Sådan vasker og imprægnerer du

6 tips til at holde liv i kludene

 

Patagonia-Nano-Puff-Down-Ja.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 03. dec 2021
Læst af: 11983

 

Tager du hånd om dit elskede udstyr, kan du holde liv i det meget længere, end hvis du blot pakker det i posen eller gemmer det i skabet, når du kommer hjem fra tur. Her er de vigtigte tips til, hvordan du vasker og imprægnerer din beklædning, så den holder så længe som muligt.

HOLD LIV I DUNENE

Dun er fantastiske til at isolere mod kulden, men for at være sikker på, de ikke mister den evne, er der nogle råd, du bør følge. Det er vigtigt at være opmærksom på, at dun ikke tåler fugt og derfor er sarte over for vand og sved.

Tør dine dun: Hvis dunene bliver våde, skal de derfor tørres hurtigst muligt, så de ikke klumper sammen og mister isoleringsevnen. Det bedste, du kan gøre, hvis et af dine dunprodukter er blevet vådt, er at putte det i en tørretumbler. For at være sikker på, at dunene folder sig ud igen, skal du putte nogle tennisbolde eller sammenrullede sokker ned i tørretumbleren sammen med produktet.

Samtidig skal du sørge for at tørre ved lav varme. Det tager derfor lang tid, og du bør tage produktet ud og ryste det flere gange undervejs i processen for at sprede dunene bedst muligt. Hvis du er på tur og ikke har mulighed for at tørre dit produkt, så er det vigtigt, at hænge det op til tørring. Sørg for at ryste det cirka hver halve time, indtil det er tørt.

Vask dine dun: Når dunprodukter skal vaskes, skal det ikke bare være med almindeligt vaskemiddel. Gør du det, vil enzymer og andet gå ind og affedte dunene. Det ødelægger deres egenskaber. Dunvaskemidler er lavet uden enzymer og til at skåne samt vedligeholde dit produkt. Vask produktet ved lav temperatur. Det er ofte ved 30 grader, og du kan tjekke anvisning i produktet.
Produkter til vask: Grangers Down Wash og Nikwax Down Wash Direct

Imprægner dine dun: Udover at vaske dunprodukter, så er det også i dag muligt at imprægnere sine dunprodukter. Det gør dem mindre sårbare over for fugt. Flere dunprodukter bliver solgt med imprægnerede dun fra fabrikken, men det er også muligt at genimprægnere dem eller gøre sine egne dunprodukter vandafvisende.
Produkter til imprægnering: Nikwax Down Proof


 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Den let tilgængelige & Lavtliggende: Helambu Circuit

Den let tilgængelige & Lavtliggende: Helambu Circuit

3 vandreture i Norge for nybegyndere

3 vandreture i Norge for nybegyndere

Over passet til Rainbow Mountain

Over passet til Rainbow Mountain