Du er her:

DANMARKS 5 NATIONALPARKER


Danmarks fem nationalparker byder på vidt forskellige former for den fineste natur, Danmark har at byde på. Jes Lindrum Brinch, som er ansvarlig for Opdag Verdens ture, fortæller her om, hvad der gør hver af nationalparkerne helt specielle at tage på tur i. “Vi har de her fem nationalparker, der tilsammen repræsenterer Danmarks naturmæssige mangfoldighed. De har alt, hvad Danmark byder på af løvskov, klitheder, skove, kyster, verdensarvsarealer osv. Nu, hvor mange ikke kommer ud af landet i flere uger, hvilket bedre tidspunkt end hen over sommeren og efteråret er der så til at komme rundt og se, hvor varieret og fantastisk Danmark er? Det kan jo blive et samlet projekt at se alle fem nationalparker og få det store billede af, hvad vi har i Danmark. Vores ture til de fem nationalparker er karakteriseret af stærke naturoplevelser, men de har også en vis grad af intimitet. Man er sammen i en lille gruppe. Man deler sine oplevelser og får noget, man ikke kan få, når man tager af sted selv. Når du går ude i Tøndermarsken, kan du ikke både se rovfuglene, holde øje med de sjældne planter og have hele overblikket. Når man er flere af sted på tur sammen, så er der flere til at være opmærksomme. Man får mere oplevelse. Turene er designet, så de fleste kan være med. Ruterne og overnatning passer med dagsture, og man kan altid gå en lille ekstra tur om aftenen. Vi går på gode stier, og vi sørger for, at det er til at finde vand i løbet af dagen, og at der er en alternativ plan B og C. Man kan bare koncentrere sig om at opleve. Vi overnatter i telt på alle turene. Det giver en god fleksibilitet i forhold til sheltere, som der bliver rift om i løbet af sommeren. Vores erfaring er desuden, at folk sover bedre i telt end i shelter. Du har hverken myg eller edderkopper og kryb, der dingler ned i hovedet på dig i løbet af natten."
NATIONALPARK THY – DET VILDE DANMARK”Thy er interessant, fordi man får en oplevelse af det vilde Danmark. Vinden suser ind over klitterne. Der er en råhed over det landskab deroppe i Nordjylland. Terrænet er ret kuperet, og klitlandskabet fra Agger Tange til Hanstholm er unikt set selv i europæisk perspektiv. Det er råt på en anden måde end nede i Sønderjylland. Der er ikke det samme fugleliv, som længere mod syd, men der er en masse meget rene søer, der giver et særligt liv i klitlandskabet. Når du ser ud over det, ser lyset, så spiller farverne sammen med vinden, som næsten altid er der, og man føler barskheden. Vores tur starter midt i det hele. Vi går så en sløjfe mod nord og så en mod syd og får set næsten det hele. Det er en meget varieret natur. Nationalparken er i det hele taget meget varieret. Du kommer helt ud til Vesterhavet, men kommer også ind i skoven.” Bag om Nationalpark ThyNationalpark Thy er Danmark største vildmark. Her er Vesterhavet vildt, undergrundens kalklag kommer nu og da til syne på havskrænterne, som stammer helt tilbage fra Stenalderen, og de smukke klitlandskaber giver nationalparken et særligt præg. De er et resultat af sandflugt, der primært har fundet sted i perioder med koldt klima gennem de seneste årtusinder. Man finder også klitplantagerne, der kaster tankerne 200 år tilbage til dengang, man først forsøgte at plante træer herude mod vest, hvor salte vinde hviner, og sandet fyger. Vil man udforske nationalparken, finder man et væld af...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Tore Grønne
Den 07. jun 2020
Senest opdateret den 17. maj 2021

Andre spændende artikler


12 nye 'Signatur-ruter' i Sverige

12 nye 'Signatur-ruter' i Sverige

10 grejtips til den sikre dagstur

10 grejtips til den sikre dagstur

10 vandreruter i Danmark

10 vandreruter i Danmark

15 råd til en varm nat i soveposen

15 råd til en varm nat i soveposen

20 råd til den gode lejrplads

20 råd til den gode lejrplads

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind