3 ture til pinsen

shutterstock_385010170-Chri.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 28. Nov 2016
Læst af: 6222

Find en weekend, forlæng den, pak rygsækken og drag ud! Vi har kigget nærmere på tre vandreture, der passer perfekt til det korte forårseventyr.


BRECON BEACONS NATIONAL PARK

For det meste er det Snowdonia, der løber med opmærksomheden, når talen falder på at vandre i Wales. Det er der for så vidt ikke noget galt med, men det er selvfølgelig værd at kigge i andre retninger i området, og en af de mest spændende retninger at skue i er mod Brecon Beacons National Park tæt på Cardiff.

Her venter store, åbne vidder med brede dale, nøgne bjerge med flade toppe, små vandfald og større søer. Området er særdeles velegnet til dagsture, og hvorfor ikke starte med den 17,7 kilometer lange lækkerbisken: The Beacons Circuit. Ruten lægger vejen forbi parkens primære toppe og bjergkamme på én lang tur.

Du kommer desuden forbi Tommy Jones Obelisk, der står til minde om den stakkels dreng, der i en alder af blot fem år døde her efter at være faret vild og blevet udsat for elementerne.

Landskaberne ved Cwm Llwch viser tydelige spor af, hvordan den sidste istid formede de afrundede landskaber, og fra den flade top af 886 meter høje Pen-y-Fan kan man se det meste af nationalparken

. Landskaberne under én er grønt i grønt med bakker, der ligner forstenede bølger, der strækker sig mod horisonten. Endelig er der Neuadd Reservoirs, hvor vandspejlet ligger som scenen i naturens eget overdimensionerede amfiteater.

Bwlch og Tor Y Foel
En anden klassisk tur i parken starter og slutter ved The New Inn i Bwlch. Turen er på 17 kilometer og går gennem skove samt langs søer og kanaler.

Du går over broen Llangynidr, der har seks buer, blev bygget i år 1700 og minder om, at nationalparken også byder på fine muligheder for kanoture. Her er nemlig ofte folk, der kommer padlende.

Vandreturen går videre langs Brecon-kanalen, inden den stiger til tops på Tor Y Foel, hvor man kan skue ud over Black Mountains på grænsen mellem Wales og England.

Har du mod på flere vandreture, er der nok at vælge imellem, men du kan også tage en tur ud på stierne på mountainbiken eller få fingrene i en Kajak eller Kano og udforske nationalparken fra dens vandveje. Her er rigeligt at komme efter.

TRANSPORT: Flyv retur til Cardiff og tag der fra tog eller bus videre. Det tager cirka en time. Find tider og priser på www.traveline-cymru.info

INFO:www.breconbeacons.org finder du stort set alt, hvad du har brug for til at planlægge turen. Her er detaljerede rutebeskrivelser af vandreturene, og du finder information om overnatning med mere.


shutterstock 112417361 Clau

HEKSESTIEN OVER BLOKSBJERG

Det kan godt være, navnet Harzen klinger af lumre 1970’er campingvogne og tidlig charterturisme, men bjergene godt 400 kilometer syd for den dansk-tyske grænse har masser at byde på, hvis man trækker i støvlerne og begiver sig ud på stierne.

Her finder man lysegrønne skove, dybe nåleskove, vidtstrakte enge med vilde blomster, klukkende floder og fine klippelandskaber. Gennem hjertet af bjergene løber Harzer-Hexen-Stieg – Heksestien.

Den omtrent 100 kilometer lange rute slynger sig gennem bjergene, som er kendte for eventyr og hekse, myter og mysterier. Højdepunktet på ruten er Brocken, der med sine 1141 meter er det højeste bjerg i Harzen.

Ifølge legenden er det på den top, heksene hvert år samler sig på Valborgsaften, når april bliver til maj. Bjerget ligger i Nationalpark Harz og er i Danmark bedre kendt som Bloksbjerg. Her oppe befinder man sig på subalpin hede, og nationalparken byder i det hele taget på masser af forskellige typer landskaber.

Los, vildkat og vaskebjørn
Vandringen foregår i de store, stille skove, hvor man kan være heldig at støde på lossen, der blev genudsat i begyndelsen af årtusindet efter at have været regnet for uddød i tæt på 200 år. Her er også europæiske vildkatte, kronhjorte, rådyr, vaskebjørne, mårhunde og muflonfår.

Ruten bringer en fra Osterode gennem nationalparken til Thale, hvor turen slutter i Bode-dalen, som man i lokalområdet prøver at sælge som ‘The Grand Canyon of the Harz’. Det er måske at male med den lidt for brede pensel, men der er stadig tale om en smuk klippedal. Hele turen er på omtrent 100 kilometer, men det er nemt at hoppe på og af ruten, så den kan tilpasses efter behov.

TRANSPORT: Turen starter i Thale, der ligger omtrent 400 kilometer fra den dansk-tyske grænse. Kører du selv, skal du regne med cirka fire en halv times kørsel. Du kan også tage bussen. Tjek www.postbus.de for tider og priser.

INFO:www.hexenstieg.de finder du mere info om ruten, geologi, topografi og de forskellige etaper. Det er på tysk. Du finder 1:30.000 kort over turen på www.schmidt-buch-verlag.de, og www.walk-in-europe.com har små beskrivelser af dagsruterne på engelsk. Find mere info om Harzen, transport, overnatning osv. på www.harzlife.de.


Vantalangan lejrplads

Tre dage på Østerlenleden

Tekst og foto: Bodil Bach

Det er fredag ved middagstid midt i maj. Solen bager fra en mørkeblå, skyfri himmel. Vi er 10 vandreglade mennesker, der er samlet på p-pladsen Piraten ved Brösarp Torparebron, hvor Østerlenleden passerer gennem. Vi er en gruppe bestående af vidt forskellige mennesker, med vidt forskellig vandreerfaring.

Fra Everest Base Camp og vinterbestigning af Toubkal over en rejseleder i Egypten og en journalist, der skal teste udstyr på ture, til en lastbilchauffør og hans søn, der skal ud på deres første vandretur.

Her er en damebladsredaktør, og et ungt par der skal vandre Fjällräven Classic på Kungsleden i Lapland til sommer. Blandede bolsjer både i baggrund og alder – en gruppe med stor erfaring.

Bakker og bøgeskov
Østerlenleden er en del af den 1000 kilometer lange Skåneleden, hvor man følger de orange markeringer hele vejen. Her kan enhver finde vej. Dagens etape er på 16 kilometer og går blandt andet gennem smuk, nyudsprungen, gammel bøgeskov ad stier og skovveje.

Vi går gennem den flotte Drakamöllen Naturreservat i bakket terræn og holder pause i skyggen af nogle få træer. Kilometerne snor sig langs åløb og gennem skov og krat, og også flere kilometer ad asfaltveje ved Myrestad, hvor vi passerer hyggelige svenskrøde huse og kvæg, der ligger dovent på markerne.

Vi når den flotte Hörröd Kyrka fra 1857, hvor skotsk højlandskvæg græsser overfor. Idyllen vil ingen ende tage. Den sidste times vandring går gennem mere tæt bøgeskov oppe på åsen Jären frem til lejrpladsen Agusa, der ligger ved et vildthegn.

Straks bliver der etableret lejr, og teltene bliver slået op. Nogle drikker kaffe, andre spiser, og snart ligger folk med snuden i vejret – op mod den varme majsol. Folk går tidligt til ro i soveposerne.

Skånes højeste vandfald
Lørdagens etape er på 17 til tider strabadserende kilometer og byder på overskyet vejr. Vi er trukket i jakker og huer og går gennem et utal af forskellige typer terræn. I bøgeskov, i granskov, op og ned ad åser, langs flotte åløb og over mudrede vandløb.

Ved frokosttid slår vi os ned udenfor i den idylliske cafe Kaffestugan Alunbruget. Her er toilet og frisk vand, og her smæskes der med fin dug på bordet; økologisk kaffe, varm chokolade og lækker hjemmebagt kage.

Efter en times pause bryder vi op og fortsætter de resterende tre timers vandring op og ned langs Verkaån på små, smalle stier oppe på skrå skrænter. Vi stopper også ved Hallamölle, der har Skånes højeste vandfald på 23 meter.

Et par kilometer inden lørdagens lejr skal dagens største stigning forceres. Gennem bøgeskoven, når vi frem til den store Vantalängan lejrplads, der som ventet og varslet er fyldt med spejdere.

Vi finder dog en fin lejrplads inde i skoven, væk fra spejderlejren, men tæt på vandposten. Her kan alle teltene være, og der er nærmest overdækket af grene fra høje gamle bøgetræer.

Søndag morgen kommer der nye fronter ind over, denne gang med hagl. Vi spiser en hurtig morgenmad, da solen titter frem. De sidste godt fem kilometer går op over de flotte bølgende Brösarp Backar med den store udsigt, der rækker milevidt.

Bakkerne er en del af Verkaån Naturreservat. I solskin kommer vi retur til ’Piraten’, hvor vi startede og er klar til at tage hjem med 37 kilometers vandring i benene og storslået svensk natur på nethinden.

TRANSPORT: Fra Malmø tager det godt to timer at køre til Brösarp. Du kan også tage bus eller tog. Tjek www.sj.se.

INFO: www.skaneleden.se har detaljeret information om ruten, kulturhistorien langs ruten, overnatning, proviantering osv.

Andre spændende artikler


Vandring på Azorerne

Vandring på Azorerne

Smagsvandring i Sverige

Smagsvandring i Sverige

Den let tilgængelige & Lavtliggende: Helambu Circuit

Den let tilgængelige & Lavtliggende: Helambu Circuit