Grej til rent drikkevand på turen

 

vandrens.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 11. apr 2022
Læst af: 4814

 

Rent drikkevand er et grundvilkår på tur, men det er ikke altid, der er en hane med rent vand inden for rækkevidde. Du kan derfor blive nødt til at filtrere vand fra søer og vandløb på tur, og det findes der en række forskellige måder at gøre på. Her er fire gode bud på vandfiltre til turen.

 

MSR Autoflow Basecamp Filter

 

MSR Autoflow Basecamp Filter 

Filter til lejren

Der er ingen grund til at komme op at skændes om, hvem der skal slæbe den ekstra vægt i rygsækken, for filteret her vejer blot 340 gram, men kan filtrere vand til hele gruppen på tur.

Og når det kommer til, hvem der skal pumpe vandet gennem filteret, kan man også være helt rolig: vandet løber selv gennem filteret fra den 10-liter store pose. Det gør det med 1,75 liter i minuttet, og undervejs napper filteret snavs samt 99,9999 % bakterier og 99,9 % protozoer.

Når det kommer til det praktiske, hænger man blot filteret fra en gren eller et andet passende sted og kan så læne sig tilbage, mens vand fra søen, åen eller floden bliver til drikkevand. Filterenheden består af en kapillærmembran og har en levetid på 1.500 liter vand.

Alt i alt har man altså et filter, der kan bruges på alt fra længere ture i vildmarken til den korte sheltertur, hvor tyngdekraften klarer det meste af arbejdet, og der hurtigt er rent drikkevand til hele gruppen.

899 kr. / Læs mere på Friluftsland.dk

LifeStraw Filter

LifeStraw Filter

Filtersugerør til drikkeflasken

Vandfilteret her passer til vandflasken Lifestraw Go 2-stage Filtration, som købes separat, og forvandler nemt urent vand fra vandløb, søer, vandhaner osv. til vand, du trygt kan drikke.

Den hule fibermembran i filteret fjerner 99,9% af vandbårne bakterier og protozoer (parasitter) og kan rense op til imponerede 4000 liter vand. Du kan altså sætte ud på mange, lange ture, før filteret skal udskiftes.

Når filteret er skruet i vandflasken, fylder man flasken med vand og suger det op gennem ’sugerøret’, hvor det bliver filtreret. En super nem løsning, der gør det muligt hurtigt og let at få drikkevand på turen, uden at man skal slæbe på et ekstra filter eller bruge energi på at filtrere vandet.

199 kr. / Mere info Eventyrsport.dk

 

Grayl Geopress Purifier Bottle

Grayl Geopress Purifier Bottle

Rent vand på 8 sekunder

Fyld flasken. Pres. Otte sekunder senere har du 710 milliliter rent drikkevand.

Det indbyggede vandfilter i Grayl Geopress Purifier Bottle renser vand fra søer, vandløb, haner på rejsen og alle mulige andre tvivlsomme kilder for vandbårne virusser samt kemikalier, pesticider, tungmetaller, mikroplast og andre uvelkomne partikler.

Systemet består af en slidstærk yderflaske, en klar og gennemsigtig inderflaske, et udskifteligt rensefilter, der er integreret med inderflasken, samt selve skruelåget, man drikker af.

Rent praktisk skiller man yderflasken fra inderflasken og fylder den med vand. Man placerer så inderflasken – med låg og rensefilter skruet på – ned i yderflasken og presser nedad. I den proces bliver det beskidte vand skubbet op igennem filteret og, vupti, det er klar til at drikke.

Det er filterets molekylære magneter og aktive kulstof, der renser vandet. Kulstoffet er også med til at modarbejde dårlig smag og lugt fra vandet.

Pressepuder på skruelåget gør det let at presse flasken ned, og der er et lille håndtag, der kan bruges til at hægte flasken på en rygsæk med en karabin. Selve flasken kan modstå fald på tre meter, mens flasken er fyldt med vand. Filterets levetid er testet til 350 cyklusser, hvilket svarer til 250 liter, hvorefter det anbefales at skifte det ud.

Vægt: 450 gram.

799 kr. / Læs mere på Friluftsland.dk

 

Katadyn BeFree 0,6 vandfilter og vandflaske

Katadyn BeFree 0,6 vandfilter og vandflaske

Ultralet vandrens

Det bliver ikke meget lettere end det her, såvel når det kommer til vægten, som når det kommer til at bruge flasken her. Prisvindende BeFree 0,6 fra katadyn består nemlig af en flaske i blød plastik, som kan rulles sammen, hvis den er tom, med et integreret vandfilter i toppen.

Det betyder, at en tom flaske fylder meget lidt – og vejer sølle 59 gram! – men fylder man den med vand, kan man drikke direkte fra flasken, da man nemt suger eller presser vandet gennem det integrerede filter. Det bliver ikke meget lettere.

Filteret forvandler selv uklart vand til rent drikkevand med en såkaldt EZ-Clean Membrane™-teknologi, som bortfiltrerer skidt og mikroorganismer på helt ned til 0,1 mikrometer. Det betyder, at alle protozorer, bakterier og de fleste vira vil være filtreret ud af vandet, når du drikker det.

BeFree kan nemt renses under rindende vand, og det kan producere op til 1000 liter vand, inden det er tid til at skifte filtertoppen ud.

En fyldt flaske måler 27,5 x 7 centimeter, men den tomme flaske kan altså foldes eller rulles sammen, så den nemt passer i rygsækken eller endda i lommen. Nemt og praktisk og perfekt til ture, hvor man finder godt med vand undervejs. Og så kan flasken jo også sagtens bruges som et ’normalt’ filter, hvor man presser vand gennem den og ned i andre drikkedunke, hvis der er lidt længere mellem steder at finde vand i naturen.

Vægt: 59 gram

369 kr. / Læs mere på Eventyrsport.dk

Andre spændende artikler


Vandring på Silverleden

Vandring på Silverleden

3 klassiske vandreruter i Skandinavien

3 klassiske vandreruter i Skandinavien

8 tips til vandrestavene

8 tips til vandrestavene