Du er her:

VÆK MED DEN STORE RYGSÆK

Kaares ultralette klumme


Store vandrerygsække på over 65 liter er et levn fra en tid, hvor grej var meget tungere. I dag kan man med fordel bruge en langt mindre rygsæk.

”Man skal bære vægten på hofterne!”

I de fleste friluftsbutikker vil du få at vide, at du skal bære omkring 80% af din rygsæks vægt på hofterne. Går man til afdelingen for vandrerygsække, så er de mindste rygsække typisk på omkring 50 liter.

Normalen ligger omkring 65-80 liter og er beregnet til at bære omkring 20+ kilo.

For langt de fleste er det dog relativt ubehageligt at bære så meget. Det gør, at kroppen bliver øm, og at man nyder turen mindre.
I sidste ende formindsker det chancen for at komme på vandretur med telt igen.

For langt de fleste vil en maksimumvægt på omkring 10-12 kilo være langt bedre. Kroppen bliver mindre øm, der er mindre chance for skader, og det er bare meget sjovere at vandre mere frit og uhindret.

Du går tur med rygsækken på – det er ikke rygsækken, der går tur med dig, som det kan føles med den store panservogn af en rygsæk nogle gange.

Det bedste, man kan gøre…
I Danmark, og i vores skandinaviske nabolande, har vi en ide om, at når vi skal på vandretur med telt i fjeldet, så er det med en stor rygsæk med minimum 65 liter og et stort hoftebælte, som det meste af vægten skal hvile på.

Det kommer efter min mening fra en tid, hvor grejet var meget tungere, hvor mulighederne for at genforsyne var meget mindre, og hvor friluftsliv generelt var noget lidt andet. I dag har vi langt bedre muligheder for ikke at slæbe rundt på så meget at skuldre, knæ, hofter og fødder bliver ømme og skadede.

Det bedste, man kan gøre for sig selv i starten af sit liv som letvægtsvandrer, er at købe en mindre rygsæk.

En rygsæk på 40-45 liter vil for langt de fleste være fint til teltture med hele molevitten. Man sparer ovenikøbet minimum et kilo på selve rygsækkens vægt, og så er rygsækkene også typisk måske 1000 kroner billigere end store rygsæk.

Og så kan man i øvrigt rejse med den mindre rygsæk som håndbagage, hvilket betyder, at man sparer både bekymringer og flere hundrede kroner per flyvning.

Min konklusion?

Vil man have større komfort, mens man vandrer, så er en lettere, rammeløs rygsæk i langt det fleste tilfælde et godt valg. Den sidder bedre og mere naturligt på ryggen og giver bedre balance. Når du skal vælge rygsækken til letvægtsvandring, så tænk også over lommer og tilgængelighed af vand, snacks og småting.


Basisvægten

Basisvægten er vægten af alt det grej, du har med på tur ikke medregnet det tøj og det fodtøj, du normalt går med på kroppen, og ikke medregnet vægten af mad og vand.

Ultraletvægt defineres som en basisvægt på under 10 pund – dvs. ca. 4,5 kilo for alt: telt, sovepose, underlag, kogegrej, elektronik, ekstra tøj osv. For de fleste er det nok et for ekstremt mål, men til langt de fleste ture, som vi danskere tager på, er en basisvægt på 7-9 kilo bestemt noget, de fleste kan nå.


Min egen progression

Hvordan jeg er gået til mindre og mindre rygsække:

1. OSPREY ATMOS 65
Vægt: 2.190 gram/ Pris: 2.099 kr. / Kapacitet: 65 l / Egnet til: 20 kg / Normal basisvægt: 10-15 kg

En god standardrygsæk, som rigtig mange bruger, med mange lommer og et luftigt bæresystem. Mit problem med bæresystemet er, at vægten kommer væk fra ryggen, og kroppen derfor belastes mere end den burde.

Rygsækken er meget stiv og bevæger sig ikke med kroppen, og der er så meget plads, at man forsøger at fylde det ud og derfor tager al for meget med.

2. OSPREY TALON 44
Vægt: 1.110 gram / Pris: 1.299 kr. / Kapacitet: 44 l / Egnet til: 12 kg / Normal basisvægt: omkring 7 kg

En rigtig fin begynderletvægtsrygsæk, som kan prøves og købes overalt (typisk noget billigere end den vejledende udsalgspris på 1.299 kr.) Fine hofte- og sidelommer; dog svært at nå flasker i sidelommerne.

Afstivet ryg, men ikke nær så stiv og klodset, som de helt store rygsække. Man kan overføre en del af vægten til hofterne.

3 GOSSAMER GEAR KUMO 36
Vægt: 590 gram / Pris: 1.200 kr. / Kapacitet: 36 l / Egnet til: 12 kg / Normal basisvægt: omkring 5-7 kg

En rigtig god ultraletvægtsrygsæk med mange fine detaljer. Gode side- og bæltelommer giver adgang til mange ting, mens man vandrer. Dejlig stor meshbaglomme.

Ventileret (ligesom Osprey-modellerne) med den smarte feature, at det meste af panelet på ryggen kan tages ud og bruges som siddepude i lejren og under pauser.

4 NASHVILLE PACKS CUTAWAY
Vægt:
370 gram / Pris: ca. 1.600 (inkl. importafgift) / Kapacitet: 40 l / Egnet til: 12 kg / Normal basisvægt: omkring 3-4 kg

Rygsækken er stort set vandtæt med virkelig gode sidelommer, som er nemme at nå vandflasker i. Meget stor meshbaglomme, som man kan nå sine ting i, mens man vandrer.

Genial bundlomme i strækmesh, hvor man kan have snacks og kort og andet. Seks frontlommer på bæresystemet, som minder meget om en løberygsæk. Alt sammen gør, at man kan nå alt det, man skal, mens man stadig bevæger sig.


 Med/uden ramme

Vandrerygsække over 50 liter har typisk en eller anden form for ramme. I gamle dage var det en udvendig aluminiums-, træ-, eller stålramme; i dag er det typisk en indvendig stav af aluminium, karbon eller træ. Alternativt er hele bagpanelet stift i plastik. Det er typisk ved de mindre rygsække på 30-50 liter.


 

Læs alle artikler
i én måned for 1 kr.

Herefter betaler du 29 kr.
om måneden (uden binding)

Allerede medlem?

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind