4 typer Telt til vandreturen

Få styr på fordele, ulemper og anvendelsesmuligheder

Der findes mange typer af telte, men de mest oplagte at tage med på vandreturen er tunneltelte og kuppeltelte. Her får du en gennemgang med fordele, udlemper og deres anvendelsesmuligheder.

NORDISK-OPPLAND-3-LW-intro.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 22. Nov 2022
Læst af: 2216

Der findes mange typer af telte, men de mest oplagte at tage med på vandreturen er tunneltelte og kuppeltelte. Her får du en gennemgang med fordele, udlemper og deres anvendelsesmuligheder.

KUPPELTELTET

Kuppelteltet består af mindst tre stænger, der krydser hinanden og giver styrke i forhold til vind og tryk fra sne. I dag består mange kuppeltelte dog blot af en sammenhængende stang, som krydser sig selv flere gange. Kuppelteltet har oftest indgang fra begge sider og to mindre apsisser med plads til lidt bagage, men derudover ikke den store plads til at opholde sig i.

Kuppelteltet har den fordel, at det kan stå uden brug af pløkker og dermed bruges på klippe og andet hårdt underlag. Teltet kan både fås i letvægtsudgaver samt kraftigere modeller, der er lavet til brug i bjerge med skiftende vindretninger, og vægten varierer derfor meget.

Fordele: Meget vindstabil, kan stå uden pløkker, kan holde til tryk fra sne, oftest to apsis/indgange, sovekabine, myggenet, lille kontakt med teltdug, da du har apsis på hver side af kabinen.

Ulemper: Det klassiske kuppeltelt har en tungere konstruktion end tunnelteltet, en lille apsis og ikke meget opholdsplads.

Anvendelsesmuligheder: Oplagt til mange typer af ture, men de fleste kuppeltelte er udviklet til varmere klima og er fritstående – det kan stilles op på alle typer af underlag, da man ikke behøver spænde teltet ud med pløkker og barduner. Teltet har en stærk konstruktion og kan modstå kraftig vind fra skiftende retninger. 


TLT LY Dome 2

TLT LY Dome 2

Detaljerigt, rummeligt, vindstabilt kuppeltelt i stærke materialer, der sikrer lang levetid. Ydermaterialer er i ripstop-nylon med 3-lags-silikone. Der er to indgange, to apsisser, myggenet i dørene, lommer til opbevaring, strop i loftet til f.eks. en lampe og gearloft med lysspreder i midten. De overdækkede ventilationsåbninger kan åbnes helt eller bruges med myggenet. Der er ventilation i bunden, dobbelte barduner med to strammere og pløkstropper med ring og metalspænde. Vægt: 2.950 gram.

3.699 kr. / Find teltet i Eventyrsport


MSR Elixir 2 V2

MSR Elixir 2 - V2

Et rummeligt, pålideligt og let Telt til to med klassisk kuppelkonstruktion og en halv tværgående stang, der spænder det øverste af inderteltet ud. Det giver ekstra plads i inderteltet. Der er en rummelig apsis med udgang i hver ende af teltet, som er fritstående. Det velventilerede indertelt med store paneler i insektsikkert mesh gør det til en fornøjelse at bruge i varmt vejr. Footprintet giver mulighed for opsætning uden indertelt, hvis man vil spare vægt. Inderteltet har selvlysende lynlåse, så man lettere kan finde dem i mørke, netlommer og gearloft til småting i toppen af teltet. Vægt: 2.770 gram.

2.499 kr. / Find teltet i Friluftsland


 

TUNNELTELTET

Tunneltelte er typisk den letteste telttype på markedet, og de er rigtig gode til skandinaviske forhold med regn og blæst, koldere vejr og knap så omskiftelig vindretning. Med sine buer og det lave tunneldesign holdes vægten nede, men brugsfladen i top. Telttypen fås med både mindre og større apsis og med god plads til såvel udstyr som længere ophold i teltet.

Tunnelteltet har typisk en sovekabine, som giver afstand til yderdugen og gør sovekabinen myggetæt. Inder- og ydertelt kan slås op på samme tid; en fordel i regn og blæst. Ønsker du kun at slå inderteltet op for sig, så er den funktion sjælden at finde ved tunneltelte.

Fordele: Let konstruktion, let at stille op, god plads til bagage, gode ventilationsmuligheder, sovekabine, myggenet. Meget plads i forhold til vægt, nemt at sætte op, står stabilt hvis det sættes godt op langs vindretningen. Man kan typisk sætte inder- og ydertelt op på én gang.

Ulemper: Følsomt over for skiftende vindretninger. Typisk kun én indgang og én apsis. Hvis det er varmt klima uden nedbør, kan man som udgangspunkt ikke sætte inderteltet op for sig.

Anvendelsesmuligheder: Tunnelteltet er meget alsidigt og oplagt til Skandinavien, hvor teltet også er udviklet. Det kan både bruges til weekendture herhjemme eller som fjeldtelt på lange ture på såvel sommer- som vinterture.


TLT LY Tunnel 2

TLT Ly Tunnel 2

Tunneltelt til to personer med stor apsis, to åbninger og dejlig mulighed for panoramafront, der sikrer fantastisk udsigt. Der er myggenet i døren, lommer til opbevaring, tøjsnor i loftet og ventilationsnet med lynlås. Oversejlet er i særdeles slidstærkt ripstop-nylon med 3-lags-silikone, som sikrer en lang levetid. Der er desuden forstærkninger på udsatte steder, dobbelte barduner med to strammere og pløkstropper med ring og metalspænde. Det gode indeklima er bl.a. sikret med overdækkede ventilationsåbninger og ventilation i bunden. Vægt: 2.750 gram.

3.499 kr. / Find teltet i Eventyrsport


Robens Challenger 2

Robens Challenger 2

Tre-sæsoners tunneltelt til to, der er nemt at slå op for en enkelt person. Der er plads til to par støvler i det lille fortelt ved indgangen, og i den lave ende af inderteltet er der endnu et ‘fortelt’ med plads til bagage. Der er siddehøjde i teltet, opbevaringslomme og snor i loftet til lygten eller de fugtige strømper. Der er ventilationsmuligheder i top og bund, myggenet i dør- og ventilationsåbninger, bardunholder så bardunerne ikke slår knuder og flade løbegange til stængerne. Vægt: 2.500 gram.

2.099 kr. / Find teltet i Eventyrsport


NORDISK OPPLAND 3 LW

Nordisk Oppland 3 LW

Superlet 3-mands-tunneltelt i luksusklassen, der har plads til både oppakning og madlavning og kan holde til både regn og rusk.

Der er plads til tre underlag i størrelse large ved siden af hinanden i sovekabinen. Ydermaterialet er i let, stærkt og fuldstændig vandtæt nylon-ripstop med tre-lags-silikonebehandling på hver side.

Slår man teltet korrekt op og spænder alle barduner, kan teltet snildt modstå barsk fjeldvejr.

Der er ventilation i inder- og ydertelt, og myggenet i alle åbninger i inderteltet, som også har netlommer. De 9,3 millimeter tykke DAC Featherlite NFL-stænger er lavet i 100 % anodiseret aluminium og løber i yderteltet, så yder- og indertelt slås op samtidig. Vægt: 1980 gram.

8.999 kr. / Find det Friluftsland


 

SOLOTELTE

Solotelte er typisk tunneltelte kun med én bue, som sikrer frihøjde og stabilitet. Teltene fås ofte både som et- og to-personers-telte, men med meget begrænset rummelighed inde i teltet. Dog har teltet andre fordele, bl.a. meget lav vægt og pakkevolumen.

Fordele: Vægt og pakkevolumen.

Ulemper: Ventilation, sparsom plads og generel mangel på komfort. Du kan sagtens sove i teltet, men det er knap så komfortabelt at opholde sig i teltet længe. Er vejret skidt, vil du længes efter mere plads. Anvendelsesmuligheder: Soloturen eller som backupteltet, hvis shelteret er optaget. Vælger du et to-personers-telt, kan du få et nogenlunde komfortabelt Telt uden at skulle slæbe en masse vægt.

 


NORDISK LOFOTEN 1 ULW 1

Nordisk Lofoten 1 ULW

Telt på blot 490 gram. Teltet er til én person og yder pålidelig beskyttelse mod vind og vejr. Ydermaterialet er i ripstop-nylon med tre-lags-silikonebehandling på hver side og fuldstændig vandtæt. Den tunnel-lignende konstruktion har én enkelt kulfiber-stang og med korrekt opsætning og med alle Dyneema-bardunerne spændt, står teltet ganske stabilt. Der er ventilation i inder- og ydertelt og myggenet i alle åbninger i inderteltet. En ekstra stang til at spænde forteltet op er inkluderet.

6.399 kr. / Find det i Friluftsland


 

TARP / SINGLE-SKIN

En Tarp er jo ikke rigtigt et Telt, men den kan benyttes som overdækning og kan kombineres med myggenet, så det får en teltfunktion. Det er en relativt ny type Telt, der slås op med vandrestave og særligt er populære til de helt lette og lange ture. Single skin-telte består egentlig kun af et ydersejl, der sættes op mellem to Vandrestave, hvor der er syet et stykke myggenet i direkte ved indgangen. Altså er det en udvidet Tarp.

Fordele: Vægt og pakkevolumen.

Ulemper: En løsning uden myggenet eller fast bund kan give søvnløse nætter eller uventede gæster i løbet af natten. Generelt er tarpen/single skin-teltet ikke den mest vindstabile konstruktion.

Anvendelsesmuligheder: Generelt til ture, hvor vægt prioriteres højt.

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen er grejnørd. Rasmus elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, han har med, da Rasm

Andre spændende artikler


Småhemmelig kroatisk vandrerute udvidet

Småhemmelig kroatisk vandrerute udvidet

Langs Lykiens gamle stier

Langs Lykiens gamle stier

Medlemstur i Atlasbjergene

Medlemstur i Atlasbjergene