Udstyrstest

Geoff Anderson Usque

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Den 27. jun 2023
Læst af: 9723
Karakter fra test

Usque er en vind- og vandtæt dunparka fra danske Geoff Anderson, der er udviklet med hensigten om at bruge de bedst mulige materialer og have de bedst mulige detaljer. Ambitionerne fra Geoff Anderson er skyhøje, men kan jakken nu også leve op til det?

Det første, jeg bemærkede, da jeg fik Usque i hånden, var, at selvom den så stor og varm ud, så føltes den ikke tung. Parkaen vejer ganske fornuftige 1449 gram i en størrelse large takket være de lette, men meget fyldige, dun. Det næste, jeg tænkte var, at en parka som den her skriger på at blive taget ud i noget uforudsigeligt vejr. Det er herude, den skal bevise sit værd, så jeg tog Usque med på vintertur på Island. Her blev den udsat for alt fra snestorm og frostgrader til regnvejr og vind af orkanstyrke.

Geoff Anderson Usque
Anmeldelsen

Aldrig været nemmere
Parkaen har et behageligt snit, som hverken er meget bredt eller meget smalt. Albuerne er formsyede, og bevægelsesfriheden er i det hele taget i top. Der er mulighed for individuel tilpasning med snøre i livet og om hofterne samt fuld justering af hætten.

Et snefang i livet gør det muligt at holde sne ude, men snefanget kan også knappes fast på parkaen, så det ikke generer, når det ikke er i brug. Indspænding af hætten foregår med skjulte stropper, så de ikke banker én i hovedet, når vindstyrken er høj.

Et par af de detaljer, jeg er mest glad for på parkaen, er magnetlukningen af de to forlommer samt lukningen af stormflappen foran lynlåsen. Man skal ikke bøvle med knapper eller velcro, og det har aldrig været nemmere og ligeså effektivt at komme til sine lommer eller at lukke dem igen. Det er også en magnet, der holder hætten pænt på plads på rygdelen, når den ikke sidder på hovedet.

Alle lynlåsene er YKK, og hovedlynlåsen er en yderst solid tovejs-lynlås, der er nem at håndtere – også med Handsker på. Detaljer som velcro og syninger er udført på imponerende vis. Der er ingen løse snore eller hurtige løsninger. Det kan ses og mærkes, at tingene er lavet til at blive ved med at holde.

Der er intet mindre end 13 lommer i Usque, så det er ikke altid lige nemt at finde huen eller nøglerne. Til gengæld er man sikker på, der er plads til det hele i de to frontlommer med vandafvisende lynlys, to store forlommer med magnetlukning, to lynlåslommer bag frontlommerne, to håndvarmerlommer med fleece, en lille napoleons-lynlåslomme, en napoleons-inderlomme i firevejs strækbart net, to inderlommer i firevejs strækbart net og sidst, men ikke mindst, en liftkort-lomme.

Varm?
Og hvor varm er parkaen så? Det korte svar: meget varm! Usque har en fyldkraft på hele 800 med et blandingsforhold på 95 til 5 mellem gåsedun og gåsefjer. Det vil sige, at der er rigtig mange dun i hvert kammer, og at forholdet mellem vægt og varme er bedst muligt. Gåsedunen kommer fra gæs til madproduktionen og er først plukket, efter dyrene er slagtet.

Selvom det har været langt under frysepunktet, så har jeg følt mig godt tilpas, og det samme gælder, når temperaturen har været over frysepunktet. Åndbarheden sagtens kunne følge med. Normalt ville jeg komme til at svede bare ved tanken om at skulle have så tyk en jakke på, men åndbarheden er helt i top, og man føler sig ikke lukket inde.

Selv med en smule aktivitetsniveau har parkaen været komfortabel at have på. Åndbarheden er R1,5 hvilket er et utrolig lavt tal, der betyder, at åndbarheden er meget høj. Teknologien, der er brugt i membranen, gør det muligt ikke at skulle opbygge et stort tryk for at kunne ånde. Det er med til at gøre parkaen så luftig at have på.

Dunene omfavner én på hele overkroppen og ned over bagen og endda også i hætten. Parkaen kan lukke helt tæt højt oppe omkring halsen. Det sikrer, at varmen holdes inde, og vind og vejr holdes ude. I det hele taget er der god mulighed for at pakke sig ind. På vinterturen til Island har parkaen beskyttet fuldt ud mod vejret, også en snestorm.

Alt på parkaen er det bedste af det bedste, både hvad angår holdbarhed, komfort, brugervenlighed og indflydelse på miljøet.

Åndbar, smidig, bæredygtig
Der er intet mindre end en økologisk og genanvendelig membran i parkaen. Membranen er samtidig meget effektiv og gjort så tynd som overhovedet muligt: 0,005 millimeter tyk. Det giver en fantastisk åndbarhed og smidighed, og i forhold til styrke er der intet af frygte. Membranen ligger inde bag slidstærk Cordura-nylon. Parkaen har et søjletryk på 20.000 mm, hvilket er højt især med øje på hvor åndbar membranen er.

Den indbyggede membran i en dunparka er efter min mening uundværligt i Danmark og andre lande med meget omskifteligt vejr. Det øger levetiden på parkaen, og det sikrer isoleringen. Alle materialer i parkaen er desuden behandlet, så fugt ikke opsamles, men ledes væk fra kroppen og hele vejen ud gennem parkaen.

Parkaen fås både med ægte og syntetisk pels. Den ægte pels er fra vaskebjørn og kommer fra firmaet Sagafur, et pelsfirma med fokus på bæredygtighed og dyrevelfærd i alle faser. Fordelen ved ægte pels er, at den holder sig pæn efter længere tids brug. Pelsen kan lynes af, hvilket er et plus, når det ikke sner, eller når det regner.

Det eneste minus ved parkaen er prisen, men den hænger selvfølgelig sammen med, hvad man får: alt på parkaen er det bedste af det bedste, både hvad angår holdbarhed, komfort, brugervenlighed og indflydelse på miljøet. Der er tænkt bæredygtighed ind på rigtig mange måder – f.eks. nedbrydelig membran, højkvalitets biproduktsdun og sporbar pels.

Alle disse materialevalg er med til at give parkaen en Oeko-tex 100- samt en Bluesign-certificering.
Så lever Geoff Anderson op til de skyhøje ambitioner: Bestemt!

Geoff Anderson

Usque
Pris: 9999,-

Bedømmelsen

Jakken er sublimt godt håndværk, og jeg er imponeret over, hvor mange gode egenskaber, det har været muligt at samle i et produkt. Den høje kvalitet betyder, at prisen er meget høj, men i forhold til andre dunparkaer i samme prisleje, så kan jakke også det ekstra for pengene. Den er f.eks. bæredygtig og vandtæt, hvilket man ikke ser ved mange andre dunparkaer.

10/10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!
Nedbrydelig membran, bæredygtig tankegang, magnetlukninger, nem at bruge med Handsker på, åndbar, vandtæt, varm, god pasform, høj kvalitet hele vejen igennem, dansk design
Pris

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Geoff Anderson Usque
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Geoff Anderson Usque ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.