Grej: Tools & værktøj til tur

Morakniv, Hultafors, Tear Aid, Silky Pocketboy & Leatherman

Let, praktisk – og nu med saks

Tools.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 13. dec 2021
Læst af: 3797

Let, praktisk – og nu med saks

Uanset hvilken type tur, man skal på, så hører der lidt værktøj til i tasken. Der skal måske tændes bål, repareres, klippes, skæres, åbnes, skrues eller saves, og så er det lækkert at kunne hive sit værktøj frem og gå i krig.

Leatherman Free K4

Leatherman Free K4

Et multitool hører til i oppakningen på enhver tur, og Leatherman har lanceret den her sag, som har alle de samme funktioner som lillebroren, K2, men har fået en integreret saks med ovenikøbet.

Leatherman K4 er således et kompakt multitool, som inklusive saksen har ni funktioner. Det er særligt værd at lægge mærke til det lange knivblad på 8,4 centimeter. Det er i 420-HC rustfrit stål, let og bekvemt at folde ud og ind med én hånd, og designet gør, at foldemekanismen glider utrolig let.

Alle funktioner kan betjenes med én hånd, og de tæller ud over kniven og saksen: Brækjern, pakkeåbner, syl, flaskeåbner, stjerneskruetrækker, flad skruetrækker i medium størrelse og flad skruetrækker i lille størrelse.

Leatherman K4 har en lukket længde på 11,5 cm, hvilket giver et skaft, der ligger behageligt i hånden og er godt at arbejde med.

Vægt: 156 gram

1.049 kr. / Friluftsland


Silky Pocketboy Folding Saw

Silky Pocketboy Folding Saw 130-10

Foldesav på 170 gram

Japanske Silky leverer udstyr i høj kvalitet, og selvom det måske lyder som en af de mere luksuriøse ting at pakke i rygsækken, så er det bare lækkert med en lille sav til f.eks. bålarbejdet på tur.

Og med en vægt på blot 170 gram, er det ikke saven her, der tvinger én i knæ eller får vægten i rygsækken til at tippe over.

Den lille, kompakte foldesav saver effektivt gennem såvel vådt som tørt træ og efterlader et flot, rent snit, uanset hvilken retning du saver i forhold til fibrene.

Silky Pocketboy Folding Saw 130-10 er den mindste sav i Silkys line-up af foldesave, og spidsen af tænderne er induktionshærdede, hvilket holder dem skarpe op til tre gange så lang tid som ikke-induktionshærdede tænder. Resten af bladet er holdt mere fleksibelt, så det ikke så let knækker.

Pocketboy er, ligesom resten af Silkys save, designet til at save i træk-retningen, mens du fjerner savsmuld fra snittet i skub-retningen. Det giver god kontrol og en behagelig, jævn saveoplevelse.

Bladet kan låses i to vinkler: lige frem, eller hvor det peger let opad i forhold til håndtaget. Det sidste er især praktisk, da det beskytter dine hænder, når du skal save ting tæt ved jorden.

Det behagelige, gummibelagte håndtag sikrer godt greb om saven, og foldemekanismen er let at betjene.

Bladlængden er på 130 millimeter, mens tænderne hver især måler 30 millimeter.

Når det er foldet ud, måler saven 290 x 60 x 25 millimeter, mens den i sammenfoldet tilstand måler 170 x 55 x 25 millimeter og kan være i lommen eller hænge i bæltet i det medfølgende, transparente plasticetui med bælte-clip.

389 kr. / Friluftsland

Ekelund jagtoekse

Hultafors Ekelund Jagtøkse

Godt gammeldags håndværk

Hultafors har fremstillet økser på traditionel vis siden 1697, og den dag i dag bliver økserne stadig håndlavet i svenske Östergötland af Hultafors’ smede efter gammel håndværksmæssig tradition.

Ekelund Jagtøkse er en kraftig sag, der er velegnet til jagt og lettere skovarbejde, hvor du har brug for et stykke værktøj, du virkelig kan stole på.

Træskaftet er lavet af træsorten hickory, og hovedet med det afrundede baghoved, er håndsmedet af svensk øksestål. Der har en høj, ensartet kvalitet, og stålet bliver bearbejdet med mange slag. Det øger tætheden og giver derfor også øksen en længere levetid.

Øksehovedet har en tydelig hærdezone, hvor det kan slibes, uden at det går ud over styrken, og overfladen er oliebehandlet.

Øksens hoved vejer 850 gram, skaftet måler 50 centimeter, og øksen bliver leveret med en praktisk ægbeskytter i skind.

Alt i alt får du en langtidsholdbar økse, du garanteret kan give videre til den næste generation, når dine arme bliver for trætte til at svinge den.

1.059 kr. / Eventyrsport


Morakniv Kansbol Burnt Oran

Mora Kansbol

Til friluftsliv, jagt og bushcraft

Hvad end du skal snitte optændingen til lejrbålet, eller du skal flå en elg, så kan du trygt hive Mora Kansbol op ad lommen.

Her er nemlig tale om en robust Kniv med et blad i rustfrit stål på 109 millimeter og en tykkelse på 2,5 millimeter. Bladets ryg er slebet, så den kan bruges sammen med et ildstål, og skæftet er lavet i TPE-gummi med mønster.

Den medfølgende skede er af polymer.

Selve begrebet ’morakniv’ er velkendt i Sverige, da området omkring byen Mora i Dalarna har en rig tradition for at lave knive. Firmaet Morakniv udspringer af denne tradition.

Det opstod som en sammensmeltning af tre af områdets store producenter og trækker rødder helt tilbage til 1891, hvor Frost-Eriks tømmerslædefabrik startede en produktion af knive til intern brug. De fandt dog hurtigt ud af, at knivene kunne sælges både i lokalområdet resten af verden.

Navnet Morakniv® har været i brug siden 2016, hvor man fejrede virksomhedens 125-års fødselsdag. De solide knive fremstilles så skånsomt for miljøet som muligt.

Mora Kansbol er 226 millimeter lang og vejer 134 gram.

419 kr. / Eventyrsport


TearAid

Tear Aid Universal Repair Tape Type A

Klar til det uventede

Af og til er uheldet ude på tur, og så bliver man glad, hvis man er forberedt. Tear Aid Universal Repair Tape Type A er noget så simpelt som en forrygende, klar reparationslap, der kan bruges på stort set alle materialer; dog ikke på PVC og vinyl.

Det er ekstremt stærkt og samtidig elastisk, så man kan bruge tapen på strækbare materialer under belastning, uden at den ryger af. Den er selvfølgelig luft- og vandtæt, tørrer ikke ud og kan skæres til, så den passer præcis til det, der skal repareres.

Vægt: 100 gram

149 kr. / Friluftsland


Andre spændende artikler


Chiagrød med bær

Chiagrød med bær

8 tips: Hold varmen på vandreturen

8 tips: Hold varmen på vandreturen

Tag på snorkel-eventyr under vandet

Tag på snorkel-eventyr under vandet