vandresko vs. vandrestøvler

Hvad skal du ha’ på fødderne?

vandresko eller vandrestøvler – hvad fungerer bedst på vandreturen? Nogle sværger til det sko, andre til støvler, men en ting er dog sikkert: Såvel en vandresko som en Vandrestøvle er udviklet til et særligt formål, og inden for begge kategorier finder man fodtøj med vidt forskellige egenskaber. Vi kigger her på, hvorfor man med fordel kan vælge det ene frem for det andet.

shutterstock_1814928680_Ins.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 14. mar 2023
Læst af: 5447

vandresko eller vandrestøvler – hvad fungerer bedst på vandreturen? Nogle sværger til det sko, andre til støvler, men en ting er dog sikkert: Såvel en vandresko som en Vandrestøvle er udviklet til et særligt formål, og inden for begge kategorier finder man fodtøj med vidt forskellige egenskaber. Vi kigger her på, hvorfor man med fordel kan vælge det ene frem for det andet.

Hvad kan vandrestøvlen?

Støvlen giver mest mulig støtte til foden i form af sålens stivhed kombineret med ankelstøtte. Ankelstøtten er oplagt til utrænede fødder, usikre fødder, hvis man er ude i vanskeligt terræn eller har meget bagage på ryggen. Skal du bestige bjerge eller vandre med tung bagage, så er støvler generelt at foretrække. Støvlen beskytter anklen mod at vrikke om, men den begrænser også fleksibiliteten og er simpelthen tungere at have på. Med et højt skaft holdes fugt, mudder og andet godt ude og er med til at sikre, at dine fødder forbliver tørre. En Vandrestøvle omslutter mere af foden og vil derfor (ofte) være varmere end skoen, men det handler selvfølgelig også om materialer samt vandtætte og åndbare egenskaber.

Fordele: Ankelstøtte, gode vandtætte egenskaber, god i hårdt terræn, god til meget oppakning, kan bruges af alle, lang levetid med rette materialer.

Ulemper: Bliver varmere end en sko, vægten er højere og derfor er skridtene tungere, mindre naturlig brug af fodens muskler.

Hvad kan vandreskoen?

Tager du en vandresko på, betyder det ikke, at du ikke får støtte. Selvom skoen ikke støtter op over anklen, så giver den stadig masser af støtte til foden. Skoen er et let valg, når det handler om vægt på foden, og alt efter sammensætningen af materialer er den oplagt til varme klimaer – eller til fødder, der har det med at blive varme. En vandresko giver desuden en stor fleksibilitet i anklen og god kontrol med foden, og i forhold til vandrestøvlerne kan du spare en del hundrede gram på fødderne, hver gang du flytter foden. Skoen er i det hele taget mere allround end støvlen og kan nemmere bruges til flere forskellige slags ture. Du får som sagt ikke nogen ankelstøtte, og vandresko kræver derfor, at du har stærkere ankler, end du måske har brug for med støvler på. vandresko kan fås vandtætte, men i det de kun har et kort skaft, vil du ikke få samme vandtætte egenskaber som med støvler, da vand nemmere trænger ned fra oven.

Fordele: Let, stor frihed til anklen, åndbar, fås i mange varianter, god føling med terrænet.

Ulemper: Kræver en trænet ankel, kun støtte til let oppakning, kan ikke forhindre ankel i at vride om, fugt kan komme ned i skoen, hvis du går gennem højt græs og lignende, typisk mere lette materialer og derfor mindre solide end vandrestøvler.

Hvorfor kan jeg ikke bare bruge en løbesko på vandreturen?

En løbesko er ikke designet til hverken terræn, eller til når man har vægt på ryggen. vandresko og vandrestøvler er begge designet, så de mindsker risikoen for ømme fødder, når de bliver udsat for stor belastning i løbet af lange dage på eller udenfor stierne. Samtidig giver de mere støtte og stabilitet i terræn, der ikke bare er en grussti.

Skal man vælge fodtøj efter, hvor meget vægt man har på ryggen?

Ja, det skal man helt bestemt. Som hovedregel bør man vælge vandrestøvler frem for sko, hvis man har meget vægt på ryggen. Dog kan man med letvægtsgrej, god træning og stærke ankler godt udfordre dette, men det er ikke bare lige til, så vi anbefaler det ikke til hvem som helst. Har du blot dagstursrygsæk på, kan du dog sagtens bruge vandresko frem for støvler.

Har længden af vandreturen betydning for valget af sko eller støvler?

Hvis du primært skal på dagsture med let oppakning, så kan du vælge alt fra en vandresko til en let Vandrestøvle. Men der er rigtig mange typer af ture, klimaer, typer terræn og andet, som også spiller ind i valget. På længere ture med mere en cirka otte kilo i rygsækken eller i varieret terræn uden for stier, bør du som udgangspunkt kigge på en mellemkraftig eller kraftig Vandrestøvle. Kan du pakke let, og har du trænet op til det, så kan du også vælge en vandresko til længere ture i terræn, men vi vil understrege, at det kræver træning og opbygning af en stærk ankel, der ikke har tendens til at vrikke om. Og meget let oppakning.

Har vandtætheden noget at sige for valget mellem vandresko og Vandrestøvle?

En Vandrestøvle er det mest oplagte valg, hvis du skal gå i vådt klima som her i Skandinavien. En læderstøvle kan gøres vandafvisende med voks, og det holder langt det meste ude, men vil du være mere sikker på tørre fødder, bør du vælge en støvle med membran. Selvom en støvle har membran, kan våde fødder dog ikke, hvis du går flere dage i vådt terræn.

Hvis en støvle med membran først bliver våd, er en svær at tørre, mens en støvle uden membran tørrer hurtigere. Gore-Tex er den meste brugte membran, men der findes mange mindre kendte mærker, der virker på samme måde: damp og varme kan komme ud, men vand kan ikke komme ind. Membraner har den effekt, at vand fra vådt græs og andet ikke trænger ind i fodtøjet, men idet anklen på en vandresko er lav, så har det ikke den store effekt på vandpytter og sumpede områder, hvor vand kan komme ned fra oven. Det kan dog til dels løses med en gaiter, der hjælper med at holde mudder og vand ude.

En anden løsning med en vandresko i vådt klima er vandtætte sokker. De holder vand, sand og lignende ude, selvom skoen bliver gennemblødt. Hvis du normalt har varme fødder, så er det en god løsning at vælge en sko uden membran – og så bruge vandtætte sokker, når det er nødvendigt. En vandtæt sok er dog ikke lige så åndbar som almindelige vandresokker. 

Har holdbarhed og styrke noget at sige for valget mellem vandresko og Vandrestøvle?

Materialet på fodtøjet er det, som har størst betydning for holdbarheden. En sko eller støvle i let mesh er let og luftig, men den går også væsentlig hurtigere i stykker end en støvle i læder. Når det kommer til en sko eller støvle i læder med membran i forhold til en støvle i læder uden membran, så holder den rene læderstøvle længere tid. Andre ting man skal holde øje med, er en gummikant på de kraftigere støvler, der beskytter støvlens læder eller syntetiske materiale.

Har terrænet betydning for valget mellem vandresko og Vandrestøvle?

Der er stor forskel på, om du skal gå på brede stier eller uden for stierne i ujævnt og klipperigt terræn. Jo mere ujævnt terræn, jo kraftigere sål har du typisk behov for. Skal du primært vandre på markerede stier, trampestier eller andet i mildere terræn, så vil kravet til sål, stivhed af støvle samt højde på skaft være mindre.

Har klima en betydning for valget mellem vandresko og Vandrestøvle?

Varme er typisk et problem, da fødderne er pakket ind i vandresokker samt en ofte kraftig støvle eller sko – og jo varmere vejr, jo varmere fødder. Du kan både bruge støvle og sko i varmen, og det handler også meget om materialer og typen af vandresokker. Skal du vandre i varmt klima, anbefaler vi ikke en vandtæt støvle eller sko, da membranen gør det sværere for foden at få luft. Står du i den modsatte grøft og skal vandre i kulde, så findes der også vandrestøvler til is og frostgrader, men her skal du altså lade vandreskoene stå derhjemme.

Har sålens stivhed betydning for valget mellem vandresko og Vandrestøvle?

En vandresko/-støvle består af tre såler: en yder-, mellem- og indersål. For at sikre god stabilitet og støtte er mellemsålen, altså den indre sålopbygning, vigtig for, hvad dit fodtøj kan bruges til. Der findes mange typer af mellemsåler, når det kommer til alt fra materialer til stivhed og holdbarhed. Helt overordnet kan man kategorisere fodtøj som let, mellem og kraftige.

En let sål er god til enkelt, jævnt terræn uden den store variation i underlag, mens den helt kraftige støvle er udviklet til at give støtte, selvom du har 20 kilo på ryggen og skal placere din fod mellem to sten. En let sål giver en god fornemmelse af terrænet, mens en kraftig sål mindsker ømheden af trædepuderne under fødderne, hvis terrænet er ujævnt, og du ikke mærker hver en spids klippe, du træder på. Og så er der støvler midt imellem, som passer til de fleste ture og er oplagte til ture fra hytte til hytte, Caminoen og andre ture med lettere oppakning. Der vil generelt være kraftigere såler på støvler end på sko, men det er også muligt at finde vandresko, som er udviklet til klipperigt terræn og har en stiv sål.

Kræver det bedre form at vandre i vandresko frem for vandrestøvler?

Helt overordnet: ja. Man skal være i bedre form og have stærkere ankler for at bruge en vandresko frem for vandrestøvler. Når det er sagt, så er der selvfølgelig rigtig mange parametre såsom terræn og rygsækkens vægt, der komplicerer svaret. Du kan sagtens gå med vandresko uden særligt trænede fødder, hvis du ikke har særlig meget vægt på ryggen, kun vandrer på stier, eller der er andre omstændigheder, som gør, at fødderne ikke skal så meget på arbejde. Du har ikke nogen ankelstøtte i en vandresko, og de kræver derfor, at du har stærkere ankler. Det er nemlig din fod, der skal gøre alt arbejdet, og den får ikke hjælp af en høj svang, som man finder på vandrestøvler.

Har alder nogen betydning for, om man skal vælge vandresko eller vandrestøvler?

Ligesom træning, erfaring og form har betydning for valget af fodtøj, så har alder det også. Ankler, ben og balance bliver mere skrøbelige med alderen, og derfor giver det rigtig god mening at gå efter vandrestøvlens ekstra støtte.

Har valget mellem vandresko eller støvler betydning for, om man får vabler?

Om du får vabler, handler typisk om, hvorvidt din vandresko eller -støvle passer til din fod, samt om du bruger de rette vandresokker. En sko uden skaft har mindre kontakt med din fod og ben, og derfor er sandsynligheden for gnavesår eller vabler på anklen mindre. Men generelt så er der ikke forskel på, om man får vabler i støvler end sko. Det handler mere om, at du har fundet fodtøj med den rette pasform og at din fod kan ånde, så der ikke dannes for meget friktion og fugt.  

Kan man undgå ømme fødder ved at vælge vandresko frem for vandrestøvler?

Man kan ikke konstatere, at den ene type fodtøj afhjælper ømme fødder i forhold til det anden, men du kan vælge den type, som passer bedst til det terræn, du går i. Dermed mindske du risikoen for ømme fødder. Skal du vandre på forholdsvist flade grus- eller asfaltstier, får du enormt ømme fødder i en kraftig Vandrestøvle, mens du i hårdt terræn uden for stierne nemmere får ømme fødder i en blød vandresko, da du udsætter fødderne for varieret underlag. Du kan mindske ømme fødder ved at vælge fodtøj efter tur, men du kan nok aldrig undgå at få ømme fødder på en lang vandretur. Indersålen kan også have stor betydning for, om du får ømme fødder.

Hvordan træner man sine fødder til vandring?

Lige meget hvor erfaren man er, så kræver det, at man går sin nye vandresko eller -støvler til. Den bedste træning er efter min mening at gå mange ture og variere alt fra længde til typen af terræn, så du både går op og ned f.eks. Derudover er diverse træningsøvelser af ankler en god idé, ligesom du bør sørge for, at dine fødder er velplejede uden hård hud eller andet, der kan give problemer med f.eks. trædepuder, som bliver belastet på længere ture.

Et subjektivt valg

Husk på at valg af fodtøj er subjektivt. Du kan læse artiklen her. Søg mere inspiration. Finde svar på nogle af dine spørgsmål. Uanset hvad er det en god ide at gøre sig sine egne erfaringer og drage sine egne konklusioner på, hvad man foretrækker til hvilke ture.

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen er grejnørd. Rasmus elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, han har med, da Rasm

Andre spændende artikler


Vandring på Portugals Via Algarviana

Vandring på Portugals Via Algarviana

Morgenmad: Granola / honningristet müesli

Morgenmad: Granola / honningristet müesli

5 fantastiske base camp treks

5 fantastiske base camp treks