Guide: 3 kanoture i Østjylland

Høj på søhøjlandet

Landskabet mellem Skanderborg og Silkeborg er spækket med stejle bakker, store skove, skønne søer og livlige åer. Her er tre turforslag i kano eller havkajak, som kan kombineres til én lang tur.

2.jpg
Skrevet af: Peter Nordholm Andersen
Opdateret den 30. maj 2021

Landskabet mellem Skanderborg og Silkeborg er spækket med stejle bakker, store skove, skønne søer og livlige åer. Her er tre turforslag i kano eller havkajak, som kan kombineres til én lang tur.

Foto: Silkeborgsøerne set fra oven. Magnus Torfoss

Tur 1: Skanderborg til Ry – via Jyllands største sø

En september-eftermiddag satte jeg sammen med tre venner ud i to kanoer fra Sølyst ved Skanderborg. Vi var for sent på den. Det blæste lidt for meget ude på Skanderborg-søerne. Endda fra siden. Kanoerne var i kæntringsfare, men det gik lige.

Da vi kom ind på Tåning Å, løjede vinden af. I stedet begyndte det at styrtregne. Halvvejs langs Mossøs sydbred var det bælgmørkt. Kun lyden af regndråberne mod søspejlet i ørene. Og padlerne i vandet. Vi kunne ane, hvordan de skovklædte, regntåge-indhyllede bakker rejste sig stejlt syd for os. Kanalen ind til Klostermølle og teltpladsen fandt vi med et miks af intuition og pandelamper.

Det var en fed dag.

Turlængde: Turforslaget er en 2-dages tur med overnatning på teltpladsen ved Klostermølle. Der er cirka 20 km fra start ved Skanderborg til Klostermølle. Derfra er der cirka 11 km til Ry.

RUTEN
Læg i ved siden af broerne ved Restaurant Sølyst. Padl sydpå langs med kysten. Først passerer du en lille ø med det eksotiske navn Sankt Thomas. På din højre hånd ser du snart Slotskirken, og snart passerer du også Æbleø.

Når du runder en pynt, kommer et større farvand til syne, og nogle kilometer væk afgrænses søen af en lang tange, hvor toglinjen mellem Skanderborg og Horsens løber.

Er der ikke for meget vind, kan du krydse direkte over søfladen: Sigt lidt til højre for spidsen af Lognæs på den modsatte bred. Ellers følger du bredden, hvor du passerer vandrehjemmet og Skanderborg Roklubs bådebro. Du skal ind under toglinjen via en kanal og viadukt.

Nu folder en ny sø sig ud. Sceneriet gentager sig. Nu skal du ind under en tange, hvor E45 løber. Efter den 2. kanal er du i den vestligste del af Skanderborg Sø med motorvejslyde i ørene.

I bunden af søen snæver vandet sig ind til Tåning Å. Nogle hundrede meter inde i åen, passerer du en offentlig shelterplads, markeret med røde pæle og en lille landgangsbro.

Efter små tre kilometers åsejlads skal du bære fartøjet over en befærdet vej. Der er en slæbevogn – måske skal du hente den på den anden side af vejen først. Når du er på vandet igen, har du kun ca. 500 meter å ud til Jyllands største sø.

Mossø er omkring 10 kilometer lang. Du skal nu opleve dimensionerne på egen krop. Følg bredden forbi Hem Odde og det lange, seje træk frem til kanalen, der fører ind til Klostermøllen. Padl modstrøms op til vandfaldet og den store teltplads, Naturstyrelsen driver. Her i Klostermølle-deltaet løber Gudenåen ud i Mossø.

Sukkertop & stenalder
Inden du rejser videre, bør du besøge Sukkertoppen på 108 meter i skovene bag pladsen: en fodtur, der kulminerer med et udsigts-sug i maven.

Padl så ned ad Klostermølle-kanalen og til venstre langs med Mossøs vestbred og ind i Gudenåen. På turen til Ry er åen skønt afgrænset af skov. Ved Salten Å kan du ro nogle hundrede meter modstrøms op til Gudenåmuseet, hvor du kan se fund fra et stort bopladsområde fra jægerstenalderen. Du finder også Gl. Rye Teltplads.

Tag også gerne en pause i naturområdet Dalgård et par kilometer efter Emborg Bro – hold ind til højre, lige når du nærmer dig Gudensø. I søens nordøstende snævrer bredderne sig sammen igen, men Gudenåen er væsentlig bredere nu.

Du passerer Holmens Camping, inden du plasker ind i Ry Mølle Sø. Villaer og parcelhuse langs østbredden viser, at du nærmer dig stationsbyens centrum. Snart passerer du også Ry Højskole. Du kan lægge til i bunden af søen til højre for Ry Mølle ved en bådebro.

Vil du fortsætte turen til Lillesø, f.eks. til teltpladsen ved Skimmingshøj eller ind i Ry Marina, så leder en tunnel til venstre for møllen dig ind under vejen mellem Ry og Silkeborg. Lidt senere skal du løfte dit fartøj over en tærskelrampe og plumpe i en kanal, og snart er du i Lillesø med marinaen til højre.

Planlæg turen: Danhotel Skanderborg/Skanderborg kanoudlejning lejer kanoer ud. Vil du slutte din tur i Ry eller Silkeborg, kan du også tjekke, om du kan få udlejerne der til at bringe kanoer/kajakker til Skanderborg – jeg har selv fået Silkeborg Kanocenter til at levere ved Sølyst. Husk lige at tjekke vejrudsigten for kraftig modvind, inden du satser hele butikken på at nå dit mål sammen med udlejningskanoen.


Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Almindsoe 8213Foto: Magnus Torfoss

Tur 2: Søer som perler på en snor - fra Ry til Silkeborg

Vi smed en stor gren mere i bålet. Ilden åd grådigt af madpakken og skød små serier af gnister op mod trætoppene over os. Bag ved bøgekronerne blinkede stjernerne på nattehimlen. Selv om det her bål var tændt for mere end to årtier siden, så flammer ansigterne omkring det stadig op i min hukommelse.

En af mine gymnasievenner havde taget to bekendte, bosiddende i London, med på vores overnatningstur i Paradiset. Ja, der er ikke sparet på krudtet i stednavnene på søstrækningen mellem Ry og Silkeborg. En stor vig i Borresø hedder simpelthen Paradiset med sine fire øer og skovklædte, ubebyggede skrænter.

For mig har mindet om bålet – og mine mange andre ture ind i vigen – gjort stedet til et paradis. Da vi andre kravlede øl-fulde i soveposerne langt ud på sommernatten, blev de to fyre fra London siddende og stirrede musestille ind i bålet. Eneste undtagelse var, når de fodrede det med flere grene. Og sådan sad de stadig, da vi andre stod op næste formiddag.

Turlængde: Turforslaget er en 2-dages tur med overnatning på Skyttehusets Camping, der ud over teltpladser også har hytter og små lejligheder. Fra Ry til Skyttehuset er der cirka 10,5 km. Derfra omtrent 12 km til Silkeborg inklusive to afstikkere. Det er muligt at tage hele turen på én meget lang dag med let oppakning – men så er der for lidt tid til afstikkerne.

RUTEN
Læg i fra Ry Marina. Enten fra Ry Kanofarts bro eller broen overfor ved iskiosken. Ro først igennem Lillesø og derefter Birksø. Nu følger en skovklædt å-strækning med enkelte ejendomme ned til vandet. Du passerer teltpladsen Alling Vest i en stor lysning, inden du kommer ud i Rosvig i den østligste bid af Julsø.

Når du runder pynten ved Ringholm Hoved, får du et flot kig ud over den store søflade, og til venstre prikker Himmelbjergets tårn hul på himlen. Følg bredden til Hotel Julsø, hvor rutebåde fra Silkeborg og Ry lægger til. Til højre for rutebådsmolen er der en strand, du kan trække dit fartøj op på.

Nu skal du på toppen af Himmelbjerget – gerne med Naturstyrelsens folder nr. 120 i hånden. Tag Lynghederuten op til topområdet via H. C. Andersens Bænk. Gå forbi souvenirbutikkerne ud til tårnet. Herfra ad Søruten (også kaldt Slangestien) ned til Hotel Julsø igen.

Nordens højeste træ & Paradis
Fortsæt langs med Julsøs stort set ubebyggede sydbred frem til Svejbæk Snævringen og Skyttehusets Camping. Når teltet er slået op, skal du på (aften)tur – gerne ruten kaldet Slåensø rundt på kort nr. 120. Gå den med uret. Kort før udsigtspunktet Kongestolen møder du nogle af Danmarks højeste træer, douglasgraner med højder op over 45 meter.

Naturstyrelsen målte i 2018 et af dem til 53,7 meter og udnævnte det til Nordens højeste træ. Ruten fører dig ned til Slåensøs vestende og til søens afløb. Gå endelig også til østenden – i en lillebitte vig venter en fin sandstrand at bade fra i den meget klare sø. Snorkel samt maske er oplagt grej til din vandgang.

Næste dag skal du ind i Paradiset. Padl dybt ind i vigen, rundt om den tredje ø, Bredø. Læg gerne til ved den store bådebro nordfor, helt inde i en mindre vig, og gå op og nyd sø-kigget og skoven på toppen af Caroline Amalies Høj (65 m).

Fra Borre Sø går det gennem Sejs Snævringen ind i Brassø. Fortsæt langs sydbredden. Over for broen ved Ny Hattenæs fører Klüvers Kanal dig ind til dagens sidste afstikker: Idylliske Avnsø, også kaldet Brillerne, fordi søen set ovenfra ligner et par lorgnetter – briller med næseklemme i stedet for stænger. Her er motorer forbudte.

Ind mod Silkeborgs kerne ad Remstrup Å kan din slutspurt på en god sommerdag nemt blive en kontrast til roen på Avnsø – jo tættere på Silkeborg Havn, desto mere trafik på vandet. Din tur slutter i havnens venstre side ved kano-/kajakbroen langs med Åhavevej.

Planlæg turen: Ry Kanofart er en af de større kanoudlejere i Gudenåsystemet. Naturstyrelsens tre vandretursfoldere: Slåensø (nr. 12), Himmelbjerget (nr. 120) samt Silkeborgskovene er gode til både sejlads- og vandreforslag.


5Min datter, Filippa, på sandstranden Aggerholm ved Almind Sø.

Tur 3: Rundt om Silkeborg – via 3 åer og 5 søer

"Far? Hvad siger træet?"

Foran mig i kanoen har jeg for længst skabt en forventning hos min snart 7-årige datter, Filippa. På vores kanoture kan træerne i åbrinken tale. Nu er vi på Lyså mellem Ørnsø og Silkeborg Langsø på en solklar majdag med morgenfrost.

På åen ser vi flere isfugle skyde af sted med et lille skrig i et metalglinsende, blåt lyn, mens jeg taler med sjove stemmer på vegne af træerne.

Traditionen startede to år før på vores første far-datter-kanotur på Gudenåen fra Tørring til Silkeborg, hvor træerne fortalte eventyr gennem far. Men det er en hemmelighed mellem Filippa og mig, at træerne kan tale. Sig det endelig ikke til nogen.

Turlængde: Starter du først på formiddagen, kan du sagtens nå rundturen på én dag. Turforslaget er på 14,5 km, inklusive et par afstikkere og et løft på 800-900 m. Til løftet skal du bruge en kano- eller kajakvogn. Det er ikke sikkert, at kanoudlejeren kan forsyne dig med den – forhør dig nogle dage før. Jeg har brugt min egen kajakvogn på en kanotur. Den var hårdt presset.

RUTEN
Fra Silkeborg Havn padler du modstrøms i Remstrup Å (du mærker næppe strømmen). Ude i Brassø tager du først en afstikker til Avnsø (se tur 2). Ude af kanalen igen skal du til venstre forbi den sivomkransede ø, Kongsholm, og videre lige ud. Hold til højre for Myrehoved.

I bunden af vigen leder en kanal dig under en gangbro ind i Vejlsø. Cirka midt på vestbredden går der en lavvandet bæk ind under den befærdede Horsensvej. Den er svær at finde. Måske skal du trække kanoen hen over bæk-bunden. Inde under vejen løber vandet i en smal tunnel.

Nu åbenbarer Almind Sø sig. Padl/ro til højre forbi en pynt, forbi Vestre Søbad og tværs over søen til Aggerholms rødlige sandstrand. Løft dit fartøj op på vognen og gå først ad grusvej og siden ad parcelhusvejen Vesterled, til venstre ad Kroghsvej, under banestien og ned til bådebroen ved Ørnsø.

Padl hele vejen med uret langs den skovrige bred og forbi Funder Ås udløb. Midt på Ørnsøs nordvestlige bred, finder du nemt indsejlingen til Lyså. Følg den under to broer, forbi flere baghaver og så under en gangbro. Snart er du i Silkeborg Langsø.

Du skal først under Kærsgård Bro, og langs med Oddens nordkyst. Til højre dukker Silkeborg midtby op. Hold kursen østpå ind under broen på tangen, der huser Viborgvej (som var tæt på oversvømmelse og kollaps i vinteren 2019/2020).

Padl til højre ind i åen forbi Slotsholmen, cafeerne ved den gamle papirfabrik, og hold ind til højre før vandfaldet. Slæb eller lad dig løfte op og tilbage til Silkeborg Havn i kammerslusen. Køb billet i Slusekiosken, hvor du evt. har lejet kanoen.

Planlæg turen
Silkeborg Kanocenter i havnen udlejer både kanoer og kajakker. Silkeborg Kajak og SUP Center ved Indelukket er også en mulighed (deres bookingsystem var lukket ned i april, da artiklen her blev skrevet). Naturstyrelsens vandretursfolder ”Silkeborgskovene” dækker størstedelen af tur 3.

4

Den lavvandede bæk mellem Vejlsø og Almind Sø.


3 tip til dine sø-ture

  1. Indløbet til å-strækningerne (ofte kaldet snævringer), der binder søerne sammen, kan være rigtig svære at få øje på. De er dog ofte markeret med en rund færdselstavle med rød kant, hvor der typisk står ”5 knob” – maks-hastigheden. Tag gerne en kikkert med for at spotte tavlerne – eller de koboltblå isfugle ved bredden.

  2. Tjek vejrudsigten, før du stævner ud. Kraftig vind fra øst eller vest giver store dønninger på navnlig Mossø og Julsø. Vend gerne planlagt start- og slutpunkt om, så du får mest mulig vind i ryggen på de større søer. Eller overvej kun at ro på å, især hvis du er begynder.

  3. De flettede sæder i en (lejet) kano kan blive ubehageligt hårde at sidde på. Et oppusteligt siddeunderlag er guld værd – også i kajak. Luk så meget luft ud, at du har kontakt til fartøjet, men stadig får god støtte. For mig er det med lang afstand det stykke grej, der har givet mig allermest komfort på mine ture på vandet.

3

Hvem skriver?

Peter Nordholm Andersen er født og opvokset ved Silkeborgsøerne. Han besøger fortsat ofte Søhøjlandets natur, selv om han nu bor i Aarhus.

Find din næste tur her


Ruteforslag
Den øvre Gudenå

Den øvre Gudenå

Andre spændende artikler


3 dage i kano på Gudenåen

3 dage i kano på Gudenåen

Kanoture i Danmark

Kanoture i Danmark

Lav Pizza i dutch oven

Lav Pizza i dutch oven

Log ind