Udstyrstest

Big Agnes Mystic 15 SL

Skrevet af: Kristian Jager Nykrog
Den 22. jun 2022
Læst af: 8104
Karakter fra test

Soveposer er ikke længere bare pupper, man lægger sig ned i. Mange firmaer tænker gode, innovative tanker, og det giver vi forbrugere nogle spændende nye produkter. Big Agnes laver fede og nyskabende produkter. Derfor har vi testet Mystic 15 SL.

Big Agnes Mystic 15 SL er en dunsovepose på omkring 1100 gram med en nedre komfortgrænse på -9 grader celsius. Den er lavet i en frisk, grøn farve, som måske en smule morbidt har et sort kors på oversiden.

Soveposen er lavet uden isolering på undersiden, men til gengæld findes en lomme, hvor man kan indføre et Liggeunderlag. Således udnytter man liggeunderlaget til at isolere mod jorden og koncentrerer soveposens isolerende dun ud mod luften.

Ideen er ikke enestående for Big Agnes, men ikke desto mindre er den først nu ved at finde indpas i forskellige afskygninger blandt de store soveposemærker. Normalt, når man sover i en sovepose, vil man med sin kropsvægt mase undersidens isolering helt flad og derfor fjerne dens isolerende effekt.

Big Agnes Mystic 15 SL
Anmeldelsen

Med denne løsning sikrer man, at man ikke ruller af liggeunderlaget om natten, og at soveposen ligger stille, hvis man vender sig meget i søvne. Alt sammen skulle det kunne give en bedre og lunere nattesøvn, samtidig med at man kan spare lidt vægt.

Når en normal sovepose har isolering selv på undersiden, er det fordi, man ikke kan være sikker på, at undersiden vil vende ned mod liggeunderlaget hele natten. Derfor er man afhængig af at have isolering hele vejen rundt. Mystic 15 SL er derudover lavet med en almindelig lynlåsåbning og en ganske ualmindelig hætteløsning.

Lækker lukning
Hætten, kraven og soveposens indsnøring arbejder fantastisk lækkert sammen og skaber sandsynligvis den lækreste soveposetop, jeg nogensinde har brugt. Dun er placeret i kamre rundt om hovedet, der perfekt udfylder eventuelle hulrum, så man mister så lidt varme som muligt omkring ansigtet.

Indsnøringen kan gøres meget stram, så det sikrer et minimum af varmetab. I tillæg ligger en tilsyneladende helt ubrugelig flap stof inde i soveposen og roder rundt.

Flappen er dog ikke ubrugelig og kan bruges som hovedpude, hvis man blot stopper en fleece eller fiberjakke ind i den. Kombineret med soveposens fastlåste position gør den løsning, at hovedpuden bliver, hvor man har brug for den. Fantastisk løsning.

God plads
Inde i selve soveposen får man, på grund af posens tilpasning til standardbredden på Liggeunderlag, ret god plads. Hvis man er to ikke specielt brede personer, så tror jeg faktisk, at det er fysisk muligt at være to personer nede i den her sovepose på en gang. Jeg er ikke en fan af dette og kan bedre lide at ligge lidt mere trangt.

Jeg oplever også, at når det bliver koldt, har jeg for meget luft omkring mig inde i soveposen, og det føles som om jeg mister varme. Dog vil jeg helt bestemt mene, at den her sovepose i hvert fald lever fint op til den nedre komfort temperaturgrænse.

Den er pænt sagt meget varm for sin vægt og størrelse. I forhold til at sikre, at soveposen er rigtig varm, er det selvfølgelig meget nødvendigt, at man bruger den i sammenhæng med et varmt liggeunderlag.

Jeg har primært brugt soveposen sammen med et Big Agnes liggeunderlag, men konkurrenters liggeunderlag vil også kunne bruges. Lommen, som liggeunderlagene skal indføres i, er rimelig snæver for at sikre, at soveposen bliver, hvor den skal være. Det gør dog, at det kan være lidt besværligt at indføre liggeunderlaget.

Når det ikke var specielt koldt om natten, undlod jeg derfor at indføre liggeunderlaget og sov ganske udmærket på trods af den manglende isolering på undersiden. Kvaliteten af Mystic 15 SL er meget høj, og det er tydeligt, at Big Agnes bruger nogle lækre materialer.

Derfor mener jeg også, at Mystic 15 SL er et godt køb til prisen, hvis man bryder sig om systemet med liggeunderlag i ryggen. Jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at se flere innovative soveposesystemer i fremtiden, og det er helt sikkert, at mange af ideerne vil være med til at give os en bedre (og vægtmæssigt lettere) nattesøvn.

Big Agnes

Mystic 15 SL
Pris: 4399,-

Bedømmelsen

Big Agnes Mystic 15 SL er en ekstremt lækker sovepose af meget høj kvalitet. Det kræver dog noget tilvænning at blive gode venner med systemet med manglende isolering på undersiden.

8/10: Produktet fortjener applaus
Varm i forhold til vægten, lækker kvalitet, eminent god hætte
For rumlig, træng liggeunderlag lomme

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Big Agnes Mystic 15 SL
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Big Agnes Mystic 15 SL ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.