Selv en fantastisk Vandrestøvle passer ikke til alle typer af ture. Forskellige støvler passer til forskellige typer ture, og der er mange ting at overveje: Har støvlen et lavt eller højt skaft? En blød eller stiv sål? Er den lavet af nylon eller læder? Har den membran eller ej? Og hvad med pasformen? Vi kigger her nærmere på vandrestøvlens mange egenskaber.
Selv en fantastisk vandrestøvle passer ikke til alle typer af ture. Forskellige støvler passer til forskellige typer ture, og der er mange ting at overveje: Har støvlen et lavt eller højt skaft? En blød eller stiv sål? Er den lavet af nylon eller læder? Har den membran eller ej? Og hvad med pasformen? Vi kigger her nærmere på vandrestøvlens mange egenskaber.
Det er vigtigt, at en vandrestøvle sidder godt fast i hælen, så din fod ikke ”slipper” og løfter sig. Hvis hælen bevæger sig op og ned, kan det betyde slemme vabler og slidsår.
Og du belaster dine muskler mere. Du kan tjekke, om støvlen sidder godt i hælen ved at stille dig på et trin eller lignende, og fordele vægten hen på forfoden og tæerne.
På den måde kan du mærke, om støvlen slipper i hælen, men vær opmærksom på hverken at spænde for meget eller for lidt i snøringen.
Køb aldrig for små støvler eller sko. Der skal gerne være mindst en fingers bredde, eller mellem én og halvanden centimeter, ud til spidsen. Foden må slet ikke røre ved snuden. Køber du for små støvler, vil du få ondt i tæerne – og risikere at miste dine negle, hvilket kan ende ud i, at en tur må ende før tid.
Støvlen må heller ikke være for tætsiddende eller klemme. Det er derfor en fordel at købe fodtøj sidst på dagen, da fødderne ofte hæver lidt i løbet af dagen, og du ikke vil ende med, at der bliver for lidt plads.
Skaftet er den del at støvlen, som går op over anklen og giver støtte og stabilitet. Generelt kan man sige, at et højt skaft bruges til hårdt terræn med meget vægt i rygsækken.
Et mellemhøjt skaft bruges til blandet terræn og en middel mængde vægt på ryggen.
Et lavt skaft bruges til mildere terræn, dagsture og ture med let oppakning.
For at opnå den rette støtte og stabilitet i en vandrestøvle er det vigtigt med et godt snøresystem, så du kan tilpasse og finjustere, så støvlen sidder helt rigtigt på dig.
Et todelt låsesystem er absolut at foretrække, da man har mulighed for at finjustere støtten, og for at låse snørebånd i hægter på siden af støvlen. Hægterne gør, at man kan trække foden helt tilbage i hælen, og dermed mindske risikoen for vabler og gnidesår.
Et klassisk snøresystem uden hægter og låsekroge anbefaler vi kun til helt lette støvler.
En støvles opbygning er en svær balance mellem støtte og komfort, og at støvlen ikke bliver for stiv og ubehagelig, når du bøjer dine fodled. Det er vigtigt, at støvlen er godt polstret; især pløsen, som giver mulighed for at bøje benet. En bøjezone er en finesse, der kan være bygget ind i en støvle. Den sikrer, at støvlen kan give sig og bøje på forfod og i ankelstøtten, så du ikke fikserer foden for meget og oplever ubehag.
Der er fodtøj til alle typer fødder, hvad end de er brede, smalle, eller om du har knyster. Du gør dig selv en kæmpe tjeneste ved at vælge den rette.
Den regulære form varierer rundt i verden, men de fleste mærker er opbygget efter en grundform. Inden for enkelte mærker er det dog muligt at finde forskellige bredder.
Har du en bredere forfod, så er det muligt at få fodtøj, der er bygget til det. Inden for de enkelte mærker kan det også være muligt at finde forskellige bredder; f.eks. hos Hanwag. Har du ekstra bredde fødder, så er Keen og Alta noget af det bredeste inden for vandrefodtøj.
Har du en smal fod, så er det også muligt at finde støvler bygget på en smal skolæst. Inden for de enkelte mærker findes der også her ofte flere bredder, men generelt er sydeuropæiske mærker smallere. Scarpa fra Italien vil f.eks. generelt være smallere end danske Ecco, som bygger på en nordisk skolæst.
Det er helt normalt at have en knyste, og det ses oftest ved storetås-ledet. Hanwag har lavet en skolæst, der hedder ’Bunion’, hvilket betyder knyste, og her er tale om en fodform, der har ekstra plads på den ene side. En knyst, eller ’bunion’ om man vil, går også under navnet Hallux Valgus, og et af disse ord fremgår derfor af produktbeskrivelsen, når det kommer til støvler med lidt ekstra plads til en knyste.
Til dem med knyster: Hanwag Alta Bunion
Let og behagelig lædervandrestøvle til vandreture med let oppakning i moderat terræn.
1.999 kr. / www.friluftsland.dk & www.eventyrsport.dk
Til smallere fødder:: Scarpa ZG Lite GTX
Let vandrestøvle til f.eks. lettere ture i fjeldet, den aktive jordomrejse eller det danske vinterhalvår.
1.699 kr. / www.friluftsland.dk
God til varme klimaer: Hanwag Banks SF Extra LL
Let, alsidig støvle i nubuck og læder til vandreture i let til moderat terræn. Ekstra bredde i forfoden plus god plads omkring storetåen.
1.899 kr. / www.friluftsland.dk
Overordnet set er støvler lavet i enten skind eller syntetiske materialer med eller uden membran. Her er de fem mest sete opbygninger, der hver især har sine fordele og ulemper:
En vandrestøvle i skind med membran giver en solid støvle, der er brugbar til det meste. Den høje styrke og vandtætheden passer godt til det nordiske klima, mens en læderstøvle med membran er noget varmere end andre støvler og derfor ikke er oplagt til et varmere klima.
Derudover tørrer en læderstøvle med membran langsommere end en støvle, der ikke har membran. Husk at vedligeholde læderet med voks/fedt, da det ellers tørrer ud og krakelerer.
En ren læderstøvle er solid, holder længe og egner sig godt til varmere klima. Læderstøvlen har en lang levetid, og læderet giver sig og gør, at du kan få en god pasform. Støvlen er ikke vandtæt, hvilket gør den åndbar, men det er muligt at gøre læderet vandafvisende ved at give støvlen fedt.
Det er en god idé at have fedtet med på tur og give støvlen fedt undervejs. Husk også at vedligeholde læderet med voks/fedt, da det ellers vil tørre ud og krakelere.
En vandrestøvle i et syntetisk materiale med membran giver en let, vandtæt og prisstærk støvle. Det bedste syntetiske materiale til Vandrestøvler er nylon, men generelt har den syntetiske støvle en kortere levetid end læder.
Det er også vigtigt at vedligeholde og især at rengøre en syntetisk støvle, da den også kan udtørre.
Rengør støvlen for snavs og imprægner jævnligt støvlen for at vedligeholde vandtætheden.
Den mest åndbare og lette støvle på markedet er en rent syntetisk støvle. Er støvlens fokus på åndbarhed, så er overdelen lavet i mesh som giver masser af luft til foden. Støvlen er ikke vandtæt og vil ikke være lige så slidstærk som andre typer støvler, da fokus ligger et andet sted (på åndbarheden).
Nylon er det bedste materiale til en syntetisk støvle, men en syntetisk støvle uden membran vil ofte have en kortere levetid end en med membran, da støvlen med membranen er i stærkere og mere tætte materialer.
Rengør støvlen for snavs og imprægner jævnligt støvlen for at vedligeholde vandtætheden.
Der findes også støvler, som bygger på kombinationer af forskellige materialer, med og uden membran. Det kan f.eks. være kombinationer med ruskind, nubucklæder, nylon eller lignende materialer.
Kombinationer af materialerne er ofte for at give ekstra styrke til en lettere støvle eller for at trække støvlen en prisklasse ned, så den ikke er i rent læder, som vil gøre den væsentlig dyrere.
Læderstøvle med membran: Keen Ridge Flex Wp
Let og meget fleksibel vandrestøvle i en kombination af vandtæt læder og mesh.
1.499 kr. / www.eventyrsport.dk
Kombination af materialer: Grisport Trekking
Klassisk vandrestøvle med overdel i oliebehandlet skind, pløse i ruskind og foret med blødt skind, som alt i alt giver virkelig god åndbarhed.
1.499 kr. / www.eventyrsport.dk
Skindstøvle med membran: Lowa Ranger III GTX
S olid, kraftig, vandtæt, åndbar og ideel til de lange ture med tungt læs.
2.199 kr. / www.friluftsland.dk
En vandrestøvle består af tre såler: en ydersål, en mellemsål og en indersål.
Ydersålen har kontakt til terrænet og skal sørge for, at du står godt fast og har rigelig med styrke til at stå imod alt fra klipper til glatte overflader. Mange kender nok det velkendte gule logo i bunden af støvlen fra Vibram®, som er et kvalitetsstempel for gode såler.
Men der er mange andre sål-fabrikanter, der fuldt ud lever op til samme gode egenskaber.
Mange af de større mærker laver deres egne ydersåler, som har masser af styrke og greb i terrænet.
Mellemsålen sidder inde bag ydersålen og giver stivhed og stabilitet til støvlen. Er det en blød mellemsål i skum, kan den også give stødabsorbering. EVA (Ethylen-Vinyl-Acetat) er den letteste type mellemsål og består af skum med luftbobler, der giver en blød, stødabsorberende sål.
Det gør EVA oplagt til lette støvler og sko, hvor man ikke har for meget vægt på ryggen.
PU (Poly-Urethan) er et hårdt, gummilignende-materiale, som giver den bedst mulige styrke og støtte, når der er vægt på ryggen, og terrænet er ujævnt.
Der udvikles stadig i mellemsåler så det er muligt at finde andre typer, men PU-mellemsåler er den absolut mest brugte og anbefalede såltype til vandrestøvler.
Indersålen har direkte kontakt med din fod inde i støvlen og er med til at give ekstra støtte og eventuel stødabsorbering i hælen. I næsten alle vandrestøvler er indersålen løs, så du altid kan udskifte den med en anden.
En indersål skal passe til din fod, men generelt kan den fastholde fodens naturlige form og støtte op og fastholde foden hele dagen. Ved hjælp af en høj svang, trykfordeling i hælekoppen og hælestøtte sikres ideel støtte.
Alle fødder er forskellige, men generelt er der tre typer af fødder: Er man platfodet har man ikke behov for høj svang; har man en ’normal’ fod har man brug for støtte omkring svangen og i hælen; har man høj svang, kræver det god støtte og eventuel støtte på forfoden.
Hvor let eller stiv en støvle, man skal vælge, kommer an på, hvilken type terræn, og hvor meget vægt du bærer på ryggen.
En let sål er udviklet til, at du går med let oppakning, bruger støvlen til dagsture, vandrer på stier med fast underlag og generelt i mildt terræn. Støvlen vil ofte være let og fleksibel, og den lette sål vil ikke virke så fjern fra dit almindelige fodtøj, som en helt stiv og tung støvle gør.
Den lette sål er f.eks. god, når du vandrer med dagstursrygsæk i danske skove.
Den mellemstive sål er den mest almene og har et meget allround brug. Den er god i blandet terræn og til maksimum 10-15 kilo oppakning i rygsækken.
Støvler med mellemstiv sål kan både bruges i den lidt lettere ende på ture med dagstursrygsæk, men også til længere ture, hvor at du både skal bruge støtte og fleksibilitet.
En stiv sål er udviklet til længere ture i hårdt terræn, hvor du bærer meget vægt på ryggen. Det kan blandt andet være i vanskeligt terræn som klipper eller blokmark, hvor støvlens sål ikke skal give efter, men hvert trin på jorden skal være helt sikkert.
Den stive sål er også udviklet til den ekstra vægt, du eventuelt har på ryggen, og som derfor kræver endnu mere af dit fodtøj.
Til bjergbestigning, klatring, topture og lignende vanskelige forhold er der behov for en endnu kraftigere, stivere og mere solid støvle.
Disse støvler er udviklet til forskellige typer af terræn og højder og kræver grundig vejledning til den specifikke tur.
Læderstøvle med membran: Hoka One One Challenger Mid Gore-Tex
Yderst let læderstøvle med blød stødabsorbering Fungerer godt på alt underlag; lige fra skov til vej. Gore-Tex-membranen gør den vandtæt.
1.499 kr / www.eventyrsport.dk
Skind med membran: Ecco Exohike Mid GTX
Vandtæt og åndbar herrestøvle i miljøvenligt, garvet læder til hverdagsbrug og let vandring. Polstring ved anklen bidrager til komforten. Støvlens hælkappe støtter og beskytter.
1.799 kr. / www.eventyrsport.dk
Fodtøj kan gøres vandtæt ved hjælp af en membran. Gore-Tex er den meste brugte membran, men der findes også mange andre som f.eks. Eco-shell, Proof, Spotex, der alle sikrer, at vand ikke kan komme ind, men at damp kan komme ud; f.eks. i form af sved.
Vælger du fodtøj med andre membraner, skal du sørge for, at der er brugt en membran med tapede sømme til at sikre, at den er vandtæt. Det kræver nemlig et højt søjletryk at holde vand ude, og fodtøj udsættes for meget tryk, når man ved hvert skridt bøjer og presser membranen. Det udfordrer vandtætheden.
Knækket på fodtøjet er det mest udsatte sted på fodtøjet, som med tiden vil blive slidt, og der eventuelt kommer et hul i membranen.
Det er muligt også at imprægnere en støvle uden membran, men den bliver kun vandafvisende; aldrig vandtæt. Imprægnering i form af læderfedt eller voks gør materialet stærkt vandafvisende, men heller aldrig helt vandtæt.
Nogle vandrestøvler kan omsåles, når de er blevet slidt godt ned. Det vil sige, at støvlen kan få en ny mellem- og ydersål sat på, og man kan dermed forlænge levetiden på sin komfortable støvle, man har gået til. Hanwag tilbyder blandt andre denne mulighed.
Omsåling er ikke kun godt for det produkt, du er glad for, men det er også godt for miljøet og viser, hvad godt, gammelt håndværk kan.
Der er forskel på styrken på støvler, hovedsageligt i materialer men også i ekstra styrke. Den ekstra styrke kan blandt andet bruges i klipperigt terræn, hvor en gummikant beskytter støvlens læder eller syntetiske materiale.
Udformningen af sålen og gummikanten har også betydning for, om støvlen er kompatibel med steigeisen.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS