Guadeloupe i Caribien er legeplads for alle, der vil mere end bare dase tiden i tropeparadis væk på en strand. Man kan rutsche gennem regnskovens vandfald, cykle øen tynd og dykke i det caribiske hav. Øen egner sig perfekt til de, der vil have en aktiv ferie og samtidig godt kan lide at nyde livet med caribisk rom og gode hoteller.
Guadeloupe i Caribien er legeplads for alle, der vil mere end bare dase tiden i tropeparadis væk på en strand. Man kan rutsche gennem regnskovens vandfald, cykle øen tynd og dykke i det caribiske hav. Øen egner sig perfekt til de, der vil have en aktiv ferie og samtidig godt kan lide at nyde livet med caribisk rom og gode hoteller.
Alle i gruppen trækker i korte våddragter, seletøj, hjelm og diverse karabinhager. Derefter går og især ”klatrer” turen op gennem frodig, våd og tæt regnskov, krydser floden og slutter efter en times svedigt og smukt arbejde med et sidste stejlt stykke op til det sted, hvor dagens første rappelling ned skal finde sted. Inden lader alle op i det friske kølige vand i et naturligt bassin lige under.
Bruno, vores guide, er meget pædagogisk. Han har spottet hver eneste på holdet og indretter sin individuelle instruktionen efter, hvem, der skal have følgeskab af ham ud over første kant.
Hjertet buldrer, men mine gode muskler får mig solidt ud over kanten, godt tilbagelænet i vandret stilling, og hele fodfladen plantet på klippen. Man skal virkelig tro på udstyrets bæreevne. Kigge ned tør jeg dog ikke, men ellers går turen forbavsende godt.
Suset efter mere kommer, da vi er vel nede. Næste udfordring kommer lige efter. Bruno synes, det er gået så godt, at han tør lade os forsøge at rappelle ned gennem et tyve meter højt bredt vandfald. Her skal man virkelig stå fast, for stenene er glatte, og vandets heftighed forsøger at skubbe fødderne væk.
Alle kommer dog fint ned. Også de to små franske kvinder, som ser skrøbelige ud, men klarer udfordringerne fint, mens det kniber mere for deres mænd med konditionen.
Efter snorkelturen har vi tid til en kold øl på vores terrasse, hvor næsten fuldmodne limefrugter hænger ned og giver os dække for en aftenstund, til myggene jager os ind.
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Sten som rutschebane
Indtil videre har vi klatret i skov, nu fortsætter vi i en stenfyldt flod - nedad. Ind i mellem i vand til knæene, andre gange i vand til halsen.
I et bassin stopper Bruno op. Foruden venter vandrutschebanen, som er ligesom rør-tunneler i et vandland, her bare af hårde klippesten og vand med maksimal kraft.
”Ned på ryggen, stræk jer ud og lad fødderne tage stødene,” lyder det korte klare råd, og så ellers af sted, inden vi kan nå at betænke os.
Det går hurtigt, og pludselig ender rutscheturen i en roterende tornado af vand, hvor panikken dukker op et øjeblik, fordi verden er vendt op og ned. Men vandet sprøjter mig dog hurtigt til overfladen.
Vi vandrer videre og nyder den fabelagtige natur. Langs bredderne gror høje regnskovstræer med blottede nærmest forhistoriske uldne rødder ned over brinken. Vaniljebuske snor sig op ad andre træer, og vilde kakaobønner dingler plukkeklare. Skoven er tæt, uskadt og synes uendelig.
Vi nærmer os slutningen, hvor vi skal krydse floden tilbage. Men inden venter først nedfiring og endelige det store udspring. Vi klatrer ud på en fem meter høj klippe i floden, hvor Bruno ved, at vandet er dybt i bassinet under.
Og som den første tager han selv hovedspringet ud, og en for en følger vi efter på hovedet, benene eller med maveplaskere.
Vel nede ved bilerne har en af de erfarne på holdet sørget for drinks til alle. En planteur er en guddommelig Guadeloupe-drink, som tilbydes alle steder og i diverse alkoholprocenter – varieret med den mildere udgave kaldes den punch. Alle er baseret på enten mørk eller hvid lokal rom, sukker og diverse gode friske juicer. Det liver alle gevaldigt op.
Coasteau vogter marinereservatet
Tilbage i byen Malendure, hvor vi bor, hopper vi i vandet og dykker ned til den berømte Jaques Cousteau, som venter på os på omkring 12 meter klart vand. Han var manden, der fra 1950´erne og frem fik gjort hele verden interesseret i livet nede i vandet, særligt ved koralrevene.
Caribien besøgte han også som dykker. Meget af det store marinereservat her omkring Pigeon Island er navngivet Jaques Cousteau reserve, og selvfølgelig har han hæderspladen tæt på det flotteste område på disse kanter, kaldet Coral Garden.
Det vrimler med småt og stort liv. Koralfisk i alle farver og faconer: Napoleonsfisk, muræner, en enkelt revhaj og endda en stor havskildpadde beærer os med nærkontakt. Også svampe i store farvestrålende formationer vokser på havbunden og giver gode skjul for sårbare småfisk.
Blæksprutter under palmerne
Øens absolut bedste planteur får vi senere på dagen hos Chez Clara i Sainte-Rose. Stedet besøges af folk langvejs fra, også lokale til fin søndagsfrokost.
Herfra er der udsigt over havnen, hvor fiskerne ordner fisk, og hvor fra mange af turene udgår fra til det beskyttede område, Grand Cul-de-sac-Marin – den enorme bugt mellem de to hovedøer, bjergrige Basse-Terre og flade Grande-Terre. Værtinden selv tager imod med guldhår og hvid tøj – kender alt og alle og giver gerne gode råd.
Fra Clara tager vi ud med Philippe Berchel og lægger til ved øde øer og leger Robinson under palmerne, mens Philippe tilbereder lokal lunch. Friske blæksprutter, ris og kokosmælk blandet med bønner og krydderier serveret i en calbash – et rundt udhulet træfad.
Og helt formidabelt kommer to pigrokker op på siden under snorkelturen på lavt vand. Ligeglade med os får vi lov at overvære deres parring, inden vi forsigtigt krabber baglæns for ikke at irritere dem og deres giftige halebrod.
Flyvefisk og snorkling
Kursen i dag går videre helt mod syd med sejltur til Saintes-øerne, som er seks øer, hvor af de fire er udlagt til ubeboede fugleøer. De fleste tager til Terre-de-Haut, og hvis Guadeloupe er afslappet caribisk stemning, er her totalt afslappet.
Vores hyrede gruppe-yacht kaster anker, og turen ind foregår i en lille zodiac. Havnen vrimler af både og turister, der spadserer rundt i den lille by smækfyldt med cafeer og små listige butikker.
Enkelte har lejet cykler, resten udforsker til fods. Pelikaner hygger sig ved alle de små havnestræder der fører ned til strandene, der følger øen hele vejen rundt.
På vejen hjem lægger vi til og nyder det klare vand med en snorkeltur. Flyvefiskene hopper ved båden og en klar regnbue, dukker op efter en kort, tropisk skylle.
Køreturen hjemad tager tid af den snoede kystvej, men giver plads til impulsive stop ved flere kirkegårde. Nogle har kæmpe gravkappeller, hele små huse, alle lavet af sorte og hvide kakler som en hel lille by for de døde. Andre er mere beskedne med store konkylier, som omkranser gravstederne, som ellers blot er udsmykket med et simpelt trækors.
Cykeltour de Guadeloupe
Guadeloupe er cyklernes ø. Selv om det er bakke op og bakke ned, møder man cyklister alle steder, gerne i perfekt outfit og for fulde pedaler. Det må prøves i turistudgave. Det er heldigvis nemt, hvis man bor på Fort Langley lidt udenfor Deshaies på Basse-Terre.
Vi låner bare cyklerne og starter ud tre mand og en kvinde direkte fra hotellet på mountainbikes. Vi finder kysstien, og vi skal blot rundt om en runding, før vi øjner den store bugt med stranden Grand Anse ret forude. Først skal vi dog forcere nogle trapper, og ellers holde koncentrationen på den til tider ret så smalle, stenede sti.
Grand Anse er en kæmpe bugt og strand med palmer, blødt sand og hyggelige barer og restauranter ved hovednedkørslen, hvor vi parkerer cyklerne.
Her mødes lokale og turister til kølige øl, frokost, afternoon drinks og romantiske gåture ad stranden.
For os andre er det tid til at kæmpe os op ad bakkerne ad asfaltvejen hjemad. Man bliver rigtig glad for de mange gear, alligevel må jeg på en af de laaange bakker trække til sidst.
Men så kan vi ellers nærmest flyve ned og hjem til hotellet og en frisk snorkeltur lige ud for vores bungalow. Bagefter har vi tid til en kold øl på vores terrasse hvor næsten fuldmodne limefrugter hænger ned og giver os dække for en aftenstund, til myggene jager os ind.
Champagne og dans
Vi kører derudaf igen. Et malet papskilt fra vejen fører langt ned ad en markvej med sukkerrør til begge sider med stilhed og summende insekter. Pludselig brydes billedet af busser, biler og glad musik på en lys varm søndag eftermiddag.
Her springer champagnepropper på alle borde, Guadeloupe er det sted i verden, hvor man drikker mest champagne per indbygger, ja, også mere end i Frankrig. Og ofte er der bal i barer, restauranter eller på øde pløjemarker, som den vi ramler ind i på Basse-Terre takket være en god lokal guide.
Her er der unger, der leger, og voksne, der danser og byder hinanden op på tværs. Vi bliver taget ind og ud at svinge til levende calypso musik.
I det hele taget er musik en stor del af øens puls, og den brager ud fra biler og barer. Der behøves ikke mange af de perlende alkoholiske dråber for at få rytme og livsglæden ind i kroppen på Guadeloupe.
Guadeloupe består af syv større øer i Caribien og hører under Frankrig. De to store øer er Basse-Terre og Grande-Terre kaldet Sommerfuglen, fordi de ser sådan ud på landkortet og fra luften.
Basse-Terre er den mest interessante med et bjergrigt indre og en bakket kyst. Mod syd i det indre ligger Parc National de la Guadeloupe med vulkanen La Sufrière i knap 1500 meters højde og med glimrende trekkingture rundt om og til.
Grand-Terre er mere flad og afgjort landbrugslandet med især store sukkerrørsplantager. Helt ude på spidsen ved Pointe des Chateaux er der mere råt med klipper.
Mod nord faktisk mellem de to øer befinder sig det beskyttede Grand Cul-de-sac Marin, hvor mangrover står langs kysten.
Mod Bouillante ligger bjerge med dybe kløfter imellem, og her foregår canyoning.
Øen Les Heures Saines er det bedste bud, hvis du er til canyoning og dykning. Hvis man tager blot et dyk ligger prisen på cirka knap 500 kroner inklusive alt og en halv dags canyoning cirka 400 kroner.
Guadeloupe har mange store vandfald. Flere er nemme at komme til, nærmest regnskovsture ad brede betonstier og andre mere udfordrende med lidt klatring og mudder. Til gengæld få besøgende og ofte en frisk flod under vandfaldet til at skylle det værste af.
Bil er godt:
Billeje er billig og koster omkring 150 kroner per dag, benzinen også langt billigere end hjemme. Der er langt mellem benzinstationerne. Regn afstandene i tid, ikke kilometer fordi det specielt på kuperede Basse-Terre tager tid at komme rundt. Vær indstillet på bjergkørsel.
Mange lande mener at være den ægte roms hjemland, Guadeloupe er en af dem. Og i hvert fald laves rommen i Domaine de Severin af ægte varer, pressede sukkerrør, der gærer i åbne tanke 48 timer inden videre forarbejdning.
Mens det meste rom i verden mærker laves af restproduktet fra sukkerør, altså 2 og 3. presning. I destilleriet futter et lille tog rundt, som man godt kan springe over, og i stedet gå en tur rundt i området og fabrikken. Besøg butikken hvor der serveres smagsprøver af rom, hjemmelavede pickles, planteurs m.m.
Man tager hvid rom, 2 tsk. rørsukker, måske lidt kanel og frisk lime på kanten der presses i. I moderne udgave er der presset indmaden af en passionsfrugt med kerner ned i. Kan fortyndes op med te.
www.plongee-guadeloupe.com
www.ecotourisme-guadeloupe.net
www.lesilesdeguadeloupe.com
www.guadeloupe-parcnational.com
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS