Imponerende værk om danske ekspeditioner
Imponerende værk om danske ekspeditioner
”At rejse ud og opdage, at kortlægge og bringe nyt hjem har dannet vores verdensbillede, præget vores nationale selvforståelse, ført til politiske beslutninger og til berømmelse og død. Danske ekspeditioner har banet vej for kolonisering og været en vigtig brik i dansk udenrigspolitik. De har ført til videnskabelige landvindinger og skabt grundlag for museer, der har formidlet verden for generationer. Videnskabelige ekspeditioner har været med til at forme Danmark.
Flere af dem har også sat deres præg på den verden, de rejste til – ligesom den har præget dem. De ofte årelange ekspeditioner har været skelsættende for mange af deltagerne, som blev presset til det yderste af deres formåen og erkendelse. Fortællingen om tilsyneladende uovervindelige udfordringer, ekstreme forhold og heroiske handlinger har givet flere ekspeditionsdeltagere noget nær mytologisk status.”
Sådan lyder forordet i det første bind af ’Dansk Ekspeditionshistorie’, og så er der ligesom lagt i kakkelovnen til, hvad der venter: Et enormt værk på i alt tre bind og ca. 1350 sider, som er overvældende at få mellem hænderne – på den helt rigtige måde. 25 fagfolk har nemlig for første gang samlet dansk ekspeditionshistorie under ét som en fortløbende fortælling fra 1600-tallet til i dag.
Læs denne artikel
OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Første bind, 'I kongens og oplysningens tjeneste', handler om ekspeditioner før 1850; fra Carsten Niebuhr og Den Arabiske Rejse i 1760’erne over Berings Transsibiriske Felttog, Fredrik Ludvig Nordens 100 dage på Nilen og sprogforskeren Rasmus Rasks 7-årige rejse til Indien (som bogstaveligt talt drev ham ud over vanviddets rand) til den sidste ekspedition i kongens tjeneste: korvetten Galatheas jordomsejling 1845-1847.
Andet bind, 'For fremskridtet og nationen i imperialismens tidsalder', handler om ekspeditionernes storhedstid i perioden 1850-1945, hvor den nationale dyrkelse af helte og deres gerninger kulminerede, og man indsamlede viden og genstande fra fjerne egne. Her er der bl.a. kapitler om Saharaekspeditionen, Den Centralasiatiske Ekspedition og fetishjagt i Afrika samt om polarheltene Knud Rasmussen, Peter Freuchen og Lauge Kocks Grønlandsekspeditioner.
I tredje bind, 'Kold krig, afkolonisering og nye horisonter', kommer man tæt på perioden efter 1945, hvor afkolonisering og kold krig gav ekspeditionerne andre betingelser, og hvor forskning fik ny politisk opmærksomhed.
I alt byder værket på 38 kapitler, der tager én fra lænestolen og med ud i alverdens afkroge (plus en smule ud i verdensrummet) på ekspeditioner med en lang række fascinerende personligheder.
Bøgerne er opstået i samarbejde mellem Gads Forlag og Nationalmuseet, og det er forskere fra sidstnævnte, der har været i arkiverne og de gamle dagbøger for at genskabe en lang række spændende fortællinger fra dansk ekspeditionshistorie.
Udover indholdet skal det også lige nævnes, at bøgerne står fornemt flot på boghylden; ryggen af de tre bøger danner en kompasrose, der giver lyst til igen og igen at hive bøgerne ned fra reolen og nok engang drage ud i verden og ned i historierne. Og så er der for øvrigt inspiration til oceaner af eventyrligt læsestof i litteraturlisterne bagerst i hvert bind.
Danske ekspeditionshistorie 1-3. Redigeret af Anne Haslund Hansen, Michael Harbsmeier, Christian Sune Pedersen, Jesper Kurt-Nielsen, Peter Andreas Toft & Kristian Hvidtfelt Nielsen.
1350 sider. 799,95 kr. www.gad.dk
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS