3. Hvilket klima skal vandrebukserne bruges i?
Hvornår er en vandrebuks for tyk eller tynd, og hvilket klima passer den til? Det kan være svært at regne ud, hvor let eller kraftig en buks skal være på tur, da du ofte vil opleve såvel aktivitet som stilstand samt varierende temperaturer fra dag til aften.
Derfor er du nødt til primært at vælge buks efter det klima, du primært skal bruge buksen til. Eller have flere forskellige typer af Vandrebukser.
- Varmt og tørt klima: I høje temperaturer kan det være en fordel at have lange bukser på for at beskytte mod solens stråler. Derfor bør du kigge efter bukser, der er lette og åndbare, har en høj UV-beskyttelse, er hurtigtørrende og eventuelt med mulighed for zip-off, så de kan laves til shorts. Aflynelige ben er især en fordel, hvis du skal rejse eller vandre i flere typer af klima.
- Koldt klima: Er temperaturen under frysepunktet, så er der mulighed for at smide et par lange underbukser under vandrebuksen, men det er stadig ikke alle bukser, der er lige oplagte til vinterbrug. Du bør gå efter kraftigere materialer, som gerne er vandafvisende. Du kan også vælge bukser med isolerende egenskaber i form af et for, men det skal være noget koldt, før det giver mening. Vores råd er lag på lag. Så du får en bredere brugsflade.
- Fugtigt klima: Skal du vandre i områder med skiftende vejr, korte perioder med nedbør og våde områder, så er vandtætte og hurtigtørrende egenskaber en stor fordel. Især vandtætte egenskaber omkring benene (godt i højt græs) samt på knæ og bag, hvor du er i kontakt med jorden.
- Allround: Til det meste friluftsliv her i Skandinavien vil en mellemtyk buks være at foretrække. Det kan være en fordel med forstærkninger på udsatte steder, vindafvisende materialer og eventuelt mulighed for udluftning, hvis vejret skulle skifte.
4. Hvilket aktivitetsniveau skal vandrebukserne passe til?
Står den på høj puls med vægt på ryggen og stejlt terræn, eller skal du blot tulle rundt og holde gang i bålet eller nyde en rolig tur i skoven, så er buksens behov vidt forskellig. Selvom det hedder en vandrebuks, så er der ret stor forskel på, hvad folk bruger vandrebuksen til. Det kan være, at vandrebuksen har fokus på stillesiddende aktiviteter, hvor du ikke bevæger dig for meget og har brug for varme, eller at buksen har fokus på masser af fysisk aktivitet og skal sørge for, at du kan komme af med varme.
- Højt aktivitetsniveau: Aktiviteter med høj puls kræver fleksible materialer, høj åndbarhed og mulighed for udluftning, hvis materialet ikke i sig selv er ekstra åndbart.
- Middel aktivitetsniveau: Aktiviteter med middel aktivitetsniveau som vandring kræver åndbare, slidstærke, hurtigtørrende bukser i en allround tykkelse. Alt efter klima og terræn kan du gå efter mere eller mindre vind- og afvisende samt slidstærke og åndbare materialer.
- Let aktivitetsniveau: Aktiviteter med et let aktivitetsniveau som lejrpladshygge ved shelteret og lignende kræver slidstærke og kraftige bukser, som evt. tåler at være udsat for varme og åben ild. Aktivitetsniveauet afhænger selvfølgelig også af klima, men generelt har du behov for høj styrke.
5. Hvilket terræn skal du bruge vandrebukserne i?
Der er stor forskel på, hvilke belastninger dine bukser bliver udsat for, alt efter hvilket terræn du bruger dine Vandrebukser i.
- Skarpe klipper og tornekrat: Skal du ud at gå i klipperigt terræn eller i tornekrat i skoven, så skal du kigge efter et par bukser med en høj styrke eller forstærkninger i benenden.
- Bredde stier: Skal du derimod ud på brede stier uden det store vanskelige terræn, så behøver du ikke tænke på forstærkninger.
- Vådt og fugtigt terræn: Skal du ud i fugtigt og vådt terræn, har du behov for muligheden for, at vand holdes ud. Nogle bukser er lavet til netop det, ved at benenden kan lukkes tæt om støvlen, samt at de har vandtætte materialer på de udsatte steder.
6. Hvilket materiale skal vandrebukserne være i?
De mest anvendte materialer til vandrebukser er alt fra bomuld/polyester-blandinger til nylon bukser. Alle materialer har deres fordele og ulemper, og nogle materialer egner sig særligt til noget klima og nogle aktiviteter.
- Bomuld: Bomuld er ikke et materiale, som i sig selv anbefales til vandrebukser. Bomuld er behageligt mod huden, men det suger fugt, vejer en del og er ikke særligt svedtransporterende. Blandet med andre materialer i en mindre andel fungerer det dog godt.
- Bomuld/polyester: Bomuld/polyester er en meget normal blanding til vandrebukser, og den mest kendte er nok Fjällrävens G-1000 samt Lundhags LPC-materiale, der består af 65% polyester og 35% bomuld. Måden, materialerne er sammensat på, giver en allroundbuks, men samtidig mange muligheder for både kraftige og lette bukser.
- Nylon: Nylon er et stærkt og let materiale med hurtigtørrende egenskaber. Nylon bruges oftest til forstærkninger, men der findes også bukser primært i nylon. Nylon er generelt ikke fleksibelt, men det er vindafvisende og kan gøres stærkt vandafvisende. Materialet smelter ved høj varme og er ikke glad for åben ild.
- Polyester: Polyester er et let, billigt og åndbart materiale, som også kan gøres vind- og vandafvisende. Materialet kan væves på mange måder og kan blandt andet kombineres med materialer, der gør det meget elastisk. Materialet smelter ved høj varme og er ikke glad for åben ild.
- Uld: Uld har mange gode egenskaber, men det er ikke stærkt til brug som det primære materiale i en vandrebuks. Du kan dog finde tights, hvor der er blandet uld i for at give lidt varme.
- Kombinationer: De fleste produkter er egentlig lavet i en kombination af de overordnede materialer, da de forskellige materialer har mange forskellige egenskaber, som fungerer godt sammen. Det er en god idé at kigge på sammensætningen af materialer og holde øje med, om knæ og bag eksempelvis er i nylon, mens der kan være strækbare paneler i en blanding med elastik.
- Bæredygtige certificeringer: Mange beklædningsprodukter er i dag lavet i et genanvendt materiale, har en PFC-fri imprægnering samt lignende bæredygtige tiltag. Vil du være sikker på, at produktet lever op til diverse standarder, kan du kigge efter bæredygtighedscertificeringer som Bluesign®, Oeko-tex® og lignende.
7. Hvilken pasform skal jeg gå efter?
Det er svært at sige noget generelt om, hvad der er den rette pasform for netop dig. Der er dog nogle generelle ting, du kan kigge efter i forhold til at opnå den bedst mulige komfort med vandrebukserne på.
- Tætsiddende/ løse: Nogle bukser er yderst tætsiddende, mens andre er mere posede og løse. De fleste enkle bukser er mere løse end de mere tekniske, som ofte har strækbare paneler og lignende, som gør buksen mere tætsiddende.
- Høj- eller lav talje: Buksens talje kan være alt fra lavt- til højtsiddende eller midt imellem. Den høje talje gør, at bukserne nemmere holdes på plads, og du undgår at skille mellem bluse og buks. Den lave talje giver typisk mere fleksibilitet, og du undgår nemmere karambolage mellem tøjlagene, hoftespænde og rygsæk. De fleste bukser har en regulær talje midt imellem, men taljen kan – selvom den hedder det ene eller andet – også variere fra model til model og mærke til mærke.
- Formsyede knæ: Nogle bukser har formsyede knæ, der giver en bedre pasform frem for et mere enkelt snit.
- Ekstra plads til lår og hofter: Nogle producenter har en pasform med ekstra hoftebredde eller mere plads til lårene i damemodeller.
- Justering af livvidde: Vandrebukser med justering af livvidde gør det muligt at justere livvidden en smule med velcro. Det er som oftest en fordel at bruge bælte, men justering gør det muligt at bruge nogle bukser uden bælte.
- Benlængde: Bukser findes typisk i flere længder, så du kan få dem korte, regulære eller lange. Nogle bukser har i stedet for flere længder blot rå benlængde. Det betyder, at bukserne er ekstra lange fra start, men nemt kan lægges op og sys, så de får den rigtige længde.
8. Hvor meget koster et par gode vandrebukser?
Prisen på et par Friluftsbukser går fra omkring 500 kroner til flere tusinde kroner. Så hvad er det, der gør forskellen på prisen? Et af parametrene på prisen er materialer samt antallet af detaljer og egenskaber. Du vil også opleve, at nogle produkter, som egentlig egenskabs- og materialemæssigt ligner hinanden, kan svinge meget i pris. Der er det typisk kvaliteten af materialer og detaljer, som gør forskellen, og som er med til at give produktet en længere levetid. Her er tale om lynlåse, om materialet fnuldrer, om bukserne mister form i vask, eller om syninger er forstærkede. Ved enkelte bukser betaler du også lidt ekstra for logoet, men kvaliteten af produktet har typisk en sammenhæng med prisen. Et par bukser til 1.000 kroner kan være lige så slidstærke og gode som et par til 2000 kroner; det handler primært om, om du har brug for de mange ekstra detaljer.
9. Hvilke ekstra detaljer skal jeg kigge efter?
Forskellige vandrebukser kommer med forskellige detaljer, og der er masser at kigge efter.
- Krog: En krog i fodenden af buksen kan være en god detalje til at holde mudder eller vådt græs ude af fodtøjet. Krogen gør, at buksen lukker tæt om fodenden og dermed får lidt funktion som en gaiter.
- Gaiter: En nyere type buks er en buks med zip-off og gaiter i én. Buksens aflynelige del kan laves om til en gaiter ved hjælp af en krog samt en elastikstrop.
- Myggetæt: Nogle bukser er så tætvævede, at myg ikke kan stikke igennem. Den egenskab er uundværlig i nogle områder og findes blandt andet i G-1000-materialet.
- Hurtigtørrende: Alle vandrebukser bør være hurtigtørrende, men nogle modeller er mere hurtigtørrende end andre. Hurtigtørrende materialer er især ideelle i varmt eller fugtigt klima, da de tørrer mange gange hurtigere end bomuld.
- UV-beskyttelse: Solens stråler stoppes ikke af hvad som helst, og det er derfor vigtigt, at materialet beskytter mod UV-stråler. Der er stor forskel på UV-faktoren i materialer, og det kan aflæses ligesom skalaen på solcreme. Opholder man sig i solen dagen lang, bør man have et materiale med en UV-faktor over 40.
- Ekstra slidstyrke: Nogle bukser er forstærket på bag, knæ og i fodenden. Skal du bruge bukserne i skov, eller til andet hårdere brug, er det en god idé at kigge efter bukser med et ekstra lag eller forstærket materiale på de udsatte steder som knæ, bag og fodende.
- Udluftning: Flere og flere tekniske bukser har integreret udluftning til benene. Den funktion er ideel til trekking på længere ture, og i områder hvor aktivitetsniveauet skifter. Ventilation kan ske med enten direkte adgang gennem lynlås ind til det bare ben eller gennem en lynlås og et stof-mesh mod benene.
- Benlukning: Der findes mange måder at finjustere bukser på, men med et spænde i fodenden kan buksen slutte tæt om benet. Funktionen kan hjælpe til, at du får mindre mudder op ad benene, samt at du får bedre bevægelsesfrihed. Lukningen kan både være med knapper, elastik eller en rem og et plastikspænde.
- Vandtætte paneler: Du kan få vandrebukser med vandtætte paneler, så du kan sætte dig på bag eller knæ uden at blive våd. Nogle bukser er også vandtæt nederst på benet, så buksen har gaitereffekt.
- Stropper til seler og bælte: Det er vigtigt at holde bukserne på plads, og det gøres bedst muligt med et bælte eller et par seler.
- Knæpuder: Nogle bukser er syet, så de har plads til knæpuder, hvis man skal ligge meget på knæ. Den funktion er ofte i forbindelse med forstærkninger på knæ.
- Lommer: Det er en smagssag, om du er til mange eller få lommer. Der findes mange typer og størrelser af lommer; nogle kan rumme kort og andre er udformet til mobilen. Så kig efter antal og størrelse på lommer, og vurder om du er til lynlås eller trykknaplommer.
- Lydløst materiale: Nogle materialer er børstet i overfladen, så det ikke larmer. Dermed egner det sig til jagt. Disse typer er ofte blandet med bomuld for at give en blød og støjsvag virkning.