at dele en glæde og interesse for natur og friluftsliv. Smilene er brede og en livlig snak, blandet med latter, fylder den ellers stille nat i skoven. Til sidst dør snakken hen og sidste mand finder vej til teltet og den varme sovepose.

2019 09 15 09.57.48

Telt, tarp eller hængekøje?
Søndag morgen begynder roligt. Morgenmaden blev allerede udleveret i går, og vi prøver, hvordan det er at spise ’letvægtsmad’ på tur, så morgenmad og frokost byder på frysetørret mad.

”Hvordan fungerer det?” og ”husk at fjerne fugtposen fra pakken, inden du hælder vand i,” er nogle af de kommentarer, man hører rundt omkring i teltet. Der er mange nye oplevelser denne weekend.

Klokken 9 starter søndagens første workshop. Vi skal lære om fordele, forskelligheder og ulemper ved telte, tarp og hængekøje.

Hvornår er det smart at medbringe en tarp, og hvornår er det ikke?

Hvilket telt skal jeg medbringe, hvis jeg skal på vandretur i Norge?

Det er nogle af de spørgsmål, vi får svar på fra morgenstunden. For at konkretisere snakken går vi en runde på teltpladsen og snakker om vores forskellige ly. Det er interessant at se, hvor forskellige overnatningsformer kan være, og det giver os en rigtig god idé om, hvad man skal tænke på, når man vælger sit ly for natten.

Den gode rygsæk
Hav derfor din regnjakke pakket øverst, hvis du har en forventning om, at det bliver regn.

Læg en trøje øverst, hvis du forventer, at det kan blive koldt.

Generelt skal du pakke det, du ikke får brug for på selve vandreturen, nederst i tasken. Så slipper du for at skulle flå alt op, når du skal ned til den varme trøje. Pak gerne det tungeste tættest på ryggen. Det giver den bedste balance af rygsækken. Prioriter, hvad du skal have med og tag kun det vigtigste med.

En let rygsæk giver et større overskud og dermed en bedre tur. Skriv evt. ned, hvad du har haft med, og hvad du ikke fik brugt. Så husker du det til næste gang.

2019 09 15 14.36.29

Til tops til slut
Weekendens sidste workshop byder på navigation med kort og kompas. Vi skal ved hjælp af kompasset finde vej til Himmelbjerget. Det er for mange den første gang, de har holdt et kompas i hånden, så vi skal lige have grundprincipperne på plads først. Hvordan bruges det? Hvor aflæser jeg kursen? Og hvordan overfører jeg retning fra et kort til kompasset? Det tager lidt øvelse at få lært systemet, men det lykkes heldigvis, og vi finder Himmelbjerget og hjem igen.

En weekend med intensiv læring, nye mennesker og masser af smuk natur er nu ved at være forbi. ”Inspirerende”, ”lærerigt” og ”sjovt” er nogle af de ord, deltagerne sætter på weekendens oplevelser. Stille og roligt bliver teltene pillet ned, ét for ét. Lejrpladsen bliver igen til en græsmark, uden nogen synlige spor efter weekendens mange workshops og hyggelige timer. Men sporene sidder i de 40 mennesker, der nu er rustet bedre til at drage ud på tur og skabe flere fantastiske oplevelser i naturen.


2019 09 14 18.09.09

Hvilket ly er smart hvornår?

  1. Teltet egner sig godt på ture, hvor vejret kan være koldt, vådt eller blæsende. Et telt giver dig øjeblikkeligt ly for alt slags vejr og kan slås op stort set alle steder. Ulempen ved teltet kan være vægt og pladskrav.

  2. Tarpen er det lette og enkle alternativ til teltet. Har du vandrestave med, kan den slås op stort set alle steder og giver dig samtidig den komplette friluftsoplevelse ved at overnatte udendørs. Ulempen er, at regn, sne og blæst kan slå ind under tarpen, hvis vejret er barskt. Samtidig er der risiko for, at man bevæger sig uden for tarpen, hvis man sover uroligt.

  3. Hængekøjen fylder og vejer ofte meget lidt og kan slås op alle steder, hvor der er træer at fæste i. Det er også samtidig ulempen, da den sætter krav til dine omgivelser. Hængekøjen kan være meget behagelig for folk, der sover på ryggen, men umulig at sove i for folk, der sover på maven.

”Jeg har fået rigtig meget viden”

”Jeg tog med på Haglöfs Outdoor Camp, fordi jeg synes, at friluftsliv er virkelig spændende, men jeg har aldrig prøvet det før, og så virkede det som en rigtig god mulighed for at komme i gang og blive godt klædt på fra start. Det har været en superfed oplevelse, hvor jeg har fået inspiration til, hvordan jeg kan lave lækker bålmad, hvordan jeg kan tænde et bål, og hvad jeg skal være opmærksom på i forhold til valg af telt. Jeg har fået rigtig meget viden, som jeg nu kan tage med videre og undersøge nærmere. Jeg er rigtig glad for, at jeg kom,” fortæller Martin Eggert, der deltog på Haglöfs Outdoor Camp.


2019 09 14 15.33.33Haglöfs Outdoor Camp for familier

Hvilke aktiviteter kan jeg lave for min familie i naturen? Hvordan lærer mine børn at tænde et bål og tilberede mad over det? Det var nogle af de spørgsmål, man fik svar på, hvis man deltog i familieprogrammet.

Som et parallelspor til de mange workshops var der et særligt program for børnefamilier. Her var leg og læring i naturen i fokus. Der blev fundet mad vildt i skoven og tilberedt over bål. Skabt erfaringer med træarbejde i snitteværkstedet og udviklet byggeteknikker ved hjælp af snor og rafter.

”Vi valgte at tage med på denne weekend, fordi vi godt kan lide at være udenfor med vores børn. Weekenden har sat nogle gode rammer og aktiviteter, der har gjort det nemt for hele familien at være med. Alle har hygget sig og haft det skægt, så det har helt sikkert været en succes at deltage,” fortæller Nanna Winbladh, der deltog med sin mand og to børn på 12 og 9 år.


2019 09 14 09.41.49

Hvorfor Haglöfs?

Haglöfs er medarrangør på Outdoor Campen, fordi Haglöfs ligesom Opdag Verden ønsker at inspirere til at komme i gang med vandring og friluftsliv. Vi tror, at kun ved at bruge naturen, forstår vi at passe på naturen. Haglöfs og Opdag Verden deler visionen om, at outdoorindustrien kan – og bør – være bæredygtig. I det seneste årti har bæredygtighed været kernen i Haglöfs arbejde, både når det kommer til produkterne, og når det kommer til måden, de bliver produceret på. Læs mere på www.haglofs.com 

Find din næste tur her


Ruteforslag
Gendarmstien

Gendarmstien

Ruteforslag
Kystruten Mors Rundt

Kystruten Mors Rundt

Ruteforslag
Gendarmstien (dagstur)

Gendarmstien (dagstur)

Andre spændende artikler


Flere skove at overnatte i

Flere skove at overnatte i

Ny 120 km vandrerute ved Vejle

Ny 120 km vandrerute ved Vejle

12 fiduser til foråret

12 fiduser til foråret

Log ind