Guide: 3 kanoture i Østjylland

Høj på søhøjlandet

Landskabet mellem Skanderborg og Silkeborg er spækket med stejle bakker, store skove, skønne søer og livlige åer. Her er tre turforslag i Kano eller havkajak, som kan kombineres til én lang tur.

2.jpg
Skrevet af: Peter Nordholm Andersen
Opdateret den 30. maj 2021
Læst af: 9601

Landskabet mellem Skanderborg og Silkeborg er spækket med stejle bakker, store skove, skønne søer og livlige åer. Her er tre turforslag i Kano eller havkajak, som kan kombineres til én lang tur.

Foto: Silkeborgsøerne set fra oven. Magnus Torfoss

Tur 1: Skanderborg til Ry – via Jyllands største sø

En september-eftermiddag satte jeg sammen med tre venner ud i to kanoer fra Sølyst ved Skanderborg. Vi var for sent på den. Det blæste lidt for meget ude på Skanderborg-søerne. Endda fra siden. Kanoerne var i kæntringsfare, men det gik lige.

Da vi kom ind på Tåning Å, løjede vinden af. I stedet begyndte det at styrtregne. Halvvejs langs Mossøs sydbred var det bælgmørkt. Kun lyden af regndråberne mod søspejlet i ørene. Og padlerne i vandet. Vi kunne ane, hvordan de skovklædte, regntåge-indhyllede bakker rejste sig stejlt syd for os. Kanalen ind til Klostermølle og teltpladsen fandt vi med et miks af intuition og pandelamper.

Det var en fed dag.

Turlængde: Turforslaget er en 2-dages tur med overnatning på teltpladsen ved Klostermølle. Der er cirka 20 km fra start ved Skanderborg til Klostermølle. Derfra er der cirka 11 km til Ry.

RUTEN
Læg i ved siden af broerne ved Restaurant Sølyst. Padl sydpå langs med kysten. Først passerer du en lille ø med det eksotiske navn Sankt Thomas. På din højre hånd ser du snart Slotskirken, og snart passerer du også Æbleø.

Når du runder en pynt, kommer et større farvand til syne, og nogle kilometer væk afgrænses søen af en lang tange, hvor toglinjen mellem Skanderborg og Horsens løber.

Er der ikke for meget vind, kan du krydse direkte over søfladen: Sigt lidt til højre for spidsen af Lognæs på den modsatte bred. Ellers følger du bredden, hvor du passerer vandrehjemmet og Skanderborg Roklubs bådebro. Du skal ind under toglinjen via en kanal og viadukt.

Nu folder en ny sø sig ud. Sceneriet gentager sig. Nu skal du ind under en tange, hvor E45 løber. Efter den 2. kanal er du i den vestligste del af Skanderborg Sø med motorvejslyde i ørene.

I bunden af søen snæver vandet sig ind til Tåning Å. Nogle hundrede meter inde i åen, passerer du en offentlig shelterplads, markeret med røde pæle og en lille landgangsbro.

Efter små tre kilometers åsejlads skal du bære fartøjet over en befærdet vej. Der er en slæbevogn – måske skal du hente den på den anden side af vejen først. Når du er på vandet igen, har du kun ca. 500 meter å ud til Jyllands største sø.

Mossø er omkring 10 kilometer lang. Du skal nu opleve dimensionerne på egen krop. Følg bredden forbi Hem Odde og det lange, seje træk frem til kanalen, der fører ind til Klostermøllen. Padl modstrøms op til vandfaldet og den store teltplads, Naturstyrelsen driver. Her i Klostermølle-deltaet løber Gudenåen ud i Mossø.

Sukkertop & stenalder
Inden du rejser videre, bør du besøge Sukkertoppen på 108 meter i skovene bag pladsen: en fodtur, der kulminerer med et udsigts-sug i maven.

Padl så ned ad Klostermølle-kanalen og til venstre langs med Mossøs vestbred og ind i Gudenåen. På turen til Ry er åen skønt afgrænset af skov. Ved Salten Å kan du ro nogle hundrede meter modstrøms op til Gudenåmuseet, hvor du kan se fund fra et stort bopladsområde fra jægerstenalderen. Du finder også Gl. Rye Teltplads.

Tag også gerne en pause i naturområdet Dalgård et par kilometer efter Emborg Bro – hold ind til højre, lige når du nærmer dig Gudensø. I søens nordøstende snævrer bredderne sig sammen igen, men Gudenåen er væsentlig bredere nu.

Du passerer Holmens Camping, inden du plasker ind i Ry Mølle Sø. Villaer og parcelhuse langs østbredden viser, at du nærmer dig stationsbyens centrum. Snart passerer du også Ry Højskole. Du kan lægge til i bunden af søen til højre for Ry Mølle ved en bådebro.

Vil du fortsætte turen til Lillesø, f.eks. til teltpladsen ved Skimmingshøj eller ind i Ry Marina, så leder en tunnel til venstre for møllen dig ind under vejen mellem Ry og Silkeborg. Lidt senere skal du løfte dit fartøj over en tærskelrampe og plumpe i en kanal, og snart er du i Lillesø med marinaen til højre.

Planlæg turen: Danhotel Skanderborg/Skanderborg kanoudlejning lejer kanoer ud. Vil du slutte din tur i Ry eller Silkeborg, kan du også tjekke, om du kan få udlejerne der til at bringe kanoer/kajakker til Skanderborg – jeg har selv fået Silkeborg Kanocenter til at levere ved Sølyst. Husk lige at tjekke vejrudsigten for kraftig modvind, inden du satser hele butikken på at nå dit mål sammen med udlejningskanoen.


ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Find din næste tur her


Ruteforslag
Den øvre Gudenå

Den øvre Gudenå

Andre spændende artikler


3 dage i kano på Gudenåen

3 dage i Kano på Gudenåen

Lav Pizza i dutch oven

Lav Pizza i dutch oven

Kanoture i Danmark

Kanoture i Danmark