Du er her:

Guide til fjeldvandring

Endelig! Tid til at komme på fjeldet! Men hvordan? Hvor hen? Hvad må man på fjeldet? Hvor kan man overnatte? Vi kigger nærmere på forskellige måder at opleve fjeldet på. 

Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 03. maj 2022

Endelig! Tid til at komme på fjeldet! Men hvordan? Hvor hen? Hvad må man på fjeldet? Hvor kan man overnatte? Vi kigger nærmere på forskellige måder at opleve fjeldet på. 


Fjeld på mange måder

Der er mange forskellige måder at opleve fjeldet på, og for at få den bedst mulige oplevelse med hjem, er det vigtig at overveje, hvad du er på jagt efter, inden du drager ud. Det handler for eksempel om overnatning og typen af stier og terræn.
Når det kommer til overnatning, er der primært to muligheder:

  1. I telt: Du bærer selv telt, underlag, sovepose, kogegrej og alt andet udstyr. Du er meget fleksibel, og kan overnatte, hvor du vil, da du bærer dit hjem på ryggen, men din ryg er selvfølgelig også tynget af mere vægt.

  2. I hytte: Vandrer du fra hytte til hytte eller fjeldstation til fjeldstation, kan du klare dig med en lettere rygsæk, da du kan købe mad i mange hytter og kan spare lidt på udstyr til overnatning.

En anden vigtig overvejelse er, hvilken type tur, du gerne vil på, og hvilken type terræn, du ønsker at vandre i. Har du gjort dig klart, hvad du gerne vil opleve og have ud af din fjeldtur, inden du drager ud, er der langt større chance for, at du får en god tur. Her spiller forskellige ting ind; for eksempel hvor erfaren du er. Her er fire måder at opleve fjeldet på:

  1. Markerede ruter: Det er det sikre valg, hvis du er relativt uprøvet, når det kommer til fjeldvandring over flere dage. Her er der lav risiko for at fare vild, og der er en god chance for, du møder andre vandrere. På nogle markerede ruter kan du selv vælge, om du vil overnatte i telt eller i hytter. Og du kan kombinere de to.

  2. Ren vildmark: Går du uden for stierne, ud i vildmarken, stiller det højere krav til alt fra fysik over navigationsevner til planlægning. Her har du større chance for at have ødemarken for dig selv. Men brænder det på, er det ofte også op til dig selv at redde dig ud af suppedasen.

  3. Topture: De varierer fra de simple ture, der ikke kræver særlige færdigheder, til vanskelige og udsatte ruter, der langt fra er for alle og enhver. På mange ruter og ture i fjeldene mod nord er der mulighed for at smide en toptur ind langs ruten.

  4. Dagsture: Smag på fjeldet uden at skulle tænke på tung rygsæk, kogegrej, telt, sove, underlag osv. Fjeldet kan dog stadig være lunefuldt, og det er vigtigt at have sikkerheden i orden, selvom der måske bare er tale om en halvdagstur. Du skal således have ordentlig beklædning og styr på navigationen.

Inspiration til fjeldturen

Her på siden finder du masser af inspiration til ture i fjeldet. Læs blandt andet: 


 

Læs denne artikel gratis

Få et Basismedlemskab og
læs alle artikler og
få E-posten helt gratis.

BASIS Medlemskab

Indtast dine oplysninger herunder for at tilmelde dig BASIS Medlemskab.

Log ind, hvis du allerede har eller har haft et medlemskab


Opret ny profil

Ved oprettelse af dette medlemskab, accepterer du vores privatlivspolitik, og at opdagverden.dk gemmer dine informationer.

Allerede eller tidligere medlem?

Find din næste tur her


Ruteforslag
Österlencirklen

Österlencirklen

Ruteforslag
Siljansleden

Siljansleden

Andre spændende artikler


Rondane fra nord til syd

Rondane fra nord til syd

Guide: Den Norske Turistforenings hytter

Guide: Den Norske Turistforenings hytter

Sensommervanding i Vestlandet

Sensommervanding i Vestlandet

Log ind