Udstyrstest

Helly Hansen Odin 9 worlds infinity shell jacket

skaljakke med særlige materialer

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Den 12. okt 2023
Læst af: 3638
Karakter fra test

Norske Helly Hansen laver udstyr til alt fra sejlads og friluftsliv til skiture, og med denne skaljakke sigter de efter et high-end-produkt, der kan bruges lidt til det hele. Men kan jakken nu også det – og er den pengene værd?

Helly Hansen Odin 9 worlds infinity shell jacket
Anmeldelsen

En god skaljakke er ikke kun udgjort af dens tekniske egenskaber. Det handler lige så meget om pasform og detaljer, som gør, at du er glad for den. Odin 9 Worlds Infinity Shell Jacket har en trevejsjusterbar hætte, som virkelig kan finjusteres med et lukket system, så det ikke vælter rundt med stropper, der pisker dig i hovedet. Der sidder et lille stykke fleece i nakken, som er en lille, men vigtig detalje, der hjælper med at skåne jakken for fedt og sved, som typisk kan være med til at opløse limninger i jakken. I hætten sidder en RECCO®-reflekter, der typisk er noget, man ser og benytter i ski-verdenen, men også er begyndt at komme ind i vandreverden. RECCO® gør, at du nemmere kan blive fundet af en helikopter eller redningsfolk med en detektor, hvis du kommer i nød.

Jakken har en kraftig vandafvisende hovedlynlås fra YKK, som ikke sætter sig fast, men glider nemt. Det er vigtigt, at det virker, når jakken skal af og på så mange gange, og jeg har generelt også god erfaring med, at den type af lynlås har en lang levetid.

To store lynlåslommer med vandafvisende tovejslynlåse giver mulighed for at åbne lommerne både oppe og nede fra, men det er noget af en tilvænningssag, da man kan komme til at åbne lommerne, når man tror, at man lukker dem. Jakken har en mindre udvendig brystlomme med vandafvisende lynlås, som er god til mindre ting, men der er ikke en udgang til vand. Jeg har i heldagsregn oplevet, at indholdet i lommen er blevet fugtigt, hvilket er helt normalt, for der er kun tale om vandafvisende lommer, men uden en udgang til vand, bliver det altså i lommen, hvis den først er våd – en lille, men væsentlig, detalje, hvis man benytter lommerne meget.

Under armene sidder en lang tovejslynlås, som kan give lidt ekstra udluftning, og ligesom på de andre lynlåse er zip-tags nemme at få fat i, og lynlåsen glider godt. Justeringsmulighederne med indstilling af livvidde med elastik og lukning af ærmer med velcro fungerer godt, og der er ikke for meget materiale, så lukningen kommer til at hænge fast i ting.

Ikke som alle andre skaljakker

Jakken giver mulighed for at ånde, og jeg har ikke haft en følelse af at være overophedet eller fugtig i den, også selvom der har været aktivitet. Selvfølgelig er det afhængig af klima, men med muligheden for udluftning under armene, så er de åndbare egenskaber positive i forhold til, hvad man kan forvente af en vandtæt jakke.

Helly Tech Professional membranen garanterer 20.000 i vandsøjletryk og 20.000 i åndbarhed. Alt efter de forskellige sammensætninger af materialer i de forskellige skaljakker opnås højere tal. Ved blandt andet at kombinere membranen med Helly Hansens LIFA® Infinity Pro materiale, opnår Odin 9 Worlds Infinity Shell Jacket et søjletryk på 31.000 mm og en åndbarhed på 20.000 g/m2/24h, hvilket er i den høje ende og giver mulighed for at bruge den til alle slags aktiviteter.

Jakken vejer 550 gram, hvilket er meget gennemsnitligt for en kraftig trelagsskaljakke og det er positivt i forhold til mængden af detaljer og den høje styrke. Ydermaterialet er i 50 denier og 135 g/m2 polypropylen med en børstet overflade, der hverken knitrer eller føles stift. Det typiske ydermateriale på skaljakker er nylon, og i nogle tilfælde polyester, men Odin 9 Worlds bruger polypropylen. Det er en slags termoplast, som typisk bruges til fiberfyld i jakker eller i syntetisk Undertøj. Materialet er enormt stærkt og har gode vandafvisende egenskaber, samtidig med at du kan ånde i det.

Imponerer uden at være imprægneret

LIFA® Infinity Pro materialet har ikke fået en DWR-behandling, og skal efter Helly Hansens anvisning ikke genimprægneres, men blot vaskes. Det er svært at forstå og forklare, hvordan materialet kan undvære imprægnering, og jeg har godt nok kløet mig i håret over dette udsagn flere gange. Argumentet for at undgå en overfladebehandling af ydermaterialet er først og fremmest at undgå brug af PFC samt at spare miljøet for gentagne imprægneringer.

Normalt vil man altid sige, at man skal vaske og imprægnere skaljakker jævnligt, da der er behov for at opretholde overfladespændingen på det yderste materiale, så det ikke suger vand og dermed begrænser åndbarheden, og at vand presses mod membranen. I den periode jeg har haft jakken, har jeg ikke imprægneret den, og den har holdt overfladespændingen ganske godt. På et tidspunkt vil materialet dog bukke under og suge vand, men det er ikke anderledes end på andre skaljakker, der har fået massevis af imprægnering, så jeg er ret imponeret. Hvordan det bliver over flere år ved jeg ikke, men får man et problem, kan man jo bare vælge at imprægnere den ligesom andre skaljakker.

Jakkens indre er et børstet og åbent nylonmesh, som er rart mod huden og giver god mulighed for at slippe af med fugt indefra. I alt giver sammensætningen af de tre lag en rigtig god bevægelsesfrihed og en meget komfortabel pasform. Jakken er en fornøjelse at have på, og det gælder altså både pasformen, materialer og dens egenskaber.

En pris på 4.500 kroner er ikke unormalt for trelagsskaljakker med kendte membraner, men dette prisleje for Helly Hansens egen membran og egne udviklede materialer er i den høje ende. Typisk vil skaljakker med egen teknologi være lidt billigere, men det gælder ikke her. Derfor mener jeg, at prisen er høj, selvom dens egenskaber lægger sig op ad de mest udbredte membraner.


Bedømmelsen

Odin 9 Worlds Infinity Shell Jacket er Helly Hansens bud på en alsidig topmodel inden for skaljakker. Det er Helly Hansens egne materialer i alt fra ydre til membran, og jakken performer rigtig godt – samtidig med at pasform og detaljer er gennemtænkte. Det er bare en komfortabel jakke at have på og at bruge på tur.

9/10: Wow, vi er imponerede
Tovejs lynlåslommer, udluftning under arme, kraftig og vandafvisende lynlås der glider nemt uden at sidde fast, kraftige materialer som føles bløde, høj slidstyrke, gode justeringsmuligheder, vægt i forhold til styrke, ingen PFC-stoffer, RECCO® reflektor, god ærmejustering, fleece i nakken, membranens og ydermaterialets performance.
Prisen, vand kan blive fanget i lommer.

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Helly Hansen Odin 9 worlds infinity shell jacket
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Helly Hansen Odin 9 worlds infinity shell jacket ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.