Udstyrstest

MSR Guardian Gravity Purifier

Vand-vittigt rent vand

Skrevet af: Jeppe Gabriel Spence
Den 22. jun 2022
Læst af: 4601
Karakter fra test

Hver gang, vi tager ud i naturen, går det op for os, at vand er en af vores vigtigste ressourcer, og at det ikke altid bare lige er til at komme i nærheden af. MSR har i mange år designet vandfiltre til det amerikanske militær, og nu giver de teknologien videre til en ny gruppe; outdoorentusiasten.

Et normalt menneske drikker halvanden til to liter vand om dagen. Og når man er fysisk aktiv, som man ofte er på ture i naturen, skal man drikke op imod tre til fire liter. Og det bliver kun til mere, hvis solen bager ned. Det løber hurtigt op på tur, og vil man undgå at bære adskillige ekstra kilo i rygsækken, må vandet af og til komme fra søer, åer og vandløb.

De er alle gode kilder til vand på tur, men der er mange faktorer ud over smagen, der kan holde én væk: bakterier, virusser og protozoer, der alle kan gøre én syg. Derfor er et vandfilter vigtigt. Og ingen laver mere tekniske vandfiltre til kommercielt brug end MSR. Vi har haft fingrene i deres spritnye 2021-filter: Guardian Gravity Purifier

MSR Guardian Gravity Purifier
Anmeldelsen

Bestået med bravour
Siger NSF P248 dig noget? Nej? Så er du absolut ikke alene. Men den erfarne vandfilter-connaisseur ved, at det er den højeste certificering, et vandfilter kan opnå indenfor det amerikanske militær, der bruger vandfiltre i tusindvis til forskellige forhold over hele kloden. Guardian Gravity Purifier har netop den certificering, hvilket betyder, at det har gennemgået en ekstrem hård 10-dages test igennem hele filterets levetid – og bestået med bravour. Det er lige nu det eneste kommercielle vandfilter til udendørs brug på markedet med denne titel. Og det siger ikke så lidt.

Filteret består af en 10-liters pose med en slange, der er sat på selve filteret. Posen har et groft filter, som frasorterer stort bundfald og smådyr fra vandet. I toppen af selve filteret sidder et aktivt karbonfilter, der fjerner smag, lugte og uønskede kemikalier. Herefter flyder vandet igennem selve filteret, der er en stor samling hule fibre, som lader skidt, luft og skadelige vira og bakterier flyde igennem, imens vandet diffunderer ud langs de tusindvis af små porer i materialet.

Det beskidte vand og luften kan så renses ud igennem en frasorteringsslange, og herefter glider det rene vand ubesværet ned til din vandflaske, vandpose eller anden beholder. Filteret frafiltrerer 99,99% af vira, 99,9% af bakterier og 99,9% af protozoer (bl.a. giardia), så du kan filtrere næsten alt vand, medmindre du vælger at tage det fra et aktivt olieudslip eller en baghave i Tjernobyl.

Nem, naturlig filtrering
Et så high-tech apparat som Guardian Gravity-filteret tænker man måske er svært at bruge. Men det er det absolut ikke. Man fylder posen, hænger den op på en gren, tilslutter slangen, sætter den anden ende i en vandflaske, åbner den sorte slange, indtil der kommer rent vand ud, lukker den igen og åbner for den gennemsigtige slange. Tyngdekraften skubber derefter vandet ned gennem filteret med en imponerende fart på en halv liter i minuttet, 10 liter vand ad gangen, og imens kan man sætte lejren op, nyde udsigten eller lave mad. Jeg har selv siddet med et mindre personligt vandfilter og haft krampe af at skulle presse vand igennem et filter flere gange om dagen. Det er der intet af her.

Sammenlignet med sin forgænger, Guardian Purifier, har det her nye filter medtaget alle de prisvindende kvaliteter fra tidligere, bare endnu mere sikre og meget nemmere at bruge. Og MSR har vedlagt ekstremt simple vejledninger til, hvordan man bruger filteret, pakker det ned til opbevaring, renser det og tjekker integriteten af filteret. På grund af filterets hule fibre og indgangsfilter i vandposen er der heller ikke behov for at skylle det tilbage for at rense snavs ud, hvilket er fantastisk befriende ved brug over længere tid udenfor.

På lang sigt
Guardian Gravity Purifier er et filter til dig, der skal på længere vandreture i øde områder, til kajak- og kanoture, gruppeture og eventuelt til basecamp’en. Vandfilteret er ikke til alle, på trods af en vægt på 530 gram. Det er ikke billigt, og selv med muligheden for at erstatte filteret når det er brugt, koster det også en del penge. Men med en livstid på 3000+ liter vand skal det dog heller ikke udskiftes for tit. Er man god til at rense det efter brug og ikke tage vand, der er stopfyldt med slam, hver gang man filtrerer, kan levetid forøges.

Der er mange detaljer at nørde ned i hos MSR’s nyeste filter, men i bund og grund rammer den plet på målgruppen, og du finder ikke mere effektiv vandrensning til udendørsbrug på markedet end MSR’s Guardian Gravity Purifier filter.

MSR

Guardian Gravity Purifier
Pris: 1.999,-

Bedømmelsen

Guardian Gravity Purifier er til vandregrupper, kajak- og kanotur eller dem der slår lejr i længere tid. En helt imponerende teknologi pakket ind i en utrolig nem anvendelse giver oftest et produkt, man gerne vil investere lidt mere i, og det er netop også tilfældet her.

Vi er ikke i tvivl om, hvorfor det amerikanske militær bakker op om filteret, og er du villig til at betale prisen, kan vi ikke anbefale det nok til din næste tur ud i ødemarken.

10/10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!
Tekniske specifikationer, nemt brug, levetid, NSF P248-certificeret
Prisen

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på MSR Guardian Gravity Purifier
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på MSR Guardian Gravity Purifier ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.