Du er her:

Væk fra masserne i Dolomitterne

Vandring fra hytte til hytte i Italien


Hvor skal man tage hen, hvis man vil vandre i storslåede bjerge og møde færre end et par håndfulde andre mennesker i løbet af en uge i højsæsonen? Et godt bud er nationalparken Dolomiti Friulane i det nordøstlige hjørne af Italien. Vi tog på hytte til hyggelig bjerghytte-vandretur væk fra masserne. Det er en mark af klippeblokke. Ingen sti gennem den, blot et område med fodboldstore klippestykker, nogle runde, de fleste kantede, uanset i hvilken retning man kigger. Nogle af dem vipper, andre ligger fast og gør det vanskeligt at hive vandrestaven op, hvis den er smuttet ned mellem to af dem. Det kræver en god kombination af balance og koncentration at bevæge sig hen og især op over denne blokmark – så meget, at det først er, da vi har mistet pusten så meget, at en pause er et must, og vi stopper op, at vi for alvor bemærker, hvad der tårner sig op ovenover os.
Som et højhus, der pludselig er skudt op for en ivrig byggeentreprenørs hånd, og nu står dér og skygger for udsigten. I det her tilfælde gør det nu ikke så meget, for det godt 300 meter høje klippetårn ér udsigten. Og grunden til, at vi de sidste timer har moslet os godt 800 højdemeter op gennem den stenede dal for at få mest muligt af den. Klokken på toppenTårnet hedder Campanile di Val Montanaia, og da vi er kommet helt op til det plateau, det rejser sig fra, er det tydeligt at se, hvorfor det har status som en af Dolomitternes klassikere. Modsat de stejle klippevægge, der omringer dalen, står det alene på plateauet midt i dalen. Stejlt og så smalt, at det ligner noget, der kan vælte i en kraftig storm. Det gør det dog næppe. Det har stået her, siden gletsjerne i det sydlige Europa smeltede for over 10.000 år siden og skabte dalen. Har man et skarpt øje (eller en kikkert), kan man skimte en klokke på toppen af det. Den blev slæbt derop af en flok klatrere tilbage i 1926. At nå op til klokken og dermed toppen af Campanile di Val Montanaia er stadig et ekstremt populært mål for klatrere, der kommer hertil fra hele verden for at udfordre sig selv og tyngdeloven på en af de mange ruter op ad spiret. Men lige nu er her ingen udover os. Vi har udsigten til Campanile di Val Montanaia og dalen rundt om den for os selv. Og det er helt bevidst. Vi er i nationalparken Dolomiti Friulane i det nordøstlige hjørne af Italien, som med sine få veje ind i parken og sin manglende luks...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Gitte Holtze
Den 18. maj 2018
Senest opdateret den 17. maj 2021

Andre spændende artikler


10 gode grunde til at bruge vandrestave

10 gode grunde til at bruge vandrestave

25 råd til en lettere rygsæk

25 råd til en lettere rygsæk

3 Alpeture fra hytte til hytte

3 Alpeture fra hytte til hytte

Alpeidyl i Østrig

Alpeidyl i Østrig

Alperne fra nord til syd

Alperne fra nord til syd

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind