Lejrgrej der holder i længden

Telte, soveposer og underlag

Det er nemt at overfokusere på lav vægt og pakkevolumen, når man køber udstyr til lejren. Her fokuserer vi dog på et helt andet aspekt: lang holdbarhed. Solidt grej, der kan bruges på flere ture over flere år og ikke skal skiftes ud så tit. Grej, der kan repareres, hvis uheldet er ude, og som minimerer belastningen på miljøet, da der går længere tid, inden man skal købe nyt.

IMG_0389.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 06. dec 2022
Læst af: 2752

Det er nemt at overfokusere på lav vægt og pakkevolumen, når man køber udstyr til lejren. Her fokuserer vi dog på et helt andet aspekt: lang holdbarhed. Solidt grej, der kan bruges på flere ture over flere år og ikke skal skiftes ud så tit. Grej, der kan repareres, hvis uheldet er ude, og som minimerer belastningen på miljøet, da der går længere tid, inden man skal købe nyt.

TELTE TIL VANDRETUREN

Det er nemt at komme til at fokusere på tal, når man køber Telt: Hvad vejer det? Hvor meget fylder det? Hvilket vandsøjletryk har det? Det er selvfølgelig vigtige ting at have for øje, men hvad med holdbarheden? Hvad skal man kigge efter, hvis man gerne vil købe et Telt, der kan klare mosten over længere tid? Der findes et væld af forskellige slags telte i forskellige slags materialer – her er nogle vigtige ting at fokusere på, hvis man vil have et Telt med lang levetid.

Materialer og styrke:

Styrken på materialer måles i denier, hvad end der er tale om teltdug, indertelt eller teltbund. En teltdug kan være i 30D ripstop-nylon med en vægt på 39g/m2, mens bunden er i 70D nylon på 90 g/m2. Jo højere tal, jo stærkere materiale, men vær opmærksom på, at materialets styrke kan øges med ripstop, som på grund af sin struktur giver en rivstyrke, som svarer til et kraftigere materiale. Vægten på metervaren er ikke altid oplyst, og det vil derfor typisk være denier, man kigger på, da vægten ikke altid siger noget om styrken, selvom et kraftigere materiale typisk giver mere styrke.

Teltdugen:

De mest anvendte materialer til teltdugen/ydersejlet på vandretelte er silikonebehandlet nylon, PU-behandlet polyester samt en kombination med silikonebaseret nylon belagt med PU på indersiden. Der er fordele og ulemper ved alle kombinationer, og de kræver alle sammen vedligeholdelse for at bevare deres gode egenskaber.

Du bør som altid kigge på tykkelsen af teltdugens materiale. Jo kraftigere materiale, jo højere slidstyrke og rivstyrke er der ofte tale om, og det bliver du glad for, hvis du skulle være så uheldig at komme i karambolage med grene i skovbunden og lignende slags djævelskab. Det er dog ikke altid, at tykkelsen på materialet hænger sammen med rivstyrke – typisk vil nylon have en højere rivstyrke, selvom materialet er tyndere end polyester. Det er samtidig en fordel med et ydersejl i ripstop, da det øger styrken og skaber lavere vægt. Det betyder, at man kan komme langt ned i tykkelse, men stadig opnå en høj styrke – og selvom det handler om høj styrke, er det jo rart med en så lav vægt som muligt. Til sidst er det værd at bemærke, at du forlænger levetiden på et nylontelt længst med silikonebehandling, som du kan påføre dugen igen og igen.

Inderteltet:

Generelt er indertelte lavet i enten mesh eller i vindtæt stof. Mesh er typisk blot et myggenet, der skaber god ventilation og luftgennemstrømning, men det er også mere sårbart, og du vil højst sandsynligt opleve, at der kommer huller i det med tiden. Vindtæt stof holder som regel i længere tid, men du får heller ikke den samme luftige følelse i teltet. Som altid, når det kommer til udstyr, skal der indgås kompromisser, alt efter hvad man har fokus på.

Teltbunden:

En teltbund har, modsat teltdugen, direkte tryk på sig, da man ligger på den. Man vil derfor kunne opleve fugtige underlag om morgenen, men det kan et footprint råde bod på. Footprintet giver desuden ekstra beskyttelse til teltbunden, og det er derfor typisk også en god ide til de lettere telte. Man kan ganske enkelt forlænge teltets levetid ved at slå det op på et footprint. 

Pløkker og stænger:

Det er selvfølgelig ikke lige meget, hvilke stænger og pløkker dit Telt har i forhold til styrke og stabilitet i vind og vejr. Aluminiumstænger er de mest brugte, da de både er lette, stærke og prisstærke. DAC er det mest brugte mærke inden for stænger og pløkker, og firmaet er specialiseret i netop de to ting, så man ser ofte, at de større teltfirmaer køber sig til DACs produkter, som så kommer med teltet.

En anden mulighed er karbonstænger. Styrkemæssigt minder de om aluminium, men de er lidt lettere. De koster også mere. Stænger i glasfiber bliver brugt til billige telte. Det kan ikke anbefales, og dem bør man holde sig fra.

Forstærkninger:

Hvis dit Telt skal have de bedste præmisser for lang levetid, bør du også kigge på, om det har forstærkninger. De ses bl.a. i form at kraftigere materialer op langs kanten i bunden af teltdugen, en kraftig lynlås, så lidt mesh som muligt samt solide barduner og spænder. Eventuelle kanaler til stænger i et tunneltelt skal være forstærkede og adskilt fra teltdugen. Klips og stænger i kuppeltelte skal være placeret, så du undgår huller i dugen eller kanalen.

Store telte:

Lavvuer, samlingstelte og familietelte er lidt en kategori for sig, da de typisk har en bomulds- eller bomulds-polyester-dug. Telte i ren polyester er lettere end i bomuld, men styrken er ikke den samme. Gå derfor efter telte i bomuld eller bomuld-polyester, som typisk har kraftige syninger, mens polyestertelte med tapede syninger vil gå op med tiden.

GODE EKSEMPLER:

Fjallraven Abisko Shape 2

Fjällräven Abisko Shape 2

Let, stærkt tunneltelt til helårsbrug med overraskende god plads i apsissen og god ventilation – bl.a. med en smart funktion, hvor du kan rulle oversejlet op i begge ender. Oversejlet er lavet af det nye TripleRip-nylon, der kombinerer to materialekvaliteter, og de mest udsatte steder tæt på jorden er forstærket med et tykkere materiale.

Oversejlet og inderteltet er forbundet, så inderteltet holdes tørt, mens du slår teltet op, og teltstangskanalerne sidder udvendigt og er farvekodede, så det er nemt at kende forskel på dem. De er brede nok til dobbelte teltstænger, der fås som ekstraudstyr, hvis forholdene kræver det. Alle åbninger er dækket med et fintmasket net, som holder selv de mindste, knapt synlige insekter ude. Når det er varmt, kan teltdørene rulles op og sættes fast i halvåben position.

Vægt: 2.320 gram. 5.999 kr. / Friluftsland

Læs mere ...

 

Hilleberg Kaitum 3

Hilleberg Kaitum 3

Stort, let og rummeligt 3-personerstelt i bedst tænkelige kvalitet og konstruktion. Teltet koster, men man får meget for pengene: det er produceret i EU, så der er ekstra godt styr på kvaliteten, og der er kun benyttet mærkevarer-hardware: DAC stænger, YKK-lynlåse og metalremfæster.

Endelig er metervarerne i absolut topkvalitet med et oversejl i en speciel, silikonebehandlet ripstopnylon, der er let, holder vandet ude, men samtidigt er stærkt og langtidsholdbart, og har en fortrinlig modstandsdygtighed overfor UV-nedbrydning fra solstråler.

Du forbliver knastør, når det regner skomagerdrenge, og to indgange giver en rigtig god fornemmelse af plads og fin mulighed for udluftning og ventilation. Stængerne løber i yderteltet, så yder- og indertelt slås op samtidig.

Vægt: 3.300 gram. 8.599 kr. / Friluftsland

Læs mere...

 

SOVEPOSER

Soveposer har enten fyld i fiber eller dun, og generelt holder dunsoveposer de isolerende egenskaber længere tid, end fiber gør. Men det handler selvfølgelig meget om kvaliteten af produktet, samt hvordan du opbevarer og plejer din sovepose. Ofte er det faktisk ikke de ydre materialer, der bliver slidt på en sovepose, men derimod de isolerende egenskaber: dun klapper sammen, og fibre knækker og isolerer dermed ikke mere. Med tiden mister din sovepose nogle af sine isolerende egenskaber, men behandler du den korrekt, kan den holde længe: Vedligeholdelse og opbevaring er nøgleordene. Du må ALDRIG opbevare din sovepose i pakposen, hvad end den er med fiber eller dun.

Fiber-/syntetisk fyld:

Fibersoveposer fås i mange kvaliteter, og der er stor forskel på egenskaber, fylde, vægt og holdbarhed. Kvaliteten af fibrene har stor indflydelse på pakkevolumen og vægt – og fibre bliver fremstillet i mange forskellige kvaliteter. Lange fibre holder bedre, kan gøre soveposen lettere og give bedre isolering i forhold til volumen. De billige soveposer har typisk korte fibre, som også giver en kortere levetid. Opbygningen og samlingen af fibrene kan også være vigtig for kvaliteten, og inden for et brand kan du finde én fiberpose, der koster det halve af en anden sovepose, selvom de måske umiddelbart har mange af de samme specifikationer som vægt, pakkevolumen og temperaturangivelse. Her er det kvaliteten og holdbarheden, du går på kompromis med. Fiberposen er ikke så sårbar, og posen kan klare lidt af hvert. Fiberen kollapser f.eks. ikke, når den bliver våd, og den tåler at blive brugt i fugtigt klima, uden at man skal være meget påpasselig, som det er tilfældet med de fleste dunsoveposer.

Dunfyld:

Dun fås i mange forskellige kvaliteter, men først og fremmest er det vigtigt, at man køber dun, som er certificerede og sporbare. Det sikrer nemlig, at dunene er produceret etisk forsvarligt med dyrevelfærd i tankerne. De fleste dunprodukter, der sælges i danske friluftsbutikker, er heldigvis sporbare, og dunene er ikke plukket af levende dyr, ligesom der er andre lignende kriterier for, at dyrene har haft det godt.

Der findes overordnet to slags dun til brug i soveposer – andedun og gåsedun. Dun fra ænder er billigere end fra gæs, da gæssene byder på finere kvalitet, som giver bedre fyldkraft og lavere vægt. Det vigtigste at holde øje med er fyldkraften, som bliver målt i enheden CUIN. Jo højere fyldkraft jo bedre, og mens 800+ er noget af det højeste, bør man undgå poser med en fyldkraft på under 600, da forholdet mellem hvor godt dunene isolerer og vægten bliver for dårlig til en sovepose.

Med tiden vil soveposen miste lidt af fyldkraften, og derfor er det godt med et højt udgangspunkt samt at købe en sovepose med flest mulige dun og færrest mulige fjer. Man blander fjer i soveposer for at holde prisen nede og give noget struktur, men det skal ikke være for mange, da de nemmere trænger igennem kamrene og ikke har en lige så god kompressionsevne. En sovepose med en dunratio på 95/5 (95% dun og 5% fjer) vil typisk være lettere i forhold til isolerende egenskaber og holder bedre på fyldet og de isolerende egenskaber end en på 80/20. 

Lynlås:

Hold altid godt øje med kvaliteten af materialer og kvaliteten af lynlås, da det kan være et sårbart punkt på soveposer. De fleste lynlåse er af mærket YKK, som i sig selv er et kvalitetsstempel på en god lynlås. Der er dog stor forskel på, hvor kraftig lynlåsen er. Gå altid efter en kraftig lynlås. Den giver bedre styrke og er nemmere at bruge, hvis noget sætter sig fast i lynlåsen.

 

LIGGEUNDERLAG

Der er flere ting, du bør holde øje med, hvis du ønsker et Liggeunderlag, der kan holde til masser af ture. Materiale er det første at kigge efter, men der er også stor forskel på, om der er tale om et underlag i skum eller et oppusteligt underlag.

Skumunderlag:

Pris og kvalitet hænger sammen, og vi har erfaring med skumunderlag, der holder mere end ti år; andre holder kun et år. Vælg derfor en skumkvalitet, der ikke bliver deform efter få ganges brug. Vælg et skumunderlag fra et anerkendt mærke, og skal det være nemt og solidt, så er vaffelunderlag et godt valg. Der er typisk ikke R-værdi for skumunderlag, men du kan få nogle med folie, som giver lidt isolering mod jordkulde uden at være sårbare.

Oppustelige liggeunderlag:

Materialetykkelsen og gode limninger er de vigtigste faktorer for, at et isolerende Liggeunderlag holder længe. Kig efter et Liggeunderlag med kraftig nylon i bunden, og hvor ventiler og limninger er kvalitetstjekket. Der er også forskel på holdbarheden af det isolerende fyld i Liggeunderlag. Folie er let og virker rigtig godt de første mange år, men bliver med tiden slidt og mister dermed de reflekterende og isolerende egenskaber. Dun eller fiber holder generelt de isolerende egenskaber længere tid, hvis du altså opbevarer det korrekt. Det vil sige, at du altid har ventilen åben og sørger for, at underlaget ikke pustes i eller udsættes for fugt, som får det til at mørne, hvis det sammenpakkes efterfølgende.

Det er vigtigt, at samlinger er i ordentlig kvalitet, så liggeunderlaget ikke delaminerer eller bliver utæt. Det kan være svært at se disse detaljer, men generelt kan det altid anbefales at købe Liggeunderlag fra liggeunderlagseksperter som f.eks. Therm-a-rest, Exped, Sea to Summit og lignende kvalitetsmærker. Billigere alternativer inden for oppustelige Liggeunderlag har ofte ikke samme kvalitet, hvad angår samlinger, ventiler og lignende.

Pumpesystem:

Der findes flere forskellige pumpesystemer til Liggeunderlag. Der er ikke den store forskel i holdbarhed, men en indbygget håndpumpe i skum kan miste lidt af sin volumen med tiden, og det kan derfor tage længere tid at pumpe underlaget op. En drybag virker også som en pumpe. Den er simpel og yder altid på samme niveau.

 

SPISEGREJ

Brændere:

Der findes mange typer af brændere, og der er selvfølgelig forskel på holdbarheden. De fleste brændere er ikke sårbare, men nogle kræver pleje – f.eks. at man kan rense dyssen eller skifte en skrue. En sårbar del på brændere er den indbyggede piezotænder. Den skal enten være ekstra forstærket eller kunne skiftes. Når det kommer til gryder og pander til din brænder, så skal du undgå dem med belægning, hvis du ønsker lang levetid. Belægninger bliver nemlig slidt af, og derfor kommer man til at mangle en ny relativt hurtigt. Gryder i aluminium eller hårdanodiseret aluminium holder godt, men ønsker du ekstra solide gryder, så vælg dem i stål. De vejer mere, men de er stærkere og mister ikke formen så let som de lettere metaller.

Service:

Bestik i metal og tallerkner i emalje eller lignende solide materiale er det mest holdbare. Blød plast mister form, mens kraftig plast a la mugs er solide og kan holde længe. Når det kommer til drikkedunke, så er det en god idé, at der er mulighed for at udskifte dele på dem. De fleste flasker til friluftsliv kan tåle fald og er nemme at gøre rene, men plastik og gummidele kan blive slidt med tiden eller få problemer med mugdannelse. Drikkedunke og termokander i metal er nemme at holde, og metal har ikke de samme problemer med mugdannelse som f.eks. silikone, der ofte bruges til at gøre drikkedunken helt tæt.

 Western Mountaineering Apache

Western Mountaineering Apache MF

Soveposen her er håndværk i topklasse. Fyldet består af superlette, bløde gåsedun i højeste kvalitet (850 fillpower), og det bløde og behagelige mikrofiber-materiale er et af de mest komfortable letvægtsmaterialer på markedet. Soveposen har en box wall-konstruktion uden gennemsyninger, der eliminerer kuldebroer og holder på varmen. Apache er samtidig en af de få soveposer, der er så let og komfortabel, at man aldrig rigtig har lyst til at tage mindre med – og varm nok til at man ikke har brug for mere, medmindre man giver sig i kast med vinterture i rigtig koldt vejr. Soveposen har en nedre komfortgrænse på -12 grader. Posen har 2-vejslynlås og indsnøring ved hætten.

Vægt: 965 gram / 5.689 kr. / Friluftsland

Læs mere ...

Light My Fire Spork Kit Titanium

Light My Fire Spork Kit Titanium

Luksusspork i superlet og stærkt titanium med et lækkert hylster i en filtet uldblanding med genanvendt merinould. Sporken er designet og fremstillet i Sverige, afgiver hverken smag eller skadelige stoffer, er rustfri og enormt let at rengøre. Ikke så mange dikkedarer.

Vægt: 19 gram / 259 kr. / Friluftsland

Læs mere...

 

Exped Dura 5R M

Exped Dura 5R M

Miljøvenlig, slidstærk og kraftigt isolerende Luftmadras med fiberfyld og medfølgende pakpose, der kan bruges til at puste underlaget op med. Underlaget er lavet af genanvendt polyester i to tykkelser, og fyldet består af Texpedloft-mikrofibre. Stoffet er mærket med Oeko-Tex® 100, fyldet er Bluesign®-mærket, og R-værdien ligger på 5, hvilket svarer til en komforttemperatur på -18°C. De yderste kanaler på Dura 5 R M er tykkest, så man ikke så nemt ruller ned af den, og der er to ventiler – en til fyldning og en til tømning.

Ind-ventilen er envejs, og har man fået lidt for meget luft i, kan man finjustere fyldningen med et lille vedhæng ved ventilen. Alle madrasser fra Exped testes for øvrigt individuelt for lufttæthed og slidstyrke, inden de forlader fabrikken.

Vægt: 850 gram / 1.499 kr. / Eventyrsport

Læs mere...

 

Carinthia Defence 4

Carinthia Defence 4

Vintersovepose med fiberfyld som i modsætning til de fleste soveposer har åbningen siddende midt på oversiden, og i stedet for hætte har et hul til ansigtet. Hullets størrelse kan justeres med en snøre. Komforttemperaturen er på -8,8°C for kvinder og -15°C for mænd. Lynlåsen har isoleringsflap og udvendig vindflap og kan køre begge veje, så der også kan åbnes nedefra. Langs lynlåsen er der en form for bånd, der forhindrer skyderen i at sætte sig fast i stoffet. Den såkaldte fodboks sikrer, at der er plads til fødderne, og at fyldet ikke presses sammen over tæerne og dermed mister noget af isoleringsevnen. Defence 4 har fiberfyld i to lag uden kuldebroer samt varmereflektering.

Vægt: 1.850 gram / 1.999 kr. / Eventyrsport

Læs mere...

 

Trangia 25 4 UL med gasbrænderTrangia 25-4 UL med gasbrænder

Det klassiske stormkøkken 25-4 fra trangia, men med gasbrænder i stedet for sprit og beregnet til 2-3 personer. Der er to gryder på henholdsvis 1,5 og 1,75 liter, pande/låg med teflonbelægning (ikke helt så holdbart, som hvis den havde været uden, men dejlig at lave mad på), en kedel på 0,9 liter, håndtag og to vindskærme. Den robuste gasbrænder er enkel at anvende, og køkkenet er næsten uopslideligt. Materialet er ultralet aluminium.

Vægt: ca. 1315 gram / 1.060 kr. / Eventyrsport

Læs mere...

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen er grejnørd. Rasmus elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, han har med, da Rasm

Andre spændende artikler


Island på mountainbike

Island på mountainbike

Ny 6.400 km cykelsti på tværs af USA

Ny 6.400 km cykelsti på tværs af USA

Hyggecykling i Goa

Hyggecykling i Goa