Lykken i Bhutan

Oplev en unik natur og et lykkeligt folk

Bhutan er et land, der ikke styres af penge, budgetter og bruttonationalindkomst. Nej, her er måleenheden ”Brutto National Lykke”. Derfor er en rejse til Bhutan en helt unik oplevelse – men det er også en smule dyrt og besværligt.

shutterstock_64539463-attem.jpg
Skrevet af: Mads Pedersen
Opdateret den 04. maj 2021
Læst af: 8056

Bhutan er et land, der ikke styres af penge, budgetter og bruttonationalindkomst. Nej, her er måleenheden ”Brutto National Lykke”. Derfor er en rejse til Bhutan en helt unik oplevelse – men det er også en smule dyrt og besværligt.

Alt er anderledes i Bhutan. Naturen, kulturen og karismatiske folk. Intet andets sted på jorden finder du så unikt et land, som her i Bhutan, hvor det er lykkes at holde næsten alt vestlig og moderne påvirkning ude af landet. Det fortæller cand.scient.soc. Sune Gjerding, der har skrevet speciale om Bhutans Brutto National Lykke:

”Bhutan er et land, der i mange år har gemt sig fra udviklingen i den moderne verden og den vestlige markedsøkonomi. Her er deres politiske ideologi det såkaldte Gross National Happiness – Brutto National Lykke, der ikke fokuserer på økonomiske principper men på den menneskelige lykke og på at bevare kultur og natur bedst muligt i udviklingen.”

På den måde er Bhutan mere end noget andet sted på jorden en form for tidslomme, du som rejsende kan få lov til at træde ind i.

”Skal man sammenligne Bhutan med noget andet, så skal det nok være Tibet, som man vil kunne forestille sig det, hvis ikke kineserne havde besat og overtaget landet,” siger Sune Gjerding.

Måske på grund af landets isolering og den manglende fokus på økonomi var Bhutan i 1960 verdens fattigste land. Det er dog en situation, der er blevet meget bedre siden, og det er ikke på bekostning af hverken natur eller kultur.

For selv om Bhutan gerne vil udvikle sig, er der stadig fokus på Brutto National Lykken, hvor bæredygtigheden omkring natur og kultur er i centrum frem for de økonomiske mål og rammer, vi kender i Vesten.

For eksempel er det et lovkrav, at alle offentligt ansatte skal bære nationaldragt, og det gælder også de guider, du vil få med som rejsende på dine ture rundt i Bhutan.

Det betyder også, at du som gæst er underlagt en række regler, som begrænser din bevægelsesfrihed i Bhutan. Det vender vi tilbage til senere i artiklen, men først skal vi se på en af Bhutans andre store strækplastre ud over kulturen – nemlig de smukke bjergområder med masser af trekkingruter.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 53649694--HungHimalayas hjørne
Især i Bhutans nordlige og østlige egne er der mulighed for at opleve nogle af Himalayas høje bjergtinder. Blandt andet Jhomolhari, som ligger lige på grænsen til Tibet med sine7314 meter, og netop denne top og hele bjergkæden, Jhomolhari er en del af, kan du beundre fra en række forskellige trekkingruter, der snor sig op gennem det østlige Bhutan. 

De unikke himalayabjerge er derfor også et af de mest oplagte højdepunkter for en tur til Bhutan, og ofte vil en trekkingtur også byde på en tur forbi nogle af Bhutans unikke klostre, de såkaldte goemba, og chorten, hvor buddhister ofrer og beder.

Selv de officielle bygninger er en oplevelse, når du bevæger dig gennem Bhutan, for her er de administrative centre naturligvis bygget i den gamle traditionelle stil, kaldet dzong.

Som trekker vil du også lægge mærke til de multifarvede bedeflag, der overalt i bjergene flittigt blafrer bønner ud i vindene. Foruden masser af skønne udsigter til sneklædte bjergtinder, frodige dale og klare, farverige bjergsøer.

Bhutan er i det hele taget et slaraffenland for vandrere, men som der før blev nævnt, er der også en hage ved dette unikke land. Nemlig restriktionerne.

shutterstock 39100444--Marc

Lukket land
Du kan ikke bare købe en flybillet og begive dig ud på vandrestierne i Bhutan som du vil. For at få tilladelse til at rejse ind i Bhutan skal du arrangere din tur gennem en af de godkendte bhutanske rejsebureauer, som også de danske turarrangører må samarbejde med.

Og det er ikke muligt at forlænge dit besøg i Bhutan, hverken før eller efter den arrangerede rundtur, så du er som rejsende tvunget til at have et fastlagt rejseprogram og en lokal turguide, når du bevæger dig rundt i Bhutan.

Mange steder er det alligevel en ren og skær nødvendighed, da de fleste trekkingruter er ret krævende, og du derfor ikke kan klare dig uden både guider og bærere.

Der er en minimumspris for disse ture og de ligger på godt 1000 kroner i højsæsonen per døgn, og i lavsæsonen (juli og august, hvor det nogen gange er umuligt at arrangere treks på grund af nedbør) er minimumsprisen 850 kroner per døgn. Den minimumspris kan så være inklusiv guide, transport, kost og logi.

Begrænsningerne og den relativt bekostelige pris for rejser rundt i Bhutan kan få en del rejsende til at søge sine oplevelser i de omkringliggende lande, hvor priserne er mindre og friheden er større. Men dem der vælger at rejse til Bhutan kan være sikker på at få en helt unik oplevelse. Det mener i hvert fald Sune Gjerding, der også har arbejdet som rejseguide i Bhutan i et par år:

”På grund af Brutto National Lykke fremstår kulturen stadig helt unik, og naturen er yderst dramatisk og meget varieret. Ja, det er lidt besværligt med alle restriktionerne, og det er også relativt dyrt, men jeg synes det er det hele værd. For ingen andre steder er det muligt at finde et land som Bhutan, der er så unik og forskellig fra resten af verden.”


shutterstock 65928349--HungDemokrati og undertrykkelse

Bhutan har været styret af kongefamilien helt frem til 2006, hvor kongen, der overgav magten til en ny forfatning, og i 2008 blev det første demokratiske valg nogensinde afholdt i Bhutan.

Det er en positiv udvikling, der er blevet godt modtaget fra mange sider, da det ses som et skridt på vejen til at imødekomme landets store humanitære problem – en stor gruppe undertrykte hinduer med nepalesisk oprindelse, der bor i det sydlige Bhutan.

De har i mange år ikke haft de samme rettigheder som andre bhutanere. Blandt andet på grund af kulturpolitikken, der bygger på strenge buddhistiske principper, hvor for eksempel også hinduerne i syd er pålagt at gå i buddhistiske folkedragter.

Det har betydet, at der i 20 år har været flygtningelejr med 120.000 flygtninge på den anden side af grænsen til Nepal, og det er ret mange, når man tænker på, at det er ud af en bhutansk befolkning på 700.000. Heldigvis tyder alt på, at der er bedring i sigte, da det nye parlament repræsenterer hele den brogede befolkning.


shutterstock 51233677--Adve

3 skønne vandreruter

Jhomolhari
Trekking i to niveauer

Udsigten til den Jhomolharis spektakulære top er naturligvis et af højdepunkterne på dette trek. Ud over de dramatiske bjerge, som er temaet for denne tur, kommer du også gennem nogle små bebyggelser, hvor yakokse-hyrderne lever, som man har gjort her i århundreder.

Der er også masser at se på for de flora- og fauna-interesserede. Jhomolhari trekket findes i to versioner, hvoraf der er forskellig sværhedsgrad. Jhomolhari I er et trek, der karakteriseres som et sted mellem middel og svær, mens Jhomolhari II er middel.

Turene varer henholdsvis ni og otte dage, og du bevæger dig på ruten i mellem 2500 og 5000 meters højde, hvor den tynde luft kan blive en udfordring for mange.

Hvis du vil undgå de højeste egne, kan du arrangere en tur, hvor du følger trekkets første tre dage og derefter vender om efter at have oplevet den smukke udsigt til Jhomolharis imponerende 7314 højdemeter.

Jhomolhari Trek kort fortalt
Varighed: Otte-ni dage
Sværhedsgrad: Middel til svær (under middel med backtrack efter dag tre)
Max højde: 4930 meter
Sæson: Marts til juni samt oktober og november
Start: Drukgyel Dzong
Slutsted (I): Dodena/Thimphu
Slutsted (II): Drukgyel Dzong

Du kan læse mere om de to Jhomolhari Treks på www.tourism.gov.bt


shutterstock 63132847--HungDruk Path
Populær, scenisk og alsidig

Blandt de mest populære treks i Bhutan er Druk Path Trek, og det er ikke uden grund. Turen er på trods af den relativt korte varighed spækket med skønne udsigter til bjergtoppe gennem dale og over betagende bjergsøer.

På Druk Path kommer du også forbi det historiske kloster Phadjoding, der er med til at gøre netop dette trek til et alsidigt trek, hvor du får det bedste af Bhutans natur og kultur.

Trekket er desuden en af de mindre hårde trekkingruter i Bhutans ellers ekstreme natur, og selv om du kommer op over 4000 meter, er dagsetaperne så korte, at de fleste med trekkingerfaring kan være med her. Også her kommer du forbi nogle af yakokse-hyrdernes bosteder, inden du slutter trekket lige uden for hovedstaden Thimphu.

Druk Path Trek kort fortalt
Varighed: Seks dage
Sværhedsgrad: Let til middel
Max højde: 4200 meter
Sæson: Marts til juni samt september til november
Startsted: Paro
Slutsted : Mothitang/Thimphu

Du kan læse mere om Druk Path Trekket på www.tourism.gov.bt


shutterstock 66303091--atteSnowman
For hårdt trænede vandrere

Lad det være sagt med det samme. Under halvdelen af de trekkere, der begiver sig ud på Snowman Trek, når hele vejen igennem det 25 dage lange trek. Enten på grund af fysikken, højdesyge eller et tilsneet bjergpas.

Lonely Planet betegner også derfor netop Snowman Trek som et af verdens hårdeste treks. Trekket begynder ad ruten Jhomolhari I og går over i Laya Gaza trek på dag 6-10, inden de sidste 15 dage runder det fulde Snowman Trek af i Sephu.

Selv om turen måske er hård, så er der masser af smukke oplevelser undervejs, hvor ruten især på den sidste del går gennem et af Bhutans højeste og mest øde trekkingområde.

Turen bør tages i sommerhalvåret, hvor der er mindst sandsynlighed for, at de høje pas er sneet til, og selv om formen måske er i top, så er det nødvendigt med erfaring fra tidligere ture op over 5000 meter, hvis du vil gøre dig forhåbninger om at være blandt de få, der klarer hele turen.

Snowman Trek kort fortalt
Varighed:25 dage
Sværhedsgrad: Hård
Max højde: 5320 meter
Sæson: Fra midt i juni til midt i november
Startsted: Drukgyel Dzong
Slutsted: Sephu

Du kan læse mere om Snowman Trekket på www.tourism.gov.bt

Andre spændende artikler


400 kilometers ypperligt Himalaya-trek i Bhutan

400 kilometers ypperligt Himalaya-trek i Bhutan

Drømmen om Bhutan

Drømmen om Bhutan

Trekking i Bhutan

Trekking i Bhutan

Log ind