Vandreguide: Höga Kustenleden

HØJ KYSTVANDRING I SVERIGE

Vandreturen her er på listen over Sveriges 12 såkaldte ’signaturleder’ – vandreruter, der er særligt fine, byder på særlig fin svensk natur, og som ovenikøbet er lette at komme frem til med offentlig transport.

Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 06. jan 2022
Læst af: 9631

Vandreturen her er på listen over Sveriges 12 såkaldte ’signaturleder’ – vandreruter, der er særligt fine, byder på særlig fin svensk natur, og som ovenikøbet er lette at komme frem til med offentlig transport.

Höga Kustenleden er en smuk, idyllisk og imponerende kombination af klassisk skærgård, stejle granitklipper og dybe troldeskove, som går gennem et landskab, der er på UNESCOs liste over verdens naturarv.

Det er det på grund af den store forandring, der er sket i landskaberne siden den sidste istid.

Landskaberne har i løbet de seneste små 10.000 år hævet sig mere end noget andet sted i verden – med omtrent 295 meter – og faktisk skyder landskaberne stadig op; omtrent 8 millimeter hvert år.

Stien bølger sig op og ned, byder ofte på store kig ud over skærgårdens fine øer, og undervejs på turen vandrer man gennem Skuleskogens Nationalpark, hvor man kan drage til tops på Skuleberget, der er næsten 300 meter højt.

Her kan man for øvrigt også tage en pause fra stien og prøve kræfter med en omgang Via Ferrata, som man kender det fra Alperne og Dolomitterne.

Nationalparken ligger midt på ruten, så det passer fint med en overliggerdag her. Der er selvfølgelig også fine muligheder for at tage pauser ved vandet. Husk badetøjet.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 1185416737 Hal

Höga Kustenledess 13 etaper

1. etape: Hornöberget – Lövvik (9,8 km)
Der er gode udsigter fra første øjeblik, når man sætter ud nord for broen Högakustenbroen, der agerer indgangsport til området. Her kigger man ud over Ångermanälvens udmunding og sætter ud over de skovklædte klippebjerge. Senere på dagen kan du finde fiskestangen frem ved granitklipperne ned til kysten ved Rödhällorna.

2. etape: Lövvik – Fjärdbotten (9,6 km)
Et par kilometer inde på etapen har man mulighed for at forkæle sig selv med en lille omvej, der leder til toppen af Valkallen, hvor man har en storslået udsigt ud over klipper, skove og vande. Stien er ganske stejl, og der er steder, hvor der er et reb, du kan støtte dig til på vejen op.

3. etape: Fjärdbotten – Gavik (12,8 km)
Trænger du til at vaske lidt vandresved af kroppen, så start dagen med en forfriskende dukkert fra den fine sandstrand ved Hörsångs Havsbad. Forude venter flere klassiske kystlandskaber.

4. etape: Gavik – Lappudden (11,5 km)
En nem etape på små stier, hvor man blandt andet kommer forbi små søer og igen stiger op i landskabet med gode udsigter som naturlig følge.

5. etape: Lappudden – Ullånger (15 km)
Höga Kusten er ikke kun smuk natur; ruten går også igennem, eller tæt forbi, en række fine, små svenske landsbyer. På den her etape er der masser af muligheder for at forkæle sig selv lidt, da der er rigeligt med faciliteter, hvad enten man trænger til en kop cafékaffe eller en nybagt pizza.

6. etape: Ullånger – Skoved (10,5 km)
Etapen går til toppen af Gårdberget og videre på den gamle kystvej, som blandt andre den svenske Kong Karl X1 rejste langs i 1694. Mod slutningen af etapen kan man begive sig ud på en halvanden kilometer lang sidetur, der fører en til tops på Fäberget; udsigten er rigelig med belønning for det ekstra slid.

7. etape: Skoved – Skuleberget (6,8 km)
Toppen af Skuleberget er et klart højdepunkt på hele ruten, og fra den 295 meter høje top er der vid panoramaudsigt ud over Höga Kusten. Fantastisk. Der er også mulighed for at nyde det hele med en kop kaffe i hånden, da der ligger en café på toppen.

8. etape: Skuleberget - Entré Syd
På denne etape venter mere af det samme, men heldigvis bliver vidtstrakte udsigter ud over klippe, skov og vand aldrig kedeligt. Tager man en afstikker, man kan opleve vandet i vandfaldet Dalsjöfallet brøle, særligt i foråret, 1,9 kilometer fra hovedstien.

9. etape: Skuleskogens Nationalpark (6,9 km)
I årtusinder er landskabet i nationalparken langsomt blevet skubbet op ad havet og højere og højere mod himlen, og i dag finder man en fortryllende dyb skov, hvor småsøer ligger spredt i lysninger mellem alt det grønne. Kombinere det ed dale, højdedrag og hav. Der er 25 kilometer stier i nationalparken, der er nemme at kombinere med Höga Kustenleden, så vil du udforske mere, er der masser af komme efter.

10. etape: Entré Nord – Köpmanholmen (7 km)
Natur, kultur og klassiske skærgård går hånd i hånd på endnu en fin etape, hvor der er små landsbyer langs kysten, som lokker med fine pauser ved for eksempel en marina eller på en café.

11. etape: Köpmanholmen – Sandlågan (12,7 km)
Stien bølger gennem landskabet og op gennem grønne skove til et ’plateau’ i 150 meters højde. Man vandrer gennem naturreservatet Balesudden, hvor dybere skove bliver afløst af klippefyldte passager, og udsigterne åbner sig. Søen Balestjärnen er kendt for sit usædvanligt klare vand, så det er med at have badetøjet klar i rygsækken. Vil du hellere bade i havet, venter en fin lille bugt senere på etapen.

12. etape: Sandlågan – Svedjeholmen (11,6 k)
Småstier, en fin strand til at tage en dukkert fra og flere små stigninger op i kystlandskabet – mere af det, der gør ruten en fornøjelse at vandre.

13. etape: Svedjeholmen – Örnsköldsvik (4,7 km)
En let afslutning på en klassisk svensk vandrerute.

Billede: Hallbergsf / www.shutterstock.com 

Find din næste tur her


Ruteforslag
Kungsleden: Abisko - Vakkotavare

Kungsleden: Abisko - Vakkotavare

Ruteforslag
Tivedens Nationalpark

Tivedens Nationalpark

Ruteforslag
Bergslagsleden

Bergslagsleden

Andre spændende artikler


Vandretur på Österlenleden

Vandretur på Österlenleden

Tre sydsvenske nyklassikere

Tre sydsvenske nyklassikere

3 nye vandreruter i Vestsverige

3 nye vandreruter i Vestsverige

Log ind